Jump to content

Fotografije
- - - - -

Bike Aplikacije za telefon

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
769 odgovora na ovu temu

#601 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 April 2021 - 02:48 PM

Stigao je još jedan mail, samo ne znam da li sam dobio 30 dana ili ne  n2:read

When you signed up for the 1% Better Challenge, you nabbed yourself access to 30 days of Strava’s most popular features – with no fees.

Fifteen minutes of activity a day might not sound like a heavy lift, but life finds ways to mess up our plans. A Strava subscription feature like goal setting will help you stay on track. Athletes on Strava who set goals are far more likely to smash ‘em.

Kada sam kliknuo na link, otvorio mi je moju Strava Account stranicu gde piše da mi je sledeće plaćanje 28. februara 2022. Problem je što ne znam do kada mi je važilo prethodno, tako da ne znam da li sam dobio 30 dana ili ne. Na osnovu paypal istorije teško mogu da utvrdim, jer su napravili neku brljotinu (pa je bilo refundiranja) par dana pre nego sam platio pretplatu od 14 meseci. Po mojoj nekoj računici, trebalo bi bez bilo kakvih besplatnih dana da imam pretplatu do 21. februara 2022. Uglavnom, probajte izazov "Commit to 1% Better", možda dobijete 30 dana besplatno.

• 0

#602 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1864 posts

Postavljeno 15 April 2021 - 06:41 PM

Da li se zna koliko otprilike aplikacije (Strava i ostale) skraćuju kilometražu?

Da li je neko nešto o tome čitao negde (neko negde u svetu je možda vršio preciznu proveru)?
  • 0

#603 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 April 2021 - 10:57 PM

Због чега мислиш да скраћују? И који би мотив био?

Мени Страва увек израчуна нешто дужу руту него програм на телефону. Разлике су мале, али је увек дужа.

Потпуно тачну и не можеш да добијеш кроз ГПС због непрецизности приликом прибављања локације.

За проверу може да послужи и обичан брзиномер, добро подешен. Под условом да ниси (много) вртео точак у празно.

Сад погледах за једну вожњу за коју је брзиномер показао 158,44 км. Страва каже 160,04 км.

За другу, брзиномер 166,26 км, Страва 166,70. За трећу (само идем редом, не бирам), брзиномер 163,40 км, Страва 163,63.

Под "Страва" мислим на сајт, после слања руте са телефона, а не на Страва програм на телефону.

Проблеми који могу да настану, па да делује да је скраћено:

- погрешна очитавања услед непрецизности

- намерни погрешни подаци у заштићеним зонама

- повремени губитак сигнала

- лоше подешен програм (погрешна активност, аутоматска пауза, лоша ГПС резолуција, можда још нешто)

Елем, из мог искуства, програми су довољно прецизни и не скраћују руту, али можда грешим. Уосталом, свако има своје "довољно".

• 0

#604 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 16 April 2021 - 12:55 PM

Ne skracuje strava nista,

ona samo obradjuje i preracunava podatke koje je snimio neki tvoj uredjaj.

• 0

#605 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 01:22 PM

Bogami to njeno obrađivanje i preračunavanje svega mi se uopšte ne sviđa, najmanje zbog dužine i razlike od par stotina metara. A najviše zbog snage i elevacije. Jer ako već nosiš sa sobom skupe igračke i senzore i baromer mi izmeri toliko i toliko elevacije nema šta strava ili bilo koji softver dodatno da mi tu nešto mulja i prikaže nešto svoje. Mislim da se nekad razlikuje elevacija, umesto da samo ubeleži to što je uređaj snimio. Znam da mi takođe golden cheetah uvek prikazuje osetno manje elevacije kad importujem trek fajl, ne znam zašto.

A najveća problemčina je za snagu, obesmišljava ceo koncept logovanja vožnji, i to je poprilična razlika ne 1w. Evo i danas, sad stigoh sa vožnje, na brytonu piše average power 197 W a na Stravi piše avg power 180 W što je ogromna razlika. Nema sumnje šta je tačna vrednost jer uređaj snima direktno sa senzora. Nedopustivo mi je da strava tu nešto mulja svojim "algoritmima"umesto da samo ubeleži.

• 0

#606 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 16 April 2021 - 02:06 PM

Ne skracuje strava nista,
ona samo obradjuje i preracunava podatke koje je snimio neki tvoj uredjaj.

Ok, može i tako da se formuliše... :)

Mislio sam na skraćivanje u odnosu na običan brzinomer (ako je dobro podešen).

A zbog izvlačenja pravih linija, kada ne idemo uvek potpuno pravo (obilazimo neke rupe na putu, vrludanje prednjeg točka levo-desno) ili kada imamo spust sa krivinama.
  • 0

#607 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 16 April 2021 - 02:52 PM

Prave linije su od tvog uređaja kojim snimas.

Inače ovo što @Gadjan kaze da mu se ne sviđa kako strava obradjuje podatke....

Kada su podaci prikupljeni direktno sa senzora strava njima daje prednost i prvo njih prikazuje,
a može da se izvrši i korekcija pa da prikaže podatke prema mapi, tako da postoji mogućnost prikaza podataka iz različitih izvora, pa ko šta voli...

Ja sam uvek govorio da je najpreciznije merenje direktno na tocku pa tek onda sateliti, mape i ostala racunanja.

kada imate externe senzore plus GPS korekciju i još stravu sve bude vrlo precizno.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk
  • 0

#608 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 03:09 PM

Ma gde je precizno.. pa evo kod mene su podaci prikupljeni direktno sa senzora, tačnog powermetra pa je razlika čitavih 17 vati, to skroz obesmišljava Stravu kao dnevnik, da pogledaš neku stariju vožnju i parametre kako si vozio. Jer znači pored nje  treba da vodiš logove u još nekom dodatnom softveru (gde će biti prave, tačne vrednosti :roll: ) a nemam živaca da se dopisujem s njima zašto brljaju po mojim podacima, ako je uređaj zabeležio toliko onda je toliko.

• 0

#609 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 16 April 2021 - 03:10 PM

Prave linije su od tvog uređaja kojim snimas.

I kada se snima telefonom (pošto je to tema ovde), da li normalna stvar da posle na Stravi vidim da ima nekoliko stotina metara manje na stotinak km? Ili je to možda previše (pa da proverim obim točka)?
  • 0

#610 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 16 April 2021 - 03:11 PM

I kada se snima telefonom (pošto je to tema ovde), da li normalna stvar da posle na Stravi vidim da ima nekoliko stotina metara manje na stotinak km? Ili je to možda previše (pa da proverim obim točka)?

Auuu, brate, zamisli par stotina metara na sto km...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 2

#611 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 16 April 2021 - 03:18 PM

Zamislio sam, i?
  • 2

#612 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 03:19 PM

Bogami to njeno obrađivanje i preračunavanje svega mi se uopšte ne sviđa, najmanje zbog dužine i razlike od par stotina metara. A najviše zbog snage i elevacije. Jer ako već nosiš sa sobom skupe igračke i senzore i baromer mi izmeri toliko i toliko elevacije nema šta strava ili bilo koji softver dodatno da mi tu nešto mulja i prikaže nešto svoje. Mislim da se nekad razlikuje elevacija, umesto da samo ubeleži to što je uređaj snimio. Znam da mi takođe golden cheetah uvek prikazuje osetno manje elevacije kad importujem trek fajl, ne znam zašto.
A najveća problemčina je za snagu, obesmišljava ceo koncept logovanja vožnji, i to je poprilična razlika ne 1w. Evo i danas, sad stigoh sa vožnje, na brytonu piše average power 197 W a na Stravi piše avg power 180 W što je ogromna razlika. Nema sumnje šta je tačna vrednost jer uređaj snima direktno sa senzora. Nedopustivo mi je da strava tu nešto mulja svojim "algoritmima"umesto da samo ubeleži.

Gadjane, moguće da Strava uzima nule u obzir kada računa prosek, a Bryton ne. Kod mene je Strava/Garmin identično za vožnje na trenažeru, a kad vozim napolju razlika je obično 1W (Strava bude manja 1W).
  • 0

#613 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 16 April 2021 - 03:23 PM

Ma gde je precizno.. pa evo kod mene su podaci prikupljeni direktno sa senzora, tačnog powermetra pa je razlika čitavih 17 vati, to skroz obesmišljava Stravu kao dnevnik, da pogledaš neku stariju vožnju i parametre kako si vozio. Jer znači pored nje  treba da vodiš logove u još nekom dodatnom softveru (gde će biti prave, tačne vrednosti :roll: ) a nemam živaca da se dopisujem s njima zašto brljaju po mojim podacima, ako je uređaj zabeležio toliko onda je toliko.

U mobilnoj aplikaciji nema te opcije,

vidi na desktop aplikaciji da li ti nudi korekciju podataka,

ako se podaci ne slazu... ovako to izgleda, (to vidis samo ti, drugi korisnici to ne vide)

klikom na ovaj znak pitanja korigovace izmerene vrednosti, i uvek mozes da ih vratis na prethodne.

Capture.jpg

• 0

#614 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 16 April 2021 - 04:02 PM

Zamislio sam, i?

I tako, zaludan pop i jariće krsti...

• 1

#615 chamade

chamade
  • Members
  • 4453 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 06:12 PM

Može da bude odstupanje i u samom točku. Ako je guma mekša za 1 bar malo će da nalegne, napraviće 1-2 cm kraću putanju x XY obrtaja i eto razlike.
Tih npr 500 metara manje na 100km je 0,5% što je apsolutno nebitno.
Kod automobila proizvodjači daju toleranciju na merenju predjene razdaljine i brzine kretanja do 3% zbog razlike u profilu gume,
veličine točka i slično.
Polovina tog jednog procenta uopšte nije vredna pažnje.
  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#616 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 16 April 2021 - 06:17 PM

I tako, zaludan pop i jariće krsti...

Izvini, zašto je tebi toliki problem što mene nešto interesuje, pa pitam?

Može da bude odstupanje i u samom točku. Ako je guma mekša za 1 bar malo će da nalegne, napraviće 1-2 cm kraću putanju x XY obrtaja i eto razlike.
Tih npr 500 metara manje na 100km je 0,5% što je apsolutno nebitno.
Kod automobila proizvodjači daju toleranciju namerenju predjene razdaljine i brzine kretanja do 3% zbog razlike u profilu gume,
veličine točka i slično.
Polovina tog jednog procenta uopšte nije vredna pažnje.

Nisam ja ni rekao da mi je mnogo bitno, samo me interesovalo... :)
  • 0

#617 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 06:25 PM

Baki ona korekcija postoji samo za distance i elevation, ne i za snagu.

2YIxxH5.png    LWyPSZL.png

Gadjane, moguće da Strava uzima nule u obzir kada računa prosek, a Bryton ne. Kod mene je Strava/Garmin identično za vožnje na trenažeru, a kad vozim napolju razlika je obično 1W (Strava bude manja 1W).

Kako misliš uzima nule u obzir?

Inače, meni je skroz glupo da u tri različite aplikacije budu tri različite prosečne vrednosti. Tako prosta stvar, čista matematika.

• 0

#618 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 16 April 2021 - 06:43 PM

@gadjan

Weighted average power, average power, i normalized power su sve proseci snage ali se koriste razlicite formule.

To bi verovatno nemanja znao detaljnije da objasni a bojim se da za detaljniji prikaz tih stvari nece biti dovoljna free verzija strave.

Average power koliko ja znam nije bas koristan podatak, vec normalized power a to free strava ni ne prikazuje.

• 0

#619 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 16 April 2021 - 07:23 PM

Izvini, zašto je tebi toliki problem što mene nešto interesuje, pa pitam?

Nisam ja ni rekao da mi je mnogo bitno, samo me interesovalo... :)

Ma jok samo pitaj, nemoj da se stidiš, navikli smo na svašta ovde...
Možda da angažuješ geometra da premeri to, ne znam, nisam pametan.

• 2

#620 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 April 2021 - 07:24 PM

Kako misliš uzima nule u obzir?

Evo pojednostavljen primer: voziš 10 sekundi sa 200W i sledećih 10 sekundi ne vrtiš pedale (power je 0W). Prosek je 100W jer i sekunde kada je snaga jednaka nuli ulaze u prosek (što je logično jer tada odmaraš i "puniš baterije"). Na garminu može da se podesi i da se nule ne uzimaju u obzir i da u prosek uračuna samo snagu kada je veća od nule. Vidi da li imaš takvo podešavanje na Brytonu.

Alternativno, ubaci FIT fajl u Golden Cheetah (nemoj sync sa Strave), pa imaš pod Activity, Details, Raw Data. Klikni na Power (zaglavlje kolone) i označiće celu kolonu. Desni klik, Copy pa Paste u Excel, tamo možeš da izračunaš prosek sa i bez 0, to su podaci sa Brytona. Inače, GC računa sa nulama. 

Probao sam u Excelu jednu svoju vožnju sa nizbrdicom gde nisam okretao pedale. Ako uzmem nule u obzir, prosek je 125W, a ako ih izbacim, prosek je 138W.

Inače, Elevate for Strava prikazuje dodatne statistike, samo nisam siguran šta prikazuje kada se plaća ili ne plaća Strava premium. Okačio sam primer kada se plaća.

Attached Thumbnails

• Capture2.PNG

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika