Da podelim i moje NEprijatno iskustvo..dodje letnja sezona (ako se uopšte i može nazvati letnjom),ogrebah se kod šefa za godišnji odmor i sredinom jula sa još 4-com bajkera otisao sam na turu kroz Transilvaniju.
Prva tri dana idealno a nakon toga???
Turu sam završio pre vremena i to uz pomoć Rumunske železnice od Sinaje preko Bukurešta do Turnu Severina..ostatak puta do Smedereva od Kladova autobusom.
Četvrtog jutra iz šatora tamo negde izlazim sa bolom u ledjima (konkretno - leva plećka)..konstatujem sam sebi da sam se ušinuo i rekoh sebi: proći će kad se zagrejem.
Naravno,nije prošlo već se i pogoršavalo u vidu otežanog disanja pri vožnji uzbrdo,povremeno ostajao i bez vazduha..a Karpatskih uspona od Pitesti-a kol'ko hoćeš. Sledi 2 dana mučenja na biciklu dok nismo došli do Sinaje. Narednog jutra donosim odluku o napustanju grupe..oni nastavljaju dalje a ja vozom ka Srbiji kao što je iznad opisano.
Nakon 2 dana odlazim kod lekara koji me upućuje na snimanje pluća jer je čuo neobičan zvuk pri pregledu stetoskopom. Snimak otkriva nešto za šta sam ja prvi put čuo u životu..SPONTANI PNEUMOTORAX - u prevodu "pucanje plućne maramice". Doktorka je imala toliko ozbiljan pogled da je meni u trenu bilo jasno da nema šale s tim.
Sledi uput za klinički centar u Beogradu..tamo su mi proterali kroz ledja iglu do pluća,pustili vazduh kako bi maramicu odvojili jer je bila slepljena (uhvatio vakuum i desno plućno krilo ostalo je van funkcije). Nakon toga 2 dana ležanja i otpust kući...narednih dana strogo mirovanje i još 2 meseca bez naprezanja i forsiranja. Bicikl ostaje parkiran najmanje 2 a verovatno i 3 meseca.
Malo sam vas udavio sa podužim tekstom ali eto,tek da se zna..ako osetite probadanje u ledjima i uz to još otežano disanje,ostajanje bez vazduha,zamaranje pri najmanjem naporu prekinite vožnju što je pre moguće i odmah lekaru jer u težim slučajevima PNEUMOTORAX-a može doći i do onog najgoreg - da dobijete ulaznicu kod Svetog Petra.
SPONTANI PNEUMOTORAX nije bolest već (prosto rečeno) mehanički kvar koji se mehanički otklanja (bez lekova) i može se desiti u stanju mirovanja, u snu (U mo slučaju) i obično mu prethodi pad imuniteta,jaka prehlada,dizanje previše teških stvari. Pri pucanju maramica gubi svoju funkciju,stvara se vakuum,plućno krilo ostaje slepljeno i bez funkcije..vaše telo tada radi sa drugim plućnim krilom koje je nedovoljno da opsluži organizam sa vazduhom u dovoljnoj količini - narodski rečeno: trokirate.
AKO se nekim slučajem desi da pukne maramica na oba plućna krila tad ste u PREOZBILJNOM problemu..bićete kao riba na suvom.
Bicikl pretpostavljam da može biti okidač ako postoji nešto što izaziva pucanje plućne maramice jer se pluća intenzivno šire u vožnji posebno pri vožnji uzbrdo ili veoma žustrom pedaliranju.
Ako se nekome (daleko bilo) ovo desi jako je bitno da prva 3 meseca maksimalno miruje a na moje pitanje smem li kasnije ponovo na bicikl doktor je odgovorio: DA,i slobodno još više nego do sada.
Ako sam pogrešio (a verovatno jesam) neka admin prebaci temu u odgovarajuću sekciju.