Grbiću ne znam šta je tebi tu smešno. Vrhovi su bili tupi, i čovek je oštrio pred mojim očima. Vratio, radilo perfektno, zvuk, nije preskakalo više.
Ok za ulje, probaću.
Zato sto si me podsetio na nekog, mozda je smajli bio pogresan. Ne prihvataj sve licno i tragicno.
Zasto se ne bi perca ostrila? Ako su kvalitetna nece bas biti potrebe jer se nece toliko potrositi da preskacu. U suprotnom ostrenje resava problem mada verovatno nece biti lako naostriti ih.
Sto se tice podmazivanja, naslusao sam se onih koji se zgrazavaju na mast u freewheel-u, pricu da ce blokirati i slicne gluposti. Kada god sam bio u prilici da ga rasturam punio sam sa mascu, nikada ni jedan nije preskocio. Pocevsi od onih pre 25 ili vise godina sa milion kuglica i petofazom na navijanje pa do sadasnjih.
Ako otvorite bilo koji nov freewheel necete u nlima naci ulje nego mast, mada ne preterano mnogo masti Nenormalno je takav sklop podmazivati sa uljem. Ko voli da skuplja prasinu i da mu tocak na leru zvrci kao traktor moze da koristi ulje. Za sve ostale ide mast .
Nemojte da preskakanje Shimano freewheel-a i podmazivanje mascu dovodite u istu ravan. Shimano freewheel po difoltu preskace. Pricam za posebne nable, ne za kompletne tockove. Vozio sam i Ultegru i Dura Ace i novo i polovno i svaki kad tad zna da preskoci na opterecenju.
Nisam probao da ostrim perca, a iskreno i nemam nameru. Do sada sam imao priliku da vidim u nekoliko navrata istroseno telo freehub-a (nazubljeni deo kuda po kom perca klize) takodje sam imao priliku da vidim slomljeno perce, potroseno perce (u smislu da je potroseno da ne moze da dohvati telo), zapekao ili suv freehub itd.
Sto se podmazivanja tice.
Koristio sam i mast , ali mast koja je predvidjena za to, ne secam se proizvodjaca ali je neka jako retka mast, da je redja bila bi ulje. Nije bila jeftina.
Kad sam poceo da koristim litijumsku mast, imao sam nekoliko zalbi na povremeno "preskakanje" lanca, posle ponovnog podmazivanja uljem problem je nestao.
U zadnje vreme sve Freehub-ove koje sam podmazao koristio sam ulje, koje sam vec gore pomenuo. Imao sam nekoliko zalbi u periodu kad sam eksperimetisao sa gustinom ulja, dok sam koristio redje ulje brze je dolazio period za ponovno podmazivanje, kad sam poceo sa menjackim taj period se produzio.
I mast i ulje skupljaju prasinu, nijedno od njih nje imuno na to.
Mavic, DT i ostali proizvodjaci boljih nabli savetuju ulje, i propisan vremenski period podmazivanja, upravo u delu kuda perce klizi po nazubljenom delu i u tu svrhu ima da se kupi njihovo ulje.
To da li ce freehub ili freewheel da se cuje kao traktor je zavisno od toga sto si napisao, ali i takodje faktor licnih simpatija prema zvuku. Ja licno volim ostar zvuk i upravo taj cak-cak-cak koji dolazi iz freehub-a.
Generalno svako za sebe radi ono sta misli da je najbolje tako da je nemam nista protiv toga da neko podmazuje freehub sa mascu jer kako se vidi vec iz prilozenog misljenja i iskustva su podeljena, i da ponovim kako sam vec u nekom postu napisao svako se tvrdoglavo drzi svoga, ali sam opet otvoren za savete iskusnijih.