Na netu sam nasao odlican tutorijal za pravljenje kljuca za otvaranje freehub-a pa cu ga podeliti ovde sa vama.
Potrebno je sledece:
- gedora 21, po mogucnosti 12-o ugaona iznutra zbog obelezevanja
- krep traka (molerska), moze izolir, selotejp ili kakvu vec imate
- marker
- subler, moze i obican lenjir
- stega (ovo je default alatka)
- brusilica, tanka ploca za secenje
- pljosnata turpija za metal
- 30 minuta vremena
- dobra volja
- OBAZRIVOST ZBOG RADA SA BRUSILICOM!!!
1. Ispod gornje ivice oko 3-4mm oblepiti gedoru i to je linija po kojoj secemo (videti slike)
2. Pre nego isecemo markerom nacrtati dva zuba jedan nasuprot drugog, sirina zuba za pocetak neka bude 5mm a posle sa turpijom doteramo na 3,5mm (videti slike)
3. Postaviti gedoru u stegu (dobro zategnuti jer hoce da klizi prilom secenja)
4. Prvo zaseci po linijama zuba koje smo nacrtali markerom sa gornje strane
5. Isecemo po liniji krep trake do zareza za zube i alat je 80% gotov
NE DODIRIVATI GEDORU RUKAMA NAKON SECENJA JER JE BEZOBRAZNO VRELA
Sad stupa na scenu pljosnata turpija, subler i strpljenje
6. Pljosnatom turpijom turpijamo horizontalno sa jedne pa sa druge strane zuba na taj nacin obradjujemo donju ivicu i zub.
TREBA OBRATITI PAZNJU DA PRILIKOM TURPIJANJA ZUBI OSTANU NA SREDINI NASEG NOVOG ALATA
Dimenzije na koje treba obratiti paznju:
- Sirina alata 28-29mm ( gedora 21 je idealna, mada alat moze da se napravi i od neKe cevke tog precnika s`tim da se vodi racuna da debljina zida cevi bude 1 - 2mm
- Visina zuba treba da bude 3 - 5mm
- Sirina zuba 3,5mm, moze i nijansu sire pa ukoliko vam jedna stane ispadne 3.4 a druga 3,7 budite bez brige kljuc ce raditi jedino sto mu estetika nece biti savrsena
MOLIM DA OBRATITE PAZNJU NA SLEDECE:
Rad sa brusilicom je opasan narocito kad treba precizno seci male komade pa MOLIM one koji nisu vicni tome da secenje brusilicom prepuste profesionalcu, da bi izbegli povrede. Meni licno je sekao majstor bravar, a ja sam posle doterivao dimenzije turpijom.
Slike ne prate tutorijal u potpunosti ali iz njih se moze zakljuciti sta treba da se radi