Izneću neka moja vrlo skromna iskustva sa recumbent-ma.
Naime pre oko tri godine kupio sam jedan recumbent, vrlo povoljno (200 evra) u Loznici. Iskreno u tom trenutku mi se to činilo jako jeftino i kupio sam ga onako bez neke ozbiljne namere da ga vozim, više da probam kako je to voziti recumbent.
Recument je bio nepoznate marke i delovao je da je ručni rad. Imao je zadnji pogon i SRAM 3x8 brzina opremu sa klasičnim v-brake kočnicama kao za MTB. Napred je bio mali točak od 20' a nazad 26'.
Prvo iskustvo je bilo prilično traumatično, jedno 15 do 20 minuta nikako nisam uspevao da krenem i kad sam iz ko zna kog pokušaja uspeo, imao sam utisak da zbog malog prednjeg točka je cela sprava vrlo nestabilna. Pritom sam odmah montirao i pedale na kopčanje i obukao sprinterice, što je u startu bila velika greška za početnika na recumbent-ma. Nakon toga sam recumbent probao u još par navrata na Adi na makiškoj strani. Ono što mi je najviše smetalo je slaba upravljivost tj, na primer nemogućnost polukružnog okretanja. Takoće smetala mi je i mala preglednost puta ispred mene.
Medjutim najviše mi je smetalo što sam imao utisak da ceo pogonski sitem pravi jako veliki otpor i da mi treba mnogo više snage nego na uspravnom biciklu.
Ok, kontao sam da su gubici u prenosu zbog trostruke dužine lanca mnogo veći, kao i da moje noge nisu naviknute na taj položaj.
Rešio sam da to malo bolje ispitam i stavio sam umesto standardnog pogona, pogon sa powermetrom, a sam recumbent sam fiksirao za trenažer.
Prethodno sam skinuo i detaljno oprao i podmazao lanac.
Rezultati su bili razočaravajući, Držao sam jedva 250W pri pulsu uz koji drzim 320 do 330W na obicnom biciklu. Pri tom noge su me ozbiljno bolele. Opet kontao sam da nisam razvio još te tkz "bent" mišiće i da moram da treniram. Odradio sam ciklus od 4 nedelje treninga i forma na bentu mi se popravila, ali ni blizu onoj kao na uspravnom biciklu. Tako da posle svega rešio sam da batalim i prodao sam recumbnet, za iste pare, nekom drugaru koji je na njega ugradio elektro motor posle.
Opet i dalje mislim da sam kupio loš recumbent koji mi nije odgovarao ni po jednom parametru.
Kad čitam Duletove postove i gledam njegove vožnje na stravi dobijem želju da probam ponovo recumbent.
Ako bi nekad opet kupovao uzeo bi neku proverenu mašinu, verovatno karbonca, ali isključivo sa točkovima od 28'. Recimo onaj model M5 Carbon High Racer mi se jako sviđa kako izgleda, a vidim i da su mu performanse (barem na papiru) na zavidnom nivou: http://www.m5-ligfie...odels_overview/
Pošto je prilično skupa naprava, najviše bi voleo da kupim samo frame set i da sam sklapam, jer imam puno delova i točkova za drumaše koje ne koristim.
Eto to je neko moje mišljenje koje je u suštini prilično subjektivno.