Porucih malopre nov Cruzbike Q45.
Test voznja pre kupovine bi mi produzila sve barem mesec dana ako ne i vise, a hocu jos da se vozim ove godine. Vagao, razmisljao, imam osecaj da sam pola interneta procitao na ovu temu u zadnje 2 nedelje. Nakon kontaktiranja svih proizvodjaca koji su me zanimali, cruzbike su imali ubedljivo najbolju podrsku. Apsolutno sve sto me zanimalo su odgovorili do detalja, a verujte mi smarao sam prilicno, kilometarski mailovi. Cak su mi i za shipping izasli u susret posto je po podrazumevanoj tarifi FedEx cepnuo neku nenormalnu cifru shippinga za dodatnu opremu, posto sam i nju porucio uz bajs (specificne stvari vezane za oblik rama, paktreger, donji nosac za bisage...). Azub sa druge strane, nisu odgovorili ni na jedan mail, iako su mi bili prvi izbor inicijalno, tako da su mi "dobrom" poslovnoscu samo pomogli da ih preskocim.
Ovakav koncept bajka/pogona ima prednosti i mane u odnosu na "klasican" rekumbent gde je pogon na zadnjem tocku, ali su prednosti u mojoj glavi prevagnule. Cena mi nije bila primarni faktor, ali izmedju ostalog i to je prednost - malo su jeftiniji nego slicni modeli (sa suspenzijom). Moram da im pohvalim zajednicu tj forum, nisu kao nijedan "fabricki" forum, bas pozitivno, pregrst korisnih informacija i ideja. Vec razmisljam o prepravci sedista sa nekim Thor, ali ajd prvo da probam fabricko Takodje sto sam na njihovom forumu saznao, Q45 podrzava i 700c tockove (naravno i 27.5), sto je odlicno za neku buducnost ako zelim da se ubrzam. Kad stigne, javljam utiske. Iako znam da ce konkretno za cruzbike prvih par dana biti uglavnom losi utisci dok ne naucim da ga vozim, al dobro, sta je tu je, bicu uporan
Ukoliko se ispostavi da mi odgovara, bajs planiram da koristim za voznje po asfaltu i za cesci odlazak na posao, tako da ce mi prva nabavka biti neka lagana torba u koju mogu da ga spakujem i unesem u lift/kancelariju. Posto zvanicno biciklu ne smem da unosim da im ne bi prljao "fensi" belu zgradu (blatnjave cipele ne prljaju uopste, samo tockovi od bajsa...). Kad kazem nabavka, verovatno ce se svesti na izbor adekvatnog materijala i odlazak do snajderke da mi sasije sta hocu, gotovo sumnjam da ima.
Mtb cu zadrzati za teren, iako i q45 planiram da probam na utabanom tlu, da vidim kako se ponasa.
@Dusan011
Umalo da zaboravim, jos jednom hvala na preporuci za cruzbike, na kraju sam to izabrao.