Pozdrav. Skinuo sam osovinu radi godisnjeg odrzavanja i podmazivanja.Podmazao sve,mucio se i vratio sve u prvotibno stanje,ali postoji problem. Koristim quando nablu,koja sluzi sasvim solidno. Kada sam vratio tocak i ubacio u 21 brzinu(dostigao veci broj obrtaja),tocak se uzasno trese i cela kaseta ide gore-dole.Kapiram da je osovina mozda kriva,ali do sad se nije ovako nesto desavalo,jer se pre skidanja osovina odlicno ponasala i nije davala ovakve znake.
- Drugi problem je menjac tourney TX.Kaci se na osovinu tj. uz maticu.Kuka menjaca je prekratka i kada je pricvrstim zavrtnjem za ram,pa onda uglavim uz osovinu,matica ostaje na pola kukice,pola u "vazduhu",sto mi nije nimalo bezbedno.Evo slike na kojoj se moze videti kuku menjaca http://www.evanscycl... ... illeur.jpg
Obzirom da je ram celicni,mislio sam da probusim rupu(blize osovini),kako bih pricvrstio kratku kuku menjaca.Sad me zanima,koliko je to dobra ideja,a da ne izgubim cvrstinu u tom delu i ne razmisljam,da li ce mi se ram u tom delu(na koji se kaci tocak),prelomiti.
Pozdrav. Skinuo sam osovinu radi godisnjeg odrzavanja i podmazivanja.Podmazao sve,mucio se i vratio sve u prvotibno stanje,ali postoji problem. Koristim quando nablu,koja sluzi sasvim solidno. Kada sam vratio tocak i ubacio u 21 brzinu(dostigao veci broj obrtaja),tocak se uzasno trese i cela kaseta ide gore-dole.Kapiram da je osovina mozda kriva,ali do sad se nije ovako nesto desavalo,jer se pre skidanja osovina odlicno ponasala i nije davala ovakve znake.
slika tocka/glave/nable bi pomogla- Kaseta kod tebe je snop zadnjih lancanika na nizanje ili na zavrtanje? Da li samo "kaseta" ide gore-dole ili se cela glava/nabla, tj njena desna strana pomera? Su unutri bile samo kuglice ili kuglice na vencicu?
I takođe daj sliku iz bliza da se dobro vidi tvoj menjač na biciklu kako je montiran.
Verujem da je sve u redu samo ti grešiš negde kod montaže.
Više puta sam imao priliku da vidim da ljudi zašrafe takav menjač u onu rupu koja služi za montažu paktregera pa onda naravno da ne nailazi na osovinu kako treba...
Ako je možda to u pitanju, šrafić menjača treba da ima svoju posebno oblikovanu navrtku i to sve zajedno ide u ležište gde i osovina, u samo dno. Najbolje pogledaj uživo prvi bicikl koji vidiš s menjačem i takvom integrisanom kukom pa će biti mnogo jasnije nego ovako tekstualno...
- Kaseta ide gore dole,ali sam siguran da to dolazi od same nable.Nije mi jasno,pre popravke sasvim ok je radila,bez ikakvih "bacanja" kasete,ali nakon vracanja,ode sve u... - Unutar nable,bile su kuglice,bez vencica.
@Gadjan
Da,zavrtao sam u rupu za paktreger,jer sam racunao,bolje i tu,nego da se olabavi matica,prilikom voznje i polomim menjac.Nemam nikakvu rupu za menjac.Moze li neka slika integrisane kuke,kako bih shvatio sta treba da kupim ?
Da,zavrtao sam u rupu za paktreger,jer sam racunao,bolje i tu,nego da se olabavi matica,prilikom voznje i polomim menjac.Nemam nikakvu rupu za menjac.Moze li neka slika integrisane kuke,kako bih shvatio sta treba da kupim ?
koliko sam video sa slika ne treba nista da kupujes vec samo da postavis stvari kako treba. Tvoja adapterska kuka je osim ovog vijka (kojeg si pogesno uvrnuo u otvor za prtljaznik/blatobran) imala i neku navrtku, vidi se na ovoj mojoj fotki kako viri od nazad. Posto se rupa u adapterskoj kuki, kroz koju vijkom treba pricvstiti tu navrtku nalazi pravolinijski iza "kanala" za osovinu zadnjeg tocka, i posto adapterska kuka ima ulegnice na kraju tog istog "kanala" trebalo bi adaptersku kuku sa montiranim vijkom i navrtkom uvuci u kuku na ramu isto kako se uvlaci osovina zadnjeg tocka. Kada uvuces adaptersku kuku do kraja pritezanjem vijka posebno oblikovana navrtka ce pritegnuti adaptersku kuku u kuku rama tako nece moci da se pomera gore/dole ni levo/desno. Nazad ne moze da ide zbog tog sto je postavljena u kraj kanala kuke a napred...hm, ako se pomera napred onda nije dovoljno stegnuto. Kad se postavi osovina zadnjeg tocka i ista pritegne ne bi trebalo da bude vise problema.
Postavim tocak,na osovinu,ubodem kuku menjaca u osovinu,pricvrstim navrtku sa druge strane(iza kanala),kako menjac ne bi imao "hod",pritegnem maticu i to je to... Ovo istiskuje vise strpljenja.Kada mi se bude busila guma,svaki put cu morati isto da ponovim. Kako ce se sve ovo odvijati,ako postavim iglicu za brzu kopcu?
Bem ti ovakvu mehaniku,dok sam vozio giant,rec problem nisam znao sta je.
Nije mehanika kriva, samo ti trebaš da naučiš kako se pravilno koristi Prvo se postavi i pritegne adapter, pa onda ubacuješ točak. Kada se montira kako treba radi to dobro, i nije nikakav problem kod skidanja točka, kad je navrtka stegnuta menjač ostaje fiksiran i nigde neće mrdnuti dok ti menjaš/krpiš gumu. Imaš li uopšte originalnu navrtku? Evo slika kako izgleda.
Ako je zagubljena možeš takav adapter naći u Capriolu, 80 dinara košta i iskoristiti navrtku, a adapter možeš koristiti kasnije ako budeš hteo drugi menjač sa normalnim kačenjem. http://www.totalbike... ... njaca-kuka
Ne znam kako bi bilo sa iglom za brzo skidanje, možda bi držalo dovoljno, možda ne bi, zavisi... Bolje nemoj to da radiš. Ja sam na moj čelični ram navario taj adapter i koristim točak s šupljom osovinom i iglom, ali sam modifikovao dropout (varenje/brušenje)...
Što se prvog problema tiče i tu ne verujem da je neki ozbiljan problem, verovatno si ti zbog neiskustva omašio negde u sklapanju. Čim reče u prvom postu da si se namučio odmah mi je bilo sumnjivo jer to treba da bude lagan posao. Da li nabla ima lufta, pomera li se osovina levo-desno, gore-dole kad uhvatiš jedan kraj i cimaš. Ako si sve uradio kako valja, treba glatko da se vrti bez grebanja, zapinjanja i bez lufta.
Skapirao sam,ali ovo je prokletinja od bicikle.
Kupim suplju osovinu i iglicu,postavim,kad ukapiram da ovo ne moze,jer je osovina prekratka,a moj menjac ide na osovinu,a ne na iglicu
Vratim klasicnu osovinu,zavrnem navrtku,stavim maticu i napravim razmak,kako ne bi zupci zakacinjali navrtku menjaca.Kad ono,jedva se okrecu pedale,srednji pogon kaci(tj. grebe unutar pogona),ako se tocak stavi u "neki" polozaj.
Vozio sam giant 6 godina,nikad nista ovako nisam video,bilo je samo podmazi,dotegni,promeni sajlu i teraj.
Da li da bacam ovo u otpad ili idalje da se bakcem s ovim,iako sam ga duze popravljao,nego vozio..?
Ne trebaš da ga baciš u otpad, ali ako ne umeš sam da popraviš možda je bolje da odneseš u servis. Možeš uz malo strpljenja i truda i da naučiš i uradiš sam, internet je prepun slikovitih i video uputstava za sve živo, a takođe i ovde možeš dobiti konkretne savete i pomoć, ali da bi ti neko pomogao prvo moraš biti mnooogo jasniji u izlaganju i dati dovoljno informacija i odgovora, uvek poželjno potkrepljenih slikama. Do sada što si rekao je vrlo konfuzno i nerazumljivo, ali meni zvuči kao da su problemi većinom nastali nakon tvojih "popravki"
Evo šta je po meni potrebno za uspešnu saradnju i rešavanje jednog po jednog problema: - Nisi naveo koji bicikl imaš, niti sliku bicikla - Šta je tačno bio problem pre nego što si se bacio na popravke. - Šta tačno želiš da postigneš (šuplju osovinu batali za sad, namesti prvo da radi kako je predviđeno) - Nisi odgovorio za zadnju osovinu da li se lako okreće i da li ima luft. - Svaki problem trebaš jasno da opišeš i daš neku sliku, ako možeš snimi video klip kako kaseta ide "gore-dole". Gde pogon zapinje? Ako misliš na srednju osovnu onda treba servisirati, ili je pretegnuto ili se kavez venca smrvio pa pravi problem... Šta tačno znači
Nenadbg said
ako se tocak stavi u "neki" polozaj
?! itd
Bez svega toga može samo da se nagađa šta si ti do sada radio i gde je problem.
Nenadbg said
Vratim klasicnu osovinu,zavrnem navrtku,stavim maticu i napravim razmak,kako ne bi zupci zakacinjali navrtku menjaca.
Kada se (originalna) navrtka menjača postavi kako treba ona je skoro u ravni sa ramom i ne štrči te ne sme da predsatvlja problem za zadnje lančanike. Takođe razmak koji pominješ se postiže cevastim šupljim odstojnikom od nable, nadam se da si to postavio kako je i bilo. Kada se račna (snop zadnjih lančanika) navrne na nablu, krajnja desna (kontra) matica treba malo da štrči
Capriolo anaconda(model iz 2008-zaostala gvozdjurija), - Nije bilo problema pre skidanja.Radim uvek godisnji servis tj. odrzvanje bajka - Zelim postici da mi bajk(ovaj) jednom u zivotu radi normalno,a ne da razmisljam,kada odem 100 km od kuce,da li cu ostati tamo. - Ima luft,kada se ne pritegne dovoljno,ali kada se pritegne,onda se tocak tesko okrece,bukvalno je nemoguce postici balans- da se tocak okrece normalno,a da nema lufta.
Srednja osovina je slucaj nezapamcen.Kada tocak stavim na sredinu kuke(rama),pogon ne zakacinje,cim povucem malo vise unazad(ka samom kraju-blizu navrtke),onda pocinje jako tesko da se okrecu pedale i cuje se kako struze pogon.
- Istekla mi je garancija,inace bi' uleteo bez kocnica,kroz staklo u radnju.
Evo slike navrtke(doduse starije navrtke - da ne pomisli neko da sam vozio i lancem "cesao navrtku"),kao i video snimka.
Da, zato rekoh najbolje da pogledaš uživo neki bicikl sa menjačem i integrisanom kukom ima ih na sve strane, lakše je nego tekstualno objasniti.
Nenadbg said
- Istekla mi je garancija,inace bi' uleteo bez kocnica,kroz staklo u radnju.
Ahahahah kralju scena iz mog ubedljivo omiljenog filma [youtube_url_][/youtube_url_]
Na video klipu ono šetanje lančanika (više levo-desno nego gore-dole) nije uopšte neobična pojava, čak je i normalno. Pominjano je više puta to na forumu. Možeš tako bez brige da voziš ako račna dobro radi (zubci nisu istrošeni i ne preskače lanac niti mehanizam unutra). Jesi li skidao, ili možda otvarao račnu?
Za nablu ne znam šta da ti kažem, tu treba malo osećaja da se ubode pravi položaj. Na niskobudžetnim nablama oće da bude problematično jer nisu tako precizno izrađene pa ja radije ostavim mrvicu lufta, ali ako je luft osetan a malim dotezanjem već grebe i zapinje onda nešto nije u redu. Inače štelovanje lufta ide u jako malim koracima, 1/8 kruga ili čak manje. U najgorem slučaju su šolje oštećene, ali malo verovatno. Da li su konusi oštećeni, da li si stavio nove konuse i kuglice? Ti konusi obično ne izguraju više od sezone bez oštećenja, a jako su jeftini, takođe i kuglice pa je najbolje jednom godišnje komplet zameniti. Hajde da probam opet da nagađam, ali javlja mi se da je to ok, samo treba precizno štelovanje lufta i da ti grešiš pri stezanju. Imaš li odgovarajući ključ za konuse? Kada se kontrira na kraju, ako ti drugi kraj osovine nije fiksiran hoće dodatno da se malo popusti pa dobiješ veći luft nego što si prvobitno podesio. Kao što rekoh treba malo veštine i osećaja, uvežba se vremenom. Ja to radim na nepravilan i meni zgodan način tako da te ne bih savetovao
Za šolje pogona na niskobudžetnim biciklima važi isto što i za nable samo u još većoj meri, ume biti još teže da se udesi bez zapinjanja, čak i sa novom osovinom i kuglicama. Tako da ako se ne želi grebanje, mali luft je nekad neizbežan u određenim položajima kurbli. Ali pretpostaljam da ti na tom biciklu imaš patronu (monoblok) a ne rasklopive šolje? (daj sliku) To se proverava bez lanca, drmaš kurble levo desno u različitim položajima da vidiš ima li lufta, a vrtiš lagano da primetiš da li grebe i zapinje.
Mada opet si nejasno napisao, to "struganje" može da dolazi i iz patrone, i od češanja lanca negde ili iz zadnjeg točka. Zato testiraj pojedinačno.
Generalno,kada sam imao nulti servis u capriolu,imam osecaj da je od tad sve nekako krenulo nizbrdo.
Oni ga bre pokvare tamo,kao da lanac stave na bubanj od ves masine i okrecu pedale.
Konuse i kuglice nisam menjao,vec treca godina.Moguce da su osteceni.Racnu nisam skidao.
Da,monoblok koristim.
Zvuk "struganja" dolazi bas iz same patrone,bas se jasno cuje.Ne dogadja se stalno,vec pri pomeranju polozaja tocka.
Skoknucu sutra do capriola i kupicu osovinu,soljice,tacnice,kasicice - samo da ga vratim u vozno stanje.Ako nista ne uspem,kupicu ceo tocak
Monoblok ne možeš servisirati, menja se ceo komplet ako je dotrajao, a zvuči da jeste. Ako se ne okreće glatko i bez lufta, ne valja, a ako se još i čuje struganje onda pogotovo. Za to treba i poseban alat tako da teraj u servis pa neka ti pogledaju i taj točak šta nije u redu.
Za nablu ako ćeš sam, trebaju ti dva konusa i odgovarajuće kuglice. Ako si otvarao trebao si primetiti da li su konusi oštećeni, to se lepo vidi kad zagledaš putanju po kojoj trče kuglice.
Sredio sam.Nasao sam nove konuse na starom bajku(koje sam stavio pre par meseci,ali nisam vozio uopste).Nema lufta,niti zakacinje,a sasvim se lepo vrti.
Nadam se da se necu peske vracati kuce,cim pukne guma.
Hvala svima i uz puno nade,nadam se da se necu vratiti da pisem u ovoj temi
A za gumu nosi rezervnu i pribor za krpljenje pa nećeš ostati nigde na putu. I vilastu 15-ticu, šta je tu je. I ja sam je vukljao sa sobom svojevremeno dok mi nije dojadilo. Nikad je nisam upotrebio na drumu ali bar sam mirne glave vozio.
A za gumu nosi rezervnu i pribor za krpljenje pa nećeš ostati nigde na putu. I vilastu 15-ticu, šta je tu je. I ja sam je vukljao sa sobom svojevremeno dok mi nije dojadilo. Nikad je nisam upotrebio na drumu ali bar sam mirne glave vozio.
Nista trenutno,sada ne struze.Sasvim se ok okrecu pedale.Izgleda da kada se tocak povuce do same ivice i zavrne,lanac se utegne i pocne pogon da struze.