Gadjan, ne mogu bas nesto mnogo da ti pomognem, ali evo nekog mog iskustva pa ti vidi
Nisam imao kacigu do pre neke dve godine, cini mi se, kada sam u Markonisport-u na Dorcolu uzeo Giant kacigu (model Talos) za prakticno 5000 (bila je zanemarljivo manje). S obzirom da nisam imao nikakvog iskustva, samo sam je stavio na glavu, drmao, gledao, vezivao, brojao rupe i radio kojestarije, i na kraju je uzeo. Nisam joj nasao nijednu zamerku, stajala mi je sasvim ok - cvrsto ali nigde nije stezala.
E sad... nije stezala, ali ja kada pocnem da se solidno naprezem - cak i samo mentalno - umem nesvesno da stezem vilicu. Ne uvek ali se desava. I tako mi se nekoliko puta desilo da sam bio na nekim zahtevnijim voznjama i osetio sam jak bol u slepoocnicama, koje mi uvek nekako nateknu kada stezem vilicu. Par puta je taj bol bio toliko jak da sam morao da stanem i sacekam nekih sat vremena dok slepoocnice nisu popustile tj vratile se u normalu.
Meni kaciga stoji i vrsi funkciju odlicno dok god nisam napet i ta napetost ne rezultuje mojim stezanjem vilice, ali sam takodje primetio da mi taj cvrsti deo kacige ipak vrlo, vrlo blago dodiruje slepoocnice. To niti primecujem niti mi smeta kada sam miran, ali eto postoje trenuci kada to postane ogroman problem.
Osim toga, na internetu sam video da je kaciga medju tezima, nesto oko 330g cini mi se.
Skoro sam isao na tu visednevnu voznju i hteo sam da budem siguran da necu imati tih problema, pa sam na kraju uzeo Limar 545 u Probike. Citao sam da su dobre, probao sam ih i razlika izmedju svih Limar koje sam probao u radnji i moje Giant je OGROMNA. Fakat, i te kacige u Probike su makar malo skuplje od 5000 (neke mnogo), ali opet, razlika je ogromna, veca od razlike u ceni.
Pod jedan, kaciga je mnogo laksa od Giantove i to se bas mnogo oseti. Nije da mi je ova Giant smetala, ali tek kada sam koristio ovu Limar na toj dugoj turi sam shvatio koliko je Giantova losija i teza, jer ovu prakticno nisam osecao.
Pod dva, i za mene mnogo vaznije, kod Limar kacige ne osecam da mi onaj cvrsti deo (telo kacige) igde dodiruje glavu niti da je suvise blizu, vec penasti ulozak/traka koji je zalepljen iznutra. Zbog toga me Giant stezao kod slepoocnica a ova kaciga to ne radi.
Sve u svemu, sve zavisi od tebe i tvoje glave i prohteva, ali eto - pazi da ti kaciga lezi odlicno ali i da ima nekog prostora za slucaj da ti glava nije bas sasvim, potpuno ista kada si pod naporom i kada nisi. Znaci, nije samo suv obim u pitanju, jer moja Giant kaciga ima malo veci obim od moje Limar kacige, ali joj je oblik drugaciji, i za mene mnogo losiji.