Jump to content

Fotografije

Kaciga-DA ili NE?

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
379 odgovora na ovu temu

#121 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 August 2017 - 02:05 PM

Neverovatno da nema nikakva tema o preporukama i savetima oko kupovine, samo dve identične teme za prepucavanja :)

Sad su najzad popusti pa bih kupio neku Uvex ili Scott. Kako da znam da mi kaciga odgovara, na šta da obratim pažnju? Ne znam ništa o tome a vidim ima mnogo raznih oblika, veličina, ne smem da se zajebem. Mislim ja ću vrlo brzo primetiti šta ne valja i naći mane ali za to je potrebno par vožnji... Ovako kad stavim na glavu nemam pojma da ocenim. Koja je razlika u drumskim i mtb kacigama? Ja gledam prvenstveno težinu jer mi 200 i 300 grama na glavi nikako nije isto. Evo nekih, ova prva mi je favorit zbog cene, sve su mi ružne tako da je tu mrtva trka a oblik, otvore, mrežice i kako mi stoji ću videti uživo.

http://planetbike.rs...e-silver/23022/

http://planetbike.rs...on-green/42709/

http://planetbike.rs...en-white/17806/

http://planetbike.rs...een-2014/18043/

• 0

#122 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 20 August 2017 - 02:08 PM

Ova tema je više s prepucavanjima. U drugoj ima i saveta/preporuka:

http://www.2bike.rs/...-kaciga/page-13

Izmeri obim glave.

HEAD_MEASUREMENT-for-helmets.jpg

Kacige za bajs su podesive, ali obično imaju raspon veličina za koje odgovaraju. Ako si na granici, probaj prvo pola broja manju. Postavi i veži kako treba i onda tako sedi u radnji, čitaj novine, gledaj druge proizvode. Da prođe barem više od pet minuta. Da vidiš da li se negde javlja neprijatnost, pogotovo ako je oštar bol, ili jak pritisak - ne bi trebalo.

Probaj i da li sigurno stoji na glavi, ne bi smela da se može svući rukom sa glave kad je zakopčana.

Drumske nemaju šilt napred. On smeta kad si polegnut na bajsu - zaklanja pogled. Zgodan je za uspravnije vožnje kroz šumu, jer tu tamne naočare nisu baš zgodne, pa štiti od sunca (i grančica).

Bolje imaju zamenjive kaiševe i postavu. Naravno - i težina igra ulogu - skuplje su obično i lakše.

• 3

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#123 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1446 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 August 2017 - 03:36 PM

Gadjan, ne mogu bas nesto mnogo da ti pomognem, ali evo nekog mog iskustva pa ti vidi

Nisam imao kacigu do pre neke dve godine, cini mi se, kada sam u Markonisport-u na Dorcolu uzeo Giant kacigu (model Talos) za prakticno 5000 (bila je zanemarljivo manje). S obzirom da nisam imao nikakvog iskustva, samo sam je stavio na glavu, drmao, gledao, vezivao, brojao rupe i radio kojestarije, i na kraju je uzeo. Nisam joj nasao nijednu zamerku, stajala mi je sasvim ok - cvrsto ali nigde nije stezala.

E sad... nije stezala, ali ja kada pocnem da se solidno naprezem - cak i samo mentalno - umem nesvesno da stezem vilicu. Ne uvek ali se desava. I tako mi se nekoliko puta desilo da sam bio na nekim zahtevnijim voznjama i osetio sam jak bol u slepoocnicama, koje mi uvek nekako nateknu kada stezem vilicu. Par puta je taj bol bio toliko jak da sam morao da stanem i sacekam nekih sat vremena dok slepoocnice nisu popustile tj vratile se u normalu.

Meni kaciga stoji i vrsi funkciju odlicno dok god nisam napet i ta napetost ne rezultuje mojim stezanjem vilice, ali sam takodje primetio da mi taj cvrsti deo kacige ipak vrlo, vrlo blago dodiruje slepoocnice. To niti primecujem niti mi smeta kada sam miran, ali eto postoje trenuci kada to postane ogroman problem.

Osim toga, na internetu sam video da je kaciga medju tezima, nesto oko 330g cini mi se.

Skoro sam isao na tu visednevnu voznju i hteo sam da budem siguran da necu imati tih problema, pa sam na kraju uzeo Limar 545 u Probike. Citao sam da su dobre, probao sam ih i razlika izmedju svih Limar koje sam probao u radnji i moje Giant je OGROMNA. Fakat, i te kacige u Probike su makar malo skuplje od 5000 (neke mnogo), ali opet, razlika je ogromna, veca od razlike u ceni.

Pod jedan, kaciga je mnogo laksa od Giantove i to se bas mnogo oseti. Nije da mi je ova Giant smetala, ali tek kada sam koristio ovu Limar na toj dugoj turi sam shvatio koliko je Giantova losija i teza, jer ovu prakticno nisam osecao.

Pod dva, i za mene mnogo vaznije, kod Limar kacige ne osecam da mi onaj cvrsti deo (telo kacige) igde dodiruje glavu niti da je suvise blizu, vec penasti ulozak/traka koji je zalepljen iznutra. Zbog toga me Giant stezao kod slepoocnica a ova kaciga to ne radi.

Sve u svemu, sve zavisi od tebe i tvoje glave i prohteva, ali eto - pazi da ti kaciga lezi odlicno ali i da ima nekog prostora za slucaj da ti glava nije bas sasvim, potpuno ista kada si pod naporom i kada nisi. Znaci, nije samo suv obim u pitanju, jer moja Giant kaciga ima malo veci obim od moje Limar kacige, ali joj je oblik drugaciji, i za mene mnogo losiji.

• 3

#124 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 21 August 2017 - 08:52 AM

Obim glave je matematički rečeno potreban ali ne i dovoljan uslov da kaciga odgovara.

Presudna stvar je FIT. Treba da odgovara vašoj glavi, obliku glave jer nisu svi kalupi isti.

Otud dobar obim a posle bolovi, tačke pritiska i glavobolje posle. Problem je taj da niti jedno probanje u prodavnici ne može da se uporedi sa vožnjom od 50 km kada se jasno vide sve vrline i mane kacige. Ja sam posle eksperimentisanja došao do zaključka da mi uvex ne leži uopšte a scott kacige su mi super. Konkretno imam ARX koji mi je savršen.

Ne preporučujemkacige koje pokrivaju velike raspone u obimu. Što manji to bolje, recimo pokrivenost obima od 4cm tj sredina +- 2 cm je dobro. I naravno drugo jemasa kacige. 20grama je dramatična razlika. U suštini kupite najskljuplju kacigu koju možete priuštiti. Ima naprednije materijale, lakša je, bolji sistem pritezanja itd. 

• 0

#125 niipheus

niipheus
  • Members
  • 902 posts

Postavljeno 21 August 2017 - 09:41 AM

Gadjane, videces kad stavis odgovarajucu kacigu na glavu da je to ta. Jednostavno ce leci dobro i stajace cvrsto. Jedino moras uzeti u obzir ako imas neke specificnosti vezane za svoju glavu i prema tome korigovati svoja ocekivanja dobrog naleganja. Meni npr je malo izrazeniji spoj boka i temena (ne znam kako drugacije da to opisem) pa se na toj izbocini malo stvara pritisak, ali je to nesto sto sam morao da prihvatim jer drugacije ne moze. Uzeo sam bas ovu prvu koju si postavio i mogu reci da je ne osecam na glavi dok vozim, nije teska, ne zulja nigde i nije prevelika spolja gledano. Samo strpljivo kreni u probu i stavljaj kacige dok ne nadjes onu koja leze na tvoju glavu savrseno.

• 2

#126 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 21 August 2017 - 10:15 AM

I ja imam tu prvu :)

LM u cemu su razlike...

Razlike osim u tezini budu i u tim kaiscicima, uvex to ima odlicno reseno.

Recimo onaj deo ispod brade je podesavajuci i mozes jednom rukom da korigujes zategnutost plus ima mekani deo koji ide preko kopce da ne zulja.

Inace kaisici se na svakoj skidaju da bi mogli da se peru.

Dalje, razlika bude i u zatezacu na temenu, najbolji patent je onaj na tockic jednom rukom ga zategnes i otegnes u svakom trenutku.

Ove dve stvari dosta kaciga nema.

Sledece: unutrasnji jastucici...

To je vec prilicno zeznuta stvar, oni treba da obezbede dobro lezanje a pritom se natapaju znojem sto nije dobro.

Primecujem da na novijim modelima sve cesce to resavaju drugacije i da se sundjer i uopste materijal koji upija znoj izbegava pa se stavljaju silikonski i plasticni podmetaci. meni to deluje kao trajno i dobro resenje koje obezbedjuje odlicno luftiranje. Problem je sto to ima samo na skupim modelima.

I na kraju kad probas kacige, stavi na glavu jednom rukom zategnes oko temena ako legne savrseno i ne spada cak i kad nije vezano oko brade a pri tom ne steze i ne ljulja se na glavi znaci da je odgovarajuca.

Ako se ljulja na glavi nikako ne uzimati jer ce to u voznji biti jako iritirajuce i terace te da je zatezes previse i na kraju je neces nositi, a kada je sve udobno bices kao go bez nje i nosices je stalno i kad je ekstremno vruce i kad je jako hladno.

• 1

#127 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 21 August 2017 - 10:18 AM

Da dopunim: generalno postoje okruglije i jajastije glave. Ne znam kakva je situacija kod bici, ali znam da za moto kacige postoje proizvodjaci ciji modeli vise odgovaraju jednom od ta dva oblika, pa se i prema tome treba ravnati pri izboru moto kaciga. Zna li neko kakva je situacija po ovom pitanju u bici industriji?

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

#128 niipheus

niipheus
  • Members
  • 902 posts

Postavljeno 21 August 2017 - 10:46 AM

Znam da meni nijedna osim ove Uvex nije odgovarala jer me gadjaju u celo i potiljak, sto bi trebalo da znaci da mi je jajasta glava jelte. Ono sto mene cudi jeste to sto je bas velika vecina kaciga pravljena za okrugle glave ili sam ja pri probi uspeo da 90% kaciga nabodem da budu okrugle, mada slicna situacija me zadesila i pri probi kacige za skijanje.

Meni se jedino prednji sundjer koji stoji na celu natapa, ovi ostali su suvi uvek, mislim da od kose ne mogu ni da pridju znoju koliko god da je kosa kratka.

• 0

#129 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 August 2017 - 11:27 AM

Nažalost jedina kaciga koja mi je pasovala je  ona skupa race 1. Poslednje što sam želeo je da dam toliko novca za ružno parče stiropora ali sve druge su ili žuljale ili bile premale ili prevelike. Obišao sam tri najveće planet radnje i probao brdo kaciga ali džabe toliko modela kad ima samo dva različita oblika i dve veličine, ili tesno ili ogroman luft.

Glavu sam merio, 57.5 cm. E sad, one I-VO C su povoljne i još na popustima a veličine im idu ili 52-57 ili 56-60. Ove manje su mi taman ali me ne znam zašto žuljaju gore u dve tačke bočno. Kad pritisnem kacigu kao da mi neko zabija dva šiljka. Vizuelno nisam mogao da utvrdim šta izaziva to. Boss race isto cena ok ali velične samo 52-56 i 55-60, druga mi ima zaista ogroman luft u svim smerovima a prva po rečima prodavca taman, knap mi je ali osećam neprijatan pritisak na čelu čim je stavim pa nisam smeo da rizikujem, šta bi tek bilo da mi je ceo dan na glavi... I tako ostade samo ona zeleno-bela race 1 55-59 da mi odgovara. Scott ima samo dva modela arx i vanish nisu mi se dopali. Inače sve ove bolje kacige su slične težine ~240g piše na njima, onih 200, 205g na sajtu je laž, tj merene su najmanje moguće kacige.

• 0

#130 jelchica

jelchica
  • Members
  • 1030 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 August 2017 - 11:38 AM

Eh kako je lako kad imaš dugu kosu, kao peškirče ispod kacige :P

Sem Planeta, obiđi i BeoSport u prizemlju Centra Sava i recimo ProBike (Patrijarha Gavrila). Pre neki dan se obreh tamo, imaju ok izbor kaciga. Ne kažem da je ponuda wow, ali nikad ne znaš koja će kaciga najbolje da ti "čučne".

P.S. Vozim MTB kacigu na drumašu, daleko od toga da mi je šilt ikad smetao. Wtf? Čak ne znam kako ljudi voze bez njega kad nisko sunce gađa tačno u naočare.

• 0
Today is always here.
Tomorrow, never.

#131 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 24 August 2017 - 11:54 AM

Bio sam ja u beosportu, jako je slab izbor muskih kaciga, bila je svega jedna i covek je kupio dok sam ja probao drugu :)

Ali bilo je i carrera kaciga koje istina nisam ni gledao jer sam dosao zbog specialized kaciga.

U sustini, mozda su lepse od uvexa ali udobnije nisu, scott je takodje udoban.

P.S. Vozim MTB kacigu na drumašu, daleko od toga da mi je šilt ikad smetao. Wtf? Čak ne znam kako ljudi voze bez njega kad nisko sunce gađa tačno u naočare.

Mislim da je taj vizir na drumskim sklonjen pre zbog aero efekta nego zbog sunca.

• 0

#132 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 August 2017 - 11:58 AM

Ma Jelica jeste da vozi drumaša ili nije drumaš :mrgreen:

http://www.velominati.com/the-rules/

Rule #35
No visors on the road.

Road helmets can be worn on mountain bikes, but never the other way around. If you want shade, see Rule #22.

Ni spec ni limar nisam gledao, ponuda je slaba i osetno su teže.

• 0

#133 Suncokret

Suncokret
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 226 posts
  • LocationLeva obala Save

Postavljeno 24 August 2017 - 06:43 PM

Ja sam uzela Carrera u Beosportu u Sava Centru, model Hurrcane, bila snizena sa 6000 din na 2400 din. Dobra mi je mada mi je Nakamurina u Intersportu bolje legla, ali bila je 4000 din. Vidim da sad i oni imaju velika snizenja, posebno njihova prodavnica u novom Merkatoru, zbog preseljenja.

• 0

#134 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 24 August 2017 - 11:49 PM

Probao sam brdo kaciga. Scott super udobne uz njih i Cannondale. Specialized ne leže nikako, skorz čudan fit. Limar 545 je bila ok. 

Kupio Scott ARX za 7700 na sniženju. Vrh kaciga. 

• 0

#135 jelchica

jelchica
  • Members
  • 1030 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 August 2017 - 06:59 AM

@Gađan: Istinu si rekao! Svesno i sa zadovoljstvom kršim pravilnik Velominatija :P  MTB je njeno visočanstvo bicikla, drumaš je transportno sredstvo.

Moja je Cannondale, plaćena u planetu oko 5000 pre nekoliko godina. Odlično mi čuči i jedna je od retkih u veličini S! Ustvari, ona je neka S/M i po veličini mi je na granici prihvatljivosti. Kad sam po bici-radnjama, iz "zezanja" probam razne kacige jer i ovoj polako ide vreme da se menja, ali 1) uglavnom nema moje veličine, 2) i kad je stavim na glavu čučne mi kao neka šerpica :S

Bio sam ja u beosportu, jako je slab izbor muskih kaciga, bila je svega jedna i covek je kupio dok sam ja probao drugu  :)

Bila sam kod njih pre mesec dana, kad su počela sniženja, jbg tad je i bilo raznih modela u ponudi, izgleda da se isprodavalo. Bilo je povoljnih i lepih kaciga za muškarce, Specialized. Za udobnost ne znam...

• 0
Today is always here.
Tomorrow, never.

#136 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 August 2017 - 08:13 AM

Ja sam bio kad su krenuli popusti i kad sam bio da rezervišem test vožnju na Košutnjaku, ali sam samo gledao nisam probavao kacige.

U planetu sam možda trebao detaljnije da isprobam scott vanish i arx, mogao sam da prođem tri hiljade jeftinije, ali me odbilo što nema brzo podešavanje na bradi.

• 0

#137 Sapsan

Sapsan
  • Members
  • PipPip
  • 69 posts

Postavljeno 26 August 2017 - 12:29 PM

Imate i odlicne LAS u Cyclomania Novi Sad
  • 0

#138 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 20 September 2017 - 06:44 PM

Nisam nasao nijednu odgovarajucu temu osim ove.
Da li neko od kolega ima iskustva sa ove dve kacige?
http://planetbike.rs...lver-mat/39205/

http://planetbike.rs...RA-black/22942/
Uvex JAKKYL ide bez stitnika za bradu,i ne treba mi.Ali je 430gr j bez toga.Za grad i putovanja mi treba.Razlika 100gr.Jedna fensi druga za stene.
Sta vi mislite?
  • 0

#139 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 September 2017 - 07:31 PM

Nisam nasao nijednu odgovarajucu temu osim ove.
Da li neko od kolega ima iskustva sa ove dve kacige?
http://planetbike.rs...lver-mat/39205/

http://planetbike.rs...RA-black/22942/
Uvex JAKKYL ide bez stitnika za bradu,i ne treba mi.Ali je 430gr j bez toga.Za grad i putovanja mi treba.Razlika 100gr.Jedna fensi druga za stene.
Sta vi mislite?

Uvex je za (ozbiljniji) off road. Brooks je za šminku.

Ova je jeftinija, a lakša (potencijalno udobnija), deluje mi podesnije za to što tebi treba:

http://planetbike.rs...en-white/17806/

Za udobnost moraš probati na svojoj glavi.

• 0

#140 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 20 September 2017 - 08:42 PM

Hvala puno,ne znam kako mi je promakla,svega 205gr.Koliko ujutru je porucujem da stigne u Nis.
Mene je ovo privuklo za Brooks(ajde i taj neki izgled jelte):
https://youtu.be/pDgOBxjbvLo
Kada sam video kako se prilagodjava prema glavi a dosta je duboka,ne stoji na vrh glave.Kada sam JAKKYL probavao u radnji,za tih pola sata je htela da mi otpadne glava.Ali me privukla konstrukcija,vizir
  • 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika