LeNgenda, on 20 Jan 2015 - 09:26 AM, said:
Vidi, ako je neko spreman da zbog nesto komfora (subjektivno i upitno) vozi svoju glavu 25-30-55 km/h, ja nemam nista protiv.
Ali hocu da me zakon zastiti da ne odgovaram za tu budalu ako dodje do bliskog susreta na drumu. Kockao se, trazio adrenalin, smekerisao se kao veliki mudonja koji zivi punim plucima, a sada je pod zemljom ili piski kroz kateter, meni zvizde svedoci.
Razumem šta hoćeš da kažeš, samo spusti malo loptu. Evo, za sebe ne mislim da sam neki mudonja, šmeker, samo cenim da na biciklu, u 90% situacija, rizik nije dovoljno velik da nosim kacigu. Verujem da ima dosta ljudi koji isto misle, jer 99% biciklista, barem po NS, ne nose kacige. Tako da nema potrebe sve te ljude nazvati budalama (čak i ako tako misliš).
Kad god su me udarala kola, nije bio problem u biciklu, niti kacigi, već što je vozač gledao iza sebe, a ne kuda vozi.
LeNgenda, on 20 Jan 2015 - 09:26 AM, said:
Drugi ugao, ja kao biciklista. Ljudsko telo nije predvidjeno da izdrzi usporenja pri brzinama vecim od brzine ljudskog hoda ili trka i zbog toga se istureni i posebno osetljivi delovi tela stite zastitnom opremom da bi se rizik i posledice smanjile odredjenoj meri.
Apsolutno. S tim što kad trčim, igrajući fudbal na betonu, često dostižem brzine slične onima na biciklu (preko 20 na sat sigurno). Jesam neodgovoran ako ne stavim kacigu dok igram fudbal na betonu?
Na bajsu uglavnom, čak i leti, nosim rukavice - to mi se pokazalo kao obavezna oprema pri padu. Cipele sa ojačanjem na peti/prstima bi mi bile druga stavka, samo je to malo nezgodno leti. Kaciga tek na trećem mestu, u tesnoj trci sa štitnicima za kolena. Takvo je moje iskustvo do sad.
Ko hoće treba da nosi, dok god nije obavezno.