bakara, on 18 Jan 2015 - 8:40 PM, said:
E, bravo...i ja znam isto tako da se docekam na ruke, ali sam tako ipak uspeo ruku i da slomim... a usput i zube polupam.
Na glavu, istina jos nisam padao (zube i facu ne racunamo?)...i nadam se da mi kaciga nikad nece biti razbijena.
Za motocikle znam da je najčešći udarac glave u predelu lica i vilice, te, ako se već nosi kaciga, najviše ima smisla nositi onu skroz zatvorenu ("full face").
Ne znam kakva je statistika za bicikle. Znam da mi je i na bajsu i na motoru oprema broj jedan nešto za oči (naočare, ili kaciga s vizirom) i rukavice. Onda dobra obuća (kod motora, na bajsu malo manje bitno). Onda tek ide ostala zaštita (uključujući tu i kacigu, protekotre za zglobove i tako dalje. Rukavice su mi radile posao pri gotovo svakom padu.
Inace po mom skromnom iskustvu ljudi obicno padnu sami (mislim na rekreativce) i dobro se razbijaju, istina je da niko nije poginuo, sto ne znaci da to ne moze da se desi.
Mislim, moze auto da te udari jos na sledecoj raskrsnici....neces ti biti kriv, ali ces mozda bas tad pasti na glavu!
Slažem se. Jedino što lično nisam nikad s bajsa pao i udario glavom. Dok mi se peške desilo da se okliznem na ledu i tresnem bradom o stepenik. Znači da je sigurnije nositi full face kacigu čak i dok se voziš autobusom.

Bezbednost na prvom mestu.
Pa ja kad bih znao da cu da padnem ne bih ni krenuo na tu voznju...zar ti bi?
I vrlo je realno, da padnes kada se nenadas ...mnogo veca sansa nego kada se nadas, veruj mi 
Sanse da padnes na glavu su realno male, ali i glavu imas samo jednu, zar ne?
Jeste, tako je, ali ako već toliko brinemo za bezbednost, trebalo bi da batalimo bicikle. Samo plivanje i do bazena Volvo.

Dok god nas ne teraju da nosimo (kazne i tako to), meni je OK - neka nosi ko želi.
Ne treba meni niko da naredi da je nosim, dovoljno je jedan ozbiljan pad da zakljucim sam.
A vrlo dobro stiti i od sunca i hladnog vremena tako da bi je ja najradije i na plazu nosio.
E, meni je baš to problem. Bicikl mi je osnovno prevozno sredstvo. Posao, pijaca, sve. I kaciga mi je baš cimanje. Leti se oznojiš (dovoljan je kačket, ili tanka marama za zaštitu od sunca, a 100 x su praktičniji). Zimi je hladno, treba budžiti neku zaštitu od vetra preko kacige, uz podkapu - sve je to cimanje. Ne znaš kud s kacigom kad završiš vožnju (neću ući u banku/prodavnicu s kacigom na glavi, znači ili je nosim u ruci, ili spuštam negde). I tako dalje.
Mislim da zemlja u kojoj se najviše voze bajsev, Holandija, ne propisuje obavezu nošenja kacige. Neka me ispravi neko ako grešim.