Woody, on 04 Aug 2023 - 06:20 AM, said:
Kad voziš brže nego što automobil može da pomogne, onda staviš kacigu i to se zove trkanje.
И кад возиш бицикл ставиш кацигу ако ћеш да се тркаш? Или се ту мења логика?
Woody, on 04 Aug 2023 - 06:20 AM, said:
Neće ništa ovde napisano naterati ljude da nose kacige na bajsu, samo lično iskustvo preletanja preko haube, upadanja točka u šine, bliskih susreta sa prikolicama kamiona itd. Ili vaspitanje od malih nogu 
Дакле, ако и као пешак прелетиш преко хаубе почећеш да носиш кацигу и кад идеш пешице до продавнице и то ће онда бити одраз васпитања? (иначе је васпитање нешто сасвим друго)
Док поред мене пролази огроман точак огромног камиона, чак и у другој траци, последње што пожелим и што мислим да би ме спасило је кацига. На првом месту ми је жеља да није наишао, на другом да имам засебну стазу (пожељно шумску), а на трећем да се ја склоним. Није увек довољно спасити главу да би остао жив.
@бакара Предуслов за повреду главе јесте да удариш главу, а тек потом тежина повреде, уопштено, расте са брзином кретања.
Мислим да, ради повећања објективности на тему кацига, треба имати у виду и тип бицикла и начин вожње. Код друмаша су брзине кретања обично много веће (неки возе и као вид тренинга), а вожња је скоро искључиво у саобраћају и ризик је свакако повећан. Ја бих рекао да је, због положаја, на друмашу већа и вероватноћа да се падне на главу. Ипак, не возе сви друмаша, ни великим брзинама, па је и ризик далеко мањи.
Ако прихватимо да је питање ношења кациге на бициклу у вези са проценом ризика, барем у великој мери, онда је немогуће доћи до једног правила, јер свако има своју процену ризика. Што се деце тиче, нећу улазити у јавну расправу, јер родитељи било какав став против кацига често доживљавају као жељу да се њиховом детету нешто догоди. Мени је само чудно да неко има ту потребу апсолутне сигурности за дете (или има апсолутни страх од несигурности) само када је у питању вожња бицикла, а не и у колицима, колима или авиону. Наравно, прихватам свачије право и на нерационалан страх када је у питању дете само би било лепо да се то онда не представља као једино исправно (добра навика, васпитање, итд) него као "одлепио бих од бриге да видим дете на бициклу без кациге".
Сасвим је могуће да сам опширан да би мање људи, после читања, имало времена да се бави одговарањем/коментарисањем.