Zanimljive biciklisticke slike
Posted 01 March 2023 - 08:46 PM
https://www.bikerada...s/shimano-cues/
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Posted 01 March 2023 - 10:22 PM
Za 1x, delim Milovukovo mišljenje da je .ranje kroz gusto granje (vozio Shimano SLX 1x11) ali vidim da se to forsira naveliko.
Mislim da je ovde win-win situacija za sve - Shimano će masovno prodavati nove grupe i zarađivati sigurno više nego do sada (to je sigurno i jedna od glavnih poenti), učvrstiće svoj status glavnog baje na tržištu , oni manji proizvođači (Sensah, Microshift itd) će pokupiti deo mrvica od grupa koje nestaju (pokriće sigurno deo tog prostora) , krajnji potrošač će dobiti uniformnost grupa i naravno za sve to platiti
A i mojoj malenkosti će biti jasnija kompatibilnost i manje će se lupati glava oko toga šta ide sa čim
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Posted 02 March 2023 - 11:29 AM
Sad sam video ovo, to je trebalo da urade pre 30 godina!!!https://www.bikerada...s/shimano-cues/
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Ova vest zaslužuje posebnu temu.
Biće ovo prava revolucija. Sve grupe će biti međusobno kompatibilne, za sve isti lanac, kasete se razlikuju samo u broju zuba, svi menjače povlače isto sajle, svi pogoni sa svačim kompatibilni. Ovim potezom Shimano će proždrati konkurenciju koja se ionako tek koprca, a krajnji korisnik će platiti cenu i dobiti jednostavnost kompatibilnosti delova kao nikad pre.
Jedna zanimljivost: Pogon na četvrtku ili takozvani Square tappered ostaje u ponudi. Sistem izmišljen pre 40 godina koji dokazano u praksi traje i radi posao.
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Posted 02 March 2023 - 01:55 PM
Verovatno ovo treba splitovati u posebnu temu. S tim da nisam siguran zašto smatrate da će ovo biti toliko revolucionarno za Shimano u poslovnom smislu? Moja logika je da konsoliduju grupe na kojima ionako nemaju preveliku zaradu pa će im verovatno ostati Tourney, Cues (koji menja Alivio, Atlus i Acera za mtb i Claris, Sora i Tiagra za road u perspektivi) i onda dalje se opet račvaju Deore i dalje za mtb i 105 i dalje za drum. U smislu smanjuju samo broj različitih grupa koje će imati za klasu bicikala do 1000-1200 eur, ono na čemu se uzimaju masne margine će i dalje ostati podeljeno i ne verujem da će ga tako lako ukidati. U tom smislu verujem da ovo nije bitka sa Sramom toliko koliko sa Microshiftom, Ltwoo, Sensah i drugim sličnim grupama - smanjiće logistiku i komplikaciju za jeftine bicikle i postati konkurentniji tamo gde su ovi već krenuli da im "dišu za vratom", a što se pokazalo i sada u doba korone kada nisi mogao da nabaviš gomilu tih jeftinijih delova.
Druga stvar koju vidim da se potencijalno može desiti da Cues postane najviša grupa u kojoj ćeš dobijati "zastarele" tehnologije - tipa mehaničko menjanje brzina, 2x pogone za mtb, v-brake ili rim brake kočnice i sl. Sve preko će gledati da potpuno prati nove trendove i da se diferencira uglavnom samo po težini.
Posted 07 March 2023 - 03:02 PM
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users