Farbanje plastificiranog rama
Postavljeno 03 June 2008 - 01:44 PM
Da li neko zna kako najbolje da ofarbam ram koji je plastificiran, tj. kako da taj sloj plastike najlakse skinem nebi li dosao do metala koji bi ofarbao farbom koja mi je ostala od ranije.
Imam stariji "mtb", alu ram, shimanov gripshift - sis sedmofaz, i gomilu gluposti tipa dinama, blatobrani, pak treger koje sam sa zadovoljstvom ocerupao sa idejom da mu spustim tezinu sa dvadesetak kilograma na nesto prihvatljivije nebi li bajk koristio za svakodnevnu gradsku voznju.
Takodje, bavim se mislju da ga takodje lisim i brzina i pretvorim ga u obican singlespeed, mozda sa "kontra" zadnjom kocnicom, ko kod ponike itd, pa ovom prilikom pozivam iskusnije clanove da eventualno napisu tekst o ovom u poslednje vreme sve popularnijem nacinu voznje, cak i medju mtb svetom (posebno mi je interesantan trekov 29ner)...kako od visebrzinca najlakse napraviti jednobrzinac...Hvala.
Postavljeno 03 June 2008 - 01:54 PM
viewtopic.php?f=14&t=69
A što se tiče skidanja plastike - trebalo bi da se ona sljušti ili peskiranjem, ili pomoću onih sredstava za skidanje farbe. Moj je savet da kada to skineš, ram samo dooooobro ispoliraš i ni čim ga više nemoj farbati. Lično su mi se oduvek sviđali sjajni alu ramovi, odlično to izgleda kada se dobro odradi poliranje.
Za jednobrzince i kako sve to funkcioniše:
http://www.sheldonbr...inglespeed.html

MTB do groba a i posle...
Postavljeno 03 June 2008 - 02:26 PM

Slazem se sa tobom da je aluminijum u svojm prirodnom stanju veoma lep, ali me takodje zanima kako i cime se vrsi poliranje? da li to moze da se sredi po sistemu uradi sam ili se mora nositi u neku specijalizovanu radnju?
Postavljeno 03 June 2008 - 04:02 PM
E sad, ako farbas obavezno ga i izlakiraj. Izgledace mnogo bolje a i zastitices farbu.
Postavljeno 03 June 2008 - 04:10 PM
Postavljeno 04 June 2008 - 07:01 PM
Naravno izbegavaj da to radiš u blizini nekog objekta

Poskidaj sve živo sa tog rama (uključujući i šoljice)
Takođe je jako uspešna metoda sa nitro razređivačem. Malo na krpicu i rešena stvar.
Za ceo ram ti neće trebati više od litar razređivača i sat vremena posla.
Ako se budeš odlučio za metod paljenja, znaj da ćeš morati da peskiraš ram
posle toga kako bi skinuo garež.
Ram neće oštetiti temperatura zato što se plastika topi na veoma niskoj
temperaturi tako da te to ne brine.
Ako bi pokušao da samo peskiraš ram, od trenja bi se jako zagrejao ako ne i usijao
(to naravno zavisi od kvaliteta plastike koji je korišten pri plastifikaciji)
SREĆNO
Kad se ćaše po zemlji Srbiji,
po Srbiji zemlji da prevrne
i da druga postane sudija,...
o__
_.>/ _
(_) \(_)
Postavljeno 04 June 2008 - 07:25 PM
Biodiesel said
Takođe je jako uspešna metoda sa nitro razređivačem. Malo na krpicu i rešena stvar.Za ceo ram ti neće trebati više od litar razređivača i sat vremena posla.
Ovo nisam probao, ali za sat vremena covek moze i dusu Bogu pusti.

Postavljeno 05 June 2008 - 10:38 AM
A što se tiče ispuštanja duše, koliko će je ko ispustiti zavisi od toga koliko je ko i ima.
Bez truda ništa ne može da se uradi. Ukoliko se ne osećaš raspoloženim da istrpiš sve što će te čekati od problema bolje da radiš postupno jednu po jednu stvar (malo duže traje ali je mnogo manje pogubno po živce) ili možda bolje da ne počinješ sada nego kad se dobro preračunaš. U svakom slučaju želim ti da ti bajk bude onakav kakvog si zamislio i još malo bolji

o__
_.>/ _
(_) \(_)
Postavljeno 05 June 2008 - 11:12 AM
"Cilj nam je da postignemo potpuno ravnomernu i glatku površinu. Svaka nepravilnost koja nam izmakne, kasnije će rezultirati manjim sjajem.
Sada nam treba sledeće: bušilica sa velikim brojem obrtaja, nosač listova za poliranje, listovi za poliranje od filca i pamuka, te pasta za poliranje. Premažemo deo površine sa pastom za poliranje, pa lagano bušilicom sa filc-listom poliramo sve dok mesto koje obrađujemo ne dostigne sjaj. Moramo pripaziti da se aluminijum ne zagreje, jer će doći do obojenosti, a tu onda više nema pomoći. Za završni sjaj upotrebićemo list sa pamukom.Opisani način poliranja može se upotrebiti na gotovo svim aluminijumskim, pa i inox površinama."
Što se tiče polir paste, mislim da i tu postoje granulacije kao i kod šmirgle pa moraš pratiti od najgrublje do najfinije, a pošto aluminijum ima tendenciju da vremenom potamni (oksidira) razmisli o nekoj providnoj plastifikaciji ili laku (pre laka moraćeš da naneseš prajmer koji malo potamni AL, kako bi uhvatio za superglatki polirani aluminijum). U principu ako želiš da se upustiš u poliranje sam naoružaj se strpljenjem.
Puno sreće.....
o__
_.>/ _
(_) \(_)
Postavljeno 05 June 2008 - 11:16 AM
Imam vremena, tako da nigde ne zurim...okacicu slike kad zavrsim...
ne pre septembra

0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika