Jump to content


Fotografije
- - - - -

Užice-Valjevo preko Povlena


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
15 odgovora na ovu temu

#1 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 27 August 2013 - 03:18 PM

Za petak planiram vožnju od Užica do Valjeva i (delimično) unazad.
Ruta vodi preko Jelove gore,Kondera,Varde,Makovišta,Mravinjaca,Gornjih Leskovica,Lelića do Valjeva.
Povratak je putem Va-Ue do podnožija Bukova,ako se mrak približi onda na voz (putnički u 16:59 u Va) sa valjevske strane Bukova ili u Kosjeriću,ako stignem.
Pošto sam se ka Jelovoj gori peo XX puta,planiram da rutu skratim i ubrzam (i sačuvam snagu) tako što ću do Buara izaći busom ( u 6 ujutro iz Užica).
Dalje je asfalt,pa od srca Jelove gore dobar makadam,negde od Varde opet asfalt ka Makovištu.Dalje nisam nikad išao,zato ovo jedva čekam...koliko vidim na GoogleEarth-u u pitanju je dobar makadam koji vodi kroz šumu i naseljena mesta. :D
Ako je neko raspoložen za uživanje u prelepoj prirodi,laganoj vožnji...neka se pridruži!
  • 1

#2 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 31 August 2013 - 01:21 PM

Juče odvezao vožnju sezone...od ponedeljka počinjem da radim,za bajk će biti još 2-3 vikenda,i to samo ako vreme i obaveze dozvole.
Vožnju sam još zimus planirao i po svemu je najlepša u sezoni.
Ovim putem nikad nisam prošao,predeli prelepi,trajala je ceo dan (BUKVALNO) i prešao sam 163 km (za mene luda kilometraža).
Trasa: Užice-Valjevo preko Jelove gore,Varde,Mravinjaca,Leskovica (sela na Povlenu). Povratak magistralom preko Bukova i Kosjerića.
Planirao sa da do VA dođem bajkom,a da se vratim vozom za UE negde od Lastre (podnožije Bukova) ili od Kosjerića,ako budem imao snage i vremena da pređem Bukove....ali nije tako ispalo :D&
Do Jelove gore sam otišao busom,da ne bih gubio vreme i snagu.
Avatura počinje u pola 6 ujutro,još je mrak (tad sam prvi put pomislio da nisam normalan :whistle! ),a ja bajk ukrcavam u lokalni bus...bilo je malo dileme da li će biti mesta,ali smo vozač i ja jedini :w00t!
Stižem na Jelovu goru u 6:00,izlazim iz busa i prvi šlog-napolju magla i jedva preko 10-ak stepeni! Sve izgleda surovo.
Surovo vreme.jpg


Prvi kilometar i po je asfalt,onda počinje dobar makadam.Nigde žive duše,čak se ni ptice još nečuju.Prilično oblačno,sunce se jedva pomalja.
Dolazim na Konder,dalje nikad nisam išao...a to mi je pravi izazov.Stajem na par mesta i slikam predivne predele i maglu u dolini.
Magla.jpg


Predeli prelepi,voća u izobilju:
Kupine.jpg

Posle 15-ak km vožnje zaustavljam čoveka sa Fiestom i pitam koliko ima do Varde i da li je uspon i dobijam odgovor "još 3km,ima ravnice i posle malo uspona". Ravnice je bilo svih 300m, sve ostalo uspon :cigar! .Nakon 2km konačno asfalt :=))))) .
Varda je selo na vrh brda između dolina Drine i Skrapeža,na jednu stranu se silaži u B.Baštu,na drugu u Kosjerić.
Na česmi u centru točim vodu,sunce počinje lagano da greje,oko 8 je ujutro.

Nastavljam dalje preko manjeg brda ka Makovištu,dolazim do početka tog sela,ali me ubrzo čeka poveliki (8%) i podugačak uspon.Srećom,asfalt je odličan,a saobaćaja baš ni malo.


Na prevoju stajem da prezalogajim i da pojedem parče čokolade.

Dolazim do samog sela,odatle počinje očajan asfalt,koji brzo zamenjuje solidan makadam.Ulazim u šumu,i zaustavljam čoveka sa,pogađate,Ladom Nivom ;)!!!! . On mi objašnjava da me čeka dobra nizbrdica,ulazak u dolinu potoka,pa potom velika uzbrdica i izlazak na Povlensku kosu. Kaže da do sledećeg sela (Mravinjci) ima oko 15km.
Nizbrdica je duga više od 2km,a usamoj dolini kuća...zatičem dva momka koji mi manj-više potvrđuju priču o rastojanjima.
Ono što me fasciniralo-gde ljudi žive :w00t! . Do najbližeg asfalta ima više od 5-6km,gde god da krenu čeka ih 3km uspona po makadamu i izlazak na 1000mnv.Stvarno,kraj sveta. I,da,u dvorištu je parkiran auto...pogodite koji :D .
Uspon je veliki,ali me to manje brine....od vrha Povlena se navlače opasni oblaci,a kiša i grmljavina mi u ovoj nedođiji nimalo ne trebaju. Zato žurim i nakon pola sata (sa zadržavanjem zbog fenomenalnih kupina) izlazim na vrh,na Povlensku kosu.A,kako mi je rečeno,odatle je sve nizbrdo,skoro do Valjeva. :=)))))
Put je sada fenomenalan,lagana nizbrdica kroz prelepu šumu. prolaze me dve Lade Nive :roc2 ,izgleda da su u pitanju neki šumski radnici.
Nakon 2-3 km takve vožnje,dolazim do ovog znaka:
Tabla.jpg

Razmišljam...tako blizu,šteta je ne popeti se....ali,oblaci na vrhu me odgovaraju od te ideje. Nastavljam dalje i ubrzo izlazim na asfalt....Mravinjci su tu.Selo je na visoravni oko 950mnv,mislim da su snegovi zimi baš veliki.
Posle Mravinjaca sledi spust od 7-8-9km do sela Gornje Leskovice. Tu,u seoskoj prodavnici,sedam da pojedem čips i popijem pivo,Valjevsko,naravno:


Prolazim pored manastira Lelić,ne svraćam,nisam veliki vernik,pa me manastiri ne impresioniraju.

Sledi mi oko 1,5-2km uzbrdice,i spust u Valjevo.
Usput prolazim pored nekad čuvenog spomenika Stefanu Filipoviću,bio sam ovde na ekskurziji u 6. razredu. Sve uređeno,pokošeno,parking i biletarnica ispred čisti...ali nigde žive duše. Čini mi se daje spomenik zadesila sudbina svih iz tog period (NOB),znači nikoga više ne interesuju i niko ih ne obilazi.Ipak,za pohvalu je što neko o tom parku vodi računa.


Prolazim kroz Valjevo,tačno je podne. Znači 6 sati vožnje i pređenih 75km.
Odlazim na žel.stanicu,znam da je voz za Užice u 5 popodne,svraćam da pitam ima li neki ranije.Kažu,za 45 min.Razmišljam šta da radim,da li da se odavde vraćam vozom ili da nastavim vožnju....ma,nastavljam,rano je za voz. :whistle!
Izlazim ka put za Užice-i tad nastaje problem.Levo koleno počinje da ma boli,prvo lagano,a onda puno.Čak i pomišljam da se vratim,ali je već kasno da stignem na voz.Idem dalje,ali veom teško...na svakoj uzbrdici guram.
Nailazim na birtiju egzitičnog imena:
Birtija.jpg

Svraćam da natočim vode,unutra sedi samo jedan lik,gazda....kaže,ima vode u toaletu.Majko moja mila....kao onaj wc u Trainspotting-u u koji Renton ulazi da se ispeglira :(( . Čak je i voda bljutava.
Sedam i razgovaram sa gazdom jedno 10-ak min,kaže da još malo uzbrdo,a onda od ulaska u kanjon do Laste nizbrdo.
Nije pogrešio....1,5km lagane uzbrdice,pa jedno 5-km nizbrdo,to koleno podnosi.
Dolazim do Lastre u 2:10...i opet razmišljam-tu imam nameru da uđem u voz,ali je on tek za 3 sata :wall! :wall! ,šta da u ovoj zabiti radim toliko dugo.
Pogađate-nastavljam dalje,u voz ću u Kosjeriću.Čekaju me Bukovi,ali do njih ima još 3km...e,to mi baš teško pada,lagana uzbrdica,koleno otkida.
Desna lakat krivina,pola 3...silazim sa bajka i krećem uzbrdo.Računao sam da mi za tih 7-8 km konstantnog uspona treba sat...i pogodio sam.Uspon presvučen novim asfaltom :calp :calp ,a krivina mali milion
Konačno-vrh,Kaona :=)))))


Sedam u kafanu sa leve strane i naručujem pivo...Valjevsko,naravno. Sunce baš lepo prži,ovde se zadržavam pola sata.
Spust niz Bukove je fenomenalan,voda na česmi ispod vrha odlična...do Kosjerića sve nizbrdo.Pored železničke stanice sam oko pola 5,do dolaska voza ima sat i po-šta toliko dugo da radim :cigar!
Pa,naravno,nastavljam do Požege...koleno boli,ali nekako izdržavam.Prd požegom mi pada na pamet još veća ludost...u mestu Glumač skrećem desno,prolazim ispod pruge,pa preko Skrapeža i dolazim u Zdravčiće.Odtale do Užica imam manje od 15km,ali i dobar uspon na Trešnjicu...ma kad sam prešao Bukove,mogu i to. :whistle!
Guram,naravno...negde oko 3km.Oko 7 sam na vrhu,preko Lokve idem kući...ovu deonicu sam prošao milion puta,ali mi nikad nije teško pala.Sad jedva vozim,na izmaku sam svih snaga.
Dolazim kući u pola 8,ni živ ni mrtav. 163km je moj apsolutni rekord,i skoro duplo više nego prava mera.
  • 2

#3 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 August 2013 - 03:05 PM

Ajde ne kukaj, vidiš da ti je 163 km prava mera. ;)
Svaka čast, =D> još samo da si podelio više slika sa nama znatiželjnima. Po mogućstvu da nisu iz WC-a kafane egzotičnog naziva. :D
  • 0

#4 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 31 August 2013 - 03:20 PM

Da koleno nije izdalo,ne bi bio problem.
A slike,imam ih gomilu,veom lepih...ali u putopis može samo 5 komada.
Smem li pitam (a da ne ispadnem glup :oops: ) kako da postavim ostale?
Ili ovde,u drugi post:

Prevoj.jpg
Lep predeo 3.jpg
Lep predeo 2.jpg
Lep predeo.jpg
Spomenik.jpg
  • 0

#5 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 August 2013 - 06:20 PM

Za slike izabereš neki od online servisa, otvoriš nalog (besplatno, naravno), postaviš slike i ovde staviš link na album. Imaš Flickr, Panoramio, Picasa, ImageShack i još gomilu drugih. Uglavnom svi nude isto i niko ne nudi baš sve što treba. ;)
  • 0

#6 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4437 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 August 2013 - 06:34 PM

Picasa je OK,imageshack mi je malo smoran...za ostale ne znam.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#7 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 371 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 08:01 AM

Da podignem ovu lepu temu iz zaborava sa jednim pitanjem.

 

Kakvo je sada stanje na ovoj trasi što se tiče kvaliteta puta?

Guglajući, uspeo sam da nađem na nekim lokalnom tv programu da je pre koju godinu asfaltiran put između varde i jaklja, koji je bitan za pravac kosjerić - bajina bašta.

Planiram pre jeseni vožnju od valjeva do užica ovuda, pa mi znači da znam kojim biciklom ću moći da prođem, ali čini mi se da je minimum neki treking.


  • 0

#8 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 09:44 AM

Tebe zapravo zanima samo deo puta od Varde do Božilovca, tu je kafana i raskrsnica puteva ka Jaklju i Kostojevićima (desno, nizbrdo), Sečoj Reci (levo, nizbrdo) i Jelovoj gori, Konderu i Užicu (pravo, blago uzbrdo). To je nekih oko 4km od Varde, prošao sam tuda prošle godine, ali da me ubiješ nema šanse da se setim da li je baš sve asfaltirano (a čini mi se da nije)...a više od polovine (nekih 2,5-3km) SIGURNO jeste.

Dakle, ostaje sporan cca 1-1,5km pre Božilovca, i to je najmanji problem.....jer preostalih 20ak km (od Božilovca do iza Kondera, kroz Jelovu goru) SIGURNO NIJE asfaltirano. Iako je dobro povaljano i za MTB odlično. 

Na to treba da dodaš i deo puta od Mravinjaca ka Makovištu (preko Povlena i kroz dolinu/ kanjon gornjeg toka Skrapeža) za koji ne znam, ali mislim da nije asfaltiran, i to je nekih 10-15km.

Dakle, sigurno 30-35km makadama, uglavnom dobrog. Za MTB svakako, za treking...hm, verovatno može, ali....


  • 2

#9 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 371 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 10:08 AM

a možda se nismo razumeli, znam da je ima još neasfaltiranog puta, za ovo što je asfaltirano od jaklja do varde sam samo mislio da je razlika u odnosu na vreme kada si otvorio temu. Kad kažem Jakalj, i mislim na tu raskrsnicu, nisam znao da su to Božilovci.

 

OSM sada već to prepoznaje kao asfalt, do pre mesec dva sam ubeđen da nije. I slaže se sa tvojim podacima, nema asfalta na nešto više od 10km između Mravinjaca i Makovišta i oko 15km od Varde do Jelove gore.

 

Naivno sam se nadao da je deo oko Povlena asfaltiran, pa da krenem drumašem, ali ništa od toga :)

 

Trebalo bi da 37 ili 42 gume to prežive, manje bitno što je tekking bajs.

 

Hvala!


  • 0

#10 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 10:55 AM

Božilovac ili Božinac...nešto od to dvoje, nikako da zapamtim. Uglavnom, sedlo na putu Varda- Jelova gora, tj prevoj na putu Seča reka- Kostojevići. 

Jakalj je selo na padini ka Kostojevićima.

No, nebitno...

Uglavnom, ako gume mogu da izdrže deo Povlen- Makovište, izdržaće i taj deo (i ako nije asfalt) od Varde, a onda i dobro povaljani makadam kroz Jelovu goru.

I ima promene u odnosu na doba kada sam ja išao tu trasu (2013.), tada je od Varde do Božilovca (ili Božinca  n2:cool2 ) bilo manje asfalta, a više makadama. Sada je veći deo asfaltiran, ali nema šanse da se setim da li je sve (a bio prošle godine).

P.S. sad gledam neki video iz 2023., deluje da je baš ta trasa asfaltirana       ( )


  • 0

#11 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 371 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 11:03 AM

da, baš sam na taj video mislio kada sam napisao prvi post ovde, to je deo koji spaja Kosjerić i Bajinu baštu.

Jelova gora ja manji problem, tada sam već praktično i stigao. A i ne bi bi mi bio prvi put kada bih morao da pešačim od Jelove do Užica :)

 

Mada, gledajući drugu temu, možda iskopiram forumaša Borisa pa umesto u Valjevu, izađem u Divcima, i krenem na Požegu preko Suvobora i preko Zdravčića da stignem do Užica, video sam da si imao par dobrih predloga za alternativu trase prema Požegi.


  • 0

#12 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 29 July 2024 - 01:13 PM

Računaj da od Božilovca/ Božinca imaš gotovo konstantan uspon do Jelove gore, sa par kraćih spustova, ali svakako više od 250m visinske razlike....nije baš za podcenjivanje. Istina, sjajna priroda, šume, mir, tišina...

Od Jelove gore do Užica veliki spust (500m razlike).

Do Požege možeši preko Suvobora (pa ono kuda je Boris išao, ili ono štomsam mu ja predložio), ili preko Maljena (Divčibara), pa kroz Tometino polje; duškovce i Ježevicu nizbrdo ka putu Požega- Kosjerić. I svakako kroz Zdravčiće za UE....mada te tu čeka uspon uz Trešnjicu, može biti zajeban za kraj puta  


  • 0

#13 PPbike

PPbike
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts
  • LocationVršac

Postavljeno 30 July 2024 - 09:11 PM

Put je u odličnom stanju. Vozio sam sredinom juna. Svakim biciklom se može od Kosjerića do Bajine Bašte...za ostalo ne znam.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
  • 0

#14 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 31 July 2024 - 06:02 PM

Od Kosjerića do Bašte može svakim biciklom, nije sporno, ali se ta tvoja trasa sa njegovom poklapa svega 4km (od Varde do Božilovca). 

Njemu je za (za drumaša) sporan veći deo ostalog....tj, nije sporan, drumašem ne može sigurno, a za treking je upitno.


  • 0

#15 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3435 posts

Postavljeno 02 August 2024 - 11:39 AM

Јуче сам возио до Ужица из Бајине баште и назад. Нисам имао већих проблема, мада сам возио путничку челичану са пар малих бисага и торбицама, али сам прилагодио темпо. Какав је успон са те друге стране у поређењу са овим?
  • 0

#16 Rih

Rih
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts

Postavljeno 07 August 2024 - 07:24 AM

Od Kosjerića ka Bašti?

U početku blag, do Seče Reke, onda jači, sve do Varde, otprilike u rangu Kadinjače. Asfalt onako, uži put, saobraćaja jedva i da ima (tek po neki auto).

Od Varde sve nizbrdo ka Božilovcu i Jaklju do Kostojevića, odatle ka Bašti može desno (blago nizbrdo) ka Rogačici (i 10ak km uz Drinu do Bašte), ili levo (blago uzbrdo) kroz Dub, pa preko Nikolića brda kroz tunel ka Bašti (taj deo si prošao na putu za Užice).


  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika