Jump to content

Fotografije

Tockovi

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
280 odgovora na ovu temu

#101 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4292 posts

Postavljeno 30 May 2015 - 08:50 AM

Jesi li ih i ti lično probao? Pa da je poređenje validno, točak vs drugi točak.

Da nije možda više do tog vozača koji je sedeo na njima? :)

Ili si možda vozio "protiv" istog tog vozača u više navrata sa različitim točkovima :)

Meni je teško da poverujem da je tako velika razlika između odličnih i vrhunskih točkova.

Nisam probao ozbiljno jer je drugi bicikl imao spd pedale a ja spd-sl. Probao sam nekoliko puta na kratko po ulici u patikama pa se i tako oseti razlika. Uvek je bio isti vozac a razliciti tockovi, kod mene se nista nije menjalo. Vozeno dosta puta tj. nije se moglo desiti da se prosudjuje samo na osnovu jedne voznje. Ja sam vozio Bontrager Race Lite iz 2011. godine, ganz novi kupljeni :).

Drug je pre Bontragera vozio vise pari Ksyriuma SL i jos nekih drugh tockova i kao sto sam ja uvek tvrdio da je SL go... od tocka na kraju se i sam uverio u to.

Pricam o odnosu brzine mog bicikla i bicikla koji je vozio drug. SL je bio nesto brzi na malim brzinama jer je od mojih Bontragera laksi 300-400 grama. Ali to prestaje da vazi na 20-tak i nesto km/h. Posle toga nema sta da trazi i razlika je sve veca. Ne kazem da je SL los tocak. Za brdo za sta je napravljen je odlican (i vrlo jak), za sve ostalo je ispod proseka ali sve ostalo mu i nije namena. Za one koji zive u izrazito brdovitim krajevima je sigurno najbolja varijanta.

Sa druge strane Aeolus na tih 20-tak i nesto km/h gde Ksyrium pocine da koci Aeolus krece da ubrzava i sve je brzi i brzi kako brzina raste. I onda na 40-tak km/h kao da ukljuci motor i za nekoliko sekundi napravi nekoliko metara razlike n2:Dizzy  . Prvih par puta sam mislio da moja bicikla nesto "koci" pa sam sve proveravao i sve je bilo u redu a i nista se nije razlikovalo u odnosu na prethodne voznje istim deonicama, isao sam isto kao ranije. 

Na 50 km/h je razlika jos veca i dok se on vozi na leru ja moram bar 70-80% njegovog lera da vrtim pedale. 

Sve sto pricam vazi i za voznju na leru i normalno na misice :).

Da sve to nije bas toliko cudno kako se cini govori da je HED taj tocak radio u vazdusnom tunelu i da je specijalno prilagodjen gumi sirine 23 mm. Sto se i vidi kada pogledate tocak u kompletu sa gumom. Tocak je tako napravljen da strujanje vazduha sa gume preskace kocionu povrsinu i ide direktno na karbon koji je nesto siri od kocione povrsine pa se suzava prema kraju felne. Ne znam koliko se to vidi na slikama.

Sa racunara mi je nestao fajl (a ne mogu vise da ga nadjem ni na netu) koji je imao detaljan proracun uticaja tezine tocka i aerodinamike na brzinu kretanja bicikla. Od prilike se svodi na ovo sto sam opisao, sustina je da se aerodinamikom mnogo vise dobije a mnogo manje izgubi zbog vece tezine tocka nego sa lakim tockom lose aerodinamike. 

Aeolus je tezak oko 1700 grama, Race Lite oko 1800, Ksyrium Sl oko 1400. 

Attached Thumbnails

• IMG_7329-.jpg
  • IMG_7330--.jpg

• 2
.

#102 karpkg

karpkg
  • Members
  • 1810 posts

Postavljeno 30 May 2015 - 10:05 PM

Evo i od mene nešto slika, ako vam se baš toliko sviđaju

Attached Thumbnails

• DSCN0401.JPG
  • DSCN0443.JPG
  • DSCN0444.JPG
  • DSCN0445.JPG
  • DSCN0449.JPG
  • DSCN0450.JPG
  • DSCN0451.JPG

• 0
"Nesposobni su jedino sposobni da onesposobe sposobne"

#103 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 31 May 2015 - 03:22 PM

Koja je cena na trzistu za taj tocak?
  • 0

#104 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 31 May 2015 - 03:23 PM

Koja je cena na trzistu za taj tocak?
  • 0

#105 karpkg

karpkg
  • Members
  • 1810 posts

Postavljeno 01 June 2015 - 08:26 AM

Nema ih, jedino da pitamo drugara hoće li ih prodavati.

• 0

#106 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 01 June 2015 - 09:24 AM

@karpkg

Hvala na obaveštenju, ne moraš se mučiti, gledao bih da uzmem nov/nekorišćeni točak

• 0

#107 Nion

Nion
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1715 posts

Postavljeno 01 June 2015 - 06:45 PM

@Zare,Karpkg ako ste dobro volje da napisete neki clanak o tockovima za drum ili nesto kao best buy do 100,200,300(nesto za srpske uslove-drumove) 

• 0

5500km-2010
6400km-2011
3800km-2012
6080km-2013
7660km-2014

8500km-2015

5000km-2016
Moj zanat mi je dao vrh sa koga ću pasti“... Ako ste dostigli vrh, onda i pad može da bude veličanstven!“ D.V

#108 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 01 June 2015 - 07:58 PM

Dobra ideja.

• 0

#109 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 02 June 2015 - 05:34 AM

Uz nesebicnu pomoc Zareta i druga koji vec koristi te tockove, odabrao sam tockove koje cu pazarati u skorije vreme, prilikom prve posete inostranstvu.
Kad se sve uzme u obzir, a prvenstveno odnos cena/kvalitet, aerodinamicnost, tezina, pouzdanost, dosli smo do zakljucka da je Fulcrum Racing Quatro najbolji izbor, cena je oko 260 eur.
  • 0

#110 karpkg

karpkg
  • Members
  • 1810 posts

Postavljeno 02 June 2015 - 08:27 AM

Uz nesebicnu pomoc Zareta i druga koji vec koristi te tockove, odabrao sam tockove koje cu pazarati u skorije vreme, prilikom prve posete inostranstvu.
Kad se sve uzme u obzir, a prvenstveno odnos cena/kvalitet, aerodinamicnost, tezina, pouzdanost, dosli smo do zakljucka da je Fulcrum Racing Quatro najbolji izbor, cena je oko 260 eur.

Super, sad možeš da pratiš i na berzi, ako se nešto tako pojavi povoljnije.

Ako naiđeš tamo negde na točkove Veltec Typhus, slobodno ih uzmi, pogotovo što je to neka starija zaliha (bili su oko 250-300evra na bike24), jer ih više nema u ponudi ove godine.

Attached Thumbnails

• Wave.jpg

• 0

#111 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 02 June 2015 - 08:31 AM

@karpkg

Hvala na preporuci, fenomenalno izgledaju ti točkovi

A što se tiče izbora točkova, stvarno bi mogli da napišete članak o tome

• 0

#112 karpkg

karpkg
  • Members
  • 1810 posts

Postavljeno 02 June 2015 - 09:16 AM

@Zare,Karpkg ako ste dobro volje da napisete neki clanak o tockovima za drum ili nesto kao best buy do 100,200,300(nesto za srpske uslove-drumove) 

Ja nisam, a verujem ni Zare, raspoložen da ulazim u ovu temu, because je to toliko opširno, po svim parametrima, da je praktično nemoguće obuhvatiti sve na jednom mestu.

Kako preporučiti adekvatan točak, kada je to najspecifičniji (po meni i najvažniji) deo bicikla? Raspon korisnika se kreće od rekreatica do vrhunskog takmičara, plus što svaki korisnik ponaosob ima i svoje faze, kada mu više odgovara ovo ili ono.

Mogu da dam neka lična razmišljanja proistekla iz prakse, kao neki orijentir u eventualnom smeru ka izboru.

Posmatrajući šta se vozi u profi biciklizmu, čini mi se da je najbolji izbor karbonski točak od 35 do 50mm dubine (i to baš u kombinaciji ovih dubina: prednji 35, zadnji 50), koji će korisniku dati najviše uživanja u smislu vožnje. Još ako je tubular varijanta, mislim da nema dalje. E sad, sve to ima svoju cenu nabavke i održavanja, koja nije mala i koja se ne može izbeći.

Sa druge strane, rekreativac i neki prosečan vozač bi upravo trebalo da izbegava ovakve točkove, kako zbog cene, osetljivosti, složenosti nabavke, sve do činjenice da što je točak dublji (aero), to je sve teži na upravljanju, pogotovo na nagle zaokrete i može da napravi ozbiljne probleme i dobrom vozaču, a kamoli prosečnom (videli ste kako teško i profići skreću sa hronometarskim biciklama u krivinama). Zato bih u ovoj kategoriji akcenat stavio na čvrstinu, pouzdanost i dostupnost u nabavci.

Gde će ko da se nađe u ovom dijapazonu, zavisi od njega lično.

• 1

#113 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 02 June 2015 - 11:07 AM

Ovako,

za meni dobri točkovi su dovoljno aero da su brzi na ravnom, ali i dovoljno laki da ne usporavaju uzbrdo. Znači, profil oko 3cm, a težina oko 1600 grama.

Pošto nemam takmičarskih ambicija, iz praktičnih razloga jednostavnosti  održavanja točkova, najradije bih uzimao aluminijumsku varijantu.

Razmatram sledeće varijante:

- Fulcrum Racing Quatro

- Fulcrum Racing 3

- Campagniolo Scirocco

- Campagniolo Zonda

- Shimano Ultegra

Ako neko ima još neku preporuku, unapred sam zahvalan na predlogu

Hvala

Bio sam u potpuno istoj situaciji :). Na spisku su bili još i ovi koje je pomenuo karpkg (mislim da ima par sličnih modela koji svi koriste istu felnu, neki H Plus Son model) i 3T Accelero 40 (koji ima wide felnu). Oba seta bi trebalo da imaju standardne, lako nabavljive žbice. Na kraju sam uzeo neke najjeftinije Shimano, zato što su bili beli :).

Campagnolo Scirocco 35 bi trebalo da je skoro isti set kao i Fulcrum Racing Quattro, a jeftiniji je par desetina €.

• 0
Pozdrav

#114 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 18 June 2015 - 08:05 AM

Pozdrav svima i zamolio bih vas za pomoc!

Imam Cannondale drumasa sa 26 tockovima, problem je sto nigde ne mogu da nadjem unutrasnje gume, koje su mi probusene..Da li bih mogao nekako drugu dimenziju da stavim, ili nesto drugo? Evo dimenzije spoljasnjih guma 650x23c 23-571, a unutrasnja pise ovako Race 26, 18/25-559/571, 19/13

Hvala vam unapred!

• 0

#115 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 18 June 2015 - 08:25 AM

Drumas sa 26" tockovima? :)
Trazi unutrasnje 26x1" njih ima da se kupi i na berzi koliko vidim.
  • 0

#116 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 18 June 2015 - 08:44 AM

Drumas sa 26" tockovima? :)
Trazi unutrasnje 26x1" njih ima da se kupi i na berzi koliko vidim.

Pa dobro, ja sam pogresio, pola drumas, pola triatlon :)

Da li bi pasale te 26x1 ? 

Edit: 

Nasao sam na berzi samo jedan model 26x1 sa auto ventilom, da li bi bilo to ok? A vidim dimenzije nisu iste kao ove gore

• 0

#117 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2015 - 09:01 AM

Razlika u prečniku je 12mm, tako da ako ne nabaviš original mislim da ćeš moći da upotrebiš mtb gumu 26x1 i da je malo razvučeš. Ima u planetu takva kenda.

Ne znam koliko dobro i dugo će to da služi, neko iskusniji će se već javiti.

Ja sam čuo da može čak i na 622 felnu da se navuče mtb guma za slučaj nužde :)

Ako su probušene kao što kažeš, zar ne možeš da ih okrpiš? U svakom slučaju naći će se već neko rešenje. Ali kad ti budu trebale spoljašnje, srećno sa nabavkom :)

edit:

Izgleda da nemaju više. Ima ovo

http://planetbike.rs...lovi/Gume/1335/

piše kao 28-32mm širine ali ako može u 28 trebalo bi da može da se ugura i u 23

nisam probao pa uzmi s rezervom

probao sam na mtb-u i mnogo veće razlike je moguće strpati u užu gumu :)

• 0

#118 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 18 June 2015 - 09:08 AM

Razlika u prečniku je 12mm, tako da ako ne nabaviš original mislim da ćeš moći da upotrebiš mtb gumu 26x1 i da je malo razvučeš. Ima u planetu takva kenda.

Ne znam koliko dobro i dugo će to da služi, neko iskusniji će se već javiti.

Ja sam čuo sam da može čak i na 622 felnu da se navuče mtb guma za slučaj nužde :)

Ako su probušene kao što kažeš, zar ne možeš da ih okrpiš? U svakom slučaju naći će se već neko rešenje. Ali kad ti budu trebale spoljašnje, srećno sa nabavkom :)

Pa tesko da cu nesto moci da nabavim od preko. Nasao sam na jednom sajtu ovu dimenziju  25-559 26 x 1.00 sa presta ventilom, pa ne znam da li bi mogla da stane?

Odneo sam jutros kod lokalnog majstora, prednja ima 5 rupa, a zadnja 1, tako da je rekao da ce da proba da ih zakrpi. U slucaju da ne uspe, moram da kupim neke koje pasu, ili da jednostavno zamenim cele tockove, i puknem do 100e

edit:

kako mislis sa rezervom da uzmem?

• 0

#119 ciklostar

ciklostar
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Postavljeno 18 June 2015 - 10:11 AM

Uzmi od Kodze Vittoria Ultralite, dimenzija je odgovarajuca a cena povoljnija nego u radnjama :), trazi na berzi pod gume.

• 1

#120 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 18 June 2015 - 10:40 AM

Uzmi od Kodze Vittoria Ultralite, dimenzija je odgovarajuca a cena povoljnija nego u radnjama :), trazi na berzi pod gume.

Narucio sam, hvala puno na pomoci!!

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika