Jump to content

Fotografije
- - - - -

Italija i bicikliranje?

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
30 odgovora na ovu temu

#1 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2013 - 08:40 AM

Ima li ljudi sa iskustvom bicikliranja po Italiji? Prvenstveno MTB, ali može i bilo šta. Postoji mogućnost da i ovog leta odem do Istre, pa sam hteo da proširim i ture po Italiji (vozio i snimio samo po Trstu). Prvo sam mislio da obiđem Veneciju, ali mi rekoše da je tamo bicikl zabranjen.

Onda nastavih sa gledanjem mape i zaključih da ima predivnih mesta i predela koje bi bilo lepo obići biciklom. I sve mi se više sviđa ideja da idem bez kola, samo bicikl. Npr, tu su Padova, Vićenca, Verona, jezero Garda, itd. Gomila zanimljivih predela na relativno malim udaljenostima. Odnosno, ukupno je sve to puno pedaliranja, ali nema mnogo od jednog do drugog zanimljivog odredišta. Ako mi dune, mogu i gore do Trentina ili dole sve do San Marina i Riminija.

Svi saveti i iskustva dobrodošli. Gde otići, kuda je najlepše za bajk, gde ima i nekih šumovitih/offroad staza, itd. Takođe, kako proći što jeftinije sa noćenjem, a imati na raspolaganju struju? Ako izuzmemo CS koji nikad nije siguran.
  • 0

#2 zare81

zare81
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 796 posts
  • LocationBeograd, Bežanijska kosa

Postavljeno 09 May 2013 - 09:21 AM

U Veneciji zabranjen bajk?!
https://plus.google.... ... banner=pwa
Bili smo u Bormiu. Septembar, 390 EUR apartman 7 dana za 6 osoba. Jeftinije ne može. Chalet Silvi, googlaj.
Pogledaj slike u galeriji i za vožnje oko Bormia.
Oko Bormia gomila offroad staza.
Isto važi i za Cortinu. Dolomiti imaju neke od najlepših staza za MTB.
Googlaj malo, nemoj da te mrzi. I promeni avatar, molim te. :mrgreen:
  • 0

#3 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2013 - 12:02 PM

Svi zapeli za taj avatar, sličica k'o sličica... ;)

1. Neko je lud. :D To za Veneciju sam i našao guglajući. Npr - http://www.venicecon...tent/bicicletta. (Po)tvrdili i ljudi na TripAdvisor forumu (http://www.tripadvis... ... eneto.html). Kad pogledaš BiciPlan, nema onoga na šta svi misle kad se kaže Venecija. Ne bih da krenem u pedalanje, pa da bude "skuzi sinjore, 500 evra". Da ne perem sudove u Veneciji narednih 10 godina. Dakle, šta se tu dešava? I kako ste to potrefili da Venecija bude tako poluprazna? I daj malo više detalja - da li ste do Venecije (od obale, ne od Srbije) pedalirali ili mora na neki bus/voz? Da li vas je iko gledao čudno u smislu "ovde se ne sme"? Gde ste još išli biciklima, u okolini? Kako ste išli do Venecije?

2. Tražiću ja staze i utvrdiću putanju, ali tražim neke polazne tačke i iskustva. Ne bih da crtam detalje mesec dana da bi mi neko na kraju rekao da ne idem uopšte u taj kraj, da je ružno, prljavo i zlo. :D Bormio verujem da je lep, ali to mi je baš malo predaleko, a verovatno i preteško.

Trebalo je da naglasim - želja mi je da ovo bude baš proputovanje. Da vidim što više mesta. Dakle, verovatno bih svuda noćio samo po jednu noć i ujutru nastavljao dalje. Eventualno 2 noći. Tvoja cena je fenomenalna, ali ja neću ostajati 7 dana u mestu, ni imati 6 ljudi. Idem verovatno sâm samcit. Imaš li predstavu kakva je ponuda hostela van samih gradova?
  • 0

#4 zare81

zare81
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 796 posts
  • LocationBeograd, Bežanijska kosa

Postavljeno 09 May 2013 - 12:19 PM

Naše iskustvo: viewtopic.php?f=1&t=6633
Jelica i Mix su vozili offroad, pa o tome mogu oni više da ti kažu.
U Veneciji smeš da pedalaš dok te karabinjeri ne opomenu, onda malo guraš i tako u krug.
Preko stepenica preneseš (ili ne)...
  • 0

#5 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2013 - 02:59 PM

Reših da žrtvujem očekivano dosadnu etapu na Điru i pogledah sve. Fantastična tura vam je bila za nikakve pare, što je zasluga planiranja i organizacije. Svaka vam čast. Ipak, ja za tako nešto nemam kondicije da prepedalam ni za svih 30 dana. Treba biti realan, pa ću da se držim malo južnije strane.

Jedino si me ponovo zaintrigirao za Veneciju, mada mislim da Jelchica reče da joj se nije svidelo zbog gužve. Svakako ću da prođem negde pored Venecije, pa mogu da zavirim i pogledam.

Dotle čekam nekoga ko je možda pedalao po tim južnijim krajevima severne Italije. :)
  • 0

#6 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 09 May 2013 - 03:41 PM

Imaš na nemagrešci putopis o Veneciji :mrgreen:

A ako pedalaš po Alpima, slobodno se zakucaj u jedno mesto. Ne verujem da sam prešao više od 300 km za tih 7 dana (nisam ni obraćao pažnju) ali sam se nakupio uspona za 2 sezone ovde...
  • 0

#7 rajko55

rajko55
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • LocationPOzarevac

Postavljeno 10 May 2013 - 08:07 AM

Pozdrav hajde i ja da napišem par reči pošto sam do sada 3 puta vozio kroz Italiju i idem za nedelju dana bajkom i 4 put jednim delom kroz Italiju , skoro celu obalu Italije sam prošao bajkom (samo nisam pravac uz Jadran Ferarra - Bari) i kompletnu Siciliju , spavao u šatoru pored puta , na plaži , u napuštenim kućama , bio bajkom u Veneciji i nisam imao nikakvih problema, u Italiji se cene biciklisti !!!
pozdrav i neka se pedale okreću
  • 1

#8 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 May 2013 - 01:58 PM

Ja već i očekujem da me u najvećoj zabiti seljani pitaju "Iz Srbije si? Znaš li Rajka?" :D Stvarno ti zavidim. Da mogu da se lomatam i po lošem vremenu, verovatno bih se pridružio tvojim putešestvijima, makar usput nabijao kondiciju.

No, eto još jednog razloga da se vozikam na pravcu Ferarra-San Marino-Rimini. A ne samo zato što Ferarra zvuči kao Fererro. I što je sve ravno. Veneciju ću da probam, pa ako bude gužve ili me karabinjeri pogledaju popreko, prekinem, šta da se radi. Ja se nadam da će da bude 40 stepeni, pa da se svi turistički manekeni i babe razbeže.

Nevolja je što me reklame za Trentino tokom Đira privlače u taj kraj, a znam da nemam para. Ah...
  • 0

#9 rajko55

rajko55
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • LocationPOzarevac

Postavljeno 10 May 2013 - 04:11 PM

Cane ubaci i Bolonju u trasu grad je prelep inače poklapaju nam se delimično trase ja idem Trst-Venecija-Padova-Bolonja-Rimini-San Marino pa ću preko Apenina za Firencu i dalje :)

• 0

#10 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 May 2013 - 05:06 PM

Italija je nemoguća zemlja. Na koju god stranu kreneš, na još samo 50ak km dalje ima još neko predivno mesto. Šta mi bi da uopšte pogledam zapadno od Istre...

Trst je definitivno prva stanica, tu nema šta. Odatle je pitanje da li ići uz obalu na jug, pa okolo i malo sever, ili obrnuto. Dakle, smer je diskutabilan, ali gradovi koje bih obišao su (bili): Venecija, Padova, Ferrara, Rimini (i ko zna šta još usput). Onda San Marino, Bolonja, možda sve do Parme. Pa gore do Breše (ima neko čudno brdo u sred grada, mora da je super pogled :)), onda jezero Garda i eventualno Trento. Verona, Vićenca, Trevizo i nazad.

I onda odskroluješ malo više u GEarth i shvatiš da je levo od San Marina nadaleko čuvena Firenca, plus Toskana. Na još 50 km je legendarni gradić Luka (Top Gear), možda 10 km dole je Piza (!), a ni Livornu sigurno ništa ne fali? Naravno, gore je La Specija, a i Đenova zvuči interesantno. Onda zoom-out i shvatiš da si na 600 km od Istre, da si dotle već sigurno potrošio 1000 evra koje nemaš i počneš da se pitaš koje od navedenih mesta zaslužuje izbacivanje. A u stvari razmišljaš kako da preskočiš predivni jug, počev od Rima.

Online mape su upropastile svet.

Dakle, Rajko, daj neki savet, kako zaboraviti na neko mesto ako ti je Italija jedna od najlepših zemalja i tamo se osećaš kao kod kuće?
  • 0

#11 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 651 posts
  • Locationsvet

Postavljeno 11 May 2013 - 08:18 AM

Ako ćeš voziti sam, možeš da uštediš dosta novca koristeći zejednice za besplatni smeštaj u gradovima.
Gle ovo u prilogu (hostovi sa Warm Showers liste), a Couch surfing neću ni da otvaram.

Msm, 1000 evra! Za te pare možeš da putuješ dva meseca, i to široko!

Pošto dobro govoriš engleski, treba da baciš pogled na ovakve putopise: http://www.crazyguyo... ... e=journals

Recimo na ovaj koji zvuči kao tvoj san:
http://www.crazyguyo... ... =9030&v=ke

Ipak treba da surfuješ malo više :lol:

Attached Thumbnails

• Italija Warm Showers.jpg

• 0

#12 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 May 2013 - 04:43 PM

Da preformulišem - online mape i Sneža su upropastili svet. :D
Hvala na linkovima, proučiću detaljno. Naravno da planiram da koristim zajednice, ali ne znam koliko čovek može da se osloni na to u datim krajevima, pogotovo u sred sezone.

Inače, provizorno iscrtah putanju na Guglu i to bez Đenove i samo od-do Trsta (stvaran početak bi bio u Rijeci). Posle nekoliko korekcija, 1755 km. Užas. I to bez obilaska samih gradova kroz koje bih prolazio, što znači preko 2000. Naravno, tebi to sad zvuči kao vožnja gradskim autobusom od Banovog brda do centra. :D

Inače, najveći problem na ruti je San Marino - Firenca, jer kako god okrenem, ide se na 1000+ metara, mora bar 2 dana, a tamošnji hoteli su skupi. Ah, videću, možda smislim nešto pametno. Sad nabijam kondiciju.
  • 0

#13 rajko55

rajko55
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • LocationPOzarevac

Postavljeno 11 May 2013 - 04:54 PM

Cane ništa prostije , kao i ja na vrh planine između Bolonje i Firence podigao sam bio šator , prespavao i ujutro spust u Firecu , još ti je sad isti pravac kao i meni San marino - Firenca i manji uspon nego iz Bolonje :D
  • 0

#14 makicom

makicom
  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 May 2013 - 04:59 PM

Sellaronda MTB :)
  • 0

#15 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 651 posts
  • Locationsvet

Postavljeno 12 May 2013 - 12:15 AM

rajko55 said

Cane ništa prostije , kao i ja na vrh planine između Bolonje i Firence podigao sam bio šator , prespavao i ujutro spust u Firecu , još ti je sad isti pravac kao i meni San marino - Firenca i manji uspon nego iz Bolonje :D

Cane, pitaj slobodno Rajka i za tvoje šatorske dileme. Njegov šatorčić je jednoslojni, ispod 1 kg, a koliko se sećam, par puta je noćio i bez šatora, samo u vreći.

Kondicju ćeš steći nakon trećeg dana na putu, jeste da će biti malo bolno, ali nema ljubavi bez bola. Ne ideš na uspone tako da nema razloga za preveliku brigu oko trreniranja.

Hostova ima uvek, samo treba biti uporan i slati mejlove na vreme, tj. barem 10 dana ranije, a to je uglavnom tesko isplanirati. I to je problem.
  • 0

#16 rajko55

rajko55
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • LocationPOzarevac

Postavljeno 12 May 2013 - 08:35 AM

:D
  • 0

#17 rajko55

rajko55
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • LocationPOzarevac

Postavljeno 12 May 2013 - 08:38 AM

Ćao Snežo može slobodno da pita ko hoće i što mogu da pomognem pomoćiću ( na turi za Amsterdamn sam kupio dvoslojni šator :) ), a inače na prve dve ture nisam ni otvarao šator , vreća ispod drveta ili nekog trema i dremka :D ,baš posle Bolonje na prevoju na Apeninima spavali ispod krova spremišta za traktore samo u vrećama i ujutro spust u Firencu :) , spavali u vrećama ispred Napulja na plaži a i u Albaniji u vrećama spavali na plaži kod Drača :D :-)
  • 0

#18 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 May 2013 - 10:31 AM

Rajko, tvoja iskustva su već dovoljan savet. :) Čitao sam i u drugim postovima da imaš (imao) neki jeftin šator, kineski ako se ne varam? Verovatno ću i ja tako nešto, ali bez vreće. A možda se ipak odlučim za vreću bez šatora (bar za Italiju), plus mreža protiv insekata, jer planiram da vozim samo po lepom vremenu, a vreća je zgodna ako nađem CS prenoćište.

A kako Sneža lepo kaže, najveći problem je planiranje noćenja. Ne samo što svuda treba da budem samo po dan-dva, nego je želja da tura bude čisto uživanje, odnosno da ostanem i koji dan duže ili putujem sporije, ako je lepo. No, videću. Prvo treba stići do Istre. :)

Ipak, od Riminija do San Marina je samo uspon (oko 400-450 m), a onda ka Firenci sve planine i retka naselja. Nađoh neki jeftin smeštaj u planinama (39 evra je tamo jako jeftino), ali za to od glavnog puta treba da se penje još 300 metara (visinskih). :) Al' što kaže Rajko, važno da se pedale okreću. A malo noćenja pod vedrim nebom još nikog nije ubilo, samo da ne prekršim neka lokalna pravila.

Nego, Rajko i Snežo, kako rešavate pitanje tuširanja/pranja na tim šator putovanjima? Tražite reke?
  • 0

#19 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 651 posts
  • Locationsvet

Postavljeno 12 May 2013 - 12:06 PM

caneee said

plus mreža protiv insekata, jer planiram da vozim samo po lepom vremenu, a vreća je zgodna ako nađem CS prenoćište.

A kako Sneža lepo kaže, najveći problem je planiranje noćenja. Ne samo što svuda treba da budem samo po dan-dva, nego je želja da tura bude čisto uživanje, odnosno da ostanem i koji dan duže ili putujem sporije, ako je lepo. No, videću. Prvo treba stići do Istre. :)

Nego, Rajko i Snežo, kako rešavate pitanje tuširanja/pranja na tim šator putovanjima? Tražite reke?

S obzirom na rutu, mislim da si nepotrebno opsednut svakim gramom. Ponesi šator i vreću i uštedćeš silne pare. Sve to zajedno neće biti teže od 1,5 kg. Šator je sloboda, a bez podloge i vreće nije baš zgodno spavati osim ako nisi mrtav-pijan pa i ne osećaš ništa.

Ako s e bojiš da spavaš sam u šatoru, što je čest slučaj i kod iskusnijih cikloturera, to i dalje nije razlog da ga ne poneseš. Uvek možeš da pitaš da ga razapneš u nečijoj bašti, na njivi. A ne moraš nekad ni da pitaš, nego se sakriješ blizu kuća a odeš ujutru rano pre nego što te vide. A ima i onoliko kampova po Italiji. Proguglaj malo za kampove, naći ćeš ih svuda.

Sve što nađeš na internetu kao smeštaj biće preskupo. Pokušaj da nađeš jeftin smeštaj u Kambodži preko interneta, i najjeftinije će ti izbaciti 10 $ za noć. A ja plaćam 3,5 $. Dakle, na licinom mestu se traži prenoćište. Ako pak imaš šator, ništa i ne treba. Leto je.

Kupaš se u reci, jezeru, moru, u WC-u na benzinskoj pumpi, u restoranu gde piješ kafu. A najčešće vodom iz flaše. Vežbaj kod kuće, sa litar i po se okupaš ko novorođenče :D (Meni često dovoljno i 0,5 l)

Evo ti i ova lista: https://www.couchsurfing.org/

EDIT: Mislim da onaj gore nema ništa s tvojim planovima da voziš samo kad je lepo vreme. U prevodu - nema šanse da tako radiš na vremenski ograničenoj turi. Šta ćeš kad kiša zaređa svaki dan po ceo dan, a noću prestane da pada? I tako nedelju dana zaredom? Nemoj da me razumeš pogrešno, ja ti želim sunčano vreme tokom celog puta, ali to je skoro nemoguće.
  • 0

#20 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 May 2013 - 12:20 PM

Već ste dosta puta u zadnje vreme pominjali tu famoznu težinu šatora pa sam sad baš uzeo da izmerim svoj (kineski iz klase najjeftinijih) i sam šator je 900g a zajedno sa cevkama, kanapima i kočićima 1450g
Pominjao si tamo po drugim temama neke sumanute cifre :) za lagane šatore, po meni to nikako ne vredi zarad smešnih pola kile ako je samo to problem. Oni skupi su sigurno i kvalitetniji, ali za povremeno korišćenje u normalnim uslovima svaki je dobar. Samo gledaj da ti odgovara veličina i praktičnost - kako je rešen.

Ovaj moj je staromodnog trouglasto-piramidnog dizajna pa se ne postavlja tako brzo kao oni sa dve poprečne štangle, ali sam ukupno zadovoljan
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika

Loading...