Jump to content

Fotografije

Pedale M324, stezanje kontra navrtke (podešavanje lufta)

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
34 odgovora na ovu temu

#21 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 September 2015 - 09:23 PM

Misliš ubacim nakon što napravim žljeb na osovini? Vidim ovo ima zub kakav meni treba. Ja sam tako planirao.

A gde da potražim, odakle da krenem? Ovo već više puta u zadnje vreme mi trebala tako neka glupost poput onih četkica za epruvete ili sprej za lanac ali džabe kad to sve neke veleprodaje i šopovi, lepo na sajtu slike i sve ali ne možeš nigde da dođeš i kupiš.

• 0

#22 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 11 September 2015 - 09:34 PM

Kad budes sledeci put dolazio u bg svratis do buvljaka, ja sam ih tamo uzimao. Ako osovina vec ima zarez nema potrebe da je dodatno oslabljujes.

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#23 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 September 2015 - 09:47 PM

Nema zarez/žljeb. A dosta je tanka, zato sam baš i pitao ovde, jer ako zarevnam s obe strane kao na 324 mnogo malo navoja bi ostalo.

Ali ako ne napravim žljeb, šta sprečava taj zeger da se okreće zajedno sa kontramaticom pa samim tim i sa konusom?

• 0

#24 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 11 September 2015 - 09:53 PM

Ako nema zarez onda ga nemoj praviti brusilicom nego malom trouglastom turpijom. 

Ali ako ne napravim žljeb, šta sprečava taj zeger da se okreće zajedno sa kontramaticom pa samim tim i sa konusom?

Bas nista

• 0

#25 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 September 2015 - 10:07 PM

Ok, onda rešeno prvo nabavljam zegere pa ću dalje. A za turpiju mislim da neću imati živaca :) videću. Možda samo da se doradi i proširi da zeger lako klizi gore dole.

Nego, znaš li možda konkretnije u kom delu buvljaka toga ima, koji ulaz... ja nisam bio godinama nemam pojma gde je šta. Ali ne bih se ni usudio da tamo ostavim bajs zaključan čak ni na dva minuta. Drugo je ispred neke radnje. A svakako mi par minuta i nije dovoljno da nađem tako nešto pa ću verovatno potražiti ipak prvo po gvožđarama.

• 0

#26 vidak

vidak
  • Members
  • 4677 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 11 September 2015 - 10:35 PM

Javi da li si uspeo posto ja imam takve pedale i nisam uspeo da ih osposobim posto shimano alat ne pasuje...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#27 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 11 September 2015 - 10:38 PM

@Gadjan
Pogledacu sutra, mozda i imam vizitku od prodavca. A ako ides biciklom na buvljak onda ga guras pored sebe jer vezivanje nije opcija.
  • 0

#28 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 September 2015 - 11:11 PM

Vidak, javiću naravno. I nema tu "ako uspem", nego samo kad uspem ;)

Za buvljak zar nije zabranjeno biciklom unutra? Mada i gužva je uvek pa je jako nezgodno. U Pančevu sam kobru vezivao na kratko dok prođem red ali na ovom novobeogradskom ne znam zašto ali ne bih smeo. Ni kobru, a kamoli drumaša.

Ako nađeš vizitku javi. Prolaziću ja tuda prvi sledeći put pošto trebam do kineskog tržnog centra po silikonska svetla. I kod Kineza isto kad mi nešto treba nikad ne ulazim unutra već samo prođem spolja gurajući bicikl i kupim na spoljnim tezgama.

• 0

#29 tandrchak

tandrchak
  • Members
  • 2 posts

Postavljeno 11 September 2015 - 11:26 PM

Ako se ne varam, na novobeogradskom buvljaku takve stvari se prodaju u prva dva reda... i slobodno udji sa bajsom, niko ti nece praviti problem.

• 1

#30 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 12 September 2015 - 07:35 AM

@Gadjan
Tezga, ne znam broj, je u 11 redu, desna strana od glavnog ulaza. Slobodno teraj bajs pored sebe radnim danima ionako nema guzve.
  • 1

#31 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 902 posts

Postavljeno 12 September 2015 - 10:17 AM

Uputstvo ako nekom bude zatrebalo:
Platna nešto manjeg unutrašnjeg promera od osovine se lako i brzo oblikuje uz pomoć dve male turpije, jedna okrugla recimo za oštrenje lanca motorne testere i jedna pljosnata. Kad se dobije oblik sa slike, obrusi se malo osovina vodeći računa da se paralelno zaravna. Potrebno je obrusiti 7-8mm od kraja osovine. Nabaci se platna između konusa i navrtke i gotovo. Rezultat: lufta više nema, podešava se dok si reko keks, kao i svaka normalna pedala, vilastim 15 i cevastim 10, utrošeno 0 dinara, Gađan 1 - Shimano 0

Za ovo, svaka cast ako si sam smislio. A mene zanima sledece: znas li ti ili bilo ko ovde gde mogu da nabavim ovakve podloske, da ih ne pravim sam, mora da negde ima da se nabavi? Ili ovakve ili sa zaravnjenjem samo sa jedne strane tj D oblika?

• 0

#32 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 September 2015 - 10:34 AM

To radi bez greške još od onda nisam otvarao, evo dve i po godine. Ovih dana ću servisirati obe i levu ću isto da prepravim sa šimanovog $ sistema na međupodlošku sa zarezom i žljebom pa da obe budu servisabilne sa jednim vilastim i jednim cevastim ključem. Sad mi nije frka da sve rasturim pa natenane lagano i valjano da uradim, konačno imam dva bicikla a pre je bila muka kad nešto složenije radim a treba mi stalno bicikl u voznom stanju.

To sam bio smislio i odradio na brzinu. Bolje je sa zaravnanjem samo sa jedne strane D oblika ali to mi je bilo teže odnosno nemoguće da napravim turpijom na brzinu. Još bolje je ovo sa malim zarezom i žljebom ali to treba da se izbunari i nabavi, što mi sada nije problem, kada bude bude.

• 0

#33 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 902 posts

Postavljeno 12 September 2015 - 11:59 AM

Sto ne bi radilo, resenje je vrhunsko, zato sam i hteo da vidim jesi li sam smislio ili si video negde. Ne znam gde da nabavim ove D oblika, to mi nisi rekao. Ja sam rastavio obe i sastavio nekako, ali naravno nije dugo trajalo pa trazim neoo bolje resenje.

• 0

#34 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 September 2015 - 12:56 PM

Ne znam za D oblik, ja sam zaravnao sa obe strane osovinu i turpijicom obradio platnu jer mi je tako bilo lakše i prvo palo na pamet a nisam imao vremena da ostavim tako dugo pa rešavam natenane, na selu sam pa mi je sve daleko.

Kad vidim čega ima po buvljacima i gvožđarama javljam šta sam uradio.

• 0

#35 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 November 2015 - 08:02 PM

Javi da li si uspeo posto ja imam takve pedale i nisam uspeo da ih osposobim posto shimano alat ne pasuje...

Samo da javim, još pre neko vreme sam osposobio tu jednu cytec pedalu što sam bio rastavio. Drugu neću ni otvarati dok ne nađem neko bolje i lakše rešenje. Segere sam našao baš gde je Grbić rekao, glavni ulaz 11-ti red desno. Ali mi se ne sviđa baš kako je to ispalo, ja volim malo jače da zategnem da ne bi naknadno došlo do lufta ili pretezanja... a u ovom slučaju kad nije prsten celim obimom seger se rasteže i deformiše. Drži korektno nego je za jednokratnu upotrebu. Prvi mi je bio i pukao kad sam probao prvo na prazno bez kuglica kako će to izgledati.
Uzeo sam i par većih segera za m324 ali tamo je dosta deblja osovina i može se opušteno zaravnati s obe strane, a ono sa platnom se pokazalo pouzdano i lako za prepravku i buduća servisiranja pa ću se držati toga.

Attached Thumbnails

• 20151026_162025.jpg
  • 20151026_162331.jpg
  • 20151026_163735.jpg

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika