Jump to content

Fotografije

Koju kamp opremu koristite na daljim turama?

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
352 odgovora na ovu temu

#121 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 31 January 2015 - 07:19 AM

Podvreća o kakvoj se priča, postavio sam već link:

http://www.mckinley....path=/hardware/

Ima debljih i tanjih.

Mada ja ne vidim razlog zašto dušek na naduvavanje ne bi bio dovoljan - to je 10 cm vazduha, kao izolatora i budeš 10ak cm izdignut od tla.  Je li neko to probao i bilo mu je hladnije nego sa tim saRmonaduvavajućim podloškama?

Razlog zašto ja koristim tu podlošku je zbog tvrdoće - mrzim spavati na mekanom. Leti legnem samo na karton (onaj od pakovanja, iz radnje) i milina!  :)

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#122 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 31 January 2015 - 10:46 AM

Majstore, kod tebe nema iznenadjenja i kad snijeg zatrpa sator, odmah su tu razni grijaci, pa se moze zorom skinuti i kupati u kadici posred satora n2:Beach2

Al ko ce za sve ovo davati pare i furati sa mnostvom stvari, razmatramo neko cjelovito i povoljno resenje, ako se i ne kupamo bar da ne   n2:cold

Ja sam komformista :) 

Ne mora da se kupuju mozes i sam da napravis

http://thetentaircon...iy-tent-heater/

ili ono sto je dusan pravio

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#123 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 January 2015 - 03:27 PM

Odličan onaj video o podlogama za spavanje, nisam imao pojma da to ne mora obavezno biti glomazno. Jes da sam duvaš ali vredi s obzirom koliko je mala i laka ona podloga.

Dobro bi bilo i ako je neko upućen u ponudu kod nas, šta je best buy od običnih penastih a šta od naduvavajućih. Znači predlog nekih podloga koje imaju dobar odnos cene, komfora i gabarita. Izolacija na poslednjem mestu.

• 0

#124 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 05:12 PM

@Dusane, jasno mi je za podlosku ispod duseka, sta predlazes kao jeftino i dobro resenje za podlosku kao termoizolaciju Izmedju vrece i duseka, jel to resava veci peskir ili tanje cebe ?

@FalloutBoy, meni ovaj stari dusek sasvim odgovara, uz odlicnu udobnost s vazdusnom izolacijom i visinom, i sve do temp.+1, ali nisam iskusio ispod 0 pa do -5 ?

@Grbic, nisam nikad bio komformista (osim kafanski meraklija i hedonista, al vise njet) vec vise sklon spartanskom nacinu zivljenja, vjerovatno zbog genetskog nasledja od predaka iz Srpske sparte sa sjevera CG, mada sam rodjen i zivim u centru grada a korzo mi je dvoriste stana, uvjek me nesto snazno vuklo k planinama i divljini gdje sam cesto i najvise od svih iz grada odlazio, a vjerovatno i vise od svih u ovome kraju to radio zimi, odlazeci sam na nepristupacne planinske vrhove gdje nikad ne vidjoh ljudske tragove i skijajuci dje niko to nije prije, ali sam posebno uvece rado korzirao gradom i u bastama ispijao kafe s pogledom na lijepe zene.

A ove godine i cijele zime zakljucno s danasnjim danom sam ekstrtemno poostrio spartanske kriterijume prema sebi, pa u sali kazem prijateljima dok u kafeima ispijamo kafe, da nakon gledanja filma i storije o onih 300 spartanaca sto satrijese persijance pa svi izgibose, ja ostah 301-vi sto opstaje, pravi ture i snima svoje zivotne filmove, koje im uz kaficu s kamere u serijalima prikazujem, a sve zbog cinjenice sto u svojoj dnevnoj i spavacoj sobi u stanu jos nisam ni jednom upalio sporet nit bilo koje grijelno tijelo, osim u kupatilu par puta prije kupanja, i za divno cudo ni jednom nisam prehladio za razliku od njih, (a vjerovatno ove zime i nesto ovakvo nije uradio ni jedan ziv covjek u Evropi) ali za dobro zdravlje, izdrzljivost i formu prije svega mogu da zahvalim Bogu, a onda i nacinu ishrane, stalnom kretanju po prirodi i ujedno mnogobrojnim biciklistickim turama, a posebno ovim zimskim po toplim obalama mora, dok sam prethodnih godina uvjek imao uobicajene zimske bolestine, pa i ceste upale uva (uglavnom zbog voznje autom s otvorenim prozorom) ove godine otkad vozim biciklo sa usima i svim ostalim nikakvih problema, sa izuzetkom sto sam za Bozic bio kod svojih u NS a u povratku svratih do BG da bih prepjesacio cjeli grad i plivao u svim bazenima, pa sam nakon plivanja u 25 maju pjeske otisao do Tasa na plivanje a onda takodeje pjeske do 4 aprila i naposletku u bus za CG, da bih zbog znojenja u toku spavanja u busu jace prehladio, ali sam odmah za Srpsku NG priustio sebi izvanrednu bici-turu po moru i do DU pa nazad i tako se oporavio, pa sam sada ponovo top, i naravno da me u svemu ovome prije svih cuva sami Bog, a onda i familija, prijatelji, a i sam se pazim i redovno u prirodu odlazim.

E sad, nesto mi se mota u glavi naum da vec u Martu napravim jednu turu po Evropi, od Barija prema Napulju, s obaveznim obilaskom poluostrva Sorento pa onda uz Tirensko more do Genove uz obavezan obilazak poluostrva Portofino i onda Azurnom obalom pa nastavim prema Lyonu (da bih izbjegao Alpe i vecu hladnocu) i dopro do svojih na Schwarzwaldu gdje bih duze boravio i obisao siru okolinu, a u povratku prema Parizu, pa ka Nantu i Bordou, potom Bilbau pa niz Portugal i Costu del Sol nazad obalom za Barcelonu i opet azurnom obalom niz Italiju do Barija-Bar, a ovu cu rutu postaviti na forumu pa bih molio za savjete ako je neko prosao ovim putem, posebno od Monaca za Lyon i Besancon da mi to ukratko opise, a moze i za ostale deonice ako su ljudi s foruma prolazili.

Svakako i svima Hvala na uputstvima kako da najbolje rijesim eventualne probleme sa hladnocom i potrebnom kamp opremom za ovakvo putesestvje !

(vjerujem da ce mi ovaj spartanski samo-tretman omoguciti da sto bezbolnije prodjem ovu turu u periodu ipak hladnog Marta i nadam se temp.ne ispod 0)

• 0

#125 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14953 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 07:08 PM

@Noves Sve ono sto sam pominjao sam i mislio da stavis izmedju vrece i duseka a ne na tlo. Cebe je bolji izbor.

@Gadjan Ne znam da li si ispravno shvatio svrha podloge je izolacija na prvom mestu. Kako god ako ces udobnost onda nesto na duvanje. Jedino sto sam video na duvanje u Srbiji je bio Ferrino sa 6 tuba ispod 1kg tezine za cini mi se oko 1800 din ali uzano oko 45 cm kad se naduva. _http://www.ferrino.i...htweight-airbed

• 0

#126 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 January 2015 - 07:50 PM

Jedino sto sam video na duvanje u Srbiji je bio Ferrino sa 6 tuba ispod 1kg tezine za cini mi se oko 1800 din ali uzano oko 45 cm kad se naduva. _http://www.ferrino.i...htweight-airbed

Ja koristim nešto slično.. dušek na naduvavanje za plažu. Nije tako kvalitetan kao ferrino ali u letnjoj sezoni radi posao.

E sad, to što Noves traži za trenutne temperature.. prvenstveno dobra vreća, mada, za**bano je spavati na ovakvim temperaturama a i još nisam video nekog ovde na forumu da cikloturira u ovo doba godine.

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#127 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 January 2015 - 08:44 PM

Ja rekoh izolacija na poslednjem mestu zato što je svaka namenska podloga za spavanje dovoljno dobar izolator za suvu zemlju leti na 30 stepeni.

Meni je redosled prvo cena i udobnost, odmah zatim gabariti. Težina tek na pretposlednjem a stepen izolacije na poslednjem :), može da bude i minimalan.

Sad kad sam pogledao onaj video reko da bacim pogled na ponudu i cene ovih na duvanje pa mi google izbacio snežin sajt

http://www.snezanara...ge-za-spavanje/

Na kraju kaže da je i sa skupim podlogama bilo raznih problema. Zato reko iskustva iz prve ruke su najvrednija, pa ako neko već koristi nešto da se dobro pokazalo a da nije papreno neka preporuči. Onaj ferrino mislim da je baš preuzan, dodatnih 20cm mnogo znači.

Jel probao neko one iz jysk-a? Jedino ne pišu težine ali kontam da je ona najudobnija sigurno preko dve kile :)

http://jysk.rs/basta...a-v3cm-open-air

http://jysk.rs/basta...a-v5cm-open-air

http://jysk.rs/basta...-v75cm-open-air

• 0

#128 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 08:57 PM

@Dusane, to je to, resenje je s tanjim cebetom koje sam par put nosio na turama, prekalupim i postavim na dusek, jos kad bi naso ovakav nov dusek, bilo bi full, a ova mi je vreca u dobrom stanju i relativno cista iznutra, zbog pidzame i cistih carapa, udobna do +1, a nadam se i do -4, kako navode njemci.

Ostaje da dobavim kvalitetan 2slojni sator za 2 osobe, i naravno da opremim Trek 8500 sa full bisagama i torbicama da sve utegnuto stane kao cjelina.

@Chamade, na ovu turu mislim u Martu i kad najave 20tak suvih dana (ili uglavnom suvih) a da su ponekad min.temp oko 0 (moze i 1-2 dana do -5) 

http://www.mojkvart....menska-prognoza

(recimo kao sto je ova mjesecna prognoza za Rovinj u februaru, a ja onda pratim prognozu za Tirensko more za Mart i ocekujem da je tada temp. od +15 do +1

a ozbiljniji problem s niskim temp. mogu ocekivati sa udaljavanjem od Azurne obale, na putu za Lyon-Besancon-Freiburg, ali je i tu moguc + krajem Marta, dakle ocekujem da u Martu budu visa temp. nego u februaru, a posebno u drugoj polovini marta, ali ako najave suprotno, tj. snijeg i zahladjenje, odoh ja s busom i bajsom, za DE pa cu obilaziti tamosnje regione dok boravim, a onda mogu povratak u Maju preko FR-PR-ESP-FR-ITA do CG, nadam se sa sve kupanjem duz obale, ali ipak ako najave topliji Mart, nesto mi se ide gore s bajsom, vec mi je muka od ove 7dnevne kisurine i nek se ispada u feb. pa da Bog da suv i topliji Mart)

• 0

#129 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 31 January 2015 - 08:58 PM

Koristim onu "McKinley" (Intersportova robna marka) - kina, ali na popustu (30 do 50 posto) vredi. Radi sasvim OK, pakuje se na relativno malo, lagano je, bude tvrdo kad duvaš samo plućima - meni super.

• 0

#130 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 January 2015 - 09:16 PM

Ja rekoh izolacija na poslednjem mestu zato što je svaka namenska podloga za spavanje dovoljno dobar izolator za suvu zemlju leti na 30 stepeni.

Povesti ženu ili devojku i staviti je ispod sebe.. i bude i mekše i toplije.. ujedno niste ni sami  :)

• 1

#131 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 January 2015 - 09:19 PM

a onda mogu povratak u Maju preko FR-PR-ESP-FR-ITA do CG, nadam se sa sve kupanjem duz obale,

I Rajko55 je išao u maju obalom Atlantika pa se nije okupao.. uspeo je ući u vodu do kolena. U Sredozemnom moru već je druga priča.. dosta je toplije.

• 0

#132 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 09:38 PM

I Rajko55 je išao u maju obalom Atlantika pa se nije okupao.. uspeo je ući u vodu do kolena. U Sredozemnom moru već je druga priča.. dosta je toplije.

Ima li na forumu neki opis tog putovanja Atlantikom ili duz ostalih evropskih obala ? (osim jadranskom s ital. strane jer je nezanimljiva s ocajnim plazama,osim par)

• 0

#133 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 February 2015 - 07:10 AM

Povesti ženu ili devojku i staviti je ispod sebe.. i bude i mekše i toplije.. ujedno niste ni sami :)

Ako skvo ne voli kampovanje, bolje da se odmah ubiješ, nego da s njom deliš vigvam. :)
  • 2

#134 leopoldbloom

leopoldbloom
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 01 February 2015 - 07:36 AM

Ako skvo ne voli kampovanje, bolje da se odmah ubiješ, nego da s njom deliš vigvam

Haha, ovo ti je dobro  n2:hahaha

• 0

#135 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 01 February 2015 - 11:18 AM

ali nisam iskusio ispod 0 pa do -5 ?

Sa srecom spavanje ispod 0...   Kad mogu oni ludaci sto se penju na Himalaje da spavaju na minusima, i kad eskimi mogu samo da se pokrivaju krznom u kucici  od snega... Imao sam nezeljenu priliku da spavam na minusu u satoru... naravno i godine su presudan faktor, nije isto kad imas 20 i kad imas 40. - 8 napolju... u satoru nista znacajno bolje n2:cold ...dvoje u satoru za troje...poljski krevet... ispod vrece dve podloge, ispod podloga kartoni... legao si u vrecu, obucen zato sto je previse hladno da se skidas... vezujes vrecu preko glave da bi se zagrejao na dah... treses se jer je to prva odbrana organizma (dosta kasnije sam citao da se telo brani tako sto pocinje da tera misice da rade da bi se zagrejali)... polako se zagrevas, ali ti postaje i zagusljivo pa izbacujes glavu iz vrece da bi udahnuo svez vazduh... prvi udah te presece jer si do pre 5 sekundi udisao topao vazduh a sad si udahnuo minusni... kad si vec izbacio glavu pomisljas da bi bilo dobro da prebacis i cebe preko vrece... opet se uvlacis u vrecu... cebe preko vrece nije dobra ideja jer klizi... otvaras vrecu i uvlacis cebe u nju... e sad je bolje... prestao si da se treses, ali se sad znojis, drugi odbrambeni zid organizma od hladnoce... pocinjes opet da mislis na eskime i pominjes im majku, ali kapiras da je bolja ona njihova kucica od snega i leda od tvoje naprave zvane sator debljine ni milimetra... konacno si se malo zagrejao i uspeo da zaspis... budis se posle nekog vremena znojav, ali ti je relativno "toplo" i misici vise nisu u grcu... uspevas da skines pantalone i opet zaspis... konacno jutro... budjenje u znoju, sve sto je do tela je mokro... jedino sto ti je u glavi je samo da se presvuces... uzimas vlazne maramice da pokusas da skines znoj sa sebe, ali skapiras da su poluzaledjene... n2:cold presvlacis se brzo u sedecem, klececem polozaju jer ne mozes da se ispravis u satoru... i tako tri dana n2:Dizzy ... tu naucis da vlazne maramice drzis u vreci tokom noci, da presvlaku drzis pored sebe, da je nije dobro spavati obucen jer se znojis, sa druge strane nije dobro spavati ni laganije obucen jer treba vremena da se zagrejes... da ako imas mogucnosti tj ako ima snega da sator ukopas do pola u sneg... Ovo nema veze sa cikloturama, jer ne vozim ture... Mozda bi uz bolju opremu od one koja mi je bila na raspolaganju sve bilo malo podnosljivije... ali hvala ne, ne postoji nijedan dovoljno dobar razlog zasto bih se maltretirao...

Spavanje na minusu, nije za**bano vec je ravno ludilu... Osim ako nisi eskim... 

• 0

#136 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 01 February 2015 - 11:22 AM

Ako skvo ne voli kampovanje, bolje da se odmah ubiješ, nego da s njom deliš vigvam. :)

Koliko je saljiva opaska, jos je vise istinita heheheehehe

• 0

#137 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 February 2015 - 12:08 PM

Jbga, kako se kome zalomi.. nekome će biti toplo i meko a neko ćeglumiti prostirku na zemlji :P

• 0

#138 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 February 2015 - 12:12 PM

ne postoji nijedan dovoljno dobar razlog zasto bih se maltretirao...

Spavanje na minusu, nije za**bano vec je ravno ludilu... Osim ako nisi eskim... 

Da ne citiram ceo tekst.. uglavnom, jeste ravno ludilu. 

• 0

#139 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 01 February 2015 - 09:51 PM

Evo sad sam od prijatelja koji drzi najbolju cevapdzinicu u gradu, ne radi danas al mu dolaze prijatelji s avanture po planinama pa im sprema rostilj, a kad vidje mene u prolazu pozva me na cast, razgovor i druzenje, u to dolaze ova dvojica avanturista, takodje mi prijatelji, jedan je uspjaesni biznismen, posjeduje dzipove, top skutere i ski sanke, stalno je u akciji, a drugi je vrhunski sportista, prvak u bodibildingu SRJ, dr za sport i zaludjenik biciklizmom (davao mi je KTM carbonca) i kad me vidjose prvo pitanje: jesi li dje isao ? Ne, prvi put od 18 jan. nisam nidje otiso bajsom zbog kisurina i vec se osjecam slabasno i tromo, odgovorih, ali cim bude suvo odoh da obidjem svu okolinu i polako se spremam za voznju Tirenskim i Ligurskim morem pa do Sshwarzwalda, pogledase me cudno pa s osmjehom znajuci me, i samo pitase: a zima ? i tu im objasnim ovo sto sam i ovdje i da s ovog foruma od bici-bratstva sabiram mnostvo korisnih informacija i sklapam zavrsnu sliku.

Kroz razgovor, ovaj dr za sport, koji ima 5 naj bicikala u CG i cesto ljeti ide na ture, a omiljena mu je do Hilandara, dotace se mojih putovanja s Lolom Anacondom, pa naglaseno prokomentarisa da je ovaj jeftini bajs "prepisao" za kratko vrijeme sva ostala bicikla, i da se on ne bi usudio s njime ni do obliznjih gradova, ali eto sa mnom je postao Vojvoda Jadrana i planina (a jedini sam kome je pozajmio KTM carbonca full XT s bisagama i torbicom za ture po CG, sjevernoj AL i Dalmaciji, iz razloga kad je uz kaficu gledao snimke s kamere prethodnih putovanja i najavu za turu do Splita, samo je rekao: ja ti opremam i dajem svoj KTM, ali dobro pazi sebe i njega, on mi je kao "dijete") a onda govori ovom biznismenu da su svi biciklisti koje zna odavno konzervirali i odlozili bajsove, ali mu ja banuh 13 jan. po snijegu da mi nasteluje Treka 8500 za srpsku novogodisnju turu po moru, a onda po povratku je gledao snimak s divljenjem gdje uzivam obalom 4 dana na temp.od +12 do +15, suncajuci se kraj mora bos u sorcu i trik majici.

(zanimljivo je bilo 16 jan.ujutro na terasi do mora u Igalu, gdje prodjoh bajsom i vidim osuncanu praznu terasu, a svi ljudi sjede u zatvorenom stakleniku pored, meni se pila kafa, sam sjednem na terasu, sunce pravo u lice, meni vruce, skinem jaknu, vruce, skinem aktivni duks i u akt. trik majici mi taman, raj na zemlji, ljudi u cudu gledaju, konobarica se smjeska, ja srcem s merakom odlicnu duzu s mlijekom, protezem se pa sklopim oci i malo drijemam na suncu i kad odlucih da krenem u cudu vidim iza sebe napunila se terasa ljudima, svi se raskomotili i uzivaju, nasmijah se glasno pa zajahah vranca na put kroz Dalmaciju, stignem u Cavtat ono raj na zemlji, terase pune ljudi al svi zimski obuceni, ja na obliznjem keju, ponovo bos, sorc i triko, sav se izumivam u toplom moru i na peskiru legnem, jedem i gledam zaliv s ljudima po terasama i kad pomislih da samo ja tu max. uzivam, kad dolazi Diva, na par metara od mene, skida patike, helanke i duks u jednodjelnom kostimu, stavlja kapicu i naocare i lagano ulazi u more, ja jedem al ne gutam od cuda, al rekoh tu zivi pa ce malo da pliva i onda u kucu, kad Diva 100 tamo, pa vamo, pa tamo-vamo jedno 15 min. je ne vjerujem, ispliva se ljudski, pa kad izadje podize ruku i s osmjehom kaze "Dobar dan", ja ustajem i zu naklon s obje ruke, Dooobar dan !, ona se obuce pa na dzogiranje po stazama kroz sumu prelijepog zaliva, a ja sebi kazem: "sjedi jado i cuti, ovako to rade Dive kad uzivaju")

Dakle, u januaru i ovakvim uslovima bici-ture su pravo uzivanje i neuporedivo zdravije no da sam ostao u maglustini i ono malo zubatog sunca tokom dana u svom kraju, ali evo, ovih 12 dana zivim po kisi i ne oboljevam upravo zbog ove ture, na kojoj izlijecih prehladu od busa iz BG, pa i ako sam 5tog dana 8h vozio po olujnoj kisi sve do Sv. Stefana pa nazad u BD na bus.

Sto se tice pentranja po Himalajima i nocenja sa smrzavanjem po vuko.ebinama, to me nikad nije niti ce privlaciti, a uz svo divljenje prema Snezani Divi, nisam zainteresovan ni da visemjesecno bicikliram po sparinama, vlazi, s inskektima i svim pratecim u slicnim tigro.ebinama, jer najljepsu divljinu imam u svom kraju s mnostvom katuna, izvora, rijeka i jezera, pa i Alpe na Prokletijama koje planiram na ljeto s bajsom obici, pa se preko Qafe e Pejes (prevoja s kozjim stazama) spustiti u albansko selo Teth, tu spavati, obici bajsom nacionalne parkove Theti i Valbona i preko planincina spustiti na more do Draca (Duresa) pa nazad uz obalu do Bojane na kupanje (jos kad bih mogao da camcem samo predjem na Adu Bojanu, pa pjeske nastavim pjeskom do Ulcinja) i onda tako duz obale CG, pa preko Dalmacije sve do Istre i Rovinja pa nazad.

E sad, za ovu turu u Martu, ako bude ocekivanih +15 do +1, nece biti problema sa zimom, jer to mi je mnogo ljepse od ovog boravka u stanu bez grijanja, a i ovo je prava stvar da se ojaca i ujedno me tjera da napustam zatvoren prostor i stalno se krecem po prirodi, a sad mi je sasvim jasno zasto su se Spartanci odricali komfora ili nepokorni Vikinzi koje rimljani ni u snu nisu mogli porobiti, a Vikinzi bi za uzvrat cesto upadali u Rimsko carstvo, uzimali sto im je potrebno, ali nikad ne ostajuci da spavaju u komforu rimskih naseobina, vec uvjek i samo u prirodi da ne bi oslabili i psihicki se navukli na opasan komfor, pa se vracali s plijenom u svoje sjeverne krajeve i naseobine u divljini, a iz tih razloga pametni i uspjesni Svedjani, cistokrvni potomci Vikinga imaju i dan danas zakon da svaki covjek ima pravo da besplatno kampuje i boravi bilo gdje u prirodi, ne ometajuci druge ljude, jer znaju ovi Vikinzi kako se stvara zdrava, uspjesna, slozna i nepokorna nacija (svjesni i moguceg loseg uticaja od pridoslih kurta-murta, koji im trebaju kao radna snaga, pa forsiraju u drzavi svoja stara i provjerena nacela, a zanimljivo mi iskustvo jednog rodjaka koji zivi u Danskoj gdje su takodje Vikinzi, koji mi kaze da se nijedan stranac vise ne smije potuci sa Vikinzima, jer su ludo hrabri i jaki, pa ipak prije tuce ili u toku, ako mu protivnik zatrazi milost i prizna da je jaci onda nece da ga tuce, ali ako se ne povinuje onda ga razvaljuje na mrtvo ime)

Dakle, posto nisam sadista a ni mazohista, gledam da ojacam sebe i da uzivam u prirodi i na turama u svim primjerenim uslovima i bez mnogo patnje, kuvanja ili smrzavanja, pa takvo nesto ocekujem i u toku ove Martovske ture, uglavnom voznju po suncanoj i toploj obali sa spavanjem do min.+1 a nije problem ni par dana pri kraju puta na blazem minusu jer me onda ocekuju bliznji u DE sa svim mogucim komforom, ali cu se i toga pricuvati, ne bas kao stari spartanci i vikinzi, ali kao opameceni gorstak iz srpske sparte, sposoban "svuda stici i uteci i na teskom mjestu opstati i postojati" jer se nikad u zivotu ne osjecah ovako dobro, zdravo i snazno.kao sada i uz ove bici-ture.

Gospodo i bratstvo, Hvala na svim savjetima, preporukama i uputstvima, od velike su pomoci !

P.S. mislim da i ovaj propeti jedva ceka da ga zajasem pa nastavimo jezditi po Bozjoj prirodi...Propeti Vranac.JPG

• 0

#140 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 02 April 2015 - 05:58 PM

Ako nekom treba

http://www.limundo.c...iscen-/34324581

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika