Evo sad sam od prijatelja koji drzi najbolju cevapdzinicu u gradu, ne radi danas al mu dolaze prijatelji s avanture po planinama pa im sprema rostilj, a kad vidje mene u prolazu pozva me na cast, razgovor i druzenje, u to dolaze ova dvojica avanturista, takodje mi prijatelji, jedan je uspjaesni biznismen, posjeduje dzipove, top skutere i ski sanke, stalno je u akciji, a drugi je vrhunski sportista, prvak u bodibildingu SRJ, dr za sport i zaludjenik biciklizmom (davao mi je KTM carbonca) i kad me vidjose prvo pitanje: jesi li dje isao ? Ne, prvi put od 18 jan. nisam nidje otiso bajsom zbog kisurina i vec se osjecam slabasno i tromo, odgovorih, ali cim bude suvo odoh da obidjem svu okolinu i polako se spremam za voznju Tirenskim i Ligurskim morem pa do Sshwarzwalda, pogledase me cudno pa s osmjehom znajuci me, i samo pitase: a zima ? i tu im objasnim ovo sto sam i ovdje i da s ovog foruma od bici-bratstva sabiram mnostvo korisnih informacija i sklapam zavrsnu sliku.
Kroz razgovor, ovaj dr za sport, koji ima 5 naj bicikala u CG i cesto ljeti ide na ture, a omiljena mu je do Hilandara, dotace se mojih putovanja s Lolom Anacondom, pa naglaseno prokomentarisa da je ovaj jeftini bajs "prepisao" za kratko vrijeme sva ostala bicikla, i da se on ne bi usudio s njime ni do obliznjih gradova, ali eto sa mnom je postao Vojvoda Jadrana i planina (a jedini sam kome je pozajmio KTM carbonca full XT s bisagama i torbicom za ture po CG, sjevernoj AL i Dalmaciji, iz razloga kad je uz kaficu gledao snimke s kamere prethodnih putovanja i najavu za turu do Splita, samo je rekao: ja ti opremam i dajem svoj KTM, ali dobro pazi sebe i njega, on mi je kao "dijete") a onda govori ovom biznismenu da su svi biciklisti koje zna odavno konzervirali i odlozili bajsove, ali mu ja banuh 13 jan. po snijegu da mi nasteluje Treka 8500 za srpsku novogodisnju turu po moru, a onda po povratku je gledao snimak s divljenjem gdje uzivam obalom 4 dana na temp.od +12 do +15, suncajuci se kraj mora bos u sorcu i trik majici.
(zanimljivo je bilo 16 jan.ujutro na terasi do mora u Igalu, gdje prodjoh bajsom i vidim osuncanu praznu terasu, a svi ljudi sjede u zatvorenom stakleniku pored, meni se pila kafa, sam sjednem na terasu, sunce pravo u lice, meni vruce, skinem jaknu, vruce, skinem aktivni duks i u akt. trik majici mi taman, raj na zemlji, ljudi u cudu gledaju, konobarica se smjeska, ja srcem s merakom odlicnu duzu s mlijekom, protezem se pa sklopim oci i malo drijemam na suncu i kad odlucih da krenem u cudu vidim iza sebe napunila se terasa ljudima, svi se raskomotili i uzivaju, nasmijah se glasno pa zajahah vranca na put kroz Dalmaciju, stignem u Cavtat ono raj na zemlji, terase pune ljudi al svi zimski obuceni, ja na obliznjem keju, ponovo bos, sorc i triko, sav se izumivam u toplom moru i na peskiru legnem, jedem i gledam zaliv s ljudima po terasama i kad pomislih da samo ja tu max. uzivam, kad dolazi Diva, na par metara od mene, skida patike, helanke i duks u jednodjelnom kostimu, stavlja kapicu i naocare i lagano ulazi u more, ja jedem al ne gutam od cuda, al rekoh tu zivi pa ce malo da pliva i onda u kucu, kad Diva 100 tamo, pa vamo, pa tamo-vamo jedno 15 min. je ne vjerujem, ispliva se ljudski, pa kad izadje podize ruku i s osmjehom kaze "Dobar dan", ja ustajem i zu naklon s obje ruke, Dooobar dan !, ona se obuce pa na dzogiranje po stazama kroz sumu prelijepog zaliva, a ja sebi kazem: "sjedi jado i cuti, ovako to rade Dive kad uzivaju")
Dakle, u januaru i ovakvim uslovima bici-ture su pravo uzivanje i neuporedivo zdravije no da sam ostao u maglustini i ono malo zubatog sunca tokom dana u svom kraju, ali evo, ovih 12 dana zivim po kisi i ne oboljevam upravo zbog ove ture, na kojoj izlijecih prehladu od busa iz BG, pa i ako sam 5tog dana 8h vozio po olujnoj kisi sve do Sv. Stefana pa nazad u BD na bus.
Sto se tice pentranja po Himalajima i nocenja sa smrzavanjem po vuko.ebinama, to me nikad nije niti ce privlaciti, a uz svo divljenje prema Snezani Divi, nisam zainteresovan ni da visemjesecno bicikliram po sparinama, vlazi, s inskektima i svim pratecim u slicnim tigro.ebinama, jer najljepsu divljinu imam u svom kraju s mnostvom katuna, izvora, rijeka i jezera, pa i Alpe na Prokletijama koje planiram na ljeto s bajsom obici, pa se preko Qafe e Pejes (prevoja s kozjim stazama) spustiti u albansko selo Teth, tu spavati, obici bajsom nacionalne parkove Theti i Valbona i preko planincina spustiti na more do Draca (Duresa) pa nazad uz obalu do Bojane na kupanje (jos kad bih mogao da camcem samo predjem na Adu Bojanu, pa pjeske nastavim pjeskom do Ulcinja) i onda tako duz obale CG, pa preko Dalmacije sve do Istre i Rovinja pa nazad.
E sad, za ovu turu u Martu, ako bude ocekivanih +15 do +1, nece biti problema sa zimom, jer to mi je mnogo ljepse od ovog boravka u stanu bez grijanja, a i ovo je prava stvar da se ojaca i ujedno me tjera da napustam zatvoren prostor i stalno se krecem po prirodi, a sad mi je sasvim jasno zasto su se Spartanci odricali komfora ili nepokorni Vikinzi koje rimljani ni u snu nisu mogli porobiti, a Vikinzi bi za uzvrat cesto upadali u Rimsko carstvo, uzimali sto im je potrebno, ali nikad ne ostajuci da spavaju u komforu rimskih naseobina, vec uvjek i samo u prirodi da ne bi oslabili i psihicki se navukli na opasan komfor, pa se vracali s plijenom u svoje sjeverne krajeve i naseobine u divljini, a iz tih razloga pametni i uspjesni Svedjani, cistokrvni potomci Vikinga imaju i dan danas zakon da svaki covjek ima pravo da besplatno kampuje i boravi bilo gdje u prirodi, ne ometajuci druge ljude, jer znaju ovi Vikinzi kako se stvara zdrava, uspjesna, slozna i nepokorna nacija (svjesni i moguceg loseg uticaja od pridoslih kurta-murta, koji im trebaju kao radna snaga, pa forsiraju u drzavi svoja stara i provjerena nacela, a zanimljivo mi iskustvo jednog rodjaka koji zivi u Danskoj gdje su takodje Vikinzi, koji mi kaze da se nijedan stranac vise ne smije potuci sa Vikinzima, jer su ludo hrabri i jaki, pa ipak prije tuce ili u toku, ako mu protivnik zatrazi milost i prizna da je jaci onda nece da ga tuce, ali ako se ne povinuje onda ga razvaljuje na mrtvo ime)
Dakle, posto nisam sadista a ni mazohista, gledam da ojacam sebe i da uzivam u prirodi i na turama u svim primjerenim uslovima i bez mnogo patnje, kuvanja ili smrzavanja, pa takvo nesto ocekujem i u toku ove Martovske ture, uglavnom voznju po suncanoj i toploj obali sa spavanjem do min.+1 a nije problem ni par dana pri kraju puta na blazem minusu jer me onda ocekuju bliznji u DE sa svim mogucim komforom, ali cu se i toga pricuvati, ne bas kao stari spartanci i vikinzi, ali kao opameceni gorstak iz srpske sparte, sposoban "svuda stici i uteci i na teskom mjestu opstati i postojati" jer se nikad u zivotu ne osjecah ovako dobro, zdravo i snazno.kao sada i uz ove bici-ture.
Gospodo i bratstvo, Hvala na svim savjetima, preporukama i uputstvima, od velike su pomoci !
P.S. mislim da i ovaj propeti jedva ceka da ga zajasem pa nastavimo jezditi po Bozjoj prirodi...