Jump to content

Photo

Koju kamp opremu koristite na daljim turama?

• Please log in to reply
352 replies to this topic

#221 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14954 posts

Posted 29 August 2017 - 04:03 PM

Solarni punjac za mobilni 2570 dinara i USB citac napona i ostalog 777,7 dinara. Kvaliteno uradjeno oba, USB citac nema sanse da se vidi ekran po danu mnogo tamna plastika. Solarni punjac punio telefon od 52% do 80% za dva sata na danasnjem suncu sa strujom 0.7A. Takodje bilo moguce punjenje GoPro pri struji od 0.5A i punjive bljeskalice za bicikl pri 0.25A otprilike one struje kao i kad ih punim prikljucenim na USB kompjutera... Solarni punjac zvucnim signalom obavesti kada zbog oblaka napon punjenja padne sa 5V na 3.3V ali nisam proveravao da li je dovoljno pametan da podigne napon na 5V kada prodju oblaci, to bi mu bila jedina mana ako izuzmemo da nije 15W 2A vec verovatno 7W 1.3A...

Blitzwolf.jpg

• 0

#222 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Posted 29 August 2017 - 07:15 PM

Jel ovo sa alli-ija?Moze link?
  • 0

#223 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 29 August 2017 - 07:44 PM

Solarni je sa Banggood ali su podigli malo cenu (link) Blitzwolf je OK firma ali preporucujem ti njihov solarni punjac od 3 panela, taj bi trebalo da ima "pametni cip" koji prepoznaje povecanje napona, bar tako pise u uputstvu ovo za 20W i 3A nije istina ali svejedno je kvalitetan punjac. Koji god da biras gledaj da ima taj "pametni cip" koji vraca na visi napon kada prodju oblaci. Kineska firma Anker je uglavnom proizvodjac ovih punjaca a ostali brendiraju od njih pa ako neces od Blitzwolf-a gledaj neki od Anker-a. Takodje preporucujem i USB citac napona ili tester kako god ga zvali bez obzira da li uzimate solarni punjac ili ne, nije skup ni velik a pruza korisne informacije o izvoru napajanja (link). Kao sto sam napisao kod ovog sto sam kupio je nemoguce ocitati ekran po suncu, verovatno je zato toliko jeftin iako ima dobar raspon napona i struje koju meri i tacnost do 4 cifre pa bi trebalo da je zbog tih osobina skuplji ali zeza ga tamna plastika pa je tesko citati ekran po danu. Inace je dobar.

• 0

#224 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 02 September 2017 - 01:29 AM

I jos jedan kineski brend ovog puta vrhunski da kompletiram solarni punjac. Powerbank i istovremeno punjac 18650 baterija u minimalnom pakovanju. Kvalitetnih baterija imam viska pa nisam imao potrebu da kupujem poseban powerbank sa baterijama sumnjivog kapaciteta a ovako sa sobom nosim i mali punjac 18650 baterija.

• 0

#225 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 05 September 2017 - 03:16 PM

Danas sam testirao Blitzwolf-ov solarni panel obracajuci malo vise paznje na neke detalje koji su me interesovali. Prva vazna stvar, nema pametni cip koji podize napon kada prodju oblaci ali je to reseno ugradnjom tajmera koji na svakih 5 minuta iskljuci pa odmah ukljuci elektroniku na taj nacin je jednostavno resen problem oblaka po mom misljenju. Paneli bez problema daju 5V napona i kada je sunce pod uglom +/- 45 stepeni u odnosu na njih, to je dobra osobina. Takodje pri tom uglu od 45 stepeni sunca u odnosu na panele cak i kada se sunce jedva nazire iza onih paperjastih oblaka napon je iznad 4.5V. Sto se mene tice za ~2600 dinara koliko su placeni odlican izbor.

• 0

#226 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Posted 05 September 2017 - 06:53 PM

Koja je fora sa naponom i oblacima nisam bas shvatio? Sta treba da se desi kada se pojave oblaci ?
Inace jako dobra stvar ako je sve to tako sigurno kako kazes. Puniti telefon i baterije preko toga je smanjeni stres za 120%
Koliko je taj nightcore powerbank ? Bez baterija naravni
  • 0

#227 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 05 September 2017 - 08:38 PM

Kada oblaci zaklone sunce paneli ne mogu da prave elektricnu energiju punim kapaciterom. Neki uredjaji koji se pune ukoliko ne dobijaju dovoljno visok napon prekinu napajanje, neki uredjaji ako je struja punjenja slaba predju u spori rezim punjenja. Kada oblaci prodju i paneli mogu da proizvode dovoljno energije potrebno je obavestiti uredjaje da mogu da nastave punjenje da kazemo punim kapacitetom. Tome sluze posebni cipovi na solarnim punjacima ili u ovom slucaju tajmer koji na svakih 5 minuta resetuje vezu sa uredjajima umesto da ih rucno iskljucimo i ponovo prikljucimo na solarni punjac.
Bolja varijanta je solarnim punjacem puniti powerbank a uredjaje dopunjavati preko powerbank-a.

Cene za Nitecore se mogu videti u njihovoj zvanicnoj prodavnici na internetu. (link)

• 0

#228 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Posted 06 September 2017 - 12:32 AM

Definitivno ne bih telefon od 500e da non stop prekidam punjenje. Kako si rekao napuniti powerbank pa onda telefon.
  • 0

#229 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 06 September 2017 - 03:33 AM

Ovako izgleda grafikon za solarni punjac sa 3 panela mereno tokom jednog celog idealno suncanog dana. Proizvedeno oko 14000 mAh.

• 0

#230 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Posted 06 September 2017 - 08:27 AM

Jel si porucivao direktno sa njihovog sajta punjac?
  • 0

#231 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 06 September 2017 - 09:43 AM

Nisam, to je americki sajt verovatno bi troskovi transporta bili veliki, ali je cena bila identicna umanjena za nekoliko evra zbog kupon bodova koje sam iskoristio.

• 0

#232 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Posted 06 September 2017 - 01:20 PM

Pomislio bi čovek iz viđenog da je za duže ture najvažnije imati pun telefon i/ili neki fensi gedžet :rolleyes:

Telefon se puni po kafanama i prenoćištima a ekran telefona se pali po potrebi. Ako ti se telefon ugašenog ekrana prazni na dobro jutro, onda koristiš pogrešan telefon za aktivnosti na otvorenom.

http://mobilnisvet.c...e-3-Max-ZC520TL

Zf 2 max je imao 5000 mAh, zaboraviš kad si punio. Ali ni ovo nije loše.

• 4

#233 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Posted 06 September 2017 - 01:51 PM

To je za ljude koji kampuju u prirodi a ne po kafanama i prenocistima. Nije tesko a korisno je u slucaju da zatreba, ako ne treba jos bolje.

• 0

#234 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 06 September 2017 - 01:56 PM

Telefon se puni po kafanama i prenoćištima a ekran telefona se pali po potrebi.

Što reče Rambo Amadeus:

"Krčmarice, daj rakije i punjač od stare Nokije..."  :)

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#235 Sideshow

Sideshow
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 231 posts
  • LocationCANNONDALE Quick

Posted 06 September 2017 - 02:50 PM

Za kampovanje u prirodi ili ako se vozi duza tura sa tendencijom noćenja u prirodi, koristim dvoslojni sator, za 2 osobe (posto neretko devojka i ja idemo zajedno), vreće, samonaduvavajuce podloge. To mi je najbitnije. Da je sator dvoslojan, podloge i vrece kvalitetne. Svetlo imam na bajsu Solar Storm, pa njega koristim i ovako kad zatreba. Drzi bas dugo baterija. . . Uvek ostar noz i dodatnog kanapa.

Sto se tice telefona, vise ne koristim aplikacije za biciklo, ne memorisem ture i to... Telefon jedino za navigaciju kad zatreba i ponekad za slike. Uglavnom koristim digitalni aparat za slike.Tako da mi nije problem ako se tel. i isprazni. 

Hrana, voda i ostalo, to vrv nosi kako kome treba. To je moje iskustvo, s obzirom da kampovanje kada idem bajsom,  ne traje duze od 2 noćenja.

• 0

#236 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 06 September 2017 - 03:21 PM

Meni su šatori po tim specifikacijama uvek broj osoba - 1, ako treba da se spava. Možda sam razmažen, ali ako hoću i sa stvarima da spavam s nekim u šatoru, mora biti barem za 3 osobe. I bez stvari mi je tesno u šatoru deklarisanom za dve osobe da spavam sa još nekim. To nosim za kad idem sam, pa stanem sa stvarima taman. :)

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#237 Sideshow

Sideshow
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 231 posts
  • LocationCANNONDALE Quick

Posted 06 September 2017 - 03:36 PM

Izvinjavam se.

Tek sad primetih da sam stavio da je za 2 osobe. Za 3 osobe je sator. Bas zbog stvari...  :)

• 0

#238 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 06 September 2017 - 06:48 PM

To je za ljude koji kampuju u prirodi a ne po kafanama i prenocistima. Nije tesko a korisno je u slucaju da zatreba, ako ne treba jos bolje.

Moja varijanta za duže ture koje traju više od 7 dana  http://mobilnisvet.c...79/Lenovo/A5000   telefon sa baterijom od 4000mAh koji bez problema snima rutu 4 dana i pritom obavi poneki poziv usput. 

I power bank realnog kapaciteta oko 13500mAh koji može Lenovo A5000 da napuni 4,5 puta od 0 do 100%   http://www.2bike.rs/...i#.WbBB87JJbX4 

Sa ova 2 uredjaja ja sam na putu miran 15 dana.

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#239 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 315 posts

Posted 06 September 2017 - 09:30 PM

Kako realni kaoacitet 13500, a napuni 4.5 puta ???
  • 0

#240 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 07 September 2017 - 12:52 AM

Kako realni kaoacitet 13500, a napuni 4.5 puta ???

Dobro oko imas :)
Ne 4,5 vec 3,5, omaklo se.. jbg, sitni tasteri na mob.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users