Stvar je u tome sto licnosti tj. narkoman ili narkomani jesu odrasle zrele osobe, koji tacno znaju sta i zasto uzimaju, pogotovo kako to deluje na njihovo telo.... Ako zivite u okruzenju elitnog sportiste formalno obrazovanje puno ne znaci okruzeni ste svim i svacim, lekarima, menadzerima, citavim timovima koji vode racuna o svakom aspektu zivota uglavnom narkomana kojima sve ovo sponzor placa a za uzvrat ocekuje iskljucivo vrhunske rezultate....
Problem nastaje uglavnom kada se karijere na neki nacin okoncaju prilivi, veliki ugovori i nestvarne premije nestanu i nastupi realan zivot...
Dolazi se prakticno pred poznatu kletvu - dao Bog imao pa nemao... od te kletve se samo najjaci i najsposobniji uspeju spasiti, a tu obrazovanje malo znaci...eto zivog primera u Lensu.... borba, kancer, borba, ponizavanja najteze vrste, i ponovo borba.... zivot je pre ili kasnije uglavnom takav ...
Malo ima poslova u kojima su primanja toliko nerealno visoka kao u elitnom sportu i biznisu zabave.... cak i za elitne sportiste penzionere...
Problem jeste u tome da se Lens ne posmatra kao pojedinac vec kao personifikacija citavog zla - ne tima vec organizacije koja zapravo stoji iza cele prevare, narkomanije, itd...
Nacin da javno progovori o svemu a samim tim i preuzme svu odgovornost na sebe - posle svega- jeste ogromna hrabrost, i upravo zbog toga ja njega kao licnost i pojedinac ne osudjujem i za mene ostaje sampion u sportskom i stvarnom zivotu...
Ne bih ni ja Armstronga nazvao nikakvim sampionom, bar ne u sportskom pogledu ali u jednoj stvari mu se divim.
Kada je januara 2013. godine gostovao u emisiji Opre Vinfri ona ga je bez pardona ispitivala o svim mogucim detaljima vezanim za doping i za organizovanje istog. Lance je jasno rekao da nije njegovo da se brani ali da nije jedini koji je to koristio. Onda ga je Opra pocela ispitivati o doktoru Ferariju i o suvozacima iz tima, da li su i oni koristili nesto, kad i kako, ali je Lance jednostavno rekao da je tu da prica o sebi i svojoj krivici a ne o drugim ljudima. U momentima kad je sve sruseno i kada ga vise ni Dunav ne moze oprati ne uzima druge u usta. Iz tog komentara bi npr. FLoyd Landis mogao sto sta da nauci.