Slobodno reci ako nećeš da pričaš o tangenti koja mene zanima, ne moraš izbegavaš pitanja, izmišljaš motivacije i peniš na pet strana
A i ja ću biti predusretljiv - ako te baš, baš zanima da nešto diskutujemo o samom Armstrongu, evo možemo da pričamo o tome koliko je on stvarno ikome mogao da primer kako se prevara isplati, pošte se izgleda u vezi toga ne slažemo.
Da ne bude da sam preskočio, pošto jesi odgovorio:
Knjiga nije zvanična naučna publikacija, obrazloženje je jedan pasus koji se svodi na "često se čuje", "čini se potpuno opravdano" i "izaziva neku vrstu zavisnosti", a "rad jedne beogradske ustanove" je jedna prezentacija koju su pisali učenici beogradske Sportske gimnazije. Iz ovoga treba zaključiti da "postoji i naučna struja razmišljanja u tom smislu"?
Уопште не пеним што се тиче књиге Ненада Дикића, у сваком случају постоји доза релевантности, а дат пример показује да постоји употреба речи дрога у вези са допингом. Образовна установа је ипак образовна установа и то не може да се порекне. Дакле, одређено изједначавање ипак постоји, с тим да би се даљим истраживањем пронашло још примера, што значи да нема апсолутне сагласности у томе да ли је допинг дрога или није. А чим нема апсолутне сагласности, могуће је и оно друго.
Ништа ја не избегавам, али и немам обавезу да у теми о паду Ленса Армстронга објашњавам свој став о наркоманији или зависности. Такође мислим да не би било превише тешко наређати неколико дефиниција и за једно и за друго, али не видим сврху.
Не могу да се оспоре чињенице да се Армстронг бавио преварама. Доказано је. Желео је да буде победник на непоштен начин. Доказано је. Да га нису ухватили крио би то и даље. Од таквог односа према спорту, јавности, колегама није далеко до закључка да не би презао да то понови и у било каквим другим животним и професионалнм ситуацијама. Осим ако неко мисли да је само у том послу склон превари и лагању, а да је иначе оличење морала, што једноставно није вероватно.
Дакле, ти можеш да се не слажеш не са мном, него са таквим разумевањем целе приче, пошто велики део спортске остале популације сматра да је он преварант и да је својим понашањем послао поруку свима да се то исплати. Ако те не ухвате, је л'. Није ни помислио на друге који би могли да се поведу његовим примером, односно да прихвате превару и лоповлук као појаву у којој нема ништа лоше. Његов поступак има далеко већу тежину зато што је у жижи и утицај свега што ради је далеко већи, самим тим и одговорност. Не, није га било брига. Због чега није возио недопингован? Имао је избор свакако. Због чега није изабрао каријеру без допинга, а да се истовремено бори да допинг буде легалан, ма како то било антиспортски? МОгао је, али није. Изабрао је да лаже, вара и да то крије. Доказано је. Изволи па се немој сложити, не са мном, него са сваким ко мисли да је то огромна штета, а има их наравно.
И да, да поновим ма како теби то изгледало као стереотип - није мушки да се кријеш и да се представљаш као нешто што ниси. Он је то радио.