razlike izmedju MTB 26 i 29
Postavljeno 21 May 2012 - 08:25 PM
Postavljeno 21 May 2012 - 09:09 PM
Postavljeno 21 May 2012 - 09:13 PM
http://www.cikloberz...p?img=15861&t=n
Postavljeno 21 May 2012 - 09:19 PM
A ja se ponadao da su stvarno izmislili nesto novo i korisno .Pa mora nesto da se desava, ne mozes prodavati isto mehanicko sokocalo navek samo u razlicitim bojama. Tako je nakon n godina ponovo otrkivena 42 sajbna i proglasena za cudo bozije, pa su sa x3 mtb presli na "drasticno bolje" x2 pogone (koji su im gle cuda par decenija stajali pred nosom), a tek prelazak sa 9 na 10 je doneo krucijalni boljitak ...
Postavljeno 21 May 2012 - 10:18 PM
A ja se ponadao da su stvarno izmislili nesto novo i korisno .Pa mora nesto da se desava, ne mozes prodavati isto mehanicko sokocalo navek samo u razlicitim bojama. Tako je nakon n godina ponovo otrkivena 42 sajbna i proglasena za cudo bozije, pa su sa x3 mtb presli na "drasticno bolje" x2 pogone (koji su im gle cuda par decenija stajali pred nosom), a tek prelazak sa 9 na 10 je doneo krucijalni boljitak ...
Pa izmislili su nesto korisno al za njih........Sve u svemu ovi bastardi su mnogo ruzni i nikako mi ne izbiva iz glave da ovo lici na neki napucani treking.Uglavnom ja se s ovim ne bi sjurio kroz sumu ili nekom zahtevnijom stazom mnogo je nezgrapno.Sve u svemu odjednom postaju zastupljeni kod nas a cene felni,viljuski,guma da se smrznes.Tako u manjim velicinama izgledaju totalno disproporcijalno...
Ja ne bi menjao stari dobri hardtail 26 za ovaj traktor.
Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!
Postavljeno 21 May 2012 - 10:33 PM
Ramovi i vile za ove bajseve jesu drugačiji, tj. ne bi bilo moguće staviti 29 točkove na klasični setup.
Što se tiče vožnje, trebalo bi da za nijansu teže ubrzavaju, ali su zato na spustu mnogo bolji i stabilniji od 26tica (tu ne mislim na spore tehnički zahtevne spusteve).
A da je dobra fora da se uzmu novci - dobra je =D> =D> =D>
p.s: Ako vam 29er nije lep, šta mislite o 69er ima ?
Postavljeno 22 May 2012 - 01:16 PM
69er-i su ako sam dobro ranije pročitao, zabranjeni od UCI-ja, jer po tom pravilu moraš imati 2 ista točka.p.s: Ako vam 29er nije lep, šta mislite o 69er ima ?
29er je toliko bolji od 26-tice koliko je standardni MTB sa krutom vilom bolji od BMX-a (20" točak):
manje rupe se ni ne osete, točak ih jednostavno pregazi. Takođe, guma je većom površinom na zemlji i time je bajk upravljiviji. Problem nastaje kada se većom centrifugalnom silom obrtanjem većeg i samim tim težeg točka stvori takva sila da to treba zaokrenuti kormanom i tu kormani standardnih veličina (560mm i slični) nemaju dovoljnu polugu za zaokretanje, pa se tu stavljaju 680mm. Tako širok korman je nezgodan za okretanje nekome ko ima ispod 180cm visine. Još jedna stvar je visina bajka (podignut centar težišta). Zbog toga se 29er-i preporučuju osobama koje su 180cm i više. Naravno, viđamo na svetskom kupu devojke od 165cm da bez problema vozi 29er. Muški primer bi bio Burry Stander koji je metar i ćevap pa opet vozi 29er.
Prvom trkom ovogodišnjeg svetskog kupa se u Swiss Power Team-u pojavio novi 650b standard. To mu dođe 27,5" za koji Nino Schurter i Thomas Frischknecht tvrde da je dobar kompromis u smislu da je slična kontrola kao na 29er-ima a da ima upravljivost kao standardni MTB.
Kako je 29er dosta veći točak, pakuje se sitniji pogon. Umesto standardnog 42/28 ili 40/26 se pakuje 38/24 ili čak 36/22 i slične kombinacije, a kaseta je u većini slučajeva 11/36 a ređe 11/34.
Postavljeno 22 May 2012 - 02:58 PM
zanimaju me razlike izmedju mtb 26 i 29er koje su razlike osim u velicini tockova.da li su duzi stapovi vile i da li je ram drugaciji nego na 26 mtb itd?
A sto ti Bogi nisi isao na planetbike test u masterbike-u???Bio je u nedelju pa si mogao da probas niner.....
Postavljeno 22 May 2012 - 04:03 PM
Tad je probav'o neku cicu
A sto ti Bogi nisi isao na planetbike test u masterbike-u???Bio je u nedelju pa si mogao da probas niner.....
E onda je opravdano......Nego koja je razlika cica sa trojkom i peticom...
Postavljeno 22 May 2012 - 05:17 PM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika