Jump to content

Fotografije

zdravlje i ishrana

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
70 odgovora na ovu temu

#21 IONE

IONE
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 985 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 30 April 2009 - 08:18 PM

Kreatin je los=predrasuda!

Kreatin se prirodno nalazi u našem organizmu i dobija se iz tri amino kiseline: arginine, methionine i glycine. Primarna mesta za sintezu kreatina u telu su bubrezi, pankreas i jetra. Jednom uskladišten, kreatin se transportuje u mozak,srce i mišićno tkivo u svrhu korišćenja kao izvor energije. Iako to varira, ljudsko telo sadrži oko 2 gr kreatina.
Osim unutrašnje sinteze kreatin se može uneti i kroz ishranu sa namirnicama prvenstveno životinjskog porekla (riba, govedina i svinjetina).
Haringa 6,5-10 g/kg hrane
Tunjevina 4
Svinjetina 5
Govedina 4,5

Posto se kreatin vezuje za vodu za biciklizam preporucujem kreatin u kapsulama,pored radnji koje se bave prodajom suplemenata kreatin se moze naci i u teretanama i apotekama,cena 20+ eura ~60 kapsula.Nacin upotrebe 1 kapsula pre a jedna posle treninga(mene je radilo 2+2 kapsule).Sa kreatinom koristiti dekstrozu,ima je u prodavnicama zdrave hrane 500g ~ 80 RSD.

Sto se tice proteina surutku nemoj,ima samo 10% proteina,koristi whey(surutka) koji sadrzi 65 pa na vise % proteina.Cena:od 1500Rsd za 800-1000g,ako hoces da lici na nesto min. cena je od 2000Rsd.

Glutamin ti ne treba za pocetak,mozes uzeti neki kompleks vitamina i minerala.Ja sam dobio na poklon(nikada vise nisam koristio) Take One,njemu je cena nesto preko 1000Rsd za 60 tableta(1 dnevno) i ok je mada bih se uvek pre odlucio(ako se uzima jedan proizvod) da dodam malo i pazarim protein,kreatin,Ak.
  • 0
<p>Biciklisticki Youtube Kanal Kopirajte link(copy/paste)
https://youtube.com/@ionebike

#22 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 30 April 2009 - 08:24 PM

pa ne znam cene niceg sto si naveo. Kreatin sam cuo da je los. Te vitamine i misicnu snagu recimo za pocetak samo ta dva.

polako, polako!
za početak, nosi samo dovoljno vode sa sobom, i ponesi koju bananu, bonžitu (plavu) i sl.
nikako nemoj nešto što se teško vari, a doručak treba da ti bude obilan i jak energetski.

na kraju možeš uzeti mericu proteina, čisto da ti se ne razgrade mišići. kontam da je bolje da kada završiš sa tim poslom da se lepo najedeš (nikako da se prejedaš!) kvalitetnog belog mesa sa povrćem, salatom i sl. i pred spavanje popiješ te proteine sa vodom.
  • 0

#23 gilgames

gilgames
  • Members
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 30 April 2009 - 08:36 PM

Moraš mnogo da čitaš na tu temu kako bi najbolje znao koji suplement ti koristi najviše.

Ja sam koristio Scitech Nutrition pa zatim visokoproteinski Dymatize Elite Whey Pro. Ali za teretanu!! Jeftine suplemente ZAOBIĐI jer su nečisti (sjebu ti bubrege i jetru), niti imaju kvalitetne lance amino kiselina.

Ništa ti ne može zameniti pravilan obrok! Niti pravilan odmor. Pod pravilan smatram san kombinovan sa pravilnom ishranom.

Najbolje bi bilo da poboljšaš ishranu, a ne da manjak dobre ishrane nadoknađuješ suplementima. Ali ako baš ne možeš evo šta bih ja uradio:

Kupio visokoproteinski šejk (Dymatize je pre pa godina važio za najkvalitetniji, sada ne znam šta je aktuelno) i pio ga samo uveče - dakle samo jednom dnevno (količina piše na kutiji) oko 4000 din

Kupio kompleks vitamina i minerala (recimo Zentrum od A do Z) oko 600din

Sve ostalo je potencijalno stresno i štetno za organizam i gubljenje vremena jer na duže staze je pripodna pravilna ishrana neprikosnovena!

Kako da znaš kada je proteinski šejk kvalitetan (vidiš tehnologiju ekstrahovanja, ali to je druga priča) ili prosto ako se lako razgrađuje u mlakoj ili hladnoj vodi (nikako vreloj), dakle ne ostavlja gromuljice i ako te posle ne boli stomak.

Ne preporučije se uzimanje proteina sa mlekom jer se tako duže vari, i samim tim kasnije ulazi u krvotok. Što kasnije uđe to je impuls za ugradnju slabiji tako da je moguće da se ne iskoriste svi uneti proteini (ali to su već finese)
  • 0

#24 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Postavljeno 30 April 2009 - 09:10 PM

Sto se tice cena sve je podnosljivo. Post Gilgamesa mi je nekako realan, ali mi je ipak bitno ovo sto se popminjali za razgradnju misica, misicne mase i kompleks vitamina. Te tri stvari. Naravno uz odlican san i pravilnu ishranu.
Hvala na detaljnim i brzim odg.
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#25 CopyCat

CopyCat
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 323 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 30 April 2009 - 09:45 PM

Plazma sa mlekom rules :)
  • 0
"Always remember you're unique, just like everyone else."

#26 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 30 April 2009 - 09:46 PM

Poenta i pocetak svega je kvalitetena ishrana(proste secere i masti izbaciti),dobar san(odmor) i mnooooooooooooooooogo vode.
Ako se uzima kreatin onda unos vode treba jos vise povecati(1-2l na vec unetu dnevnu kolicinu),tj kad god se setis piiiiiiii vodu).Bubrezi mogu da trpe usled nedostatka vode prilikom unosa kreatina.Gazirano,kafu,pivo(alkohol) totalno izbaciti(sve sto je diuretik)dok se uzima kreatin.

Kreatin daje energiju pre svega,misici imaju vise energije i dalje serije i ponavljanaja nisu vise problem kao bez njega(tako da to moze da se tumaci kao i povecanje snage sto u sustini i jeste).Npr drugi misic na treningu sam radio pod punom parom kao prvi dok sam na kreatinu.Naravno kombinacija sa glutaminom(vrlo bitnom i efikasnom amino kiselinom),multivitamin,minerali i visoko proteinskim sejkon je dobra i ugl dobitna kombinacija(snaga,masa itd).E sad sve ovo vazi ugl za bodybuilding ali smanjenje mera shodno tezini i drugaciji raspored ovih preparata se menjaju od sporta do sporta(biciklizam npr).
Kreatin ima efekta 1mesec do 1,5mesec posle vise ne ,jer se organizam zasiti CREATININOM koji nastaje od kreatina pa treba praviti pauzu kako zbog toga jer nema vise efekta tako i da bi se organizam odmorio od tih 2meseca na preparatima.

ALI JEDNO JE NEPRIKOSNOVENO , VODA,VODA(CHISTI,OSVEZAVA,ODRZAVA i ko zna sta sve ne jos :D )
  • 0

#27 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 May 2009 - 07:11 AM

Kreatin naduvava mišiće vodom, koliko sam ja upoznat... dobar je za bildere, nikako za bajkere.
  • 0

#28 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 04 May 2009 - 08:07 PM

Jbg nazalost moram da pokrecem opet ovo ali jel mozze neko konkretno da mi kaze ,nebitno koliko kosta, koje suplimente ili kako vec da uzmem a da budu kompleks vitamina i povecanje misicne mase.Eto jel moze odg, hvala.
  • 0

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

#29 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 04 May 2009 - 09:01 PM

Uzmeš Elite Whey Pro protein od firme Dymatize
http://www.pansport....ex.php?id=DY315

Uzmeš Take One multivitamin od firme Natrol - najbolji multivitamin za sumu novca (slično košta i Centrum)
http://www.pansport....ex.php?id=NI021

Eventualno uzmeš CarniTech od Universal Nutrition, ako imaš neku intenzivniju jurnjavu...
http://www.pansport....ex.php?id=UN150

a za ubrzanje oporavka uzmeš Glutamine od Dymatize
http://www.pansport....ex.php?id=DY183
  • 0

#30 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 04 May 2009 - 09:22 PM

Profesionalni Nutricionista ali to se placa,jbg :? .Stvar uzimanja suplemeanta je vrlo individualna(od covek do coveka se menja)posebno ako se hoce sto efikasnija i brza promena na bolje tj. zavisi od sporta kojim se bavis(ok to je biciklizam),zdravlja,tezine,body fat-a celog organizma,kojim tempom i sta hoces da postignes,eventualnog postojanja nekih bolesti(npr zeludac) tako da tesko da ces tako nesto dobiti preko bilo kog foruma ipak je za to potreban direktniji pristup tj da te neko(Nutricionista)vidi,pa da porazgovarate itd.Ovde mozes da cujes neke orijentacione i provereno tacne stvari(sto nije bas uvek slucaj)ali to nije dovoljno,rezimi koji su kod nekog upalili ne znaci da ce i kod tebe jos mogu i da skode tvom organizmu...
  • 0

#31 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 05 May 2009 - 07:10 AM

Ništa od ovoga što sam nabrojao ne može da šteti, ako se uzima u preporučenim količinama
  • 0

#32 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 16 May 2009 - 10:42 PM

E danas sam pazario svasta, izmedju ostalog i ovo sto ste mi govorili za proteine i sl. Uzeo sam za oko 5000 din od dynamatize tako nesto Elite way pro. E sad na sajtu pise jednom dnevno, a na poklopcu stoji kao da se uzima tri puta dnevno. Ovako stoji : 1. posle trninga 2.pre i posle obroka 3. pred spavanje.
Nista mi nije jasno. Ja sam pre sat popio jednu punui mericu sto se dobija u kutiji sa 2 dl vode, jer mleko sporije ide do misica tj. sporije dospeva u krv sve to, ako sam to dobro shvatio.

Glutamin cu uzeti uskoro, ali sam uzeo vitamine i minerale. NIsam uzeo one take one, nego nesto kao bolje tj. kompletnije sa malo jacim dozama i lik koji radi mi kaze ako non stop vozis, a ide i leto ovo ti je jace i potrebnije s'obzirom da cu biti po 5,6 sati na suncu svaki dan vozeci bajs. To je 30 paketica sa po 4,5 tableta u svakom. Jedan paketic na dan se uzima, s'tim sto cu ja da zaobidjem vikend. Dakle za mesec dana ima toga. To sam platio oko 1500 din.

Sve u svemu morao sam da ovo uzmem jer kroz klasicnu ishranu sigurno ne mogu da nadoknadim sve sto dam bajsu. Samo ovo za proteine da ukapiram kako i da pokusam da pijem sve u isto vreme znaci ako popijem u 7 popodne da tako pijem uvek, to je jako bitno organizmu, bar pretpostavljam.

Pozz
  • 0

#33 IONE

IONE
  • Members
  • 985 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 17 May 2009 - 01:47 AM

Jedna doza(dozer) posle treninga(voznje),jedna pred kuntanje,u danima pauze jedna doza po ustajanju.Dynnamatize,renomirani proizvodjac,lepo si izabrao.NEMOJ DA IH PIJES SA MLEKOM.
Uzivaj :wink:
  • 0
<p>Biciklisticki Youtube Kanal Kopirajte link(copy/paste)
https://youtube.com/@ionebike

#34 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 17 May 2009 - 08:18 AM

Znaci dva puta dnevno. Vazi. Preko vikenda mogu samo za rucak da popijem, a preko nedelje kad se kida ovako kao sto si naveo.
pOzz :wink:
  • 0

#35 gilgames

gilgames
  • Members
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 17 May 2009 - 08:32 AM

Pošto sam napisao jednom dnevno, obrazložiću. Od samog početka sam predpostavio da ćeš imati dobru ishranu pa sam mislio da popiješ samo posle vožnje. Problem je što ti vožnja traje dugo (više od 4 sata koliko sam razumeo) verovatno imaš i oscilacije u intenzitetu ili ih uopšte nemaš, već je tempo postojan tokom čitavog radnog vremena.

Opet ponavljam da neće biti dobro ako se mnogo osloniš na šejk. Taj šejk koji si uzeo ima enzime koje pomažu varenje, ali ako ga koristiš stalno i ako ti često zameni obrok (ŠTO JE GREŠKA) imaš da pokvariš probavu.

Ja bih pre posla spremio i poneo obrok ili dva. Dve konzerve tune pomešaš sa kukuruzom (imaš u konzervi), salatom, sirom i svim mogućim (ja se ne trudim da mi nešto bude ukusno već hranljivo) i to lepo u one plastične posude, koje su vrlo pogodne za nošenje a i zatvaraju se dobro. To jedeš po malo što češće u toku radnog dana kako se ne bi opteretio varenjem. A šejk kada stigneš kući SAMO jednu mericu. Nemoj da pomisliš kako nisi dobro jeo pa ćeš nadoknaditi sa dve ili više merica odjednom. [-X

Opet stičem utisak da ćeš se mnogo osloniti na šejk a ne na poboljšanje ishrane. Za to je potrebna čelična disciplina, ali će ti se isplatiti. Kada uđeš u štos onda je lako. Šejk je tu samo kao osiguranje, a ne glavno sredstvo za unošenje proteina.

U početku radi onako kako je IONE napisao. Ali pošto verovatno radiš svakim danom (sem vikendom) onda pij posle posla i pred spavanje (ovo pred spavanje ako nisi uneo dovoljno proteina kroz večeru). Ja bih vikendom skroz preskočio.

Vrlo bitan aspekt stanja tvog organizma (i metabolizma) su i vitamini i minerali. Ne znam šta ti je taj lik dao ali je verovatno dobro. Ne preteruj ni sa tim već se pridržavaj uputstva.

I pij DOSTA vode. U tvom slučaju minimum 4 litra.

P.S. Ne bi bilo loše da negde na netu potražiš koliko proteina (i ostalih stvari) sadrži koja namirnica. Čisto zbog matematike da vidiš da li kroz ishranu i šejk unosiš dovoljno proteina. Tu takođe ima različitih mišljenja. Neki kažu da dnevno treba unositi minimum 2g proteina po kilogramu telesne težine. Ja mislim da je sasvim dovoljno i unošenje 1.5g.
  • 0

#36 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 17 May 2009 - 08:45 AM

Znam da to ne menja obrok, bez frke.
Vozim efektitvno oko 5 sati, promenljivim tempom. To je samo to sto se tice rada. Od kuce ujutru mogu ja to da ponesem ali na 35 C u torbi ne znam posle sat i po, dva na sta ce to da lici. Slezem se da nije bitan ukus nego hranljivost.

Vikendom cu jednu mericu posle rucka. Preko nedelje cu jednu kad dodjem i jedem, a drugu pred spavanje. Ove minerale cu skroz da preskocim vikend i samo preko nedelje uz obrok tj. kad dodjem pa lepo.

Vode pijem ali ne 4l, popijem oko 2l mozda za ceo dan. To se lako poveca na 4l nije frka.

Nemam tih problema da mogu da ne znam, nepojeem nista i onda tri merice i kao u kul zajebao sam organizam. Naravno da ni ne mislim na taj nacin.

ps. Hvala na trudu na postu. Pozz :wink:
  • 0

#37 gilgames

gilgames
  • Members
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 17 May 2009 - 09:13 AM

Ne brini za temperaturu. Ne bi trebalo da se pokvari.

Unos vode OBAVEZNO da povećaš. Čudi me da do sada nisi pao zbog dehidriranosti. Pošto ćeš sada malo više proteina da unosiš obavezno više vode. To ti je prvo i najvažnije.

Poz n:bicycle
  • 0

#38 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 17 May 2009 - 09:45 AM

pa nisam pao. U sustini slabo pijem vodu, ali nije ono da se mucis kao trpis. Nego dok vozim uopste nisam ni osetio da sam zedan, malo pijem uopste vode. Ali povecacu to nije problem. Samo ne znam da li je bolje kisela, negde sam i to cuo, ili obicna. Ali sa bonzitom i sl. to je ok dok vozis. Frka je kad je 38 C.

Ali da se sve to prevazici. :wink:
  • 0

#39 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 18 May 2009 - 06:58 AM

Obavezno što više vode! Ja sam sada na maratonu (dok nisam batalio) popio oko 8 (0,75l) bidona vode + ko zna koliko (kg) pomorandži i čašica vode...

Šta si to kupio umesto vitamina? Kako se zove proizvod?
Da nije Animal Cuts?
  • 0

#40 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 18 May 2009 - 07:06 AM

Ovo sam uzeo -

http://www.pansport....ex.php?id=IS017
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika