Jump to content

Fotografije

Normalna zemlja?

• Ova tema je zaključana Ova tema je zaključana
217 odgovora na ovu temu

#61 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 01:14 PM

Јако је занимљиво да се много људи баве последицама, односно описују како је у Србији овако или онако, а нико да се запита о узроцима. Хајде да замислимо каква би то земља била да је није запад утаманио у два велика рата? Да није изгинуло све најбоље, домаћини који су знали и како се праве фабрике, води привреда, а и асфалтирају путеви? Замислимо само да су остали у животу они које је запад натерао да газе преко Албаније? Или оне мајке које су завршиле обешене после упада запада (аустроугара) у српска села? Она деца која су завршила у Јасеновцу? Они ђаци у Крагујевцу? То се наставља и данас уз обилату помоћ оних који су најгори били онда, а и сада.

Ne vidim smisao vracanja u Prvi svetski rat ? To je bilo pre 100 godina. A tek Drugi ? Pa sav svet je stradao. Po toj logici Japan bi trebao da je bara ? Nemacka bi trebala da je bunar ? Rusija bi trebala da nema sta da jede ? Itd itd. Ne vidim poentu ?

Zasto je nama uvek ceo svet kriv ? Sve teorije zavera su protiv nas Srba. Pa koji nas je djavo sve na Balkanu terao da se pobijemo medjusobno 90ih ? Da nisu opet Cia, Vatikan, Nemacka, Usa ?

Kako neko sa strane moze da tebe ili mene da natera da uzmes pusku i pucas u komsiju sa kojim si ziveo u zajednickoj drzavi skoro 100 godina ? Cak i danas u 21.veku mi smo i dalje siromasni. I dalje se mnogi loze na nacio-teme.

Zato sam i bio sarkastican sa "bratstvima". Pa cak i nasi navijaci zajedno navijaju sa "bracom", kada igramo protiv nekih nama ne bas tako voljenih drzava. Da li se u modernoj Evropi pale baklje, bacaju dinamitske, prave neredi ?

Nama je sve zapad izgleda kriv. Nisam primetio da ijednoj evropskoj drzavi nesto smeta taj zapad. Stavise svi mu hrle. Za sve ratove na Balkanu u poslednjih 30ak godina je kriv nas balkanski mentalitet. Ne zapad.

Inace mi smo pozati po teorijama zavere. Svake godine nadjemo neku.

- (nevidljivi) HAARP

- Svedjani nam truju nebo sa avionima

- Tito je imao dvojnika

- MMR vakcina

- GMO (Svet rusi srpski kvalitet i truju nas americkim smecem)

- Srbi najstariji narod na svetu (Serbi/Sorbi) whatever

- Srbija je NAJBITNIJA zemlja sveta i prosto svet se ubio da uzme ovo malo teritorije.

Lista je poduza...

Pa ako nam je zapad kriv ajd da mi lepo bojkotujemo sve proizvode, lupimo sami sebi sankcije, izbacimo Intel i Amd procesore i eto ga... Vise nam nece moci nauditi.

A primetio sam i da se ovi iz dijaspore mnogo zale. Prosto ne mogu da prezive tamosnju bedu i mastaju o domovini u koju se nikad nece vratiti. A zasto se nece vratiti ? Pa zato sto ovde nemaju nista osim mozda neke nostalgije i nesto rodbine kojima ce sa vremena na vreme baciti koji evro, da preguraju jos jedan mesec.
  • 4

#62 ZareSD

ZareSD
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 01:28 PM

Da ne pisem....6c375b228bc62c24b67804ef3df0e5a6.jpg

Послато са SM-G531F уз помоћ Тапатока
  • 4

#63 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 01:30 PM

Ja bih se ozbiljno zapitao kakva je to devojka koja pristaje da bude s nekim sa EU drustvene margine...
Svako vidi ono sto zeli da vidi, ti si od onih kojima je trava zelenija tamo negde, uvek je toga bilo. Ali probaj da budes malo dostojanstven i da ne pljujes po sebi samom, jer i ti si na nasu zalost Srbin.
Voleo bih da te vidim da u toj Evropi banes komsiji uvece na kafu da prekratite vreme, ili daleko bilo da pozajmis nesto. Zao mi je sto svoje zivotno nezadovoljstvo projektujes na sve svoje sugradjane, i iskreno se nadam da si u manjini.
Послато са E6633 уз помоћ Тапатока

Pa osnova neke kulture je da se najavis, pre nego sto nekome banes na kafu. Nije problem ni da banes. To je stvar kulture ove ili one zemlje. Kod njih se tacno znaju neki obrasci ponasanja. Svaka zemlja ima neki svoj Bonton. U nekim zemljama je nekulturno banuti nenajavljen na kafu i to se tamo smatra normalnim.

U pozajmljivanje para ne bih ulazio. Ne znam kako je tamo, ne znam kako je od zemlie do zemlje. Eto meni neznancu su pomogli sa vidim tu EU. A nisam im niko i nista.

Ne pljujem ja po Srbiji, Srbima, sebi. Ja iznosim ono sto vidim svojim ocima. Ono sto prozivljavam decenijama ovde. Ja se nadam da ce makar neke sledece generacije ziveti u daleko boljoj drzavi nego gde mi zivimo sada. To se iskreno nadam, posto postoji ona narodna da smo mi "izgubljena generacija".

Da bismo zaista mogli da pljujemo pola planete, moramo i sami biti dobri i konkurentni u necemu. Samo ne znam u cemu smo mi tonkonkurentni osim da nosimo pelene u Juri, molimo Ruse da kupe Fiat 500l, osim eto juce uhapsenog direktora Azotare i milion propalih firmi.

Uzgred eto u Vojvodini je jos dobro imati bas dobru kicmu, posto ti ne gine da teglis njive 8-9 meseci u godini za 10 evra na dan. Verovatno su to ta velika prirodna bogastva.

Kada Srbija bude samo 1/3 onoga sto imaju ne samo zapadne zemlje (valjda postoji i sever/jug/istok), mogu da kazem da zivim u pristojnoj zemlji. Ovo je svetlosnim godinama daleko od toga.

Uzgred jedina vrlina zivota u BG/NS je sto se ne vidi koliko je tek Srbija trula u unutrasnjosti. Zivot van svakog razuma. Beda. Zato imamo bogatu crnu hroniku.
  • 3

#64 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 21 November 2017 - 03:28 PM

Kahm.

Zar ovo ne bi trebalo da je mesto posvećeno organizaciji & izvođenju kvalitetnog korišćenja onog lepog dela naših života?

Političku, ekonomsku i društvenu situaciju u širem i užem istorijskom kontekstu razvitka našeg nacionalnog pitanja mogu da rezimiram u sitna crevca ispred lokalnog podruma pića svaki dan od 8-20 a i vama preporučujem istu lokaciju. Bar ima piva.

• 4

#65 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 03:32 PM

Ne vidim smisao vracanja u Prvi svetski rat ? To je bilo pre 100 godina. A tek Drugi ? Pa sav svet je stradao. Po toj logici Japan bi trebao da je bara ? Nemacka bi trebala da je bunar ? Rusija bi trebala da nema sta da jede ? Itd itd. Ne vidim poentu ?

Zasto je nama uvek ceo svet kriv ? Sve teorije zavera su protiv nas Srba. Pa koji nas je djavo sve na Balkanu terao da se pobijemo medjusobno 90ih ? Da nisu opet Cia, Vatikan, Nemacka, Usa ?

Kako neko sa strane moze da tebe ili mene da natera da uzmes pusku i pucas u komsiju sa kojim si ziveo u zajednickoj drzavi skoro 100 godina ? Cak i danas u 21.veku mi smo i dalje siromasni. I dalje se mnogi loze na nacio-teme.

Zato sam i bio sarkastican sa "bratstvima". Pa cak i nasi navijaci zajedno navijaju sa "bracom", kada igramo protiv nekih nama ne bas tako voljenih drzava. Da li se u modernoj Evropi pale baklje, bacaju dinamitske, prave neredi ?

Nama je sve zapad izgleda kriv. Nisam primetio da ijednoj evropskoj drzavi nesto smeta taj zapad. Stavise svi mu hrle. Za sve ratove na Balkanu u poslednjih 30ak godina je kriv nas balkanski mentalitet. Ne zapad.

Inace mi smo pozati po teorijama zavere. Svake godine nadjemo neku.

- (nevidljivi) HAARP

- Svedjani nam truju nebo sa avionima

- Tito je imao dvojnika

- MMR vakcina

- GMO (Svet rusi srpski kvalitet i truju nas americkim smecem)

- Srbi najstariji narod na svetu (Serbi/Sorbi) whatever

- Srbija je NAJBITNIJA zemlja sveta i prosto svet se ubio da uzme ovo malo teritorije.

Lista je poduza...

Pa ako nam je zapad kriv ajd da mi lepo bojkotujemo sve proizvode, lupimo sami sebi sankcije, izbacimo Intel i Amd procesore i eto ga... Vise nam nece moci nauditi.

A primetio sam i da se ovi iz dijaspore mnogo zale. Prosto ne mogu da prezive tamosnju bedu i mastaju o domovini u koju se nikad nece vratiti. A zasto se nece vratiti ? Pa zato sto ovde nemaju nista osim mozda neke nostalgije i nesto rodbine kojima ce sa vremena na vreme baciti koji evro, da preguraju jos jedan mesec.

Смисао враћања у прошлост је да би се појаснили историјски узроци због чега смо делом овакви какви смо, јер су они неспорни, али их из неког разлога неко увек умањује и пренебрегава. Кажем делом, јер нико реалан не негира наше лоше особине и сопствену одговорност за то какви смо. Да поновим, нико овде не негира нашу одговорност за нашу ''лошост'', тако да то можемо да ставимо ад акта.

Да ли се у Европи пале бакље и праве нереди? Да и то више него код нас - само у француском фудбалском првенству је само ове сезоне било тих примера. Да не идемо даље до Италије или неке друге земље.

Теорије завере? Па зар нису оне део света исто колико су присутне и у Србији? Да нису у Мађарској и Француској палили гмо усеве? Јесу. Дакле и то смо решили.

Да није у Италији основан покрет против ММР (и вакцинисања уопште) вакцине који броји стотине хиљада људи и чије су демонстрације масовне? Јесте.

Из приложеног се види да ништа од теорија завера није наш изум, па нема потребе да сваки пример појединачно раскринкавамо.

Што се тиче балкана, геополитика тог подручја датира од пре деведесетих тако да се не може ту пресећи па одатле почети. Митологија да су искључиво Срби криви је толико пута развејана да нема смисла понављати ако неко не жели да то чује. Информације су свуда доступне. Мантра да смо се побили међусобно је релативизација стварности у којој је један народ нападнут. Но то свеједно није тема овде, тако да би писање навода личили на писање књиге.

Нацио теме? Зар нису у Пољској недавно биле демонстрације те врсте, а у Немачкој и Аустрији десница јача из дана у дан, док овде ни не постоји, осим у кафанској варијанти, а то се не рачуна.

Ово за сав свет је страдао је веома занимљиво. Наравно да је тачно, али ако бисмо се позабавили познатим бројкама дошли би до стравичних размера које говоре, нажалост, колико су Срби више страдали од других у односу на број становништва. Не знам шта је потребно да би неко изјавио да су Срби заједничким снагама напали малену Аустроугарску и све земље у окружењу и то после све поновили у другом рату и после опет почетком деведесетих. 

Можда некоме то не делује као разлог зашто смо овакви. Сигурно да није САМО ТО разлог, већ да постоји и лична одговорност, али не већа од споменуте. 

• 2

#66 tropoli

tropoli
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 03:33 PM

I tako bio ja u Poljskoj i upoznao vise prijatelja za 3 meseca nego sto cu ovde ikada. Devojke im prelepe (po nekima najlepse na svetu uz Venecuelanke). Jedna od tih je i moja devojka.

Tako da pre nego sto krenemo da lupetamo kako je EU losa, kako su hladni, drski... treba da se zagledamo sta smo tek mi. Uzgred cim cuju za Balkan okrecu ocima. Kao sto mi sprdamo Sirijce (jer smo nehuman narod) i ostale Azijate i Afrikance, koje smo cak putem Interneta zdusni proterivali "dalje", tako smo i mi njima zemlja treceg sveta.

Talog Evrope. U svemu.

11.11.2017 - White Europe. mozda su kolutali ocima jer nisi plavokrvni snesko belic?  n2:scratch

• 0

#67 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1528 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 21 November 2017 - 03:36 PM

Mani se i amerike, srbije, vatikana poljske itd. Gledaj svaki dan da das 100% za sebe i tebi drage osobe, pre nego sto legnes pogledaj se u ogledalo i pitaj sebe sta sam danas mogao uraditi bolje a nisam, i zbog cega. Gledaj sebe ne sudi drugima, ni da je neko bolji ni da je neko gori od tebe. A ako je neko misli da mi je bolje negde drugde sirok mu drum.
A Srbija jeste najbitnija zemlja na svetu. Ne zato sto je bogata, zato sto je velika ili mala, vec zato sto je NASA, ovde su generacije ginule da bi ta ista srbija postojala takva kakva je, ljudi su prosli albaniju i vratili se, Milunka Savic je odbila drzavnu penziju od Francuza i ostala ovde da bude cistacica za vreme komunizma, ovo je nasa zemlja i nema zemlje na ovom svetu koja je bitnija od nase, za nas, e sada sto nekima tudje sunce lepse greje i znaju samo da kukaju to je neka druga stvar.
  • 8

#68 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 03:55 PM

Mani se i amerike, srbije, vatikana poljske itd. Gledaj svaki dan da das 100% za sebe i tebi drage osobe, pre nego sto legnes pogledaj se u ogledalo i pitaj sebe sta sam danas mogao uraditi bolje a nisam, i zbog cega. Gledaj sebe ne sudi drugima, ni da je neko bolji ni da je neko gori od tebe. A ako je neko misli da mi je bolje negde drugde sirok mu drum.
A Srbija jeste najbitnija zemlja na svetu. Ne zato sto je bogata, zato sto je velika ili mala, vec zato sto je NASA, ovde su generacije ginule da bi ta ista srbija postojala takva kakva je, ljudi su prosli albaniju i vratili se, Milunka Savic je odbila drzavnu penziju od Francuza i ostala ovde da bude cistacica za vreme komunizma, ovo je nasa zemlja i nema zemlje na ovom svetu koja je bitnija od nase, za nas, e sada sto nekima tudje sunce lepse greje i znaju samo da kukaju to je neka druga stvar.

Може и овако да се каже

• 1

#69 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 04:03 PM

https://www.youtube.com/watch?v=amxQYxMHYWQ

итд...

• 0

#70 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 04:05 PM

Пољска!

• 0

#71 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5513 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 04:56 PM

u nemackoj sam video dosta oglasa gde istaknu upravo mane. da ne gube vreme ni sebi ni kupcima.

Zapravo to u opste nije tacno, kada prodaju polovnu robu nemci obavezno stave napomenu:

Verkauf von Privat. Keine Garantie, keine Rücknahme.

@bakara:

zanima me da li i/nekad kupio nesto od nekog Nemca (iz Nemacke)

onako privatno, sa oglasa, eBaya i/ili sl...bez garancije i prava na povrat

i da li je to odgovaralo opisu i slikama ili nije?

Da li si se nakon kupovine osecao prevaren na neki nacin?

• 0

#72 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1528 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 21 November 2017 - 05:06 PM

Kupio sam ja od svajcarca, sa richardo.ch. I osetio sam se prevarenim. Radi se o imac 27” racunaru. Na oglasu je bio oglasen model early 2015 (primer) a poslat je late 2015. Stanje na slikama sve odgovara. Sada bi neko rekao pa sta hoces dobio si noviji, problem je kod tog novijeg sto je ta serija imala problem sa grafickim karticama koje su se pregrejavale i crkavale. Naravno posle godinu dana racunar je crkao. Da bilo je reklamacija sajtu cim je racunar stigao itd ali na kraju je bilo pojeo vuk magarca. Tip je bio sto se kaze 1/1 svacarac posto je drugar licno otisao po komp. Ovo je o nemcima/svajcarcima, o ktalijanima je opste poznato da su gori od nasih sabcana sto se tice automobila i prevara sa istima.
Kupovati polovno je velika kocka. Nekada se isplati nekada ne. E sada ko je spreman kockati i koliku kolicinu novca je individualno. Kada sam kupovao garmina za bajk dolazio je u obzir samo nov iz radnje sa garancijom, isto tako kada sam kupovao karbonski bicikl. Sa druge strane kupio sam nove/polovne ultegra 6800 pedale skinute sa novog bajka za 8500din umesto u pb za 15200
  • 0

#73 Drvo_Zivota

Drvo_Zivota
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 05:42 PM

Pa kao sto sam rekao meni je Srbija ubila mamu. Nestrucni doktori. Meni nije najlepsa zemlja na svetu ni u cemu. Ta titula "Srbin" meni ama bas nista ne znaci. Zasto mi ne znaci ?

Mozda zato sto imamo jedan zivot, a ova drzava i sistem u kojem mi decenijama zivimo su ucinili sve da vecina nas ovde nema ama bas nikakvu buducnost. Meni nacije, granice i religije, ama bas nista ne znace.

No ako vec imam jedan zivot, koji je u principu kratak, bilo bi mi draze sa ga prozivim na nekom lepsem mestu, na ovoj predivnoj planeti Zemlji. Ljudi umiru i radjaju se. Prirodan tok. Ljudi se krecu, putuju, napreduju ili barem to zele.

Ja sam na sve ove komentare odgovarao zato sto ja jos ne mogu da verujem da neko poredi zdravstvenu, ekonomsku i socijalnu (ne)moc Srbije u odnosu na razvijene zemlje Evrope. Volim i ja moj gradic. Ali znas... ne zivi se od vazduha. A ne zivi se ni od 300e npr. Cak se ne zivi ni od 500e...

Na kraju najveci paradoks je sto je sve teze napustiti zemlju (posebno ko nema nekog vani ili ne dobije radnu vizu), sto je u ovoj drzavi svake godine sve GORE ili sam ja mozda slep ? Ako sam slep izvinjavam se. Moja greska. No zargonski receno meni racuni sve nesto veci i veci, a ja sve manje i manje trosim. Da li zato trebam da gotivim Srbiju ?

Pa eto ako su cak i nasi pretci branili Srbiju, verujem da bi plakali kad bi videli sta je ostalo od nje. Da ne pricam o Njegosevoj Crnoj Gori, KiM ili da nismo u stanju da otvorimo 1 fabriku 30+ godina. Pa mi i dan danas vrtimo firme iz komunizma. Da nisu "ex-yu-sloveni" i to malo napravili danas ne bi imali nista.

Mislim normalno da je lepo kad Srbija pobedi u kosarci, ali je tuzno kad te sutra na poslu "siluju po ceo dan" za bednu crkavicu. Od patriotizma se ne zivi. Deca ne jedu vazduh. Stomak se ne puni molitvom.

Uostalom kakav smo mi to narod koji jedno prica, a drugo radi ? Te ne volimo zapad, a iseljavamo se tamo. Onda tamo je lose, a niko ne dolazi u Srbiju. Volimo kao Ruse, al' idemo na zapad. Branimo Kosovo, ali ipak moze da ide zbog EU (ovako ili onako).

Pa celo nase drustvo je licemerno. A ova drzava je vecini ljudi maceha, a ne majka. Ovo je ta prica kad iskljucim patriotizam, od kojeg nemam nista izuzev da mi 100% plate ode na racune drzavi, a o novom autu, stanu, putovanju na more, odeci za decu, zimovanju, nekoj zabavi.... mozes samo da sanjas.

Na kraju dodjes do toga (malo da se i nasalim) da dizes kredit da bi kupio polovan bicikl od pre 10-15 godina ili da bi platio grejanje. Srbija ? Voleo bih je i ja da sam neki kancelarijski pacov na drzavnim jaslama. Na zalost ili radost, ne mozemo svi to biti.

Tako da necu da sirim ovu temu. Sve ovo je samo obicna diskusija, od koje niko nema koristi. Razmena misljenja. Prosto svako poredjenje sa naprednijim svetom je smesno. Posebno smo poznati po javnom otvaranju WC klozeta, liftova, kapija i ostalih stvari...
  • 5

#74 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 05:52 PM

Pa kao sto sam rekao meni je Srbija ubila mamu. Nestrucni doktori. Meni nije najlepsa zemlja na svetu ni u cemu. Ta titula "Srbin" meni ama bas nista ne znaci. Zasto mi ne znaci ?
Mozda zato sto imamo jedan zivot, a ova drzava i sistem u kojem mi decenijama zivimo su ucinili sve da vecina nas ovde nema ama bas nikakvu buducnost. Meni nacije, granice i religije, ama bas nista ne znace.
No ako vec imam jedan zivot, koji je u principu kratak, bilo bi mi draze sa ga prozivim na nekom lepsem mestu, na ovoj predivnoj planeti Zemlji. Ljudi umiru i radjaju se. Prirodan tok. Ljudi se krecu, putuju, napreduju ili barem to zele.
Ja sam na sve ove komentare odgovarao zato sto ja jos ne mogu da verujem da neko poredi zdravstvenu, ekonomsku i socijalnu (ne)moc Srbije u odnosu na razvijene zemlje Evrope. Volim i ja moj gradic. Ali znas... ne zivi se od vazduha. A ne zivi se ni od 300e npr. Cak se ne zivi ni od 500e...
Na kraju najveci paradoks je sto je sve teze napustiti zemlju (posebno ko nema nekog vani ili ne dobije radnu vizu), sto je u ovoj drzavi svake godine sve GORE ili sam ja mozda slep ? Ako sam slep izvinjavam se. Moja greska. No zargonski receno meni racuni sve nesto veci i veci, a ja sve manje i manje trosim. Da li zato trebam da gotivim Srbiju ?
Pa eto ako su cak i nasi pretci branili Srbiju, verujem da bi plakali kad bi videli sta je ostalo od nje. Da ne pricam o Njegosevoj Crnoj Gori, KiM ili da nismo u stanju da otvorimo 1 fabriku 30+ godina. Pa mi i dan danas vrtimo firme iz komunizma. Da nisu "ex-yu-sloveni" i to malo napravili danas ne bi imali nista.
Mislim normalno da je lepo kad Srbija pobedi u kosarci, ali je tuzno kad te sutra na poslu "siluju po ceo dan" za bednu crkavicu. Od patriotizma se ne zivi. Deca ne jedu vazduh. Stomak se ne puni molitvom.
Uostalom kakav smo mi to narod koji jedno prica, a drugo radi ? Te ne volimo zapad, a iseljavamo se tamo. Onda tamo je lose, a niko ne dolazi u Srbiju. Volimo kao Ruse, al' idemo na zapad. Branimo Kosovo, ali ipak moze da ide zbog EU (ovako ili onako).
Pa celo nase drustvo je licemerno. A ova drzava je vecini ljudi maceha, a ne majka. Ovo je ta prica kad iskljucim patriotizam, od kojeg nemam nista izuzev da mi 100% plate ode na racune drzavi, a o novom autu, stanu, putovanju na more, odeci za decu, zimovanju, nekoj zabavi.... mozes samo da sanjas.
Na kraju dodjes do toga (malo da se i nasalim) da dizes kredit da bi kupio polovan bicikl od pre 10-15 godina ili da bi platio grejanje. Srbija ? Voleo bih je i ja da sam neki kancelarijski pacov na drzavnim jaslama. Na zalost ili radost, ne mozemo svi to biti.
Tako da necu da sirim ovu temu. Sve ovo je samo obicna diskusija, od koje niko nema koristi. Razmena misljenja. Prosto svako poredjenje sa naprednijim svetom je smesno. Posebno smo poznati po javnom otvaranju WC klozeta, liftova, kapija i ostalih stvari...

Наравно да би преци плакали, то јесте тачно. Али у којој је то земљи на свету боље у односу на пре, када је реч о западним земљама? И у њима је стандард све лошији, тензије све горе, тероризам цвета. Нико се не пореди ни са ким и не треба. Видели смо само да неко не воли своју земљу зато што се тешко живи и зато што смо у жоралном паду. То је тачно. И? Колико процената света је у таквој ситуацији?
  • 2

#75 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 21 November 2017 - 07:13 PM

Хајде да замислимо каква би то земља била да је није запад утаманио у два велика рата? Да није изгинуло све најбоље, домаћини који су знали и како се праве фабрике, води привреда, а и асфалтирају путеви? 

Nije mogla da bude drugačija, jer smo takvi kakvi jesmo, i jer smo tu gde jesmo :)

A u Jugoslaviji su, i posle dva velika rata, znali da prave fabrike i puteve, pa smo je, svi zajedno, razjebali časom :)

Nemam iluzija, sad, kad mi je priča o srpskoj tragičnoj istoriji i raznoraznim pravima odnela ceo radni vek, ni o europskoj pameti, ni o srpskoj bezgrešnosti. Ni o tome da smo (su) neki ispravni, a neki genetski neispravni i zli.

Ćerka mi je totalno strejt, završava fakultet sa 9,70 i najiskrenije se nadam da će svoju radnu karijeru početi i završiti na nekom, trulom a svetski važnom, zapadnom ili američkom univerzitetu. A ima dečka - koja slučajnost - Poljaka, koji je sasvim ok dete :)

Sin mi je totalni Europejac. Sumnja, u svim bunilima puberteta, da je transrodan. Njemu samo želim da ne završi pod kaćkim mostom.

Ali, u svim bunilima u kojima živimo, ova tema je odlična. Kao ventil :)

• 3
Homesick for a place you've never been...

#76 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 07:34 PM

Nije mogla da bude drugačija, jer smo takvi kakvi jesmo, i jer smo tu gde jesmo :)
A u Jugoslaviji su, i posle dva velika rata, znali da prave fabrike i puteve, pa smo je, svi zajedno, razjebali časom :)

Nemam iluzija, sad, kad mi je priča o srpskoj tragičnoj istoriji i raznoraznim pravima odnela ceo radni vek, ni o europskoj pameti, ni o srpskoj bezgrešnosti. Ni o tome da smo (su) neki ispravni, a neki genetski neispravni i zli.

Ćerka mi je totalno strejt, završava fakultet sa 9,70 i najiskrenije se nadam da će svoju radnu karijeru početi i završiti na nekom, trulom a svetski važnom, zapadnom ili američkom univerzitetu. A ima dečka - koja slučajnost - Poljaka, koji je sasvim ok dete :)

Sin mi je totalni Europejac. Sumnja, u svim bunilima puberteta, da je transrodan. Njemu samo želim da ne završi pod kaćkim mostom.

Ali, u svim bunilima u kojima živimo, ova tema je odlična. Kao ventil :)

Брани ли ико икоме да оде и буде негде где цвета западни лимун жут? Не, таман посла. Само нека своје потребе и жеље не оправдава тиме што су Срби лоши (ето, он је добар медьу примитивним Србима али је ту само игром случаја) а сви остали добри. Југословенска митологија је разобличена одавно. Да, правиле су се фабрике и путеви на грбачи Србина кога су претходно огулили до голе коже, избомбардовали фабрике и путеве које је направио и пре Југославије, а оне који су требали да имају просек 9.70 послао на Сремски фронт. Значи ко жели нека иде, ништа спорно, не мора да тражи разлоге у томе да смо ето грдни. Јесмо, зна се тачно колики је наш удео у томе, али и колики је оних других.
  • 1

#77 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1528 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 21 November 2017 - 07:44 PM

“Pa kao sto sam rekao meni je Srbija ubila mamu.”
Zao mi je zbog dogadjaja, ali je tvrdnja koju ti iznosis veoma teska. Ako si siguran u to postoje institucije koje se bave time i tamo dokazi tvoje tvrdnje. Ovim se iskljucujem iz teme. Bilo je kao i uvek, tuzno, kad god pricam na ovu temu i kada vidim da neko pljuje sam sebe i svoje poreklo...
  • 3

#78 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 21 November 2017 - 07:45 PM

Да, правиле су се фабрике и путеви на грбачи Србина кога су претходно огулили до голе коже, избомбардовали фабрике и путеве које је направио и пре Југославије, а оне који су требали да имају просек 9.70 послао на Сремски фронт. 

Pa, Omega, kako god se inače zoveš, gajenje kulta žrtve i jeste deo tradicije ovih prostora. Samo ima mnogo žrtava, raznih nacionalnosti,  koje traže svoja prava, s punim pravom. Da li si pročitao tekst gde se kaže da je kompletna Kuršumlija par stotina godina bila albanska, pa se to nekako rešilo u našu korist?  :)

Ali šta ja hoću da kažem, besmisleno je da mi o tome raspravljamo. Mali smo :)

I vozimo bicikl :)

• 1

#79 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 21 November 2017 - 07:54 PM

Zao mi je zbog dogadjaja, ali je tvrdnja koju ti iznosis veoma teska. Bilo je kao i uvek.... tuzno, kad god pricam na ovu temu i kada vidim da neko pljuje sam sebe i svoje poreklo...

Darko, ko nema para, u ovoj zemlji ne može da se leči, jer ne doživi zakazivanje pregleda ni operacije. Ne verujem da je u Vršcu drugačije...

• 2

#80 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 21 November 2017 - 08:48 PM

Pa, Omega, kako god se inače zoveš, gajenje kulta žrtve i jeste deo tradicije ovih prostora. Samo ima mnogo žrtava, raznih nacionalnosti, koje traže svoja prava, s punim pravom. Da li si pročitao tekst gde se kaže da je kompletna Kuršumlija par stotina godina bila albanska, pa se to nekako rešilo u našu korist? :)

Ali šta ja hoću da kažem, besmisleno je da mi o tome raspravljamo. Mali smo :)

I vozimo bicikl :)

Никакав култ жртве него указујем на чињеницу да је Србин и пре Јожета знао да прави фабрике. А било би другачије да оно све што је требало да буде просек 9.70 није оставило кости у Срему не по својој жељи да буде жртва. Србин је победник, не жртва. Да не наводим примере. Нико не спори никакве друге националности и њихова права, овде је проблем самопоништавање. Чак ни то, него заправо оправдавање тога 'талогом Европе' чиме оправдавач увек себе стави као пример еуропејца који пуком игром случаја припада злим Србима, али по свим особинама се разликује (баш он) па преко од њега крену главу.
А где у свету могу да се лече људи без новца. Мексику? Колумбији? Таџикистану? Непалу? Индији? Бразилу? Америци?
  • 0

7 članova čita ovu temu

0 članova, 7 gosta, 0 anonimnih korisnika