Kako to da smo mi "talog Evrope", a ti si uspeo za kratko vreme da smuvaš Poljakinju i da u tuđini kletoj stekneš onoliko prijatelja?
Imao sam tu srecu da su Poljaci npr. veoma prijatni i dobri. Ja sam tamo otisao na prilicno neverovatan nacin. Za dzabe. Naime bili su vaterpolisti iz mesta po imenu Poznan gostovali kod nas. Ja sam tada ih sasvim slucajno upoznao, jer sam i sam bio plivac, pa sam radio kao spasilac (letnji otvoreni bazen).
Sa 2-3 lika sam ostao u kontaktu, pomogli su mi sa smestajem, moj je bio samo put. Cak sam i radio tamo nesto vise od mesec dana. Bih i duze, ali 3 meseca turisticke...
Uzgred Poljaci npr nemaju generalno lepo misljenje o nama. Cak ni o mom mestu. Zato sto su ih recimo nasi nazivali Ukrajincima. A mi smo poznati po nekakvim bratstvima sa raznim drzavama ( u prevodu : pravoslavnim ). Tako da im izuzev sportskog dela sve ostalo bilo bezveze.
Naravno da ja nista ne generalizujem i poenta moje price nije Poljska, Nemacka ili bilo koja druga drzava.
Ama bas sve ekonomsko-socijalne statistike govore da smo samo dno. (Dobro da ne budem previse negativan, takmicimo se sa Albanijom, Bosnom i Makedonijom).
Tako da te price kako smo mi bolji za zivot od Evrope su netacne. Uostalom broj odlazaka i dolazaka u ovu zemlju (migracija/emigracija) sve govore. I to ne traje par godina, vec decenijama. Kada ne umemo sami sa sobom, kako ce drugi ?
A tek prica kako je provod u Srbiji Bog zna sta, jer Boze moj pijemo "kao Rusi", provodimo se svaki dan (ili se zicamo po kaficima i bastama), jos smesnije.
Porediti Srbiju sa danasnjom Evropom nije cak ni umesno, jer kako rece Vodja mi cemo stici danasnju EU za okruglo 50 godina. A kad dodje tih 50 godina, cekacemo novih 200...
Eto cak i grad Poznan je daleko uredjeniji, lepsi, cistiji, organizovaniji od npr nase prestonice koja ne moze da resi ni problem kanalizacije, pa su nam reke pune fekalija i kako novine ono napisase : "bensedina, diazepama, bromazepana... )
Sastav reka nam dovoljno govori kako zivimo (prezivljavamo)