Pa to ti kažem. Kad se ove najskuplje nabudžene kvalitetne brave ovako otvaraju...
Zato mi to nije povoljan odnos uloženo-dobijeno za kupca/biciklistu, da ti je potrebna najskuplja najkvalitetnija brava da bi dobio samo malo sigurnosti na kratko da ga negde ostaviš bez nadzora i to opet u slučaju da voziš jeftin neprivlačan bajs i igraš na kartu "valjda neće baš moj". Da plaćam sto eura bravu da bih štitio bicikl od sto eura, hmm. Čime onda šititi bicikl od 500, 1000e? Nekako mi premium brava ide uz premium bicikle, ali s obzirom na lakoću otključavanja rizikovanje aposlutno otpada. Nešto ne verujem da se oni razbijaju od prodaje tih skupih brava ni jednoj od te dve kategorije kupaca jer mi u oba slučaja nema mnogo smisla.
To je suština priče: bajs koji je veoma skup, pogotovo ako ga neko pikira, teško se može zaštititi. Obijaju se i stanovi, sa kakvom god bravom.
Što se brave od 100 evra za bajs od 100 evra tiče, imam više ličnih primera - gde su mi mažnjavali bajseve zakjlučane lošijim sajlama i lancima, a još nikad bajs zaključan krštenim.
Takođe, prijatelj je imao bajs koji je bio baš ružan na oko, jeftin, pa su ga ukrali jer je bio zaključan lošijim lancem. I onda muka naći drugi bajs da odgovara, makar i ne bio jeftin. Posle toga je, čak i za taj, kupio bolju bravu uz komentar: "sam sam kriv, trebalo je da te poslušam", ali bukvalno otprilike tim rečima.
Jeftine su previše lake za otvoriti, za ove druge treba ipak znanja i alata. Naravno, ko ne veruje može probati da otvori tako neku bolju bravu. Ili da proba naći nekog ko zna to da otvori "lako" (bez da brusi/testeriše). A kod jeftinih:
https://www.instagra.../p/BkZ-DLFheyC/
To je primer. Ljudi dođu u servis, izgubljen ključ, ili blokirana/pokvarena brava. Onda razrogače oči kad tako malim sečicama koje staju u šaku presečem sajlu za sekund. Sečice od 30ak cm, za armaturu (koje lako staju pod jaknu) seku i lošije lance isto za bukvalno sekund-dva, bez mnogo muke. Bolje brave se ne otvaraju ni blizu tako lako.
Meni je lično praktično u interesu da ljudi ovome ne veruju i da ne poslušaju - što je najčešće slučaj, dok ne vide uživo, ili se opeku. Dok god ima bajseva zaključanih bravama "razumnije cene", kontam da je moj bajs prilično bezbedan.