Jedno (glupo) pitanje !
Postavljeno 14 November 2023 - 08:02 AM
Imaj u vidu da 11-28 ima neparan broj zuba u srednjem delu 15-17-18-21, a 18-32 paran broj 16-18-20-22. Ako si osetljiv na kadencu, primetićeš, pogotovo ako imaš obe kasete na dva bicikla koja menjaš.
Uglavnom, za brda uvek više zuba.
Postavljeno 14 November 2023 - 10:32 AM
da se nadovežem na ovu i jednu kratku diskusiju na drugoj temi, da li je moguće staviti 32 kasetu na shimano 105 5700 seriju?
prvo sam planirao da promenim pogon sa 2x na 3x. To bi mi bilo izvodljivo jer ne moram da menjam šiftere, prednji je predviđen triple, sasvim dobro naštelovan za 2x.
ali ako je moguća kaseta od 32, razmotrio bih i tu opciju. Ako je teoretski moguće, da li je potrebno još nešto proeniti, pretpostavljam B screw ili nosač menjača?
Postavljeno 14 November 2023 - 11:14 AM
da se nadovežem na ovu i jednu kratku diskusiju na drugoj temi, da li je moguće staviti 32 kasetu na shimano 105 5700 seriju?
prvo sam planirao da promenim pogon sa 2x na 3x. To bi mi bilo izvodljivo jer ne moram da menjam šiftere, prednji je predviđen triple, sasvim dobro naštelovan za 2x.
ali ako je moguća kaseta od 32, razmotrio bih i tu opciju. Ako je teoretski moguće, da li je potrebno još nešto proeniti, pretpostavljam B screw ili nosač menjača?
Ne treba ništa da menjaš, samo da na kuku menjača montiraš ekstender kuke menjača i onda na njega menjač. To će produžiti dohvat menjača kratkog kaveza i omogućiti mu da proguta mnogo veću kasetu, sa kratkim kavezom čini mi se čak do 36 zuba. Taj ekstender košta na oglasima oko 400,500 dinara...
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 14 November 2023 - 12:19 PM
Hvala svima, jasno mi je da treba da obratim pažnju i na zadnju kasetu.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Nema zadnja i prednja kaseta, napred su lančanici pogona. Treba obratiti pažnju na raspon zuba sa obe strane. Glavni razlog su granične vrednosti prenosa, a bitno je i znati koliki su skokovi zbog kadence.
Postavljeno 14 November 2023 - 05:08 PM
@mel 105 5701 GS dugi kavez moze da radi sa kasetom od 32 zuba. Imas ih na malim oglasima. Kratak kavez SS ne moze.
zar 5701 SS i GS nisu konstrukciono isti,
osim sto ovaj GS ima duzi kavez da nahvata vise lanca
za 3x i 2x pogone sa "vecom" razlikom u broju zuba (u odnosu na stare 52-42)?
Koliko vidim, gornji tockic (guide pulley) na kavezu stoji na potpuno istom mestu kod oba modela
i ne vidim razlog da jedan hvata a drugi ne dohvata
(msm da su oba deklarisana na 30z) najveci lancanik na kaseti.
Postavljeno 14 November 2023 - 08:24 PM
Pa i duzina kaveza spada u konstrukciju, upravo da bi nahvatao vise ili manje lanca. 105 GS chain wrap = 39, SS chain wrap = 33. Prednji najveci lancanik - prednji najmanji = x, zadnji najveci lancanik - zadnji najmanji = y, chain wrap > x+y
sve se slazem
jedino sto mislim da to nije tema
vec max broj zuba na kaseti koji moze da dohvati
tj. koliko se gornji tockic "udalji" od osovine tocka
a to je i za SS i za GS isto, 30z
(doduse na bike24 a ne zvanicnom shimano sajtu ) ?
Postavljeno 15 November 2023 - 01:50 AM
Kod 3x pogona najmanji lancanik ima 30t kod 2x 34t. Kod 3x ce se pojaviti visak lanca koji nece dovoljno povuci kavez prema pogonu, pa se gornji tockic nece dovoljno spustiti da bez problema pridje ispod 32t zadnjeg lancanika, sto verovatno lose utice na penjanje lanca na 32t zadnji lancanik.
Postavljeno 15 November 2023 - 03:39 AM
Zašto su krpa, ili vlažne bejbi maramice, baš CRNE kad nakon vožnje provrtim lanac kroz njih? Tj. zašto nije neka tamna braon boja, tako nešto...
Mislim pošto skuplja prašinu usput, je l' ona baš toliko tamna, baš crna kao ugalj?
Postavljeno 15 November 2023 - 10:02 AM
Pitanje u skladu sa nazivom teme:
Zašto su krpa, ili vlažne bejbi maramice, baš CRNE kad nakon vožnje provrtim lanac kroz njih? Tj. zašto nije neka tamna braon boja, tako nešto...
Mislim pošto skuplja prašinu usput, je l' ona baš toliko tamna, baš crna kao ugalj?
Dobar deo tog 'materijala' koji se nakuplja u lancu je sam lanac, a ono što dođe spolja je sva divota sa asfalta. Kad padne kiša, pogledaj pažljivo kako se presijava voda na drumu, kao nafta...
Postavljeno 18 November 2023 - 10:15 AM
Vizuelnim eksperimentom sam utvrdio da je moj zadnji menjač sa dugim kavezom, na kavezu je oznaka RD-5701.
To znači da će verovatno prihvatiti 32 kasetu.
Da li sad to što je to dugi kavez menja nešto ako između rama i menjača dodam još i ekstender za 36 kasetu, ima li neko iskustvo sa tim? Da li je to ona previše "gutanja" lanca, jer ako sam dobro razumeo sve, iskustvena praksa je ekstender i kraći kavez?
Postavljeno 18 November 2023 - 11:50 AM
Ја на једном бициклу користим ултегру исте серије за 10 брзина (6700, мада и ту има две варијанте истог мењача у смислу ознаке за број зуба који мож да обухвати) уз екстендер и касету са 36 зуба. Ради добро, тек понекад мало оклева шалтање на средини касете. То у вези са ,,гутањем ланца" нисам апсолвирао, то јест немам појма ни шта је.Vizuelnim eksperimentom sam utvrdio da je moj zadnji menjač sa dugim kavezom, na kavezu je oznaka RD-5701.
Da li sad to što je to dugi kavez menja nešto ako između rama i menjača dodam još i ekstender za 36 kasetu, ima li neko iskustvo sa tim? Da li je to ona previše "gutanja" lanca, jer ako sam dobro razumeo sve, iskustvena praksa je ekstender i kraći kavez?
Postavljeno 18 November 2023 - 01:18 PM
Vizuelnim eksperimentom sam utvrdio da je moj zadnji menjač sa dugim kavezom, na kavezu je oznaka RD-5701.
U suštini neće biti nikakav problem ako staviš menjač dugog kaveza, ekstender i kasetu od 36 zuba. Problem bi bio ako bi stavljao na primer menjač dugog kaveza, ekstender i kasetu od 30 ili 28 zuba. ŠTo je kavez menjača duži, tim mu se produžava maksimalni broj zuba kasete koji može da podrži ali sa druge strane smanjuje mogućnost korišćenja manje kasete na primer 11-25 koja ima gušće poslagane zupčanike i u ravnici obezbeđuje finiju kadencu.
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika