Jump to content

Fotografije
- - - - -

Kupovina iz Kine bez troskova postarine

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1104 odgovora na ovu temu

#521 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1029 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 01:09 AM

Ako ti imaš računicu sa 20 evra poštarine, isplati se. Roba ide DHL-om, i ako nije sve zajedno više od 50 evra, ne ide na carinu i ne plaćaš PDV, a stigne za par dana.

nisam pratio temu neko vreme a ni porucivao
su ukinuli placanje PDVa na iznose manje od 50eur
posto sam, kao i neke kolege, imao iskustvo da
mi naplate PDV 20% iako je racun manji od 50EUR
i kao takav ne podleze carinjenju,
pa nisam placao samo carinu a PDV jesam?

Kod nas u KG, nema naplate pdv-a i carine do 50 evra. Sad sta Vama rade gore u NS-u, ne znam, ali zalite se stvarno, ovima za zastitu potrosaca, a ima i takva tvemisija. Jer ako je pravilo da se do 50e ne naplacuje carina i pdv (ne znam za pdv dal je tako zakonski) onda ne smeju da Vas pipnu s pdv-om.
-----------------------------
Posiljke sto idu DHL-om, jel ne placate pri preuzimanju taj DHL, vec pri narucivanju je uracunato, tako bi trebalo ?
  • 0

#522 Rade_NS

Rade_NS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 471 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 November 2013 - 08:13 AM

Po zakonu imaju pravo na PDV tako da im ne mozemo nista... Mogu da naplacuju, to je njihov slobodan izbor. :(
  • 0
Vidimo se kad se vidimo, cujemo se kad se cujemo...

#523 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5506 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 08:55 AM

Po zakonu imaju pravo na PDV tako da im ne mozemo nista... Mogu da naplacuju, to je njihov slobodan izbor. :(

slobodan izbor nije nesto sto sam do sada sretao vezano za zakone
ja mislim da nije tacno definisano pa sad ko kako tumaci.
  • 0

#524 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 01:50 PM

Stigao paket sa Bike Dicount-a.
Računica je sledeća:
vrednost paketa 21250 dinara
PDV 4677 din
carina 2126 din

Ukupno za plaćanje 6800 dinara. E sad, ja sam poštaru platio 7130 dinara i pojma nemam na šta je otišlo tih 330 dinara. Nigde ne piše.
  • 0

#525 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 01:53 PM

Stigao paket sa Bike Dicount-a.
Računica je sledeća:
vrednost paketa 21250 dinara
PDV 4677 din
carina 2126 din

Ukupno za plaćanje 6800 dinara. E sad, ja sam poštaru platio 7130 dinara i pojma nemam na šta je otišlo tih 330 dinara. Nigde ne piše.

Pdv se plaća 20% na ukupan zbir vrednosti robe+carina, tako da je to ok!
  • 0

#526 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 01:54 PM

Mozda postar nije doruckovao :lol:
  • 0

#527 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 02:00 PM

Ako je za njega lično najmanje ni je žao. Nek se najede čovek. Treba hodati po ovom vemenu. :D
Bojim se da ipak neka špedicija, otvaranje paketa i slične krađe na sitno.

@ Vidak

Da to je sve ok. Nepoznanica su tih 330 dinara.
  • 0

#528 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 02:02 PM

Ako je za njega lično najmanje ni je žao. Nek se najede čovek. Treba hodati po ovom vemenu. :D

Pročitaj moj post, tri posta gore, ili ti poslednji na predhodnoj stranici!
  • 0

#529 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 02:16 PM

@ Vidak

Izvini, tačno, fali 330din. ja sam mislio da se žališ na obračun PDV-a.... Inače ovi sa bikediscounta preko kog kurira šalju DHL ili nešto drugo?
  • 0

#530 Rade_NS

Rade_NS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 471 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 November 2013 - 03:12 PM

slobodan izbor nije nesto sto sam do sada sretao vezano za zakone
ja mislim da nije tacno definisano pa sad ko kako tumaci.

Naravno da u zakonu ne pise da imaju slobodan izbor da li ce naplatiti, tamo su dve recenice, a ne jedna, ne znam zasto spajas?
Prvo sam rekao da po zakonu treba da naplacuju, a drugo da oni biraju na sta ce da naplate porez... Sto se i vidi iz prakse, negde lupe PDV, a negde ne... I pre paypall-a su vec po zakonu mogli da lupaju porez, a sto nisu ko ce ih znati. :)
  • 0
Vidimo se kad se vidimo, cujemo se kad se cujemo...

#531 skybeaver

skybeaver
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 03:24 PM

Pored carine i PDV-a, plaća se i otvaranje paketa i uplatnica, to obično dođe 110din i to često ne piše na papirići. Mislim da je neko negde napisao da je otvaranje paketa skuplje od otvaranja pisma, pa možda otud...
  • 0
JoJ

#532 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 27 November 2013 - 04:41 PM

@ Vidak

Izvini, tačno, fali 330din. ja sam mislio da se žališ na obračun PDV-a.... Inače ovi sa bikediscounta preko kog kurira šalju DHL ili nešto drugo?

DHL-om, ali samo do nas. Dalje preuzima naša pošta. Koliko ja znam, a to uzmi sa rezervom, kad DHL isporučuje paket do kraja tada oni i carine.
U slučaju BikeDiscount paketa carinu i PDV obračunava naša carina.
  • 0

#533 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 05:46 PM

@ Vidak

DHL-om, ali samo do nas. Dalje preuzima naša pošta. Koliko ja znam, a to uzmi sa rezervom, kad DHL isporučuje paket do kraja tada oni i carine.
U slučaju BikeDiscount paketa carinu i PDV obračunava naša carina.

ok, hvala
  • 0

#534 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2511 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 27 November 2013 - 07:10 PM

Meni danas stigao jedan paketić bolje reći koverta, procenjena na 15$ i naplaćen redovno PDV a ajde to, to je ok nego što su paket otvarali u sitna crevca, bula je unutra neka sitna elektronika, sve popakovano u svoje kesice i zaštićeno i kao da su svaku otvarali posebno, 5 slojeva onog njihovog žutog "POŠTA BEOGRAD" selotejpa i naravno najbitnija stavka u paketu fali :evil: čekao sam ga mesec dana samo zbog te jedne stavke (balans elektronika za baterije), garant su one debilčine na carini izgubile tokom otvaranja jer garantujem da ne znaju o čemu se radi a čak i da znaju ništa im ne vredi pošto je custom urađena po mojoj specifikaciji... da poludiš od tolike količine morona u državnim službama, njih stvarno treba iskoristiti za ogrev :twisted:
  • 0

profilepic.gif

#535 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 27 November 2013 - 11:30 PM

Koji paceri, ne verujem :(
Kad citam ovakve stvari, setim se onih prevara kad ljudima posalju ciglu umesto dogovorene stvari. Samo je ovo na legalizovan, drzavni nacin. Ne mozes da pogledas sta je u paketu dok ga preuzimas, jer moras da platis prvo, a ako platis onda si valjda skinuo krivicu sa njih (ako vazi isto kao za naplatu pdva/carine po njihovoj slobodnoj proceni). A da se cimas/tuzis za stvari koje ne kostaju mnogo se ne isplati cimanja, bas bezveze :(

Ako neki advokat zna, kako bi isao postupak u ovom slucaju, da npr hocemo da se cimamo, ako je neka vrednija stvar u pitanju? Razmisljao sam se da narucim neke patike pocetkom sledece godine koje su oko 100e, ne bih da dobijem paket umotan u traku od poste, sa necim drugim unutra.
  • 0

#536 tricycle

tricycle
  • Members
  • 8 posts

Postavljeno 28 November 2013 - 03:05 PM

Davno sam citao na nekom forumu za lika koji je narucio bezzicnu tastaturu i misa
u paketu se nalzi tastatura, mis, baza i 4 baterije
Ode covek na postu 6 da preuzme, paket naravno raskupusan, nisu se ni trudili da ga spakuju
Kaze, pregledam paket, fali mis, pitam ih za misa i prijavim da fali. Niko nista ne zna
Na kraju izmere paket i daju objasnjenje da je dozvoljeno da paket kalira do 10% u transportu

Eto kalirala plastika za 10 posto, sta da uradis osim da poludis od kolicine gluposti
  • 0

#537 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 29 November 2013 - 07:13 PM

Da pohvalim carinu, za promenu. Paket mi je stigao za 3 dana od dana ulaska u zemlju, bez uračunatog poreza, troškova otvaranja... Vrednost nešto preko 30$ - set I-link buržira upakovanih u malo veći koverat.
  • 0

#538 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 30 November 2013 - 11:39 AM

E pa Pavo, sta si narucio buzir pa ne voze carinici bicikle :mrgreen:
  • 0

#539 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 01 December 2013 - 03:09 AM

Da pohvalim carinu, za promenu. Paket mi je stigao za 3 dana od dana ulaska u zemlju, bez uračunatog poreza, troškova otvaranja... Vrednost nešto preko 30$ - set I-link buržira upakovanih u malo veći koverat.

Dakle sve zavisi koji carinik douhvati robu. Neko lupa carine i porez, neko ne :D :wink: a da je do 50e, razume se.
  • 0

#540 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 01 December 2013 - 11:10 AM

Tako ispada, mada mislim da radi šac metoda. Ako je paket mali, tanak, ne ostavlja utisak da je nešto bitno u njemu onda ga ne otvaraju, a ako je kutija onda otvaraju i računaj harač.

To je moje iskustvo. Od nekih 7-8 paketa koji su mi stigli iz Kine u zadnjih mesec, dva jedino su otvarali kutiju sa batery gripom za fotoaparat jer je bilo jasno da je u pitanju kutija. Paketi u kojima su bile neke krpe, kaiš za fotoaparat, antena za auto i sada buržiri su bili tanki kao malo deblje koverte i njih nisu ni pogledali, čak i kad je na njima bila istaknuta cena od npr 15$.
  • 0

5 članova čita ovu temu

0 članova, 5 gosta, 0 anonimnih korisnika