Kupovina iz Kine bez troskova postarine
Postavljeno 07 August 2013 - 10:03 PM
Postavljeno 08 August 2013 - 06:43 AM
navodno ostale vaše pošiljke koje su takodje kasnile nisu zalutale nigde,
već (od skora) sve što se uzima free shiping dolazi do naše carine (moj paket je kod njih stajao mesec i po dana) i oni odlučuju šta će se cariniti a šta ne, navodno bi trebalo da paketi do 50e ne podležu carini no to je do carinika da odluče, na naočare od 15e sam morao doplatiti carinu 4evra
srbija brate ...
Postavljeno 08 August 2013 - 07:10 AM
Čini mi se da nisi dobro shvatio značenje pojma PDV i pojma CARINA!...oni odlučuju šta će se cariniti a šta ne, navodno bi trebalo da paketi do 50e ne podležu carini no to je do carinika da odluče, na naočare od 15e sam morao doplatiti carinu 4evra
srbija brate ...
Bilo je već (Z*2rPI)na kvadrat puta ali da ponovimo: porez na dodatnu vrednost tj. PDV se plaća na bilo koju vrednost paketa (sem u slučaju da je carinika zasvrbelo dupe pa je nabrzinu prebacio tvoje pismo/paket bez otvaranja, pregledanja i obračuna pdv-a) znači može to biti pošiljka plaćena 5$ ili 50$ ili 100$ (pod uslovom da kinez nije napisao pravu vrednost na paketu nego nešto sitno kao što uvek i rade maltene).
Carina se s druge strane plaća samo na pakete koji prelaze granicu od 50€ vrednosti i u tom slučaju najpre platiš porez u visini od 20% na carinsku osnovicu (za stvari kao što je IT tehnika, tableti verovatno telefoni porez je 10%) a onda na sve to ukupno još platiš 10% za carinu...
Od kako su naši počeli da lupaju po ušima ja sa DX-a naručujem samo zezalice za ličnu upotrebu tipa alarm za lipo pack od 3$, DCDC za 4$, tasterčiće za 5$ i tome slično, i sve to ide u posebnu pošiljku i sve bez praćenja pa kad stigne nek stigne u suprotnom insistiram da stave fakturu u paket.
I još nešto što sam priemtio, kada postoji faktura u paketu naši carinici je uzmu a to ne bi smeli da rade!!!
Postavljeno 08 August 2013 - 07:39 AM
Čini mi se da nisi dobro shvatio značenje pojma PDV i pojma CARINA!...oni odlučuju šta će se cariniti a šta ne, navodno bi trebalo da paketi do 50e ne podležu carini no to je do carinika da odluče, na naočare od 15e sam morao doplatiti carinu 4evra
srbija brate ...
...
Carina se s druge strane plaća samo na pakete koji prelaze granicu od 50€ vrednosti i u tom slučaju najpre platiš porez u visini od 20% na carinsku osnovicu (za stvari kao što je IT tehnika, tableti verovatno telefoni porez je 10%) a onda na sve to ukupno još platiš 10% za carinu...
...
I još nešto što sam priemtio, kada postoji faktura u paketu naši carinici je uzmu a to ne bi smeli da rade!!!
trebalo bi da je obrnuto.
Vrednost posiljke (roba+transport) je carinska osnovica
a vrednost robe + carinska davanja (carina, akciza, taksa i sl) cine poresku osnovicu.
Znaci prvo carina u odredjenom izosu (a ako je vrednost ispod 50eur iznosi 0) pa onda +20% PDVa.
Ko kaze da carina ne sme da uzme fakturu? Odakle ti to?
Jedno sto bi neko voleo a drugo je sta kazu propisi.
Carina mora da uzme originalni dokument prilikom carinjenja/porezovanja.
Posiljalac je duzan da obezbedi odgovarajucu dokumentaciju uz posiljku
a primalac treba da se unapred informise i od prodavca da trazi odgovarajucu dokumentaciju.
Koliko god naivno izgledala kupovina iz inostranstva ona je pravno regulisana kao uvoz
doduse za fizicko lice ali ipak kao vid uvoza a ne kupovina!
Postavljeno 08 August 2013 - 07:50 AM
"Please note: Due to changes of customs policy, there’re lots of shipping delays from China Post. This situation starts from this September and it does not end until now. The shipping time is temporarily extended from 60 calendar days to 90."
Postavljeno 08 August 2013 - 07:51 AM
vrlo lako je moguće da sam ja obrnuo formulu, maximalno izbegavam situaciju da paket bude veće vrednosti pa da mi naplate i PDV i carinu tako da nemam iskustva tu, mene oglavnom deru "samo" sa pdv-om...trebalo bi da je obrnuto.
Mislio sam da je faktura dokument namenjen kupcu, šta ako ja imam neko svoje "knjigovodstvo" i treba mi "ulazna faktura" za knjiženjeKo kaze da carina ne sme da uzme fakturu? Odakle ti to?
Postavljeno 08 August 2013 - 08:15 AM
"Iznenadjenja" je uvek bilo i biće; oni veliki o ovi mali će uvek tako uzimati na sitno, nikome se ne isplati da se zavede red ...
Postavljeno 08 August 2013 - 08:44 AM
S druge strane, Pošta bi svaku pošiljku trebalo da evidentira u svom sistemu za praćenje čim stigne (ili u nekom razumnom roku), a pre slanja na carinjenje. Kako sam imao tracking id, stalno sam proveravao sajt Pošte i pošiljke tamo nije bilo, pa ipak mislim da nije stajalo na carini, nego da Kinezima prosto nismo prioritet.
@Sirius Blago tebi. Ja naručujem uglavnom ono što mi je potrebno, pa mi nije svejedno kad će da stigne.
Postavljeno 08 August 2013 - 09:43 AM
@Sirius Blago tebi. Ja naručujem uglavnom ono što mi je potrebno, pa mi nije svejedno kad će da stigne.
Moje iskustvo je odprilike ovakvo, naručim nešto što mi u suštini i ne treba ali je jeftino i hoću da se igram -> stigne brzo, naručim nešto što mi treba hitno ili me neko zamoli da naručim nešto za njega -> vuče se kao peške da ide iz Kine...
U suštini nerviranje oko isporuke ništa ne vredi ili koristi, ako znaš da će ti nešto trebati, naručiš 2 meseca pre i zaboraviš (samo što to nije tako lako zaboraviti ) to je tako i tu ništa ne možeš da uradiš što će ubrzati paket (sem naravno iskeširanje džaka para za fedex ili dhl)...
Postavljeno 08 August 2013 - 11:25 AM
Mislio sam da je faktura dokument namenjen kupcu, šta ako ja imam neko svoje "knjigovodstvo" i treba mi "ulazna faktura" za knjiženjeKo kaze da carina ne sme da uzme fakturu? Odakle ti to?
Kao sto rekoh, ti ne kupujes ti uvozis robu.
Ti, kao primalac, tj. kupac uvek mozes da kontaktiras posiljaoca tj. prodavca
i trazis dodatni primerak dokumenata a carina nema tu mogucnost,
stoga je na primaocu/kupcu obaveza da posiljaocu/prodavcu trazi
kakva dokumentacija treba da prati robu/posiljku a posiljaocu/prodavcu je da to ispostuje.
To su neke stvari koje se dogovaraju unapred,
kao sto si sam rekao da ponekad insistiras da ti ubace fakturu.
Ako se ne utanace svi detalji oko dokumntacije
onda prodavac/posiljalac radi po svom nahodjenju
a to je uglavnom 1/najvise2 primerak/ka svih papira.
Postavljeno 12 August 2013 - 10:07 PM
Nego zna li možda neko šta znači "null" pri praćenju pošiljki?
Redosled ide ovako:
- Collection
- Departure from China
- Waiting for transit airline Space
- Arrival at inward office of exchange
- NULL
Postavljeno 13 August 2013 - 10:05 AM
http://www.lightinth... ... 47021.html
Poštarina je bila oko 9 dolara a naši su mi uredno naplatili pdv i druge troškove ukupno 670 din.
Postavljeno 05 October 2013 - 11:57 AM
http://www.aliexpres... ... 28569.html
Da li je neko od Vas imao susret sa kineskim kopijama?
Postavljeno 05 October 2013 - 12:04 PM
kod kineza: http://www.aliexpres... ... 64961.html
neka sitna razlika od 25e!!! Ili ovo kod nas prodaju samo original stvari?
Postavljeno 05 October 2013 - 04:03 PM
Ako ti nije hitno (30-60 dana), naruči sâm. Tako bar lično i odlučuješ da li naručuješ sa žnj sajta neispitanu robu ili kupuješ original, po original ceni (isporuka je obično brža). Na cenu robe + cenu isporuke, plaćaš sigurno 10 % carinu, a možda i još 20 % PDV. Potraži po netu, a i na forumu su pominjani preporučeni sajtovi za naručivanja (što originala, što kineza). Možda negde naletiš i na akciju.
Takođe, možeš da otvoriš PayPal nalog (ako si punoletan, tj. imaš platnu karticu) i da baciš pogled i na Ebay. Možeš da potražiš i polovnu robu, naravno. Samo uvek proveriš kredibilitet prodavca.
Postavljeno 05 October 2013 - 04:38 PM
Postavljeno 05 October 2013 - 05:11 PM
Btw, za pitanje kvaliteta, bolje da otvoriš odgovarajuću temu (ako je nema). Mada, obično "sve zavisi". I nije isto proizvodnja npr nemačke firme u Kini i kineska masovna proizvodnja kopija. Materijali, delovi, proizvodni proces, kontrola kvaliteta, a često i oprema i obuka radnika prilagođeni su drugim tržištima (ceni), a time i drugim standardima.
Btw, nadam se da si siguran u veličinu kineske kopije koja ti je potrebna za taj windstopper.
2 članova čita ovu temu
0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika