Izbor guma
Postavljeno 12 May 2023 - 03:47 PM
moćna guma, udobna, deluje neuništiva, nisam imao problema a na tom bajsu su mi i bisage pa tovarim i 15 kg a nisam ni nešto lak. Znači sa tvojom kilažom ne treba ti šira od 32.
Jedino što ne prelazim neku kilometražu (8 km do posla u jednom smeru).
imao sam problema sa prethodnim SCHWALBE Delta Cruiser Plus 28-622 pa sam prešao na ove i progledao.
Postavljeno 12 May 2023 - 04:04 PM
+1 za Schwalbe Marathon Green Guard po pitanju zaštite od bušenja.
Ali, ako se ne vozi po putevima punim trnja, preferiram gume sa slabijom zaštitom koje su još mekše i lakše.
Continental Terra Trail 622-35 mi se odlično pokazala (mada nije idealna za asfalt, radi dobro i na njemu), kao i Continental Double Fighter iste dimenzije (mada ni one nisu idealne ako se vozi prvenstveno na asfaltu). Obe te gume su kvalitetne, namenjene prvenstveno za zemljane puteve i ako se naiđe na blato, a da ne budu baš loše na asfaltu.
Postavljeno 14 May 2023 - 09:45 AM
Mene zanima da vi mene kažete koje su dobre gume za cikloture? Planiram vožnje do 3-4 dana po asfaltu (verovatno i lošem asfaltu), voleo bih da guma nije za tenkove jer sam lagan i ne planiram da mnogo tovarim bajs (10-15kg), išla bi na touring/gravel bajs pa bih stavio ~35", sa nekom prosečnom zaštitom od bušenja.
Trenutno imam Conti Speed Ride 42" koje su ok, ali mislim da su preosetljive na bušenje i preširoke pa sam gledao Conti Contact Urban, Tufo Speedero, Schwalbe Maraton Green Guard i Panaracer Gravel King Semi Slick. Ima li neko neka iskustva sa pomenutim modelima?
Edit: Tek sad vidim da sam pisao širine guma u inčima Dakako, radi se o milimetrima...
Postavljeno 18 May 2023 - 09:44 AM
Stigoše pink unutrašnje gume RideNow (36gr.). Stavih ih na (tj ispod) svoje 23-ojke lako, naduvah na 7,5 bari ali od kiše ne može da se probaju. Je li neko stigao da proba u medjuvremenu? Šta kažete, ima li kakvih prednosti, loših strana...
Postavljeno 19 May 2023 - 10:29 PM
Znam da zavisi od kilaže, ali sve preko 8 bari je dobro samo za kvalitetan asfalt na 23kama. Bolje je staviti 25ice ili 28ice na 6-7 bari, nego otpuštati vazduh iz 23ki, to može da vodi ka češćim bušenjima i lošijem upravljanju.
Ja još nisam montirao svoje jer me mrzi, ali mislim da ću uskoro jer kreće lepo vreme i češće vožnje.
Edit: ono za pritisak ne pričam toliko iz ličnog iskustva jer je kod mene obrnuto... na moju kilažu ja vozim 23ke na 6-7 bara opušteno, ali ja sa biciklom i opremom imam ~68kg...
Postavljeno 19 May 2023 - 11:33 PM
Vrlo lagano se montiraju nema potrebe oklevati, brže nego butil. Malo ih naduvaš i klizne lapo ispod spoljašnje. Mislio sam da će biti teško da ih ne previjem pri montiranju jer su tanke ali ako se malo naduvaju pre montaže idu bez problema.
Sutra, u stvari to je već danas idu na probu.
Postavljeno 20 May 2023 - 08:38 PM
Ja ne znam odakle primedbe koje sam čitao na ove gume. Probao sam danas nekih 50ak km.
Ja sam prosto oduševljen i neću se više vraćati na obične skoro sigurno..
Osećaj je takav kao da sam promenio točkove i stavio dosta lakše.
Ni jednu ja manu nisam našao (ni koje su ovde navodjene)...
Okret, dva i evo me na 35..
Vreme će još pokazati.
Postavljeno 21 May 2023 - 02:06 PM
Stavio si 60 grama lakšu unutrašnju gumu i bicikl je poleteo. Nešto mi baš ne pije vodu...
Ima nešto malo u tim gumama, a najviše u tome da se čovek naspavao, lepo najeo, poduvao mu vetar u leđa i gume su učinile čuda.
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 21 May 2023 - 02:28 PM
Bem li ga, ne znam. Ima tu malo i autosugestije verovatno ali ljudi ja letim
Tačnije 2 x po 75g, 150g manje na točkovima..
Skinuo sam Kendu 700x18/23 od 110g mada piše na kutiji 80g (što nije tačno).
Identične unutrašnje Kenda imam, isto su 23ke spoljne, evo danas ubacih rozikaste prilično oprezno, ali bez poteškoća. Sutra će da padne testiranje, nadam se da neću odskakutati sa druma na njima
Postavljeno 21 May 2023 - 02:57 PM
Ne znam sada ali takve gume postoje jedno 20-tak godina mada su tada bile teške 50-60 grama ako se dobro sećam. Svi su se bili naložili na njih a pametni iz iskustva vrlo brzo vratili na obične gume. Znam i neke koji su gubili titule državnog šampiona zbog tih guma jer su se bušile vrlo lako. Pričam za mtb.
Koliko se ove sada razlikuju od onih tada, ne znam. Jedino što mi, bar po slikama, i ove sada i one tada liče na kondome. Toliko su bile i debele.
Postavljeno 21 May 2023 - 03:04 PM
Stavi kacigu obavezno.Identične unutrašnje Kenda imam, isto su 23ke spoljne, evo danas ubacih rozikaste prilično oprezno, ali bez poteškoća. Sutra će da padne testiranje, nadam se da neću odskakutati sa druma na njima
Oprosti se slobodno sa Kendom, kod mene je to bilo vrlo emotivno, tolike godine smo se lepo vozili.
Sa 20. mesta sam jutros postao 5. na jednom segmentu. I Strava me izgleda zajebava.
Prosek 30 sam jutros hvatao kad ne okrečen pedale već razledam prirodu 😉
Postavljeno 22 May 2023 - 01:04 PM
Postavljeno 22 May 2023 - 07:47 PM
Jako puno tu faktora utiče na sveukupne perfomanse a jako malo naš lični osećaj ima veze sa tim. Jedino što je relevatno je da se uzme neka kraća deonica od tipa 10 km bez mnogo saobraćaja i zaustavljanja, u jednom danu pod kakvim god vremenskim uslovima to bilo se odvozi tih 10 km jednom konstantnom brzinom, odnosno snagom i da se to pomno prati. Onda se vratiš na početak, promeniš gume, sačekaš još malo da se skroz odmoriš i opet tih 10 km generišući potpuno istu snagu. I štoperica neće slagati.
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 22 May 2023 - 08:11 PM
Jako puno tu faktora utiče na sveukupne perfomanse a jako malo naš lični osećaj ima veze sa tim. Jedino što je relevatno je da se uzme neka kraća deonica od tipa 10 km bez mnogo saobraćaja i zaustavljanja, u jednom danu pod kakvim god vremenskim uslovima to bilo se odvozi tih 10 km jednom konstantnom brzinom, odnosno snagom i da se to pomno prati. Onda se vratiš na početak, promeniš gume, sačekaš još malo da se skroz odmoriš i opet tih 10 km generišući potpuno istu snagu. I štoperica neće slagati.
Verovatno si u pravu, ali ja ne palim štopericu, osim kad kuvam nešto pa da nie zagori Hteo sam samo da kažem da nisam osetio da sam stavio druge točkove niti dobio krila i oborio komove (a možda i jesam, ali nemam stravu), normalno se voze TPU gume kao i butil sa par prednosti koje je naveo čovek u onom videu što okačih. Manje su zapreminski, malo se teže buše od butil guma (to još ne mogu da ocenim, nisam bušio gume godinama, da ne čuje đavo), manje zagađuju okolinu ovi što ih prave i lakše su pa koliko to neko oseti - oseti. Skuplje su, ali nije ni to problem kad izračunam koliko često ću morati da ih kupujem, do sledeće prilike će verovatno još da pojeftine pošto su ranije bile duplo skuplje.
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika