Bio sam nedavno u jednom šoping centru gde su pločice na podu po hodnicima kao staklo mazne. I šta se dešava nama koji po navici brzo hodamo?
Dešava se to da nam cipele šlajfuju...
Znači kad prebacim telo napred, stopalo koje je pozadi prokliza mi pre nego što podignem nogu.
I više šlajfuje kad se brže hoda. Ja prob'o, setio se ove diskusije o gumama.
Čim malo usporim hod, manje proklizava, kad sasvim usporim, prestane skoro da šlajfuje.
Ako šlajfuje po maznim pločicama, to znači, kada je podloga tvrda i hrapava i nema proklizavanja - da se troše cipele odozdo! Ako se brže hoda, više se troše, ako se sporije hoda, manje se troše.
Tako bi trebalo da je i sa gumama: brže se vozi, više se troše.
Na nečiju eventualnu primedbu da nije isto koračanje i konstantno okretanje točka, tj. gume, odgovaram ovako: I kada motamo pedale, nije stalno ista brzina točka/gume, već stalno ima malih ubrzavanja/usporavanja. Svaki put kad pedalu nagazimo jednom nogom točak se malkice brže okrene, a onda sledi mala mrtva zona (*), pre nego što nagazimo drugom nogom, kad opet neznatno ubrza. I tako stalno. Kao kod koračanja. Zapinjemo u intervalima. Isti je princip.
Tako da sam siguran da se guma brže troši kada se vozi brže.
Proklizavanja bi bila veća, ako bi se vozilo po glatkim pločicama, odnosno gume se više troše po hrapavoj površini.
Isto ono što se dešava sa cipelama prilikom hodanja.
•
(*) da je nema, ne bi postojale one ovalne šajbne.