Jump to content

Photo

Izbor guma

• Please log in to reply
770 replies to this topic

#281 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3282 posts

Posted 19 August 2022 - 07:58 PM

Ako misliš da su Grand Prix klizave gume šta bi onda tek rekao za neke druge? :)

Moje iskustvo sa kontinentalkama je pomešano. Na jednom bajku koji najviše vozim, imam GP 4000 evo već četvrtu sezonu na prednjem točku, zadnju sam zamenio prošle godine jer je dobila kockasti oblik i par puta se probušila. Prednja inače nije bušena iako ima dosta ožiljaka na sebi. Generalno zadovoljan tim gumama. Vozio ih cele godine, mekane, odličan grip, dobre u krvinama i na mokrom. :) Veoma lagane gume, to skontaš tek kad ih skineš i kad se uviju ko žvaka koliko su lagane.

Za drugi bajk kupio polovne točkove i sa njima dobio ko nove Konti GP 5000. Nova serija, trebalo bi da je još bolja guma. Stavio sam ih na bajk koji vozim svega 5 do 6 nedelja u godini dok sam na godišnjem odmoru u Srbiji, u međuvremenu ceo bajk stoji na tavanu pokriven. Prošlo leto krenem na jednu vožnju i 2km od kuće neki kamen mi bočno iseče gumu i ispadne jaje. ŠTa da radim, nije guma kriva. Zamenio je nekom drugom i tako terao da bih letos skontao da mi je prednja guma poprilično ispucala po bokovima. Nije to terano svega možda 1000 do 2000km, a bajs je čuvan na tamnom i suvom mestu, gume uvek na pola izduvane kad se ne vozi. Baš me čudi da je guma tako propala, pogotovo premium kvaliteta koja košta i do 50 eura komad. Tako da sam se u Konti razočarao malo i definitivno bih da probam nešto drugo. Ima puno dobrih guma, nije Kontinental jedini dobar...
  • 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#282 Pustolov_pb

Pustolov_pb
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 396 posts

Posted 19 August 2022 - 08:50 PM

Tek ćeš se u druge brendove razočarati bojim se. 

Ta ispucala guma je možda bila stara pre kupovine ili nešto sl. 

Meni je ova dobra već godinama, ne znam 

https://planetbike.r...n-kevlar-2.html

• 0

#283 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3282 posts

Posted 19 August 2022 - 08:54 PM

@Pustolov

Koje si još gume probao i razočarao se u njih?

Jedno uopšteno pitanje ako znate... Gde se na Mišelin drumskim gumama nalaze oni indikatori potrošenosti gume? Znam da Konti ima one 2 tačke po gaznom delu, Schwalbe ima jednu tačku, a šta je sa Mišelinom? Kako pratiti kada se gazeći sloj troši kada nije baš jako očigledno i guma se ne buši?
  • 0

#284 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Posted 19 August 2022 - 08:57 PM

Meni je bicikl stigao sa Schwalbe One 30mm. Nisam imao nekih problema, ali su primetno sporije od GP5000. Ako hoćeš nešto uporedivo sa GP5000, traži Schwalbe One sa Pro u imenu. Nisam ih probao ali to bi trebalo da je klasa sa GP5000, kako po performansama tako i po ceni.
  • 1

#285 Pustolov_pb

Pustolov_pb
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 396 posts

Posted 19 August 2022 - 09:04 PM

Ja sam uvek bio na Kontiju pa ne mogu sad reći za druge ništa iz ličnog iskustva ali vidim da kolege koje vole da eksperimentišu opet se vraćaju na njega sa Schwalbea i Vittorie (ne znam konkretne modele, nije me interesovalo) sam ja primetio.
Pre nego prelomiš da promeniš vidi kakva su iskustva ljudi ipak

• 1

#286 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3282 posts

Posted 19 August 2022 - 11:41 PM

Opet je pitanje koji konkretno model Schwalbea, koji Vitorie?...

Svaki proizvođač guma ima u svojoj paleti ponudu za svačiji džep i potrebe, shodno tome rastu i opadaju cene tih proizvoda. Ubeđen sam da svaki od tih proizvođača ima u ponudi gumu koja može da parira Kontinentalu u odgovarajućem segmentu. Život je suviše kratak da bismo robovali nekom brendu. Treba jednostavno probati...

Bilo bi lepo da se javi još neko sa svojim iskustvima sa drumskim gumama (ako takvih na forumu još uvek ima...)
  • 0

#287 Pustolov_pb

Pustolov_pb
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 396 posts

Posted 20 August 2022 - 06:22 AM

Sasvim si u pravu za obe stvari,.. 

Ima velike razlike i u samim brendovima.

Mada naše tržište je dosta jednoliko pa smo malo i osudjeni na jedne te iste. Vidim da baš ove Vittorija se dosta voze i na turu pored Contija.

• 0

#288 chamade

chamade
  • Members
  • 4453 posts
  • LocationBeograd

Posted 20 August 2022 - 07:09 AM

Smasher@ uzmi ono što si meni kupovao.. Pirelli P7.. guma je TOP.
Ako imaš nameru da uzmeš 28mm uzmi ih slobodno i probaj.. ako ne budeš zadovoljan ponesi ih kad podješ ovamo, ja ću ih vrlo rado otkupiti.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#289 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 374 posts

Posted 20 August 2022 - 03:06 PM

Znam da Konti ima one 2 tačke po gaznom delu

A to je indikator, jbt? A ja mis'la..

Kad sam video te rupe, počeo da izbegavam tucanik na jednoj trasi kojom vozim
  • 1

#290 omega

omega
  • Members
  • 3468 posts

Posted 20 August 2022 - 04:06 PM

Које тачке? :))
  • 0

#291 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 20 August 2022 - 04:08 PM

Које тачке?

Udubljenja po gazećem sloju, ako ih nema znači da je guma potrošena. To je na drumaškim slik gumama.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#292 Pustolov_pb

Pustolov_pb
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 396 posts

Posted 20 August 2022 - 04:20 PM

Trebalo bi ako samo jedan indikator nestane menjati gumu, pošto su različite dubine. U suprotnom bi postojao samo jedan indikator.
  • 0

#293 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1019 posts

Posted 20 August 2022 - 04:31 PM

Које тачке? :))

Većina skupljih Konti guma ih imadc2dbea25cce0db6a78e2032512da1b9.jpg

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
  • 0

#294 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1439 posts
  • LocationBeograd

Posted 20 August 2022 - 05:02 PM

Au brate, ja na Schwalbe Marathon Plus Tour gumama takve rupe vidim samo kada baš nemam sreće kroz minsko polje :D
  • 0

#295 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3282 posts

Posted 20 August 2022 - 07:00 PM

Smasher@ uzmi ono što si meni kupovao.. Pirelli P7.. guma je TOP.
Ako imaš nameru da uzmeš 28mm uzmi ih slobodno i probaj.. ako ne budeš zadovoljan ponesi ih kad podješ ovamo, ja ću ih vrlo rado otkupiti.

Razmišljao sam i o Pireli gumama. Za sada mi nekako Michelin prednjače. Trebalo bi da su poprilično udobne, da imaju dobar grip, dugotrajne i solidna zaštita od bušenja. Recenzije su baš ohrabrujuće.

Stare gume mi još uvek nisu skroz potrošene, jedino je zadnja dosta matora, ima joj bar 6 godina ali neuništivi Gator Skin i dalje se kotrlja i ne buši...
  • 0

#296 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8928 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 21 August 2022 - 06:59 AM

Vezano za markere potrošenosti za različite modele guma, pisao sam članak o tome:

Kada treba zameniti gumu na biciklu?

Što se tiče Continental gume koja je prebrzo ispucala:

Ako bicikl stoji na točkovima (ne visi), bolje je da su gume naduvane na optimalni pritisak. Pogotovo za drumaške gume, jer one relativno brzo gube pritisak (što je viši pritisak, a manja zapremina gume, to se ona brže izduvava). Ako bicikl stoji na polu-izduvanim gumama, one će brže ispucati.

Da, naravno, ne valja ni drugi ekstrem, da gume stoje dugo preduvane, ili da se stalno drže na optimalnom pritisku, ali treba paziti da ne ispuste toliko da se saviju/sabiju. Ako se ne proverava često, bolje krenuti od optimalnog pritiska, pa tako "parkirati" bicikl.

Druga stvar: beton. Ako gume stoje direktno na betonu, brže će se "isušiti" i ispucati. Parče kartona ispod kontaktne površine je uglavnom dovoljno da to spreči.

Inače, lično volim & preporučujem Continental Grand Prix 4 Seasons, zbog odličnog prijanjanja i po kiši (a i dosta su udobne, brze, i lagane, a dolaze i u velikom rasponu širina, tipa od 23 do 32 mm, šta kome odgovoara). Imaju i pristojnu zaštitu od bušenja (spram brzine, mekoće i laganosti).

Ako se vozi po makadamu i slično, onda te GP 4000, pa i GP 4 Seasons nisu dobar izbor zbog previše mekanih i osetljivih bočnih zidova. Treba tražiti dosta šire gume za "gravel," ili neke sa tvrđim bočnim zidovima, tipa Continental Gatorskin (koje su nešto tvrđe i teže - ne možeš imati sve).

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#297 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Posted 21 August 2022 - 10:57 AM

Ja se držim Continentalke Polybreaker, mislim da je odnos cena-kvalitet dosta dobar. A i ne buše se često, naprotiv, vrlo retko (obično pred kraj "života").
Teram sa njima po 16-17 hiljada km.
  • 0

#298 omega

omega
  • Members
  • 3468 posts

Posted 21 August 2022 - 11:17 AM

Udubljenja po gazećem sloju, ako ih nema znači da je guma potrošena. To je na drumaškim slik gumama.

Не видим их, а тако возим од пролетос :) :)
Који је овде консензус за најбољу друмашку гуму (да је има код нас) са пристојним односом цене и квалитета? Биће да морају нове ако нема тих рупа :)
  • 0

#299 vidak

vidak
  • Members
  • 4657 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 21 August 2022 - 01:35 PM

Не видим их, а тако возим од пролетос :) :)
Који је овде консензус за најбољу друмашку гуму (да је има код нас) са пристојним односом цене и квалитета? Биће да морају нове ако нема тих рупа :)

Svako će ti reći drugačije jer nekome je najbolja lagana, nekome jeftina, nekom pak da dugo traje, a to ne ide sve zajedno.

• 2

#300 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Posted 21 August 2022 - 02:28 PM

Svako će ti reći drugačije jer nekome je najbolja lagana, nekome jeftina, nekom pak da dugo traje, a to ne ide sve zajedno.

https://postimg.cc/s1pFwXV1 : nije teška - nije skupa - ne traje kratko :D
  • 0

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users