SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???
Postavljeno 29 February 2020 - 12:48 PM
U toj prvoj sezoni sam ga namazao verovatno 5-6 puta. Kada sam ga kupio, pre i posle dve ture i kada sam ga ostavio po strani preko zime. Na turama ga svako vece umotam u kesu za svaki slucaj, a mislio sam da ce me upravo to mnogo vise mrzeti i nervirati nego sto se ispostavilo kao slucaj (verovatno delom i zbog toga sto sam zadovoljan sedistem).
Postavljeno 06 April 2020 - 02:19 PM
Postavljeno 06 April 2020 - 05:04 PM
Iznenadih se što je nov video pošto se sećam da sam već gledao lika kako priča istu stvar:
www.youtube.com/watch?v=DEy1ID6yYCI
Neće da škodi pogledati oba, ima malo varijacija.
Postavljeno 06 April 2020 - 09:54 PM
Кад неко каже да седиште није проблем могу да претпоставим да се уклапа у бициклистичке стандарде по питању висине, дужине, ширине и тежине. Или је млад. Таквима је немогуће објаснити. А може и овако - ја сам у тим мерама био у 5. или 6. основне и тада ми је свако седиште одговарало. Елем, не мораш ни да имаш дискус хернију, довољно је само да се не уклапаш у мере и ето ноћне море. Још ако немаш неограничен буџет...
Postavljeno 07 April 2020 - 06:15 AM
Za nas bednike ostaje sistem pokušaja i pogreške, zato je dobro pratiti i informisati se da bi smo iole pravili dobre poteze. Nije skupo zameniti postojeći ram nekim sa odgovarajućom geometrijom (ja sam baš to uradio, koštalo me je 40€ razlike za malo noviji ram sa odgovarajućim dimenzijama), a tek onda razmotriti da li sedište toliko utiče na probleme. Po onom dasi - uglavnom ne utiče.
Postavljeno 07 April 2020 - 06:45 AM
Postavljeno 07 April 2020 - 07:54 AM
Nasao sam pre godinu dana jedno koje su preporucivali bas kod dh ali sam negde taj link zaturio..
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Postavljeno 07 April 2020 - 08:36 AM
Mislim da glavna lekcija sa tog videa ne treba toliko da bude "preagresivan položaj" nego "previsoko sedlo". Nisu u Srbiji toliko zastupljeni trkački bicikli sa dugačkim, niskim lulama, ali zato skoro svako može da se prevari i da postavi sedlo previsoko. Svi smo prvo prohodali, a onda seli na bicikl, pa je i normalan instinkt da se pedale okreću kao da se penje uz stepenice - niska kadenca, skoro potpuno ispravljena noga na dnu kruga i samim time previsoko sedlo. Onda oboriš nos da manje žulja, zato počneš da klizaš unapred pa bude još gore i počnu i ruke da bole, javi se tenzija u leđima jer ne možeš normalno da aktiviraš muskulaturu i ode mast u propast. Ili probaš da spustiš sedlo, ali onda bole kolena jer se i dalje "melju" visoki prenosi pa je efekat kao da stojiš u polučučnju.
Ne mora ovo da važi apsolutno za svakog, ali za dosta ljudi bi bilo prilično udobnije ako bi malo spustili sedlo i malo podigli kadencu u vožnji.
Postavljeno 07 April 2020 - 02:27 PM
L3-L4 i L5-S1 kod mene. Nema tog sedista koje sasvim pomaze, mozda bi eventualno mlekarska pozicija pomogla, mada sam i to probao na kratko i nisam bas siguran da bi pilo vodu na duze. Problem je povijena pozicija ka napred i to je to, sto je veci nagib u odnosu na noge, gore mi je. Meni DF bajs uopste ne prija po tom pitanju, mogu da vozim, krace ture i ne svakodnevno, ali cim krenem malo vise krenu problemi. Pritom muskulatura ojacana, svako jutro radim istezanje/vezbe nevezano za to da li vozim taj dan, pre i posle voznje istezanje...
Hocu reci, nekad ne treba traziti cuda od sedista, moze da pomogne, ali treba i ostalo podesiti pre spucavanja dosta novca za sediste. Prvo velicina i geometrija rama pa onda i ostalo. Ako ne pomogne kao kod mene, onda rekumbent
Postavljeno 07 April 2020 - 03:06 PM
Ako imaš love za fitting i skupe komponente, bolje odradi sve to pre kupovine bajsa.
Ко има лове оде у радњу да му они кажу шта да узме. А доступност? Рајзер корман од 4 цм морао сам да заменим неким од 2 цм и од тада ме леђа ужасно боле. Бицикл сам купио пре ~11 година, сада сигурно другачије седим и возим, можда је потребан други рам, лула... Све то јако пуно кошта. Ипак, баш због прича како није важнои да је ствар навике, пробао сам једно... дрвено седиште и зато се дефинитивно не слажем да избор седишта није битан. Осим тога, изгледа да је просечан размак седалних костију 9-11 цм и тих седишта има колико хоћеш. Ако излазиш из тога нема их уопште, а ова друга можеш да намешташ колико хоћеш, џаба. Посебна прича су седишта са широким рупама, јер она стандардно изван рупе имају јако мали простор и одговарају ширином само најстандарднијима. Наравно да је позиционирање седишта јако важно, али идеја да ће правилно позиционирање да ти омогући вожњу на било ком седишту, па онда још и да је избор велики баш је неозбиљна.
Иначе, из мог искуства, људи углавном ставе седиште сувише ниско, да могу да спусте ногу на земљу.
Postavljeno 07 April 2020 - 04:31 PM
Po mom nekom iskustvu, nisko sedlo je prvi korak, dok se vozi iznajmljeni bicikl oko Ade i slično. Ko se malo zarazi i počne ozbiljnije da se bavi biciklanjem obično pređe na sledeći korak, a to je previsoko sedlo. Naravno da ne važi ovo za aspolutno svakog ko je ikad seo na bicikl, ali je vrlo karakteristično i video sam isto mnogo puta.
Postavljeno 09 April 2020 - 07:50 AM
Probao sam bez uloška 10-tak km i da ga ne ureknem dupe nije bolelo ni 20% kao sa uloškom na starom sedištu.
Tačno ova rupa oslobađa pritisak na nerve kod sedalnih kostiju.
"Лажима је све почело"
Postavljeno 09 April 2020 - 09:32 AM
Trebao si uslikati na kojem tipu bicikla koristiš ovako široko i debelo sediste jer ovakvo sedište većini neće odgovarati nikako.
Sent from my Mi A3 using Tapatalk
Ovo sediste niti je siroko niti je debelo. Model 612 je namenjen mtb i drumskim biciklima, tj agresivnom i povijenom polozaju u voznji. Dobar je za sve sem za recimo TT bicikle gde je povijenost tela extremna.
Inace i ja koristim SQ lab 612 na drumasu, 15 cm sirine jer imam malo sire sedalne kosti i nikad bolje sediste nisam probao. Nadam se samo da Sq lab nikad nece zameniti ovaj model nekim drugim i da ce uvek moci da se kupi.
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 09 April 2020 - 11:29 AM
Izgleda da je do ugla slikanjaDa, nije debelo uopšte. Ja ga koristim na polu trekingu.
SQlab-612-Ergowave-active-Saddle-black-130-mm-55392-211718-1522230121.jpg
Tvoja slika izgleda drastično drugačije
Sent from my Mi A3 using Tapatalk
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika