Kao što sam ranije pisao u ovoj temi, sicevi koji su meni ubedljivo najviše "legli" od onoga što sam probao i zbog čega nisam imao potrebe da dalje isprobavam, su definitivno Selle Royal Seta i Supra. Supra koliko vidim se više ne proizvodi i sve je nažalost teže i teže ga pronaći u oglasima. Seta, Bogu hvala i dalje može lako da se nađe.
Međutim, pošto sam svoju staru "Supru" prodao sa starim bajsom i uz to zaboravio da je pre prodaje skinem a nisam znao da je sad malo ređa, morao sam da kupim neki drugi sic koji bi adekvatno odgovarao mojoj pozadini i zamenio slavnu Supru. Našao sam na oglasima za male pare gotovo novo SQlab 611 active verziju.. Kada sam ga montirao prvi put na bajs posle probne vožnje od nekoliko kilometara shvatio sam da nešto pucketa u sicu ili ispod sica. Posle sam ukapirao da je u pitanju beli elastomer koji je namenjen za vozače do 60 kila što ja sa svojih 99 kilograma to svakako nisam. Zbog toga sam naknadno preko neta naručio crni elastormer koji odgovara vozačima preko 80 kila i od kada sam ga stavio, pucketanje je prestalo.
Danas sam, nažalost posle dužeg vremena, najzad imao neku krštenu vožnju na bajsu i priliku da neka 2 sata odsedim na tom sicu. Ono što me je iznenadilo jeste to što je sic na prvi mah podjednako udoban kao i na kraju vožnje. Uglavnom sicevi koji mi odgovaraju su mi na prvi mah pretvrdi a posle sve dođe na svoje mesto, ali kod 611 Active je sve od početka bilo kako treba. Za ta neka 2 sata, iako zbog obaveza oko posla već više od 2 meseca nisam imao dužu vožnju, primetio sam da niti u jednom momentu nisam imao bilo kakvu nelagodnost što se tiče sedenja na biciklu. To mi se ni sa jednim drugim sedištima nije događalo, da već na prvoj vožnji sve bude kako treba. Međutim, moram da priznam da mi je kod sedišta najbitnije da mi se pogodi širina, i da sam po pirodi dosta prilagodljiv i na ravna i na ergonomska sedišta. Dakle, bitno je samo da sedalne kosti nalegnu kako treba, da nie preusko a ni preširoko zbog trenja butina, i onda je sve super.
Uprkos toj "Active" tehnologiju i tom blagom njihanju sedišta radi olakšanja pritiska na sedalne kosti, ja to nisam nešto previše uspeo da primetim da se bilo šta pomera, ali moguće je da su ta pomeranja minimalna i takva da ih vozač ni ne oseti a ipak rade svoj posao.
Suma sumarum je da je SQlab 611 odlično sportsko sedište umerene do malo veće tvrdoće koje ne stara pritisak na prostatu i deluje blagonaklono na sedalne kosti pa čak i kod neredovnih vozača. Novo jeste da košta malo više, ali svakako vredi. Moja topla preporuka u svakom slučaju.