Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#601 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 May 2016 - 10:41 PM

Niti je dizajn sedla egzaktna nauka, niti je izbor odgovarajućeg sedla duboka mudrost. Ako nema bolova, žuljanja, trnjenja ili drugih neugodnosti, sedlo je odgovarajuće.

Колико различитих седишта и колико дуго мислиш да би свако требало да користи пре него што закључи да је одговарајуће? И на основу чега да одлучи која ће све седишта уопште да проба? (да не улазим у то да није свако у могућности да проба чак и једно)

Чини ми се да би по том систему свако могао да изабере само седиште које му делује као најбоље у врло ограниченом узорку.

Да се вратим на храну, много је више оних који заврше на бајпас операцијама него оних који су и при стотој дегустацији помфрита у мајонезу, са кока-колом приде, осетили било какве проблеме. Моја поента је била само да је у случају било ког избора добро одвојити мало времена и проучити шта је то што се нуди и због чега, јер избор који у почетку делује као одличан, на дуже стазе може да се покаже као потпуно погрешан. Осим тога, лако се може десити да и не сазнаш за нешто што је много бољи избор. Чак мислим да највећи број оних који трпе болове или проблеме са седиштем то ради зато што им не пада на памет да постоји јасно објашњење због чега је то тако и да постоји и решење. А ко год се пожали на болове и "друге неугодности", добије експресан савет да је то нормално и да задњица треба да се навикне.

Трећи пасус сам ипак обрисао. ;)

• 0

#602 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 27 May 2016 - 12:21 AM

Biciklistička sedla i njihov uticaj na zdravlje ne mogu ama baš nikako da se porede sa hranom i njenim uticajem na zdravlje. Kao što rekoh, ako sedlo ne radi, to će ti brzo biti jasno. Ne postoji epidemija zdravstvenih problema koji su posledica udobnih, a loših sedala, da bi se pravila analogija sa nezdravom, a ukusnom hranom.

Ko traži odgovarajuće sedlo, može da čita fabričke specifikacije dok mu oči ne ispadnu, i dalje ništa neće znati dok na nekom sedlu ne posedi malo duže. (Kao što kažeš, ono što na kratko deluje kao dobar izbor može da se na duže staze pokaže kao loše, ali to se ne može zaključiti unapred, bez te duže probe.) S druge strane, ko ima sedlo koje mu odgovara, može ono fabrički da ima potpuno drugačiju namenu, pa će za tu osobu i dalje biti pravi izbor.

Koliko duga ta proba treba da bude? Nema pravila. Sedlo je dobro dok je dobro. Kad počne da smeta, onda više nije dobro. Nije strašno bitno je da li je počelo da smeta zato što od početka nije bilo odgovarajuće, ili zato što se u međuvremenu nešto promenilo. Jedini relevantan kriterijum ostaje subjektivni osećaj.

Ne sporim da je korisno pogledati fabričke preporuke kada se traži sedlo, ali one nisu ni zakon, ni dogma. Nema skrivenih opasnosti ako se ne prati proizvođačko uputstvo, to je cela poenta. A da su proizvođačka uputstva tako sigurna i nedvosmislena, ne bi i dalje na svakom biciklističkom forumu na svetu postojala bar po jedna ovakva tema.

Što se tiče ljudi koji trpe ono što ne bi trebalo da se trpi, oni su potpuno odvojen problem i sa ovom pričom nemaju mnogo veze. Može neko da trpi i zato što se slepo drži proizvođačke preporuke umesto da veruje svojoj pozadini.

• 0

#603 milentze

milentze
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 192 posts

Postavljeno 27 May 2016 - 05:54 AM

@caneee, nije dobro u isti kos stavljati mozak,culo ukusa(hrana) i zadnicu(sediste).
Tvoje poredjenje bi imalo smisla ako bi pored saznanja da ti sediste ne odgovara i da ce ostaviti trajne posledice tvom telu, ti i dalje koristio isto jer ti je udobno.Mislim da se to ne moze desiti jer na losem sedistu nakon par voznji(a mozda i pre) ti osecas bol koji ti kaze da nesto nije u redu, dok sa hranom to nije slucaj.
Svakako se slazem da nije lose pogledati fabricke preporuke, izmeriti karlicu pri odredjenom polozaju tela i na taj nacin suziti izbor na par modela jer ustedi novac i vreme.
  • 0

#604 Gyiva

Gyiva
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 27 May 2016 - 05:20 PM

Danas vidim da su proširili ponudu sedišta ( PlanetBike )
Do sada je na prvom mestu bio
Respiro soft athletic 5130 hrt.

Tu su još:
Royal ellipse athletic 5138 hr
Royal scientia athletic A1, A2 i A3
Royal suez 1206 urna
Royal viento athletic
I još neke jeftinije..

Nažalost ne mogu probati u vožnji, samo u radnji pre kupovine.
184 sam visok, 85 kg, unutrašnja dužina nogu 80 cm.

Molim vas, potvrdite da prva opcija ostaje (Respiro soft athletic 5130 hrt)
Hvala

Sony Xperia ZR
  • 0

#605 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Postavljeno 27 May 2016 - 07:15 PM

• 1

#606 Sharance

Sharance
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 598 posts
  • LocationObrenovac

Postavljeno 27 May 2016 - 07:40 PM

Ja sam kupio Respiro soft athletic 5130 hrt pre mesec dana i meni extra odgovara, s tim što sam ja imao da pozajmim isto sedište pre kupovine da ga probam.

Drugar kupio A3 takođe odlično sedište kaže da udobnije sedište nije vozio do sada a namenjao se ko zna koliko bicikli i sedišta do sada.

• 0

#607 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 28 May 2016 - 07:45 AM

Ne znam je li to znak nekog mentalnog oboljenja, ali slažem se i sa Canetom i sa Fieryjem.  :)

Elem, tačno je da mora da se proba i da pravila u suštini nema. Bukvalno, kad nađeš sedlo koje ti odgovara, kupiš odmah još 3-4 komada pa da si miran duže vreme, jer stalno menjaju modele, kalupe, pa se desi da "unapređeni" model koji se izbaci naredne godine, sedla koje već voziš i odgovara ti, bude iz nekog razloga neudoban i da tebi to "unapređenje" zasmeta. I obrnuto, naravno, možda ti unapređena verzija bude super, iako je stara bila neudobna.

Sa druge strane, taj primer sam već naveo: najčešća greška je kupovina mekšeg i šireg sedla nego što čoveku odgovara. Tek posle nekih mesec i kusur intenzivne vožnje, možeš biti siguran da ti sedlo odgovara. Ova greška najlakše se eliminiše, ne probanjem, već upravo čitanjem teorije, saveta i preporuka stručnjaka.  Tako sam shvatio i Canetovu analogiju sa hranom: odgovara meni 5 piva uveče, nego mi smetaju ujutru.  :)

Neki moj savet bio bi: na osnovu preporuka i stručnih tekstova, suziti izbor probanih sedala na ona koja po teoriji mogu biti dobra na duži rok, pa probati koje od tih odgovara vozaču. 

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#608 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 May 2016 - 08:40 AM

Лепо си то срочио. :) Проба је увек важна (нажалост, често није могућа). Ја само мислим да је важно и разумети избор који се прави, бар када је битан. А када су у питању комфор и здравље на бициклу, ја мислим да је седиште важно барем колико и величина рама. Шта више, мислим да је довољно важно да се могући проблеми и важни аспекти седишта објасне и онима које комфор наизглед не занима. Ко не разуме избор, само ће направити проблем и себи и другима, чак и онима који га саветују (а неће разумети ни тај проблем).

@фолаут

"možda ti unapređena verzija bude super, iako je stara bila neudobna."

И онда јуриш да утопиш оних 4-5 комада старог модела које сад више нико неће? ;)

• 0

#609 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 28 May 2016 - 08:56 AM

Лепо си то срочио. :) Проба је увек важна (нажалост, често није могућа). Ја само мислим да је важно и разумети избор који се прави, бар када је битан. А када су у питању комфор и здравље на бициклу, ја мислим да је седиште важно барем колико и величина рама. Шта више, мислим да је довољно важно да се могући проблеми и важни аспекти седишта објасне и онима које комфор наизглед не занима. Ко не разуме избор, само ће направити проблем и себи и другима, чак и онима који га саветују (а неће разумети ни тај проблем).

@фолаут

"možda ti unapređena verzija bude super, iako je stara bila neudobna."

И онда јуриш да утопиш оних 4-5 комада старог модела које сад више нико неће? ;)

Prvo pravilo Saddle Cluba je da ne kupuješ 4-5 komada sedla za koje nisi utvrdio posle barem par meseci intenzivne vožnje da ti odgovara.  :)

• 0

#610 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 28 May 2016 - 09:17 AM

Slažem sa svim konstatacijama da nije normalno trpeti bolove koje postoje od sedenja na sedlu, a da pri tom mislimo da je to normalno. Kažu da je u bicikluzmu jedino normalan i redovan bol (na početku, a kasnije sve manje), onaj koji se dobija bukvalno na sedalnim kostima jer za vreme vožnje se pritisak tu najviše koncentriše. To je bol koji vremenom od sedenja na sedlu sve više i više, lagano iščezava jer se kosti navikavaju na to. Ono na šta se nikako ne treba navići i prihvatiti to kao "normalno" je trnjenje i bol u genitalnom predelu i na pubičnoj kosti i nervima oko tog predela. 

Zlatnih pravila nema, ali određene smernica zaista postoje. Kao što smo milion puta rekli, najbitnija je namena za koju će to sedlo da se upotrebljava ( da li se sedi uspravno, blago povijeno ili baš više povijeno kao na drumskim biciklima), dužina vožnje (od pola sata, sat, nekoliko sati, ili po ceo dan danima za redom), i naravno sam oblik sedla. Primera radi, čim sam video funkciju i ulogu anatomski oblikovanih sedala, odmah sam pomislio da ću samo ta sedla voziti i ni jedna druga, i da nema ni svrhe da bilo šta drugo probavam. Naravno, kada sam probao jedno flat sedlo, ispostavilo se da i nisu tako loša i neudobna kao što sam mislio. Zatim sam smatrao da nikad neću voziti sedlo bez rupe, dok nisam shvatio da kada je ugao podešenosti sedla dobar spram stila vožnje, ni ta rupa nije neophodna, odnosno njen nedostatak zaista može da ne smeta, i tako dalje... Dakle sve je stvar u tome da se razne kombinacije isprobaju ( ako je moguće na duže vožnje), i iz sopstvenog iskustva izvuče zaključak.... Sve u svrhu našeg zdravlja i uživanja u vožnji biciklom. :) 

• 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#611 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 28 May 2016 - 09:26 AM

Mnogi probaju žuljanje u genitalnom predelu rešiti naginjanjem nosa sedla ka dole. Međutim, ako je nagib veći od svega par stepeni, to stvara pojačano opterećenje na ruke, pa se problem neudobnosti samo premešta. 

Rupa nekima odgovara, nekima čak smeta. Takođe, važnije od postojanja rupe je da oblik sedla (po horizontali i vertikali - kako je uvijeno sedlo, gde je mekše, gde tvrđe i tako dalje) odgovara vozaču. Neko voli ravnija, neko zakrivljenija i sl. Na kraju, zavisi i od položaja sedenja - koliko se ko spušta u dropovima na primer.

Mada, za neke ljude i situacije je najbolje kad čovek ima "bol u genitalnom predelu".  :)

• 0

#612 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 29 May 2016 - 07:35 PM

http://cannondaleclu...saddle.html?m=1

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#613 joca93

joca93
  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • LocationNi

Postavljeno 18 June 2016 - 11:25 AM

Pozdrav. Vozim mbt bicikl i na redu je doslo sediste. Nasao sam selle royal model i ne mogu da se odlucim da li da kupim model athletic ili moderate. Znam da zavisi od ugla sedenja, ali cenim da bi za ovaj tip bicikla vise athletic odgovarao? Puno hvala.

EDIT: postavljam ovde pitanje jer bih naruciovao preko neta i nemam mogucnost da sedista uzivo vidim

http://www.zlatnitoc...gel-8229ur.html

http://www.zlatnitoc...230-musko-.html

• 0

#614 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 18 June 2016 - 11:34 AM

Mislim da si jedini koji može da da odgovor na to pitanje. Ima u ovoj temi dosta opštih smernica i uputstava, pa vidi spram toga i planirane namene bajsa šta bi tebi više odgovaralo. Meni je super Suez sedlo iste marke i to vozim na MTB-u.

• 0

#615 asdarko

asdarko
  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts

Postavljeno 28 June 2016 - 01:44 PM

Pre oko mesec dana sam kupio   sediste "Selle SMP TRK Medium Trekking". Nakon 500 km voznje, jedna je bila od 120km, stvarno mi se pokazalo fantasticno!

• 0

#616 draka

draka
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1058 posts
  • LocationBeograd, Trosarina

Postavljeno 28 June 2016 - 05:21 PM

Mali update za famozno Charge Spoon.

Nakon dosta zlopacenja na fruskoj gori i pedaliranja i uzbrdo i po ravnom.
Apsolutno nikakvih smetnji, bolova, trnjenja ili otupljenja.

Doduse s uloskom i to najjeftinijim nekim mogucim nakamura, ali ovo sediste mi je savrseno udobno.

Najbolja investicija koju sam iada napravio.

Sent from my m2 note using Tapatalk
  • 0

ಠ_ಠ

#617 Bici_1

Bici_1
  • Members
  • PipPipPip
  • 117 posts

Postavljeno 28 June 2016 - 06:13 PM

Imaju udobna sedista, ali uvek dupe utrne na dugoj voznji. Jedino da odvalis sediste od juga, mozda bi to uspelo.
  • 0

#618 redjam

redjam
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Postavljeno 22 July 2016 - 07:39 PM

Imam problem sa zuljanje al samo na levo strani, promenila skoro bajs, time i sediste medjutim opet isto. Jel to znaci da mi leva noga kraca :D.
Jel nepravilno vozim il sta?
  • 0

#619 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 22 July 2016 - 07:52 PM

Mozda je previsoko sediste?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 1

#620 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 23 July 2016 - 10:03 AM

Moguće je da je leva noga malo kraća (bilo funkcionalno, bilo stvarno anatomski), a da je sedlo previsoko.

• 0

5 članova čita ovu temu

0 članova, 5 gosta, 0 anonimnih korisnika