Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#561 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3284 posts

Postavljeno 09 May 2016 - 10:52 AM

A koliko bi po default-u drumsko sediste trebalo da bude sire od sedalnih kostiju? I ako je ergonomsko sediste zakrivljeno pa se zbog toga ne sedi celom sirinom na njemu, jel to onda znaci da bi po tome flat sediste bilo bolje u tom smislu?
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#562 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 09 May 2016 - 11:09 AM

Izgleda su nestale slike, ali tekst je i dalje dobar:

https://www.cervelo....of-road-saddles

• 0

#563 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 09 May 2016 - 11:57 AM

Na kraju se sve svodi na individualno iskustvo. :)
Fiery, kolika ti je sirina sedalnih kostiju, kakvo sediste trenutno koristis, kako si zadovoljan njime i koja ti je najveca kilometraza u jednom danu na tom sedlu?
  • 0

#564 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 09 May 2016 - 02:20 PM

Ništa ti to neće pomoći da tvoje sedlo bude udobnije :wink:

Vozim Selle San Marco Aspide staru verziju, vozio sam ga par puta preko 120 km bez problema. Širinu kostiju ne znam tačno - sedao sam pre neku godinu na Specialized merilicu sa gelom, ali nisam siguran koliko sam precizno izmerio, može lako biti plus ili minus pet milimetara. U svakom slučaju, širina sedalnih kostiju je samo mali deo priče, po mom mišljenju nije posebno korisna sem ako tražiš prvo sedlo. Uz malo iskustva naučiš kakav oblik generalno da tražiš, a na kraju uvek moraš da isprobaš da bi znao da li ti neko konkretno sedlo odgovara.

• 0

#565 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2016 - 02:48 PM

Увек је најбоље пробати пре куповине, али нека правила и савети помажу у сужавању избора. А ако ти је ширина костију 11 цм онда наравно да нећеш мислити да је то посебно корисна ствар, јер ти свако седиште одговара. Да ти је ширина 14 цм било би ти много важније. :) Иначе, према табели SQLab, за хронометарски положај не додаје се ништа, за друмски +1, за МТБ око +2 (зависно од стила вожње, може и +3), трекинг +3 и усправан +4, тако некако. Немам сад линк на ту табелу, али лако се нађе на њиховом сајту. А мислим да сам је већ и линковао у овој теми. Према стилу вожње и положају, препоручује се и тврдоћа. Што усправнији положај, то мекше седиште и што дужа вожња, то тврђе. То је стандардна препорука, али опет не одговара свима. А да ли је боље равно седиште, то је дискутабилно. Ако је широко, може јако да смета бутинама приликом педалања. Зависно од анатомије и положаја, закривљено седиште би опет могло да притиска меко ткиво и нерве између седалних костију, итд.

• 1

#566 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 09 May 2016 - 05:44 PM

Ja se držim principa da kad probaš sedlo možeš da osetiš šta fali, a gde ima viška. Sama širina sedla naspram širine vrhova sedalnih kostiju je strašno mali deo cele jednačine. Meni recimo Fizik Antares nije odgovarao kad sam probao jer je srednji deo preuzak, iako je zadnji deo dosta širi od Aspide. Ne smeta premeriti se, naročito kad ništa ne košta, ali nema tog merenja koje će da ti odabere pravo sedlo.

• 1

#567 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 11 May 2016 - 09:46 PM

Ništa ti to neće pomoći da tvoje sedlo bude udobnije :wink:

Vozim Selle San Marco Aspide staru verziju, vozio sam ga par puta preko 120 km bez problema. Širinu kostiju ne znam tačno - sedao sam pre neku godinu na Specialized merilicu sa gelom, ali nisam siguran koliko sam precizno izmerio, može lako biti plus ili minus pet milimetara. U svakom slučaju, širina sedalnih kostiju je samo mali deo priče, po mom mišljenju nije posebno korisna sem ako tražiš prvo sedlo. Uz malo iskustva naučiš kakav oblik generalno da tražiš, a na kraju uvek moraš da isprobaš da bi znao da li ti neko konkretno sedlo odgovara.

Ma ništa ne fali mom sedlu, ja sam ga vozio do 150 km u danu, i nije baš da nisam ništa osetio posle toga, bilo je možda malo nelagodnosti, što je iščezlo istog dana i nije ostavljalo ama baš nikakve posledice. Hoću da kažem, mislim da je posle 6 i više sati na bajsu, normalno da zadnjica to bar malo oseti. 

Razlog zbog kojeg sam ja predložio da ljudi predstave sedlo koje koriste, jeste zbog toga da bi oni koji traže odgovarajuće mogli da pročitaju nešto više o iskustvima, mišljenjima drugih ljudi koji su baš određen tip sedišta određeno vreme koristili. Svaka čast na korisnim linkovima, ali iskustvo u praksi se uvek pokaže kao najdelotvornije.... 

• 0

#568 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 12 May 2016 - 04:11 AM

Ja se držim principa da kad probaš sedlo možeš da osetiš šta fali, a gde ima viška. Sama širina sedla naspram širine vrhova sedalnih kostiju je strašno mali deo cele jednačine. Meni recimo Fizik Antares nije odgovarao kad sam probao jer je srednji deo preuzak, iako je zadnji deo dosta širi od Aspide. Ne smeta premeriti se, naročito kad ništa ne košta, ali nema tog merenja koje će da ti odabere pravo sedlo.

+1

Antares ubijao u dropovima, a sve ostalo bilo super. I po merenju i po izgledu ovako, i po kraćoj probi. Baš to što pričaš: ceo oblik, pa zakrivljenost po vertikalnoj osi, više stvari utiče.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#569 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 12 May 2016 - 06:35 AM

Ma ništa ne fali mom sedlu, ja sam ga vozio do 150 km u danu, i nije baš da nisam ništa osetio posle toga, bilo je možda malo nelagodnosti, što je iščezlo istog dana i nije ostavljalo ama baš nikakve posledice. Hoću da kažem, mislim da je posle 6 i više sati na bajsu, normalno da zadnjica to bar malo oseti. 

Razlog zbog kojeg sam ja predložio da ljudi predstave sedlo koje koriste, jeste zbog toga da bi oni koji traže odgovarajuće mogli da pročitaju nešto više o iskustvima, mišljenjima drugih ljudi koji su baš određen tip sedišta određeno vreme koristili. Svaka čast na korisnim linkovima, ali iskustvo u praksi se uvek pokaže kao najdelotvornije.... 

U kolima zavaljen kad sediš šest sati, osetićeš, a kamoli na biciklu. Ali generalno na sedlo najmanje mislim na kraju duge vožnje.

Dobro je možda videti po tuđem iskustvu kakvo sve sedlo može da bude udobno, ali je bitno i razumeti kakve razlike među sedlima postoje i kako utiču na udobnost. Eto taj Antares mi ne odgovara zbog oblika (T-shaped vs. pear-shaped), dok mi recimo Prologo Scratch Pro koji je slične širine i oblika odozgo kao Aspide ne odgovara zbog zaobljenog profila (flat enough). I Antares i Scratch Pro su dugo bili među najpopularnijim sedlima među profesionalcima, ali meni to njihovo iskustvo ništa ne znači.

• 1

#570 Gyiva

Gyiva
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 22 May 2016 - 01:59 PM

Hello :-)
Za Cannondale trail mi treba dobro muško sedište, 30 °.
Kakve su preporuke?
Pre svega bih iz PlanetBike, nešto kao Respiro soft athletic 5130, do 7000 din.

Sony Xperia ZR
  • 0

#571 Sharance

Sharance
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 598 posts
  • LocationObrenovac

Postavljeno 22 May 2016 - 02:01 PM

a35174b26a26f0eaac09612ce91c157f.jpg
Extra sedište bar meni
  • 0

#572 Gyiva

Gyiva
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 22 May 2016 - 03:33 PM

To je to, hvala B-)

Sony Xperia ZR
  • 0

#573 neutral

neutral
  • Members
  • PipPip
  • 60 posts

Postavljeno 22 May 2016 - 08:09 PM

a35174b26a26f0eaac09612ce91c157f.jpg
Extra sedište bar meni

Je'l nosiš uložak na ovom sedištu?
  • 0

#574 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 22 May 2016 - 08:31 PM

Kakav ulozak?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 0

#575 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 22 May 2016 - 08:37 PM

Je'l nosiš uložak na ovom sedištu?

Jok tampone...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#576 draka

draka
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1058 posts
  • LocationBeograd, Trosarina

Postavljeno 22 May 2016 - 08:44 PM

5f4e22848f0c84f46fffd4fe9516cf0d.jpg

Kratak updejt nakon 3 nedelje provedene na novom sedlu.

Ukratko ovo je najudobnije sediste koje sam imao.

Poso vozim bez uloska, nema trnjenja zuljanja ili cudnog oblika. Sedlo prosto pase. Poprilicno je tvrdo ali se ne oseca. Postava je tacno gde treba.

Posto vozim i u farmericama ponekada, dobra stvar je da nema preslikavanja boja nakon voznje.

Sediste je orekriveno vestackom kozom koja jako lepo lezi i prijatna je na dodir, a pritom onemogucava klizanje kada je vlazno.

Topla preporuka ako je nekome potrebno dobro sediste, za 24$ sa ebaya moze da se nadje u razlicitim bojama.

Sent from my m2 note using Tapatalk
  • 0

ಠ_ಠ

#577 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1528 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 22 May 2016 - 08:48 PM

Koji bicikl ti vozis sa ovim sedistem? Posto voznja po sumi gore dole i voznja drumom od 200km mislim da nisu iste. Mislim da pre nego sto neko preporuci neko sediste neka napise i koji tip bicikla voznje itd vozi.
  • 1

#578 draka

draka
  • Members
  • 1058 posts

Postavljeno 22 May 2016 - 08:51 PM

Koji bicikl ti vozis sa ovim sedistem? Posto voznja po sumi gore dole i voznja drumom od 200km mislim da nisu iste. Mislim da pre nego sto neko preporuci neko sediste neka napise i koji tip bicikla voznje itd vozi.

All mountain 29era.

Vozim ga i po drumu i po sumi. Za sada u proseku su voznje oko 30-40km. A znaju nekada i duze.

Onave sediste je od strane proizvodjaca namenjeno kao univerzalno.

Charge razlikuje sedista po oblicima a ne po disciplinama.

Spoon je njihov srednji oblik.

• 0

ಠ_ಠ

#579 Sharance

Sharance
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 598 posts
  • LocationObrenovac

Postavljeno 22 May 2016 - 09:05 PM

Jok tampone...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

n2:hahaha  n2:hahaha

Draka ja imam Selle Royal respiro athletic soft, za moju pozadinu ekstra udobno i na laganim i kratkim turama 30-40km uglavnom vozim u pamučnom šorcu i sve je ok. Međutim na dužim turama ne idem bez biciklističkih ma koliko ti se sedište činilo udobno.

• 0

#580 draka

draka
  • Members
  • 1058 posts

Postavljeno 22 May 2016 - 09:36 PM

n2:hahaha n2:hahaha

Draka ja imam Selle Royal respiro athletic soft, za moju pozadinu ekstra udobno i na laganim i kratkim turama 30-40km uglavnom vozim u pamučnom šorcu i sve je ok. Međutim na dužim turama ne idem bez biciklističkih ma koliko ti se sedište činilo udobno.

Meni je najudobnije sediste pre ovog bilo fizik tundra.

A od prethodnih, imao sam san marco zoncolan, fizik tundru, felt sport, bontrager ssr i par velo sedista.

A sve ispod 100km vozim bez uloska, samo jace preko toga izvlacim bici cega.

• 0

ಠ_ಠ

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika