Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#221 Brane

Brane
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 359 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 04 October 2013 - 12:18 PM

Pozdrav svima!
Unapred se izvinjavam ako je već bilo reči o ovom sedištu, ali ne nađoh ništa na tu temu. Interesuje me da li je neko od vas koristio sedište Adamo tj. bilo koji od njihovih modela i kakvi su utisci i iskustva?
Postavljena slika
  • 0
Staro pravilo za kupovinu bicikala i delova: lagano, dugotrajno, jeftino - izaberite dvoje od toga.

#222 zoran031

zoran031
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 392 posts
  • LocationUzice

Postavljeno 05 October 2013 - 03:31 PM

Pošto zadnjica nije htela da se prilagodi sedištu, ja sam pustio da se sedište prilagodi njoj. :D Funkcioniše :!:
  • 0

5926 km u pola 2012    15605 km u 2013   11674 km u 2014   11858 km u 2015   7577 km u 2016   5423 km u 2017   prebačeno 12000 km u 2018

Da citiram profesora:

-Ovce moje budite u vinkli, evo mene stižem na bicikli

#223 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 14 November 2013 - 05:25 PM

Kao što naslov kaže šta kupiti? Dilema je da li da kupim još jedan šorc sa uloškom ili neko mekše (možda sa gelom) sedište? Vozim treking bicikl i tokom sezone sam pravio ture od 70 do 110 km u jednom danu. To su činjenice. Generalno mi je želja da se rešim uložaka bilo da su u pitanju gaće ili biciklistički šorc. Koristim i jedno i drugo i ubeđen sam da koliko pomažu toliko i odmažu. Pitate se zašto ovo tvrdim? Svi znamo koja je korist od ovakvog veša. Međutim, ja sam iskustvom došao do zaključka da nošenjem pomenutog veša se poništava sva konstruktivna osobenost sedišta. Konkretno, ako sedište ima udubljenje po sredini ili još bolje rupu, sedanjem zadnjicom pod kojom je uložak samo "zatrpamo" prorez debljinom uloška i ponovo vršimo pritisak tamo gde ne želimo!? Da ne pominjem da od ventilacije kroz rupu nema ništa zahvaljujući ulošku! Onda sam letos upriličio jednu vožnju bez uloška uz korišćenje bokserica koje nisu pamučne nego od nekog materijala vrlo sličnog materijalu od kojeg se šije biciklistička oprema. Primetio sam da je temperatura, tamo dole, bila mnogo niža nego inače. Jedino nepovoljno je bilo to, što zahvaljujući činjenici da vozim sedeći na nečemu što se može nazvati dašcicom, da su moje sedalne kosti još dugo pamtile pomenutu vožnju :-) Mene od tada ne napušta dilema sa početka ovog pisanja, pa se odlučih na savetovanje sa vama ;-) Dodaću da sam počeo zaljubljeno da gledam neka Selle Royal (Alpine, Freccia i sl.) sedišta i razmišljam o slobodi pokreta bez guze koja liči na guze nekih primata...
  • 0

#224 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 14 November 2013 - 06:22 PM

Ne znam koji sorc vozis, nadam se da nema gela u ulosku.
I kupi tvrdje sediste, s obzirom da vozis duze ture. :wink:
  • 0

#225 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 14 November 2013 - 06:59 PM

Moja metoda je udobno sediste(ne mora da bude sa gelom)+kupace gace (zbog ventilacije)...
Inace vozim selle italia q-bike,tvrdo presovano i ving flex...
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#226 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1706 posts

Postavljeno 14 November 2013 - 08:43 PM

Mislim da si se za uložak istripovao.
Osnovno je da nađeš adekvatno sedište - dovoljno tvrdo za duge ture i oblika adekvatnog tvom polžaju na biciklu.
Ja vozim čisto karbonsko sedište i uz uložak nemam nikakvih problema.
  • 0

#227 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 14 November 2013 - 08:58 PM

Ja bih samo preko leta voleo malo vise luftiranja, nije ni zdravo da sve uvek bude u znoju i toploti, kao leti obicno sto biva (bar za muskarce, ne znam koja je najpovoljnija temperatura za zene u tom kontekstu).
Za sediste se slazem, pravo sediste je dobro projektovano i ako ga podesis kako treba uvek ces sedeti onako kako je najbolje. Znam jer cesto vozim drugi bajk koji ima obicno Velo Plush sediste i stalno se nesto namestam na njemu, dok na SQLab sednem i to je to, seo sam, nema ni pritiska ni nicega :) Jedina mana SQLaba, mora cesto da se vozi da bi se zadnjica navikla, cim ne vozim nedelju-dve, treba mi par voznji da se dupe navikne, jer je tvrdo sediste.
  • 0

#228 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 14 November 2013 - 10:11 PM

Ne znam koji sorc vozis, nadam se da nema gela u ulosku.
I kupi tvrdje sediste, s obzirom da vozis duze ture. :wink:

Gaće ni šorc mi nemaju gel. Da li misliš tvrđe sedište i ponovo nošenje veša sa uloškom ili misliš tvrđe sedište od, u mom postu pomenutih , SR modela, bez upotrebe uloška?

Izgleda da Brko83 redovno vozi upravo ono što sam ja letos probao. Moje gaće su neke bokserice čiji materijal neodoljivo podseća na materijal za kupaće :-) E, sad, trenutno sedište je jako, jako tvrdo i bez uloška ume da bude, hm, interesantno ;-)...
  • 0

#229 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Postavljeno 14 November 2013 - 10:17 PM

Ves sa uloskom i bas tvrdje sediste. Ne ta penzionerska sa pola kile gela. Evo gledam ovo Freccia, imam slican model kuci i ubi me, cini mi se oko prostate. Ne pamtim vise, zato sto skuplja prasinu poslednjih 6-7 godina.
  • 0

#230 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 14 November 2013 - 10:20 PM

Da, ali to me ne resava uložaka, što mi je bila osnovna ideja :-(
Sem Brko83, da li iko koristi neko sedište i koje, a da pri tome ima veš koji je kao kupaće?
  • 0

#231 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 14 November 2013 - 10:26 PM

Kako mislis bez uloska da vozis duze ture?
Tvrdje sediste i dobar ulozak je provereno dobra kombinacija.
  • 0

#232 Rade_NS

Rade_NS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 471 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 November 2013 - 10:51 PM

Hoce da ti kazu da bez uloska tesko da ces preziveti (tj tvoje dupe) tu voznju od 70-100 km, bez obzira na sediste... :) Jedino da naviknes da posle svake voznje 2-3 dana hodas kao kaubojac tj. kao da si sisao sa konja... :D
  • 0
Vidimo se kad se vidimo, cujemo se kad se cujemo...

#233 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 November 2013 - 12:10 AM

Pretpostavljam da će sledeće srpsko otkriće biti da je bicikl najbolje voziti bez uloška.
Vivicav, ako je tebi ok, guraj ti to, ali nemoj da dižeš revoluciju.

Vozi i ćuti. Svi će misliti da si fakir.
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#234 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Postavljeno 15 November 2013 - 01:31 AM

I ja vozim bez uloska, SQLab 611 i Wilson seamless short, preko obucem bermude, a kad su Wilson na pranju obucem obicne kupace tipa speedo samo ih izvrnem da me ne grebe sav po unutrasnjem delu butina. Ali vozim MTB pa voznje nisu duze od dva i po sata. Ono sto mozes da uradis bez kupovine nove opreme su one 'zenske' vezbe za zadnjicu da od misica napravis prirodnu gel zonu i da povecas brzinu okretanja pedala, onda je tezina tela vise na nogama pa lakse podnosi guza. Sto se sedista tice mozda ti odgovaraju ona gde je sedalni deo 'ravan' tipa SQLab, Brooks... na zalost cena im nije mala.
  • 0

#235 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 15 November 2013 - 03:59 AM

Hvala svima na sugestijama i mišljenjima :-) Nije mi cilj biti originalan niti revolucionaran već, za moj ukus, pojednostaviti stvari :-)
  • 0

#236 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 15 November 2013 - 12:52 PM

Nije mi cilj biti originalan niti revolucionaran već, za moj ukus, pojednostaviti stvari :-)

Pa stvari su vec jednostavne :)
Ako se vozikas po gradu mozes da vozikas u bilo cemu, ako mislis da ozbiljno vozis tih 100km, nema te stvari koja ce da ti zameni dobar ulozak.

I samo kao primer...na jednoj turi od 100km sam dobio zuljeve samo zato sto se postava ulozka malo naborala.
  • 0

#237 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 15 November 2013 - 01:03 PM

Iz mog iskustva, tj mojoj zadnjici, je mnogo bitnije dobro sediste nego dobar ulozak. Vozio sam 100+ i sa krs uloscima i sa boljim i opet je sediste bilo glavni faktor udobnosti.
  • 0

#238 Rade_NS

Rade_NS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 471 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 November 2013 - 01:21 PM

Dule naravno, to niko ne spori (ili da pricam u svoje ime), ali dzaba i dobro sediste na duzim relacijama bez uloska... Pre ili kasnije pocinje da smeta tj. zulja svako sediste. Makar ja jos nisam upoznao nekoga ko moze da predje 100-200 km i da mu bude super bez uloska ili makar oni gelova sto idu na sediste. :D
  • 0
Vidimo se kad se vidimo, cujemo se kad se cujemo...

#239 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 15 November 2013 - 02:17 PM

Naravno, samo sam hteo da skrenem paznju da ne mora nuzno da znaci da skup ulozak = dobar ulozak, jer ce mozda i neki jeftiniji odraditi posao jednako dobro, kao sto je to kod mene slucaj. :)
Al opet ovo sve je dosta individualno sto se da primetiti, sem probanja (i trosenja para :( ) nema pravog saveta, vise smernice :)
  • 0

#240 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 16 November 2013 - 10:47 PM

I još samo jedno pitanje. Da li uložak pomaže samo većoj udobnosti (manje žuljanje sedalnog dela) ili doprinosi i zdravstvenoj preventivi kao, npr., otvor i kanali na sedu?
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika