Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#141 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Postavljeno 07 February 2013 - 03:43 PM

Izgleda mi suvise penzionerski da bi islo na planinski bicikl
  • 0

#142 dzonihsv

dzonihsv
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 352 posts
  • LocationL.S.D.

Postavljeno 07 February 2013 - 05:01 PM

Izgleda, ali znam par ljudi koji voze trekinge i mtb-ove i imaju Brooks sedište. Bukvalno se kunu u njega. :) Po njihovim pričama, prvih 200-300km na Brooks sedištu nije ništa drugačije nego na sedištu od 500-1000 kinti. Posle toga, kad se sedište oblikuje prema tvojoj zadnjici tj. sedalnim kostima, kažu da postaješ jedno sa sedištem i jednostavno zaboraviš na bilo kakvo žuljanje. Jednostavno, neko se kune u njega, nekome izgleda glupo, nekoga čak i žulja...

Naravno, imaš ti svakako i još esktra udobnih sedišta pored Brooks-a, ali ovo pišem ono što mi ljudi rekoše. :)
  • 0
Postavljena slika

#143 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 07 February 2013 - 05:55 PM

Izgled ne da mi je nebitan, nego je poslednja rupa na svirali. Najbitnije jeste da je udobno za kicmu, onda za nasledstvo, zadnjica je tek na zadnjoj poziciji sto se udobnosti tice :)

A negde sam jos citao reci hvale za brooks, sad cu malo da prekopam net da vidim sta imaju sve u ponudi.
  • 0

#144 alx

alx
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 679 posts

Postavljeno 07 February 2013 - 06:47 PM

Kako da znam koja sirina sedista mi odgovara? Na sq lab sajtu pise nesto, valjda u zavisnosti od sirine izmedju sedalnih kosti, ili cega vec. Pise da obuceni prodavci umeju to da odrede za njihova sedista, ali jbg ja cu morati napamet :)

U nekoj prodavnici u Espanji su mi dali da sednem na parce nekog sundjerastog materijala (brendirano "specialized") koji je na sebi imao iscrtane podeoke u santimetrima i inchima.
Materijal je od onih koji "pamte" tako da kad ustanes lepo vidis dve rupe na mestima gde su bile tvoje sedalne kosti i to je to.
Kapiram ako sednes na npr stiropor (kao Predsednik :mrgreen: ) dobices isti efekat. Posle samo izmeris rastojanje od sredine do sredine ulubljenja na stiroporu i dobijes razmak svojih sedalnih kostiju.
  • 0

when you look into abbyss, the abbyss looks into you        www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe)            www.facebook.com/bikecologic

#145 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 07 February 2013 - 06:55 PM

Jastuk od memo pene mi deluje kao logičniji izbor za uzimanje mere pozadine.
  • 0

#146 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 07 February 2013 - 07:42 PM

A jel se savija sa strane na stranu kad potiskujes pedale? :mrgreen:

Tvrdi su amorti - ne ljuljaju bez veze. Ja sam prezadovoljan. Prvih 200 kilometera je trebalo da se malo razgazi (koža se oblikuje po telu, kao kožne cipele). Sad sam prezadovoljan. Ne nabijam toliko kičmu na džombama, ne pritiska jaja, nije preusko da žulja, a ni preširoko da smeta butinama.

Što se estetike tiče: deluje retro, ali cool. Ko ima baš moderan bajs, možda se ne uklopi. Mene lično zabole za to, samo da je dobro i udobno. Jedina mana je cena - za bajs do posla i nazad, puno para zaključano na parkingu. Al' dok ide - ide, izem ga.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#147 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 07 February 2013 - 08:14 PM

@alx
Dobra ideja. Samo ne znam, kad izmerim rastojanje, da li treba da dodam koji cm ili? Mislim, ne znam gde moje sedalne kosti treba da nalezu na konkretnom modelu sedista, zato pitam.

@pavaobg
Istu zamisao imamo, samo cu morati da idem u neku radnju gde ih prodaju da zamolim prodavca za uslugu, skoro sam kupovao krevet pa cu mozda kod tog, mozda se smiluje :mrgreen:

@falloutboy
Cool, mozda cu i njega onda razmotriti, a mozda imaju i neki model koji je vise fleksibilan kad se potiskuju pedale. Za rupe.. Jbg, moracu da se navikavam da ustajem za sve neravnine, do sada sam se dizao iz sica samo za one vece.
  • 0

#148 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 February 2013 - 05:29 AM

@alx
Cool, mozda cu i njega onda razmotriti, a mozda imaju i neki model koji je vise fleksibilan kad se potiskuju pedale. Za rupe.. Jbg, moracu da se navikavam da ustajem za sve neravnine, do sada sam se dizao iz sica samo za one vece.

Sedište ne bi trebalo da se savija i ljulja dok vrtiš pedale. Samo kod udara u džombu da odradi posao kako ne bi nabio kičmu. Ako ljulja sve vreme, to može smetati. Sedišta sa mekanim federima (doduše malo šira) se mogu za male pare naći kod nas, probati.
  • 0

#149 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 08 February 2013 - 02:30 PM

Koliko sam skapirao, ovo sediste je tvrdo i ne ljulja nesto mnogo vec se samo blago savija prilikom potiska pedala: http://www.sq-lab.co... ... ctive.html
Ovde ima ilustracija kako radi, za model iz druge kategorije ali istog principa: http://www.sq-lab.co... ... el-en.html
Sad nisam pametan sta je bolje, da li da amortizuje samo rupe ili ova varijanta.
Kad kazes smeta, u kom pogledu? Ako mislis da se rasipa energija, moracu i sa tim da se pomirim, ima bitnijih stvari od brzog tempa :)
  • 0

#150 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 February 2013 - 06:35 PM

Kad kazes smeta, u kom pogledu? Ako mislis da se rasipa energija, moracu i sa tim da se pomirim, ima bitnijih stvari od brzog tempa :)

Mene nervira kad skakućem gore-dole. Smeta da lepo okrećem pedale. Uzeo sam jedan bajs koji je imao amort u cevi sica i najlepše mi je bilo kad se amort raspao, pa sam stavio običnu, krutu cev. Slično je sa premekanim federima.

Meni treba kad naletim na rupu/džombu koju nisam video na vreme da amort odradi posao, a da inače ne postoji. :)

Za udobniju vožnju po zemlji, ili kaldrmi, bolje je imati prave amorte na točkovima, ili samo deblje gume, pa da se malo manje napumpaju (ovo drugo preferiram iz više razloga).

Naravno, nismo svi isti i najbolje je probati ,pa videti šta ti odgovara.
  • 0

#151 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 12 February 2013 - 07:42 PM

Danas sam isao do Pilota i sedeo na SQLab meracu... Tj stolici sa gripovima ispod sedalnog dela (da bi se rukama uhvatilo i bolje ocrtalo) i parcetom kartona na vrhu gde se ocrtavaju sedalne kosti :)
Kaze mi ovaj decko sto je izmerio oko 13cm.. Ja cu premeriti opet za svaki slucaj, nesto mi nije ulivao poverenje jer je posle gledajuci u ovo:

Postavljena slika

Rekao da mi treba sediste do 13cm (rekao sam mu da vozim mtb). Evo i spiska sedista uz koje ide ovaj grafikon: http://postimage.org/image/c3h3j3der/

Mene zanima, koja od ove dve pozicije je za mtb, +2 ili +3? Deluje mi je da je +2 vise za MTB a +3 za trekking. A ja opet koristim MTB vise kao trekking hehe :mrgreen:
Najverovatnije cu uzeti SQLab 602 active samo da odlucim za sirinu i narucujem za koji dan.
  • 0

#152 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 February 2013 - 06:05 AM

Karlična kost se sužava, kako ideš od dupeta prema stomaku. Što si više nagnut napred, kosti su bliže, pa je praktično bolje imati uže sedište. Isto radi i obrnuto - što si uspravljeniji, sve je širi razmak kostiju na koje se oslanja težina. Moraš sam proceniti, kad sedneš na SVOJ bajs, onako kako ti voziš, šta ti odgovara.

Super je što imaju to za merenje, a idealno bi bilo da ti daju sic na probu - ostaviš novce i odvezeš se na po sata oko radnje, da vidiš odgovara li ti.

Nekom odgovaraju sicevi sa rupom u sredini, nekom ne. Neko voli više gela, neko ne. Dosta stvari ima individualnih. Čak i sam oblik sica, tj. da li je ravan, zakrivljen i sl. je stvar ukusa i to ti niko ne može reći, samo ti da probaš, uporediš.
  • 0

#153 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 13 February 2013 - 12:23 PM

Probao sam sinoc kako sedim na svom bajsu i blize sam ovoj +3 poziciji. Takodje oblik mi se cini da ce mi odgovarati, sedista sa rupom sam probao i odgovarala su mi (sto se rupe tice) ali su bila previse mekana. Juce sam u radnji probao (na dodir) neka sedista slicna ovom sto cu uzeti i deluju tvrdo bas onako kao sediste koje inace koristim i odgovara mi.
Naravno znam da je individualno i da treba probati, ali sediste koje hocu da kupim uopste nemaju pa je malo nezgodno (niti sam uspeo da nadjem nekog ko ga ima). Kad stigne probacu ga, ako posle 500nak km i dalje ne odgovara ide u oglase, jbg.
  • 0

#154 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 14 February 2013 - 02:55 PM

Izgled ne da mi je nebitan, nego je poslednja rupa na svirali. Najbitnije jeste da je udobno za kicmu, onda za nasledstvo, zadnjica je tek na zadnjoj poziciji sto se udobnosti tice :)

Šta te tačno muči u vezi kičme dok voziš, i jesi li siguran da je to baš do sedišta? Može da bude pogrešna veličina bicikla i/ili pogrešan položaj.
  • 0

#155 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 15 February 2013 - 01:37 AM

Muci me cim sednem, nebitno da li je na bajs :?
Bajs trenutno ni ne vozim, ali kad budem krenuo opet da vozim za 2 meseca (ako oporavak bude isao po planu) zelim da imam sto udobnije sediste za kicmu, posto imam herniju na 2 mesta.
Inace je moguce da mi se povreda brze pokazala zbog neodgovarajuce velicine rama, ali nije je bajs prouzrokovao, vec samo ubrzao njeno ispoljavanje. Sad sam uzeo ram odgovarajucih dimenzija, ne moram toliko da se povijam ka napred da bih dohvatio korman, vec je kicma vise ispravljena tako da se nadam da ce to u kombinaciji sa dobrim sedistem olaksati voznju tj spreciti nove povrede.

Inace sam narucio SQLab 602 Active sirine 16cm... Seo sam na bajs, stavio fotoaparat sa strane da me slika i skapirao da mi treba sediste te sirine jer vozim vise uspravno.
  • 0

#156 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 February 2013 - 05:43 AM

Muci me cim sednem, nebitno da li je na bajs :?
Sad sam uzeo ram odgovarajucih dimenzija, ne moram toliko da se povijam ka napred da bih dohvatio korman, vec je kicma vise ispravljena tako da se nadam da ce to u kombinaciji sa dobrim sedistem olaksati voznju tj spreciti nove povrede.

Meni se leđa manje umaraju kad nisam uspravan. Kad sam povijen, onda malo više rade mišići, ali se kičma manje nabija. Kod uspravnog sedenja, svaka džomba nabija pravo kičmu, dok kad sam vodoravan sve nose mišići. Možda vredi razmisliti i o tome, probati neki skroz spušteni položaj (kao na trkačkom bajsu). Naravno, uz savet sa lekarom.

Joga čini čuda.
  • 0

#157 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 15 February 2013 - 03:46 PM

Trenutno i radim neku vrstu istezanja samo ne smem da preterujem jer se misici previse naduju i onda opet problemi jer pritiskaju kicmeni stub. A kad zavrsim sa time onda svakako joga do kraja zivota, nemam nesto puno izbora tu :)

Meni nikako ne odgovara povijen polozaj, bar ne ovako van bajsa... A i ono malo sto sam vozio bajs (sa povredom, zadnjih par nedelja) mi nije odgovaralo kad sam povijen. Kicmi ne odgovara ni povijen polozaj, i tad se diskusi nabijaju. Ne mislim na nabijanje od rupa na putu, vec sam polozaj nije prirodan. E sad videcu kad krenem opet da vozim sta ce mi vise odgovarati, ali cu gledati da mi kicma bude uspravna, makar morao za svaku neravninu da ustajem iz sedista. I sad mi doktor stalno prica da ispravljam kicmu.
  • 0

#158 brancko

brancko
  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • LocationLazarevac-Vrbovno

Postavljeno 17 February 2013 - 07:17 PM

Pozdrav svima...Generalno,da li je za duze voznje bolji sic sa rupom ili ne ?
  • 0

#159 djole1997

djole1997
  • Members
  • 1103 posts
  • LocationBgd-Blokovi

Postavljeno 17 February 2013 - 07:20 PM

Pozdrav svima...Generalno,da li je za duze voznje bolji sic sa rupom ili ne ?

Sve zavisi od zadnjice valjalo bi da probas i vidis koje ti odgovara.
  • 0
Our needs are few,our wants are many.

#160 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 17 February 2013 - 07:45 PM

Ako ti ne odgovara sa rupom, onda bar gledas sediste koje je u zadnjem kraju malo uzviseno u odnosu na prednji kraj, da bi se tezina oslanjala na sedalne kosti a ne da ti pritiska prostatu itd...
Ja sam vozio duze ture i sa ravnim sedistem pa nisam osetio neke tegobe ali kad sam probao sediste sa rupom bilo mi je lakse sto se tice "nasledstva" :)
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika