Jump to content

Photo

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Please log in to reply
1391 replies to this topic

#121 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Posted 07 September 2012 - 07:18 PM

Još nešto. Ako sic pomeraš u nazad, onda si dalje od pedala, pa mora šticna da se malo spusti. Ako se pomera napred, obrnuto, naravno.

To ne mora da znaci, gleda se polozaj kolena u odnosu na osovinu pedale, mozda mu je trenutni polozaj nekoliko cm ispred (inace je bolje ispred nego iza). Za vise informacija nek konsultuje pretragu :)
  • 0

#122 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 07 September 2012 - 07:21 PM

Još nešto. Ako sic pomeraš u nazad, onda si dalje od pedala, pa mora šticna da se malo spusti. Ako se pomera napred, obrnuto, naravno.

To ne mora da znaci, gleda se polozaj kolena u odnosu na osovinu pedale, mozda mu je trenutni polozaj nekoliko cm ispred (inace je bolje ispred nego iza). Za vise informacija nek konsultuje pretragu :)

Lupi čovek, pa ostane živ.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#123 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 07 September 2012 - 09:23 PM

Hvala na savetima :)

Isecak tj rupa za prostatu nije ni meni neophodna za udobnost, ali to trazim cisto da bih ublazio moguce probleme koje nekad kasnije u zivotu mogu da imam. Prelazio sam i sa Velo sedistem 150km u danu bez preteranih problema, ali tek sa SMP sedistima sam osetio pravu udobnost u prednjem delu.
Inace sam sve sem navedenog probao sem pomeranja sticne gore-dole. Uvek mi je na istoj poziciji sa svim sedistima, tj gledam poziciju noge. Sa SMP Extra sam probao i pomeranje napred/nazad i nista nisam promenio. Sa TRK nisam to pokusavao. Koje ti imas na trekking bajsu, nisam razumeo? :)

Okreni obrni sad ne mogu nista da probam jer pauziram od bajsa, vec nedelju dana nisam seo na isti, a tako ce biti sve do oktobra...
  • 0

#124 Zuba1970

Zuba1970
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationBeograd

Posted 08 September 2012 - 08:13 AM

Evo da se i ja pridruzim "mukama" oko sedista . Kupio prosle godine treking Trek 7200 sa Bontrager sedistem . Nije mi odgovaralo i promenim ga za Selle Royal Lookin.Tu sam se presao jer je sediste vise za moderato polozaj ( 60 stepeni ugao sedenja ). U medjuvremenu kupih i biciklisticke podgace. Posto nikad to nisam nosio predjem se i kupim u XL velicini misleci da ce me stezati ( visina 180 cm a tezina oko 77 kg). Posto nikako nisam mogao da se adaptiram kupim SEDIŠTE ROYAL 8549 MACH BLACK. Ono opet pa tvrdo.trenutno vozim sa njim i koristim podgace. Prelazim oko 40-ak km dnevno. I ja sam pokusavao da pomeram sedite napred nazad pod oglom potpuno ravno. Dok sam na proslom biciklu koristio zensko siroko sedite prelazio i po 70 km nisam imao nikakvih problema.Iskreno neznam vise sta da radim. Zbog svega ovog vise i ne uzivam u voznji bicikla jer stalno imam taj problem sa sedistem ( ili je mozda problem i u velicini biciklistickog donjeg vesa).Dodje mi da kupim "vulgaris" sediste sa buvljaka i da smanjim velicinu podgaca. Sve ovo postaje FRUSTRIRAJUCE. :( :( :(
  • 0

#125 sashinho_almighty

sashinho_almighty
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVetroviti Banat

Posted 20 September 2012 - 05:33 PM

Od mene sve preporuke za Velo competition VL-1413

http://www.price-lis... ... id=5139787
  • 0
"Smrt jednog coveka je tragedija, smrt miliona je statistika"

#126 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Posted 19 October 2012 - 11:24 AM

Nije mi jasna jedna stvar oko mekoce sedista, kaze se da mekano sediste postaje neudobno na duzim voznjama. Ok, ali zasto se onda nose biciklisticke sa uloskom, zasto se ne vozi tvrdo sediste bez uloska?
  • 0

#127 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 19 October 2012 - 12:06 PM

Pa verovatno postoji neka individualna magična granica između tvrdog i mekog :D . Meni posle duže vožnje definitivno prija da je sedište malo mekše, jer mi ne "ranjava" pozadinu, bez obzira što mnogi tvrde da je bolje tvrđe. A to sve opet zavisi od vrste bicikla i terena, načina sedenja, rasporeda težine, prirodne osetljivosti zadnjeg trapa...
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#128 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Posted 19 October 2012 - 12:21 PM

Nije mi jasna jedna stvar oko mekoce sedista, kaze se da mekano sediste postaje neudobno na duzim voznjama. Ok, ali zasto se onda nose biciklisticke sa uloskom, zasto se ne vozi tvrdo sediste bez uloska?

Meko sedlo ti "uđe" pa te posle još više razvali. Uložak ti ne uđe nigde, stoji tu gde je. Tvrda (lagana) sedla se koriste kad više naslanjaš dupe na sedlo nego što sediš na njemu, odnosno, kad noge i ruke nose više težine od zadnjice. (Zato se to čudo na biciklu i zove sedlo a ne sedište, kako noobovi volu da kažu, jer nosi samo DEO težine vozača.)
Tvrdo sedlo na kojem *sediš* će te ubiti, kako god da okreneš. Sedi na dasci (koja ima 10x veću površinu za sedenje) 3-4 sata pa se uveri sam. Poželjno 'rastovaču, čamovina i topola se ne važe :mrgreen:
  • 0

#129 Boki81

Boki81
  • Members
  • PipPipPip
  • 143 posts

Posted 22 October 2012 - 06:01 PM

Pozdrav. Ja vozim capriolo monitor, ove godine kupljen. Već nakon nekoliko vožnji, oko 30-40km počeli problemi sa sjedištem (selle royal). Jednostavno to sjedište mi je smetalo i stvaralo pritisak u predjelu prostate. Ništa drugo nije bilo problem. Pritisak je bio toliki da nakon 15km počinje da smeta i boli, a uvijek sam nosio biciklistički šorc sa spužvom. Sutra dan, naravno, u tom djelu sam osjećao nelagodu i bol. Dakle, samo u predjelu prostate. Ništa više. Neki dan sam vozio sa kolegom, pa smo se zamijenili za bajsove. On ima sjedište velo sa onom rupom kroz sredinu. Čim sam odvozio nekoliko kilometara osjetio sam olakšanje u tom djelu. Ja isti dan naruči velo sjedište i u subotu sam vozio 40 km i nikakvih problema nije bilo. Sjedište je ovdje koštalo 25 KM (12.5 evra). Dakle, najbolje je prije kupovine isprobati od nekog. Uzdravlje!
  • 0

#130 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 22 October 2012 - 09:05 PM

Pozdrav. Ja vozim capriolo monitor, ove godine kupljen. Već nakon nekoliko vožnji, oko 30-40km počeli problemi sa sjedištem (selle royal). Jednostavno to sjedište mi je smetalo i stvaralo pritisak u predjelu prostate. Ništa drugo nije bilo problem. Pritisak je bio toliki da nakon 15km počinje da smeta i boli, a uvijek sam nosio biciklistički šorc sa spužvom. Sutra dan, naravno, u tom djelu sam osjećao nelagodu i bol. Dakle, samo u predjelu prostate. Ništa više. Neki dan sam vozio sa kolegom, pa smo se zamijenili za bajsove. On ima sjedište velo sa onom rupom kroz sredinu. Čim sam odvozio nekoliko kilometara osjetio sam olakšanje u tom djelu. Ja isti dan naruči velo sjedište i u subotu sam vozio 40 km i nikakvih problema nije bilo. Sjedište je ovdje koštalo 25 KM (12.5 evra). Dakle, najbolje je prije kupovine isprobati od nekog. Uzdravlje!

Takvu promenu sam ja osetio čim sam uzeo sedište sa rupom i ako je ovo bez rupe bilo mekše ali bol baš u tom delu kao što si naveo, velika promena i mnogo lagodnije za vožnju, od te promene sam se preporodio.
  • 0

#131 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 24 October 2012 - 06:14 PM

Ja sam sele royal prodao jer na njemu djokicu nisam osećao---uzeo sam sedlo sport turer sa rupom. Letos sam proveo 8 dana na njemu do CG i nazad i bilo je sasvim OK (izgleda da sam imao sreće jer nisam mnogo lutao u vezi nabavke sela). Ipak rupa čuda čini.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#132 pri3rak

pri3rak
  • Members
  • 3504 posts
  • LocationBeograd

Posted 24 October 2012 - 06:42 PM

Ja sam sele royal prodao jer na njemu djokicu nisam osećao

A inace volis da ga osetis? :D
  • 0
Postavljena slika

#133 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 24 October 2012 - 07:16 PM

Ja sam sele royal prodao jer na njemu djokicu nisam osećao

A rupa čuda čini! :)
  • 0

#134 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 24 October 2012 - 09:02 PM

Mislio sam na mog :mrgreen:
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#135 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Posted 28 October 2012 - 03:20 PM

Pitanje za korisnike Fizik Nisene: kako podnosite one savove sa strana sedla? Mene oni zuljaju, vec posle 20 minuta mi osetno smetaju. Koliko vidim, tesko cu ga koristiti bez bici gaca sa uloskom
  • 0

#136 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Posted 28 October 2012 - 03:22 PM

Pa takva sedista su i predvidjena za koriscenje sa biciklistickim. Za ostale varijante idu ona siroka kao fotelja sa federima pa jos skripe :mrgreen: :mrgreen: .
  • 0
.

#137 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Posted 28 October 2012 - 03:44 PM

Selle Royal Mach je mekse i sasvim mi je ok u voznjama od 4-5 sati bez uloska. A i ovo bi bilo ok bez uloska, da nije tih glupavih savova, bodu direktno u sedalne kosti. Kako stvari stoje, menjacu sediste po potrebi: po gradu SR u obicnoj odeci, duze voznje Nisene + ulozak
  • 0

#138 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 07 February 2013 - 02:41 AM

Da li je neko dolazio u kontakt sa SQ Lab sedistima iz Active serije? Znaci, modeli kojima se zadnji deo savija u zavisnosti od opterecenja. Konkretno, mislim na ovaj model: http://www.sq-lab.co... ... ctive.html
Ali i generalno ako neko ima iskustva sa nekim drugim modelom iz Active serije slobodno neka pise. Tipa, da li se mnogo energije gubi na savijanje sedista i slicno.

Gledam da kupim sediste koje ce biti sto udobnije za kicmu, a sq lab na svom sajtu hvali bas ovu seriju za tu namenu. Znam, skupa su sedista dosta, ali zdravlje je skuplje :)
Ima li neko neki drugi predlog, nekog drugog proizvodjaca?

Kako da znam koja sirina sedista mi odgovara? Na sq lab sajtu pise nesto, valjda u zavisnosti od sirine izmedju sedalnih kosti, ili cega vec. Pise da obuceni prodavci umeju to da odrede za njihova sedista, ali jbg ja cu morati napamet :)
  • 0

#139 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 07 February 2013 - 12:06 PM

Brooks Flyer. Koštao je oko 60 jura u Njemačku.

Sem što je koža hladna zimi, pa treba namontirati presvlaku, ili nositi deblje gaće, sve je savršeno. Udoban, oblik odličan, federi odrade kod džombi, ali nisu premekani. Za skroz uspravno sedenje bi bio bolji neki malo širi sic, za trkački bajs možda još malo uži, ali za planinski, treking, hibrid i ostale, ovo je savršeno (barem za moju guzu).

http://sheldonbrown.... ... flyer.html

Postavljena slika
  • 0

#140 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 07 February 2013 - 01:05 PM

A jel se savija sa strane na stranu kad potiskujes pedale? :mrgreen: