SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???
Posted 21 June 2021 - 06:27 AM
Jedno od prethodnih je ravno i tvrdo, 12-13cm širina. Slični problemi jedino koliko se sećam nisu bolele sedalne kosti kao na poslednjem, nego više neugodnost i trnjenje na "repu kičme" . Potrebno mi je šire sedišteIz licnog iskustva - prvo treba probati sa promenom oblika sedista (naravno uz odgovarajucu sirinu) pa tek nakon toga vrstu i kolicinu punjenja)
Ako je ovalno probati sa ravnim i obrnuto.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Posted 21 June 2021 - 07:57 AM
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Posted 21 June 2021 - 08:54 AM
Uzano je sedište, to je problem, sada vidim da nije slučajno što se patim na njemu. Širina oko 10-11cm. Moja mera za sedište treba da bude 14-15cm kao što je kolega rekao u nekom prethodnom postu. OK sa ovom dijagnostikom je pola problema rešenoIMG_20210621_080241.jpg
Ono srednje sediste (medikus) ja imam i vrhunsko je za gradsku voznju na mtb-u.
Posted 21 June 2021 - 09:15 AM
Posted 21 June 2021 - 12:09 PM
Jedno od prethodnih je ravno i tvrdo, 12-13cm širina. Slični problemi jedino koliko se sećam nisu bolele sedalne kosti kao na poslednjem, nego više neugodnost i trnjenje na "repu kičme" . Potrebno mi je šire sedišteIMG_20210621_082208.jpg
Vec si resio pola problema.
Trazi ravno sediste odgovarajuce sirine 13.5-14cm.
Ako imas mogucnost probaj SQ Lab,active seriju.
Njima su sva sedista ravna i ne bih rekao da je to slucajnost.
Meni ne prijaju zaobljena,ne prija mi ni Brooks ni SMP...
Posted 21 June 2021 - 01:27 PM
Несони, мене све боли кад читам да су ти седалне кости 12, а седиште 11. Није ни чудо што си у паклу, стварно.
Смешер је вероватно добро оценио са тих 15 цм (нисам обратио пажњу на висину твог седишта), према стандардним правилима, али нису сва седишта иста, па треба пробати. За трњење већ рекох - то значи да постоји притисак на мека ткива што је јако лоше и може да изазове бројне проблеме (не после пет минута, али врло је озбиљно). Такође, немој да размишљаш "седиште или уложак" него и једно и друго.
Проблем је што ћеш тешко наћи идеално. Лепо је знати да ти је потребно седиште ширине 15 цм, под тим углом седења, али је велико питање да ли ћеш у тој ширини наћи неко које ти одговара. Питање је и који је тачно угао твог тела. Супер ако је чисто 90, 60, 45 или 30 степени, али обично није. Ја сам тако тражио идеално, одвојио и прилично пара, али џаба кад нема. На крају сам морао да узмем трекинг, да се решим пакла (сад тражим корман уздигнут бар 4 цм ). Али, озбиљно схвати оно за широка седишта. Није ни то добро. Ја сам између широког и уског изабрао широко и неупоредиво ми је боље и вожња је уживање, али приметно је да није то то.
@зокси Проблем и јесте километража. До 10-20-30 км вероватно огромна већина неће осетити никакав проблем. Или барем не довољно значајан да се бави тематиком. Али, на 80-100-150 и више, кад возиш по 10-15 и више сати...
Posted 21 June 2021 - 04:19 PM
Zato sve mislim da bi mi vise odgovaralo sediste slicnog oblika ali sa rupom, prostata friendly
Послато са Xiaomi помоћу Тапатока
Posted 21 June 2021 - 05:11 PM
Od jedne ivice šava na sedalnoj površini do druge ima 10 cm. To je sedalna površina za normalno dope. Ovo sa strane, ne znam kako može biti sedalna površina - možda za nekoga kome "preliva" sa svih strana što na moju sreću nije slučaj. U svakom slučaju, ako računamo i te strme ivice, ukupna širina je 12cm. To je stvarno stanje.....To Wittkop sediste koje ima na bajsu je široko 13cm a ne 11cm.
Problem vise pravi oblik nego sirina.
Posted 21 June 2021 - 05:47 PM
Imam Medicus Air sediste kao i ti, medjutim ono sire za treking. Postoji i ono najsire, imam i to. Za treking je sirine 16cm. Definitivno najudobnije sediste koje sam ikada koristio. Mozda ima nesto i do navike i utreniranosti, ali kod ovog sedista ne osecam nikakve tegobe u muskim vitalnim delovima, evenutalno posle duzih voznji, preko 150km osecam bol na sedalnim kostima, ali u onom izmedju nema neprijatnosti. Kod drugih sedista bilo je cupavo i jednostavno nesto utrne. Ovde sve ok. Prekjuce sam vozio 125km, a danas opet, nikakve probleme nemam. A sto se tice jos sireg sedista od ovog za treking, posto i njega imam, jako mi je neudobno. Osecaj je kao da sedim na dve teniske loptice. Njega sam prvog kupio, rekoh siroko, pa kad se zavalim mogu da vozim do sutra. E malo sutra. Mislim da ti treba sire sediste. Probaj sa tim za treking. Imam ja i neko uze sediste koje sam tri puta vise platio, neudobno mi je, takodje i sire mi je neudobno. U prevodu, kada pogodis sirinu da nije ni preusko ni presiroko, na konju si, to jest biciklu E da, zaboravih da kazem da vozim bez ikakvih dodataka u smislu specijalne odece i gaca.
Posted 21 June 2021 - 07:24 PM
Kod odabira sica, da bi našao ono koje ti je najbliže idealnom mora da zadovolji tri kriterijuma:
1. Da je odgovarajuće širine
2. Da je odgovarajuće tvrdoće
3. Da je odgovarajućeg oblika
Prvo moraš da pogodiš, a od druge i treće opcije koje god da ubodeš situacija će se drastično poboljšati.
I još jedna jako bitna stvar, jedan jako dobar savet koji sam ja dobio kada sam počeo da vozim i koji rado prosleđujem dalje. Kakav god tip bicikla da voziš, nemoj nikad da voziš pasivno bajs, da se zakucaš na sic i da ne ustaješ sa njega. Svaka 2 do 3 kilometra bi trebalo da voziš bar desetak sekundi stojeći, da dozvoliš sedalnim kostima da se bar na kratko oporave, da smanjiš pritisak na tu regiju. Kad takva praksa postane deo navike, nisi svestan koliko će ti tvoje doope biti zahvalno a ti zaboraviti da postoji.
Posted 22 June 2021 - 06:03 PM
Posted 22 June 2021 - 07:24 PM
P.S. Lep ti je bajs. Deluje kao odličan izbor za brzi gradski bajs, solidno brz kruzer na drumu koji je sposoban i za neki lagani offroad. Momak za sve.
4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users