Koliko sam shvatio, Bruks moras konstantno da tretiras, i to ne bilo kako nego iskljucivo mascu istocnotimorskih mangulica, i to samo od tamno zutih prugastih, ako se odazivaju na "Dzimi". U istom tom periodu moras da se samobicujes po guzici dok ista ne omekne, ali moras da pazis na ucestalost i smer sibanja, inace pisi propalo. Od naziva firme pozadi ka stranama i nadole, nikako drugacije. Takodje, Bruks moras da stitis od kise i bilo kakve vlage, sto se postize prekrivanjem kesama iz Harrods-a. E, nakon sto to radis nekih 5-10 hiljada milja (kilometri se ne racunaju), i ako to radis pravilno, doci ces u izuzetno zgodnu situaciju da mozes da procenis da li je sediste dobro za tebe ili nije. Ako jeste, blago tebi. Ako nije, kupi drugo.
Meni je Brooks odmah čučnuo, mada sam ga razgazio po ubrzanom postupku - ostao bajs nekih sat vremena na pljusku, a ja onda seo i vozio se 10ak kilometara do kuće. Pre toga sam ga (kao i sve kožne stvari) namazao kremom za zaštitu kože, a posle toga sam, poučen neprijatnim iskustvom mokre gujsce, izbegavao ostavljati sedlo da kisne. Što jeste cimanje. Nezgodno je i što ta koža bude veoma hladna kada je napolju hladno. Da li bih ponovo stavio Brooks (ili bilo kakvo kožno) sedlo na bajs? Najverovatnije ne. I prvobitno je "palo" samo zbog odličnih federa - nisam našao sintetička sa tako jakim (tvrdim) federima, da se uvija samo na džombama, ne pri vožnji. Inače, sve to na stranu (uključujući i visoku cenu) - jeste udobno i dosta robusno.
Bruks je meni bio - sedi i vozi. Od prvog dana, iako tvrdo kao daska (bukvalno! kad čukneš zglobom po njemu čuje se "TOK!!") bilo mi je udobno, a na dalje su stvari bile samo još bolje.
Mažem sedište kremom za ruke, ona slovenačka "48" je ok i jeftina, jednom u.... kad se setim... ali ne često, na par meseci. Namažem uveče i ostavim preko noći, ujutru dobro obrišem krpom da mi ne masti pozadinu i to je to.
Postoji taj mit o hladnom i koži, @Fallout ga je spominjao više puta; u mom slučaju, a čak ni ne nosim gaće sa uloškom, to je nepostojeća varijanta. Koliko god da je hladno, a vozio sam i po debelim minusima, nemam nikakav problem, a ako mi i bude malo 'ladno - to prođe za par min.
Sedište pokrivam običnom kesom isključivo na turama, i to kada ostaje pod vedrim nebom tokom noći. Inače po kiši vozim najnormalnije (pokriveno je guzicom )
Ne radim za Brooks, niti imam nešto od reklamiranja, ali pošto je sedište "velika tema" u biciklizmu, pišem ovo, po ko zna koji put, jer je meni rešilo problem. Meni je večita lista: 1.Brooks (u mom slučaju B17 Imperial) 2. SMP TRK 3. SR Respiro (Brooks je prvi samo zato što traje neuporedivo duže od naredna dva, iako mi je SMP TRK bilo verovatno i udobnije, ali se plastike i silikoni posle nekog vremena neumitno razilaze na sve strane, a ja volem da mi traje...)
Sve gore napisano važi za city/touring/trekking, a SMP TRK i SR Respiro sam gonio i na MTB
Ajd u zdravlje i Srećna Slava! - ko slavi