Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#801 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 10 September 2017 - 07:48 AM

Planiram obraditi temu detaljno & sistematično, iz nekoliko delova na sajtu. Počeo sam sa samim materijalom sedla. U planu je objašnjenje debljine postave, pa oblika sedla spram namene, uz objašnjenje optimalne širine na kraju - u zavisnosti od namene, položaja sedenja, materijala. Ovo je prvi deo:

http://www.bikegreml...dla-za-bicikle/

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#802 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 10 September 2017 - 02:40 PM

I mozda kad vec probas, prvo probaj tvrdja sedista pa tek nakon toga probaj meksa.

Ljudi obicno krenu od najsirih i najmeksih.

Mislim da bas takvo i imam, bas ovaj model ili eventualno nesto za dlaku drugacije:

bontrager-race-lite-selle-san-marco-tita

• 0

#803 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 10 September 2017 - 07:38 PM

To sediste izgleda prilicno OK, tj trebalo bi vecini da odgovara.

Mozda ti ipak treba samo malo navikavanja.

• 1

#804 Visal

Visal
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 190 posts

Postavljeno 10 September 2017 - 09:27 PM

Danas sam presao 10ak km, malo sam brze pedalirao, za sad je relativno ok, osim sto sam osetio na kraju da mi nije bas najprijatnije i sto me malo zulja sa unutrasnje strane butina. Ako me vreme, obaveze i zdravlje posluze, mozda predjem 100ak km do kraja nedelje, pa cu da dam neki bolji sud. Nadam se da ce biti tako kao sto kazes. 

• 0

#805 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 24 September 2017 - 05:21 PM

Izašao je i drugi u nizu od 4 članka o sedlima. Ovaj se bavi samom postavom (tvrdoćom iste):

http://www.bikegreml...edista-bicikla/

Sledi najduži i "najkomplikovaniji", o oblicima (ravna, zakrivljena, sa i bez isečka) sedala i čemu koji oblik doprinosi (u najvećem broju slučajeva) - prednosti i mane, namena... Zakazan je za 5. oktobar (svaki drugi četvrtak, nema veze s politikom :)  ).

Poslednji u nizu baviće se samom širinom sedla (spram širine sedalnih kostiju).

• 0

#806 jelchica

jelchica
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1030 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 September 2017 - 06:32 PM

Chamade, SMP TRK na oglasima obično ima Sale (nikidr), lik proveren, slobodno pazari.

Interesantno moje zapažanje: Uzela prilično tvrdo sedište Specialized Riva. Posle prve vožnje sam mislila da 100% ide odmah u kantu, napravilo mi je jak i lokalizovan otok. Taj otok je nestao već posle druge i treće vožnje (tj. spao je na onu razmeru koja mi se javlja na svakoj vožnji sa svakim sedištem). Videću još da li je to sedište mog života, nisam stigla nešto mnogo da ga vozim, ali ovo zapažanje stoji.

Dakle, još jedna luda promenljiva u ionako zapetljanoj jednačini.

• 0
Today is always here.
Tomorrow, never.

#807 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 September 2017 - 06:55 PM

Jelchice, izgleda da si pomesala mene i Igora (chamade)? Ja sam trazio SMP TRK... Super ako je nikidr poznato ime, i pouzdan prodavac, ali ja sam bas ovih dana pozajmio a onda i otkupio to sediste od alx, tako da sam za sada miran. Ako/kada to sediste ode u vecna lovista (polovno je), makar znam da postoji dobar izvor. Hvala :)

• 1

#808 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 October 2017 - 08:16 AM

O oblicima sedla i šta koji donosi:

http://www.bikegreml...a-sica-bicikla/

Naredni članak baviće se merenjem širine sedalnih kostiju, a posle njega članak o izboru optimalne širine spram izmerene širine sedalnih kostiju i položaja sedenja.

• 0

#809 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 October 2017 - 09:03 AM

...

Naredni članak baviće se merenjem širine sedalnih kostiju, ...

Legnes na krevet ili pod poledjuske, dignes noge u vazduh, u rukama drzis krojacki metar (a moz' i neki drugi), u'vatis se za guzicu, i izmeris. Vodis racuna o tome da ne budes vidjen(a) u kompromitujucoj pozi, jer posle "merim sirinu sedalnih kostiju zbog bicikla" tesko da ce da te spasi kad krenu price. ;)

• 1

#810 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 October 2017 - 10:04 AM

Legnes na krevet ili pod poledjuske, dignes noge u vazduh, u rukama drzis krojacki metar (a moz' i neki drugi), u'vatis se za guzicu, i izmeris. Vodis racuna o tome da ne budes vidjen(a) u kompromitujucoj pozi, jer posle "merim sirinu sedalnih kostiju zbog bicikla" tesko da ce da te spasi kad krenu price. ;)

Ima i drugih načina, ali sviđa mi se kako razmišljaš... :)

• 0

#811 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 10 October 2017 - 10:35 AM

Samo da prijavim da sam posle trista godina i preko deset probanih sedista, konacno pronasao odgovarajuce sediste za drumasa a to je Fizik Aliante Large. Potpuno nova dimenzija kada te nista ne zulja.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#812 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 November 2017 - 11:38 AM

Zaključena tema o sedlima - peti u nizu članaka koji to obrađuju:

• 1

#813 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 November 2017 - 11:41 AM

Zaključena tema o sedlima 

Nema šanse da se ikad zaključi :) svakoga dana neka nova guzica traži smirenje :)

• 4
Homesick for a place you've never been...

#814 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 10 December 2017 - 08:38 AM

Samo da prijavim da sam posle trista godina i preko deset probanih sedista, konacno pronasao odgovarajuce sediste za drumasa a to je Fizik Aliante Large. Potpuno nova dimenzija kada te nista ne zulja.

Ne sumnjam da je odlično sedište u pitanju, ali kod ovog sedišta za većinu ostaje problem cene, koje je preko 100 e za novo, mada se ja slažem da je sic najvažniji deo bicikla i da se i zarad zdravlja i zadovoljstva mora uložiti malo para u isto.

Meni lično i dalje odgovara SR seta koju već 2 godine ne menjam, a u istom cenovnom rangu preporučujem i SR Supra i Suez, sva predviđena za drumaše, hibride i MTB, za sportski stil vožnje. I vrhunska su mi i SQ Lab sedla, pogotovo uža za drumaše, ali naravno koštaju i dosta više.

I ja glasam za tvrde siceve. Nemojte odustajati dok ih ne probate bar 4, 5 puta na dužim vožnjama. Nakon tog vremena se dupe uglavnom prilagodi i onda mila majka!

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#815 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 10 December 2017 - 11:05 AM

Ne sumnjam da je odlično sedište u pitanju, ali kod ovog sedišta za većinu ostaje problem cene, koje je preko 100 e za novo, mada se ja slažem da je sic najvažniji deo bicikla i da se i zarad zdravlja i zadovoljstva mora uložiti malo para u isto.

Meni lično i dalje odgovara SR seta koju već 2 godine ne menjam, a u istom cenovnom rangu preporučujem i SR Supra i Suez, sva predviđena za drumaše, hibride i MTB, za sportski stil vožnje. I vrhunska su mi i SQ Lab sedla, pogotovo uža za drumaše, ali naravno koštaju i dosta više.

I ja glasam za tvrde siceve. Nemojte odustajati dok ih ne probate bar 4, 5 puta na dužim vožnjama. Nakon tog vremena se dupe uglavnom prilagodi i onda mila majka!

Pa jeste skupo, ali ja sam do sada eksperimentisao sa preko 10-ak jeftinijih sedišta, što polovnih što novih, potrosio grdne pare.
E sad vecinu od tih sedišta koje sam probao, uspeo sam da prodam, ali uvek sa finansijskim gubitkom.
Sada kad sumiram, da sam odmah dao 120€ za kvalitetno sediste ne bih se zezao godinama i ustedeo bih brdo para.
Jednostavno neko ima sreće da mu dupe trpi jeftino sedlo, a meni se desilo da sam papreno platio udobnost, ali ne zalim ni jedan evro izbrojan za Fizik.
A ovu temu sam prostudirao od pocetka do kraja i kako je neko hvalio odredjeno sediste, ja sam kao som, slusao savete i trcao i kupovao bas takvo, ocekujuci da ce i meni odgovarati.
Na kraju sam seo i analizirao gde i zbog cega me koje sediste zulja, posetio Fizikov sajt i proučio njihov „Spine concept".
Skinuo sam Fizik aplikaciju za telefon kojom sam odredio model sedista koje bi mi odgovaralo (ispalo je da sam Bull tj. nerazgiban, postoji Snake a to su bas razgibani ljudi, i Cameleon oni su tu negde izmedju Bull-a i Snake-a).
Otisao sam do Planet bike-a i uporedivsi Fizik Aliante sa ostalim sedistima koja sam probao, ustanovio sam da je ono pozadi dosta povijeno na gore, znaci nije ravno, tako da kad sednes upadnes kao u konjsko sedlo. Krila sedista su dosta sira u odnosu na ostala koja sam probao, samo sediste dosta tvrdo na dodir a opet ima neki jako tanak sloj kao od neke vrste neoprena koja ga cini malo prijatnijim tj. mekšim na dodir.
Dadoh 120€ i ispade sve kako treba, pre desetak dana dok je bio popust u PB, kupio sam jos jedno Fizik Aliante za 90€ da se nadje za drugi bajs.
Preporucujem ljudima da probaju Fizik aplikaciju, ja sam je iz ciste radoznalosti, sa nevericom, ali iz ocaja probao i uspelo je u mom slucaju.

Da napomenem da PB ima u ponudi i opciju da uzmete sedista na probu, potpises revers uz licnu kartu i uzmes sediste na probu.
Ja sam recimo uzeo Brooks cambium c17 da probam i nije mi se dopalo, presiroko je za mene i ima neki gadan oštar materijal koji cepa biciklisticke sorceve, lepo ih išmirgla izmedju butina dok se ne pocepaju.
Imaju i neke modele Fizika koje daju na probu, recimo ima i Aliante ali regular, to je za nerazgibane ali sa uzim dupetom, moje je Aliante large za one sa sirom pozadinom i nisu imali za probu.
Tako da ipak se nesto pomera kod nas, poceli su trgovci polako da kapiraju stvari i da se prilagodjavaju, ali jos uvek je to sve stidljivo i vrlo ogranicen izbor.
Sve u svemu ja sebi resih problem za drumasa, ostaje da nadjem neko odgovarajuce za Mtb, Fizik ima jedno koje mi nudi aplikacija ali ja mislim da tu gresi jer mi se cini preuzano.

• 2

#816 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 December 2017 - 11:28 AM

na svom sajtu (link je u temi) sam napisao o tome sta koji oblik sedla daje i oduzima, pa da ljudi koje sedlo zulja znaju barem u kojem pravcu da traze.

meni fizik aplikacija na primer nije da(va)la dobre preporuke - tj. shvatio sam da su i to ipak samo smernice.

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

#817 sajlonac

sajlonac
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 678 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 10 December 2017 - 03:47 PM

@vidak Jesi li probao Tundra 2 model za mtb?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
  • 0

#818 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 10 December 2017 - 04:00 PM

@ Vidak

Ako već tako hvališ taj sic, verujem da ti odgovara. No živo me interesuje šta ti praktično znači to "nerazgiban"? Pošto realno vožnja bajsa, čak i drumskog, ne zahteve neke posebno zahtevne fizičke atribute i stepene istegnutosti i razgibanosti...

I drugo me zanima... Koliko si težak i koliko km prelaziš prosečno kada ideš na vožnje drumskim bajsom?

Da li ti je Aliante odmah legao pri prvoj vožnji bez i najmanje bilo kakve tegobe, ili si imao kraći period prilagođavanja?

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#819 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 10 December 2017 - 05:11 PM

@ Vidak

Ako već tako hvališ taj sic, verujem da ti odgovara. No živo me interesuje šta ti praktično znači to "nerazgiban"? Pošto realno vožnja bajsa, čak i drumskog, ne zahteve neke posebno zahtevne fizičke atribute i stepene istegnutosti i razgibanosti...

I drugo me zanima... Koliko si težak i koliko km prelaziš prosečno kada ideš na vožnje drumskim bajsom?

Da li ti je Aliante odmah legao pri prvoj vožnji bez i najmanje bilo kakve tegobe, ili si imao kraći period prilagođavanja?

Kada kažem nerazgiban, mislim baš to, bukvalno znači da sam krut. Jedva pipnem prste na nogama vrhovima prstiju ruku, dok neko recimo to uradi bez ikakvih problema.

Težina mi varira između 90-100kg, zavisi koliko sam aktivan fizički i koliko vodim računa o ishrani, visok sam 190cm.

Kada vozim sam, vožnje traju 2+ sata, nijedna vožnja mi nije ispod 55-60km, vikendom grupne vožnje od 100-150km, često provedem na bajsu 4-6 sati.

Aliante mi je legao iz prve, ljubav na prvi pogled, bilo je malo zezanja i eksperimentisanja oko podešavanja nagiba sedišta.

Sa drugim sedištima mi se posle 45min. javljala nelagodnost izmedju nogu, ili sam propadao kroz sedušte (oslonjen na deo izmedju nogu a ne na sedalne kosti).

Na nekom sam sedištu sam pak bio oslonjen na sedalne kosti ali bi srednji deo sedišta bio preširok i smetao mi je izmedju nogu,

Sa Alianteom sam prvi put osetio da sam oslonjen na sedalne kosti, a opet nije bilo preširoko pa da smeta izmedju nogu, nisam morao da se vrpoljim i da tražim mesto na sedištu, bukvalno se zakucam u sedište i vrtim satima. Naravno ustajem po malo da procirkuliše krv, ali vožnje su bez bola, ne razmišljam više o sedištu, mogu da se skoncentrišem na vožnju, nemam više žuljeva, podliva, krvi itd.

Eto ako sam pomogao nekom, dobro je.

• 0

#820 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 December 2017 - 07:04 PM

@ Vidak

ovde sam objasnio na kakvu “razgibanost” se misli i kako utice na odabir oblika sedla:

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika