Ne sumnjam da je odlično sedište u pitanju, ali kod ovog sedišta za većinu ostaje problem cene, koje je preko 100 e za novo, mada se ja slažem da je sic najvažniji deo bicikla i da se i zarad zdravlja i zadovoljstva mora uložiti malo para u isto.
Meni lično i dalje odgovara SR seta koju već 2 godine ne menjam, a u istom cenovnom rangu preporučujem i SR Supra i Suez, sva predviđena za drumaše, hibride i MTB, za sportski stil vožnje. I vrhunska su mi i SQ Lab sedla, pogotovo uža za drumaše, ali naravno koštaju i dosta više.
I ja glasam za tvrde siceve. Nemojte odustajati dok ih ne probate bar 4, 5 puta na dužim vožnjama. Nakon tog vremena se dupe uglavnom prilagodi i onda mila majka!
Pa jeste skupo, ali ja sam do sada eksperimentisao sa preko 10-ak jeftinijih sedišta, što polovnih što novih, potrosio grdne pare.
E sad vecinu od tih sedišta koje sam probao, uspeo sam da prodam, ali uvek sa finansijskim gubitkom.
Sada kad sumiram, da sam odmah dao 120€ za kvalitetno sediste ne bih se zezao godinama i ustedeo bih brdo para.
Jednostavno neko ima sreće da mu dupe trpi jeftino sedlo, a meni se desilo da sam papreno platio udobnost, ali ne zalim ni jedan evro izbrojan za Fizik.
A ovu temu sam prostudirao od pocetka do kraja i kako je neko hvalio odredjeno sediste, ja sam kao som, slusao savete i trcao i kupovao bas takvo, ocekujuci da ce i meni odgovarati.
Na kraju sam seo i analizirao gde i zbog cega me koje sediste zulja, posetio Fizikov sajt i proučio njihov „Spine concept".
Skinuo sam Fizik aplikaciju za telefon kojom sam odredio model sedista koje bi mi odgovaralo (ispalo je da sam Bull tj. nerazgiban, postoji Snake a to su bas razgibani ljudi, i Cameleon oni su tu negde izmedju Bull-a i Snake-a).
Otisao sam do Planet bike-a i uporedivsi Fizik Aliante sa ostalim sedistima koja sam probao, ustanovio sam da je ono pozadi dosta povijeno na gore, znaci nije ravno, tako da kad sednes upadnes kao u konjsko sedlo. Krila sedista su dosta sira u odnosu na ostala koja sam probao, samo sediste dosta tvrdo na dodir a opet ima neki jako tanak sloj kao od neke vrste neoprena koja ga cini malo prijatnijim tj. mekšim na dodir.
Dadoh 120€ i ispade sve kako treba, pre desetak dana dok je bio popust u PB, kupio sam jos jedno Fizik Aliante za 90€ da se nadje za drugi bajs.
Preporucujem ljudima da probaju Fizik aplikaciju, ja sam je iz ciste radoznalosti, sa nevericom, ali iz ocaja probao i uspelo je u mom slucaju.
Da napomenem da PB ima u ponudi i opciju da uzmete sedista na probu, potpises revers uz licnu kartu i uzmes sediste na probu.
Ja sam recimo uzeo Brooks cambium c17 da probam i nije mi se dopalo, presiroko je za mene i ima neki gadan oštar materijal koji cepa biciklisticke sorceve, lepo ih išmirgla izmedju butina dok se ne pocepaju.
Imaju i neke modele Fizika koje daju na probu, recimo ima i Aliante ali regular, to je za nerazgibane ali sa uzim dupetom, moje je Aliante large za one sa sirom pozadinom i nisu imali za probu.
Tako da ipak se nesto pomera kod nas, poceli su trgovci polako da kapiraju stvari i da se prilagodjavaju, ali jos uvek je to sve stidljivo i vrlo ogranicen izbor.
Sve u svemu ja sebi resih problem za drumasa, ostaje da nadjem neko odgovarajuce za Mtb, Fizik ima jedno koje mi nudi aplikacija ali ja mislim da tu gresi jer mi se cini preuzano.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk