@shonepa То су специјална седишта, највише за оне којима су неопходна (из медицинских разлога), а предвиђена су само за вожњу у усправном положају (90 степени), вероватно веома лаганим темпом и за краће удаљености. Не чуди ме да не одговара за "нормалну" вожњу.
@sajkotik Боље седиште него жена. Наравно да је битно да седиште одговара, питање је само како утврдити да ли одговара. Основна разлика је да су женска седишта обично нешто шира и краћа, с тим да разлика између иначе истих модела обично буде до 2 цм. Иначе, задњица можда јесте задњица, али док си на бициклу не седиш на њој, него на седалним костима. Да би седиште одговарало, кажу људи да прво ширина седишта мора да одговара твојим костима, односно да ти седалне кости належу на средину површине седишта која је за то предвиђена. Зато постоје и мерачи, а можеш и сам да седнеш на папир, "утиснеш" се и измериш удаљеност између центара улегнућа која оставиш. Отприлике.
Ево шта каже SQ Lab на ту тему.
Ја већ дуго имам проблема са боловима у меким ткивима и коначно закључих да ми је седиште сувише уско. Седалне кости су ми на ~14 цм, а седиште је укупно око 16. То значи да су кости не оном заобљеном делу који и нема више гел и није предвиђен за седење, док централни, испупчени део седишта стално притиска управо мека ткива. Баш сутра планирам до ПБ да погледам неке Selle Royal моделе и можда купим нешто.