Jump to content

Fotografije

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1391 odgovora na ovu temu

#481 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 27 November 2015 - 12:44 PM

Može se napraviti bicikl, čak i drumski, tako da ruke ne budu te koje nose težinu - posebno kad vozač nije u dropovima. Sedlo bi trebalo da bude udobno i kad se ne pedala iz sve snage. 

Na jednoj kritičnoj masi sam shvatio koliko mi je bajs loše podešen - sat vremena vožnje brzinom hoda, osetio sam velik teret na šakama, rukama. Posle toga sam pomerio sedlo za još santimetar ipo u nazad, otprilike i problem se rešio. 

Isto važi i za samo sedlo - barem je moja filozofija takva da treba da bude udobno. I na gradskom i na drumskom bajsu su mi sedla takva da me ne žuljaju, čak i kad lagano pedalam. I ona nose većinu težine. Kod gradskog se sedi širim delom karlice, uspravnije, pa sedlo treba da je šire, kod drumskog uže - baš zato da bi bilo udobno, da ne žulja kad je vozač polegnutiji, pa je uži razmak sedalnih kostiju na tom delu.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#482 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 03:49 PM

Stiglo mi je pre par dana, ali sam zbog lošeg vremena tek danas imao priliku da isprobam...

20151129_155438.jpg

20151129_155446.jpg

Hteo sam već ranije da naručim ovo sedište, jer SR soft respiro koje sam koristio ranije, iako je zaista udobno, malo mi je predstavljalo problem za iritaciju prepona kada vrtim velikim kadencama jer je malo široko. Želeo sam da probaom ovo Suez ali nisam hteo da dam novac za novo sedište koje nisam bio siguran da li će mi odgovarati, a u Srbiji na žalost sedište ne mogu da uzmem na probu. Zbog toga sam sačekao da neko polovno izađe na oglasima, pa čak i ako mi ne bude odgovaralo i ispostavi se da sam se zeznuo, da ne bacim 40 jevreja za džabe. 

Međutim, danas sam ga po prvi put probao, doduše na jako kratkoj vožnji od svega 25 minuta. Vozio sam u običnoj trendži, i mogu da priznam da sam prijatno iznenažen. Sedište je usko, i dosta trvdo, ali ipak ne previše. Obilici sedla se ne menjaju nakon određenog vremena, dakle istu udobnost daje i kad se na prvi mah sedne na njega i posle pola sata. Rupa u sredini odrađuje posao te nema utrnuća genitalija, a napravljeno je od nekih glatkih materijala koji omogućavaju brzo i nesmetano pozicioniranje na sedištu u zavisnosti od stila vožnje. Jedva čekam da malo sine Sunce sledće nedelje pa da ga probam na višečasovnoj vožnji sa uloškom, ali na prvi pogled čini mi se kao dobra kupovina.... 

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#483 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 29 November 2015 - 06:39 PM

Meni je to sedlo super za vožnju u običnoj odeći (bez bici gaća sa uloškom). Za gaće s uloškom, bolje je za nijansu tvrđe sedlo.

• 0

#484 Bobanultegra

Bobanultegra
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 435 posts
  • Locationleposavic

Postavljeno 30 November 2015 - 01:21 PM

496bewY1829225112_555b76fab3f6f.jpeg496s1m23591539431_555b76fad0291.jpegima li neko ovo sediste,i sta misle iskusnije kolege o istom

• 0

#485 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 November 2015 - 04:29 PM

Low budget sediste, osim dobrog dizajna...

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#486 Bobanultegra

Bobanultegra
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 435 posts
  • Locationleposavic

Postavljeno 30 November 2015 - 05:40 PM

Low budget sediste, osim dobrog dizajna...

da zbog toga i pitam i reko bi da moze za drumski bicikl

• 0

#487 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 21 December 2015 - 02:00 PM

Sedlo je 1:1 kopija Specialized Phenom, verzija od pre četiri-pet godina. Originalno namenjeno za MTB ali može i za drum bez problema, jedino je pitanje kvaliteta izrade. Ako nije skupo, vredi probati.

Zanimljivo je što vidim da sedlo može da se kupi na Amazonu, pa i u Walmartu, iako je 100% kopija. Možda je istekao patent pošto je Specialized promenio dizajn tog modela.

• 0

#488 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 February 2016 - 10:03 PM

Danas sam prvi put vozio ove godine, gume popustile pa sam ih rucnom pumpom napumpao da dodjem do prve b. pumpe. Dodjem, ne radi konpresor, na omv one kao mobilne rade u prazno. Vozio sam oko 10km sa poluispumpanim gumama i moje ekstremno tvrdo sediste nisam ni osetio. Dodjem do pumpe kojoj radi kompresor, napumpam moje 700/38c na 3.5 bara i cim sam seo osetio sam sediste. Svaku rupu sam osetio na putu, stajao sam svakih 5 minuta dupe da odmorim. Ko je sad ovde lud? Jel ja to prepumpavam gume na 3.5 bara ili mogu da vozim ovako na recimo 2 bara?
  • 0

Shimano Line-up chart 2020

http://productinfo.s...no.com/#/lc/1.4

#489 milan86

milan86
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 187 posts

Postavljeno 14 February 2016 - 10:33 PM

Pise ti na gumi do koliko se pumpaju, ne verujem da je 3.5 ni blizu granice... Imao sam 700x35c koje su isle do 6-6.5 bara, a sada 700x30c do 5.5. Ako pise u PSI racunaj ugrubo 1 bar = 15 psi... 2 bara je sigurno malo za te gume, ja licno pumpam na 80-90% max pritiska...

• 0

#490 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 February 2016 - 10:37 PM

Piše 3.5 do 4 bara
  • 0

#491 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 February 2016 - 11:47 AM

Danas sam prvi put vozio ove godine, gume popustile pa sam ih rucnom pumpom napumpao da dodjem do prve b. pumpe. Dodjem, ne radi konpresor, na omv one kao mobilne rade u prazno. Vozio sam oko 10km sa poluispumpanim gumama i moje ekstremno tvrdo sediste nisam ni osetio. Dodjem do pumpe kojoj radi kompresor, napumpam moje 700/38c na 3.5 bara i cim sam seo osetio sam sediste. Svaku rupu sam osetio na putu, stajao sam svakih 5 minuta dupe da odmorim. Ko je sad ovde lud? Jel ja to prepumpavam gume na 3.5 bara ili mogu da vozim ovako na recimo 2 bara?

http://www.bikegreml...ume-na-biciklu/

• 0

#492 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 February 2016 - 12:39 PM

Ako imaš link za neki dobar kalkulator na koliko treba da se pumpaju gume, našao sam ovaj:

http://www.dorkypant...calculator.html

i probao drugu skalu 45/55%

ispada da za moju težinu+bajk (110kg-242 pounds) i širinu 37 treba 48/59 psi (3.3/4 bara)

• 0

#493 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 February 2016 - 01:43 PM

Postavio sam link sa potpunim objašnjenjem. Ovaj kalkulator je OK, mada bih se držao toga da pritisak prednje gume bude do 20% niži od pritiska zadnje, posebno kod tanjih guma. Ne bih išao ispod toga. Jeste opterećenje redovno više pozadi, ali kad se naiđe na džombu, onda se raspored brzo i naglo ume promeniti.

• 0

#494 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3284 posts

Postavljeno 15 February 2016 - 06:41 PM

Mislim da je na većini guma napisan najveći i najmanji dozvoljen pritisak. Ako se držimo neke sredinu između ta dva broja, verujem da nećemo pogrešiti. Jel da? :) 

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#495 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 February 2016 - 08:37 PM

Ako imaš link za neki dobar kalkulator na koliko treba da se pumpaju gume, našao sam ovaj:

http://www.dorkypant...calculator.html

i probao drugu skalu 45/55%

ispada da za moju težinu+bajk (110kg-242 pounds) i širinu 37 treba 48/59 psi (3.3/4 bara)

Nisu sve gume iste iako imaju iste dimenzije. Neke traže veći a neke manji pritisak. Umesto kalkulatora pogledaj šta piše na gumi, tj koliki je minimum a koliki maksimum. Napumpaj ih na srednju vrednost jer ako budu premekane brzo će se pohabati jer to direktno utiče na deformitet a i teže je nogama. Ako su prenapumpane onda ih forsiraš pa neće dugo izdržati.. negde će platno popustiti i opet budu deformisane + imaš u tom slučaju 90% šanse da razbiješ kamen u bubregu, zube a i da rastreseš svaki pršljen u kičmi. Ne daj bože da imaš veštačku vilicu.. i nju lako izgubiš ako su gume previše napumpane ba bajs skače kao napaljeni jarac. 

Narodski rečeno.. piše na gumi koliko čega treba  ;)

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#496 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 February 2016 - 07:08 PM

Sad sam proverio opet gumu piše od 3.5 do 5.9 bara :) (700x38c) Znači ja vozim na minimalnom pritisku, a sedište me ubija.

Da se vratimo na sedišta. Vozim trekking po asfaltu u gradu sa svim mogućim rupama, imam krutu vilu i krstarim, vozim sporije ali duže, nagib od 90-60 stepeni sedenja, održavanje kadence ovde nema nekog smisla jer se prilagođavam uslovima saobraćaja. Šta predlažete od širih sedišta a da vrede? Koliko sam shvatio samo metoda probanja. Ne bih baš da bacam pare na nova pa da se razočaravam dok ne naletim na neko da mi odgovara, idem logikom (ispravite me ako grešim) uzmem polovno pa ću manje da izgubim ako mi ne odgovara, dam ga opet u oglase pa sledeće na probu.

• 0

#497 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14957 posts

Postavljeno 16 February 2016 - 08:05 PM

@aiwa  A koje sediste trenutno koristis?

• 0

#498 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 February 2016 - 08:21 PM

Imam neko Velo, tvrdo kao đavo

126_2611.jpg

• 0

#499 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14957 posts

Postavljeno 16 February 2016 - 11:51 PM

Znaci kad su gume mekane sediste odgovara, kad su gume napumpane sediste neodgovara. Pretpostavka, oblik sedista odgovara ali treba da bude mekse. Filozofija filozofska nauka...
Mozda da stavis navlaku za sediste pa da dobijes na mekoci (link) ili da probas ovo jeftino sediste (link) i kao uvek kad su u pitanju sedista ko da me placaju za reklamu (link)

• 0

#500 alx

alx
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 679 posts

Postavljeno 17 February 2016 - 12:53 AM

Selle Royal Freccia ili Lancia

SQ Lab603

Selle SMP TRK

Brooks B17 Imperial

...sad, jebg - svako dupe drugačije,

k'o i novčanik... :)

• 0

when you look into abbyss, the abbyss looks into you        www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe)            www.facebook.com/bikecologic

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika