Jump to content

Photo

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Please log in to reply
1391 replies to this topic

#321 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14957 posts

Posted 16 February 2015 - 10:30 AM

@Rados Vozim SQ-lab 603 po gradu i 611-ce na MTB-ovima. Obavezno procitaj za koji stil voznje je koje SQ-lab sediste namenjeno jer mi 603 nije odgovaralo na MTB-u ali je super za gradski bicikl kao sto im i pise u opisu. Inace od mene preporuke za SQ pogotovo ako vas zulja oko prostate. Sedim na njima bez biciklistickih sa uloskom i voznje mi nisu duze od 2-3 sata.

• 0

#322 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 16 February 2015 - 10:55 AM

@Fallout
Mislis da je vredi preci sa sette na suez?

Na MTBu mi je korman ispod nivoa sica. Kada sam u radnji gledao ta dva sedla, poredio ih, probao suez i zaključio da je ono pravi izbor. Uže je, a ima pravi otvor za prostatu.
  • 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#323 rados

rados
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 338 posts

Posted 16 February 2015 - 11:09 AM

Obzirom po kojoj sam ga ceni nasao, sto kaze jedan kolega, vredi kupiti pa makar i za probu.Ova iz planetbike su mi dosta skupa pa ih zato nisam uzimao u obzir.
Pogledacu malo sta kazu za stil voznje.
Zahvaljujem

• 0

#324 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 16 February 2015 - 03:21 PM

Na MTBu mi je korman ispod nivoa sica. Kada sam u radnji gledao ta dva sedla, poredio ih, probao suez i zaključio da je ono pravi izbor. Uže je, a ima pravi otvor za prostatu.

Fallout pozdrav,i ja sam razmišljao o tome da uzmem drugo sedište jer mi na ovom sadašnjem (Selle Roayl) posle 2 sata vožnje, počne da trne guza:-).Razmišljao sam o ovom sedištu sa rupom(Suez),ali mi je sada nejasno da li bi to odgovaralo položaju kormana koji je niži od položaja sedišta na mom hibridu(vidim da si to naveo kao bitnu karakteristiku).Šta znače ovi stepeni koje je naveo kolega Lacika,zar nagib sedišta nije promenjiv,tj zavisi od vozača??Pozz

• 0

#325 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Posted 16 February 2015 - 03:39 PM

Нагиб седишта јесте промењив, тачније могуће је седиште нивелисати подешавањем зглоба којим је седиште причвршћено за седалну цев (штицна). Овим зглобом је могуће подесити и седиште по дужини. Подешавањем по дужини се постави оптимални положај у односу на удаљеност од управљача. Седиште је потребно поставити тако да горња површина седишта буде водоравна, паралелна са подлогом. Ако је корман (управљач) нижи од висине седишта такав положај возача захтева ужа и тврђа седишта. Оба седишта Суез и Сета су таква, ужа и тврђа. Самим тим подесна за погнутији стил вожње (волан нижи од седишта). Што је волан виши од седишта, пожељније је шире седиште. Такође, за возаче који воже дуже туре пожељно је нешто тврђе седиште...
Ово су чињенице које заступа теорија. У пракси, чиста емпирија! Довољан број покушаја (различита седишта) за сваког појединца посебно, до проналаска идеалног седишта:) Са недном напоменом. Идеално седиште је идеално ако не промените бицикл, тачније положај седења на новом бициклу. У том случају још један круг емпиријског учења, све са циљем проналаска идеалног седишта ;)
  • 0

#326 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 16 February 2015 - 04:06 PM

1) Izmeriti širinu sedalnih kostiju:

Šta sve tu utiče:

2) Izmeriti otprilike ugao pod kojim se sedi na biciklu. Što je čovek uspravniji, to je šire sedlo bolje. Što je povijeniji napred, tj. što su kukovi više zarotirani, to je bolje uže sedlo (jer se kosti kukova tako sužavaju.

Uz to, bitan je ugao sedla, pomerenost sedla po osi napred-nazad (u odnosu na pedale). I visina sedla ako se ne podesi dobro, može se manifestovati i neprijatnošću pri sedenju (mada to pre jave kolena i mišići nogu, zavisi na koju se stranu preteralo).

Nekom odgovara sedlo s rupom, nekom ne. Vozio sam Brooks Flyer sedlo, bez rupe, pa je bilo super udobno i ništa me nije nigde žuljalo. Opet, na drumašu gde budem povijen napredi  polegnut, meni više odgovara s rupom - nekog pak ta rupa žulja. Različiti smo.

Ako boli guza, može biti da je sedlo previše tvrdo, ili pak previše mekano. I to trnjenje guze posle dva sata je relativna stvar. Kad probaš loše sedlo, gde stvarno trne, pa uzmeš dobro, gde tek-tek nešto osetiš posle dva sata.

Još jedna stvar: dobro je na svakih 15ak minuta malo pedalati izvan sedla, stojeći. Čisto da prostruji krv (a i 'ladiš jaja  :)   ).

Ne znam koliko sam pomogao. 

• 0

#327 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 16 February 2015 - 04:27 PM

1) Izmeriti širinu sedalnih kostiju:

Šta sve tu utiče:

2) Izmeriti otprilike ugao pod kojim se sedi na biciklu. Što je čovek uspravniji, to je šire sedlo bolje. Što je povijeniji napred, tj. što su kukovi više zarotirani, to je bolje uže sedlo (jer se kosti kukova tako sužavaju.

Uz to, bitan je ugao sedla, pomerenost sedla po osi napred-nazad (u odnosu na pedale). I visina sedla ako se ne podesi dobro, može se manifestovati i neprijatnošću pri sedenju (mada to pre jave kolena i mišići nogu, zavisi na koju se stranu preteralo).

Nekom odgovara sedlo s rupom, nekom ne. Vozio sam Brooks Flyer sedlo, bez rupe, pa je bilo super udobno i ništa me nije nigde žuljalo. Opet, na drumašu gde budem povijen napredi  polegnut, meni više odgovara s rupom - nekog pak ta rupa žulja. Različiti smo.

Ako boli guza, može biti da je sedlo previše tvrdo, ili pak previše mekano. I to trnjenje guze posle dva sata je relativna stvar. Kad probaš loše sedlo, gde stvarno trne, pa uzmeš dobro, gde tek-tek nešto osetiš posle dva sata.

Još jedna stvar: dobro je na svakih 15ak minuta malo pedalati izvan sedla, stojeći. Čisto da prostruji krv (a i 'ladiš jaja   :)   ).

Ne znam koliko sam pomogao. 

Sve si odlično naveo,dosta toga mi je jasno bilo i ranije.Malo me zbunilo to što je naveo Lacika (podela 30,60,90 stepeni) u vezi sedišta,ali valjda se to odnosi na položaj vozača na biciklu u zavisnosti koji bajk vozi.Ja vozim hibrid i mislim da mi je položaj nekih 50 stepeni,sedište je ok jedno vreme,ali posle dužeg vremena imam taj osećaj trnjenja.U pravu si da treba povremeno ustati,što i radim i to mi prija:-).Ono što me intersovalo je: da li ovo sedište Suez odgovara za moj tip vožnje i za moj bajk(hibrid),naravno da bi trebalo da ga probam.Ovo pitam pošto vidim da su sedišta podeljena u kategorije(Flat,anatomic....),da li to ima veze i sa tipom bajka.

• 0

#328 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Posted 16 February 2015 - 04:41 PM

Sve si odlično naveo,dosta toga mi je jasno bilo i ranije.Malo me zbunilo to što je naveo Lacika (podela 30,60,90 stepeni) u vezi sedišta,ali valjda se to odnosi na položaj vozača na biciklu u zavisnosti koji bajk vozi.Ja vozim hibrid i mislim da mi je položaj nekih 50 stepeni,sedište je ok jedno vreme,ali posle dužeg vremena imam taj osećaj trnjenja.U pravu si da treba povremeno ustati,što i radim i to mi prija:-).Ono što me intersovalo je: da li ovo sedište Suez odgovara za moj tip vožnje i za moj bajk(hibrid),naravno da bi trebalo da ga probam.Ovo pitam pošto vidim da su sedišta podeljena u kategorije(Flat,anatomic....),da li to ima veze i sa tipom bajka.

http://www.selleroya...ma-technologies
http://www.selleroyal.com/en/performa
  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#329 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 16 February 2015 - 04:53 PM

Hvala ti ,ukačio razlike u tipovima sedišta.Čini mi se da je vreme da uzmem anatomsko(Suez),joša ako mi "čučne" biće bonbona,rešen jedan problem.Na kom odeljku mogu da postavim pitanje o pritisku u gumama?

• 0

#330 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 16 February 2015 - 05:51 PM

Možeš Suez probati na mom bajsu, verujem da je OK za tvoj bajs, samo ako odgovara širina za tvoju karlicu.

• 0

#331 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 16 February 2015 - 10:47 PM

Možeš Suez probati na mom bajsu, verujem da je OK za tvoj bajs, samo ako odgovara širina za tvoju karlicu.

Odlično.To bi bilo najbolje,javim ti se ovih dana,veliki pozdrav:-)
  • 0

#332 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 February 2015 - 08:02 PM

Večita tema.. mnogo za**bano pronaći pravo sedište.

Ja na Cube-tu imam ovo http://planetbike.rs...i/Sedišta/2097/  (samo nešto mnogo skupo u planet-u.. košta koliko i trećina dobrog bajka) nema sile da se vozi duže vreme bez uloška.. mislim, može al' jajca se negde izgube. Sa uloškom je OK. Uspevao sam na njemu da provedem po 4-5 sati bez nekih značajnih tegoba (hoće malo d autrne ispod ali sve se reši ustajanjem na kratko ili kratkom pauzom).

Na KTM-u imam sportourer sa šupljinom u sredini, vozim ga već 3-ću godinu i sa njim sam prezadovoljan. Može se dosta voziti bez uloška a sa uloškom može kol'ko 'oćeš.

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#333 Makarije

Makarije
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 257 posts
  • LocationNovi Sad (obronci Detelinare)

Posted 17 February 2015 - 08:59 PM

Kao sto Igor kaze :"Vecita tema..."

Trenutno se rvem sa SR X1 i nisam nesto najzadovoljniji...bez uloska je mazohizam.Sa uloskom nakon 2.5-3 sata pocinju problemi

Dacu mu jos nekih mesec dana i ako se stanje ne popravi moracu menjati

KfRpNwj.jpg

... a sta uzeti ?! Sreca pa u ovoj zemlji moze da se uzme na probu...  

• 0

#334 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 February 2015 - 10:08 PM

Par sati je ništa. Mene interesuje kako je fizički moguće voziti i sedeti recimo 15-20 sati?! Ili 5-6 sati pa sutra opet toliko, pa sledeći dan opet...

Ali takve informacije je nažalost teško naći. Na forumu ima mnogo pisanija o sedištima ali su većinom iskustva sa vožnjama do par sati što po meni ne daje pravu sliku. Za mene je dobro sedlo ono na kome je izvodljivo završiti 300, 400, 600k brevet, ali na čemu se tamo sedi je misterija.

Meni recimo džaba i da sam kondiciono spreman ko profesionalac kad znam da ću posle nekoliko sati dobiti rane, znači ne samo trnjenje ili nelagodnost nego mnogo gore i tu je onda kraj.

• 0

#335 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 February 2015 - 10:28 PM

Par sati je ništa. Mene interesuje kako je fizički moguće voziti i sedeti recimo 15-20 sati?! Ili 5-6 sati pa sutra opet toliko, pa sledeći dan opet...

Ja na sportourer sedištu i sa uloškom opušteno izvezem 7-dnevnu turu.. celodnevno sedenje, doduše česte su i pauze.. što za jelo, što za fotografiju, ovo-ono...

E sad, brevet.. prvi je 29-og marta i tu me čeka 10-12h na fiziku.. preneću vam utiske  n2:Heristical

• 0

#336 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 17 February 2015 - 10:32 PM

Kao sto Igor kaze :"Vecita tema..."

Trenutno se rvem sa SR X1 i nisam nesto najzadovoljniji...bez uloska je mazohizam.Sa uloskom nakon 2.5-3 sata pocinju problemi
Dacu mu jos nekih mesec dana i ako se stanje ne popravi moracu menjati

I ja imam slično SR sedište,i posle 2 sata počinje trnjenje,može to da se reguliše ustajanjem ili malo zastaneš,prohodaš...Ali meni je dilema,ono što je Gadjan naveo,kako onda voziti 5-6 sati,Brevet ili nešto slično,pa sutra opet??Mislim da sa ovim mojim sedištem to ne bi smeo da se usudim,bez obzira na kondiciju,sve dobija drugu dimenziju,paćenje,a to nije poenta.Voleo bi da nađem sedište na kojem ću da uživam u dugim vožnjama!Probaću Suez,Falout ima dobro iskustvo,a on je pravi znalac(iako mora se reći da je to individualno,zavisi i od anatomije sedalnih kostiju).

KfRpNwj.jpg

... a sta uzeti ?! Sreca pa u ovoj zemlji moze da se uzme na probu...

• 0

#337 draganninkovic

draganninkovic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 380 posts

Posted 17 February 2015 - 10:36 PM

Ja na sportourer sedištu i sa uloškom opušteno izvezem 7-dnevnu turu.. celodnevno sedenje, doduše česte su i pauze.. što za jelo, što za fotografiju, ovo-ono...
E sad, brevet.. prvi je 29-og marta i tu me čeka 10-12h na fiziku.. preneću vam utiske  n2:Heristical

Moram pogledati i to sedište.Obavezno da napišeš utiske sa Breveta!
  • 0

#338 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 February 2015 - 10:48 PM

Obavezno da napišeš utiske sa Breveta!

Mogu i pre breveta.. raspašće se gu*ica na fizik-u   n2:Heristical

• 1

#339 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 February 2015 - 11:29 PM

Koje je širine? Vidim ima različitih sa rupom, možeš li da daš link ili sliku baš tog da vidim kako izgleda.

Da li je možda neko od ovih?

http://www.2bike.rs/...ords=sportourer

• 0

#340 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 18 February 2015 - 05:53 AM

Fizik je meni odgovarao ako je korman barem malo viši od sedla. I da, meni isto deluje kao da je predviđen za bici gaće, jer bez njih je ipak previše tvrd (ja baš volim tvrde siceve, ali ovaj mi je bio pretvrd za dugu vožnju bez bici gaća). Doduše, moj model je bio Antares.

• 0

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users