Jump to content

Photo

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Please log in to reply
1391 replies to this topic

#281 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 14 May 2014 - 08:00 AM

Moj savet ti je da probas sediste pre kupovine, ako je to ikako moguce.
Ja nisam, pa sam kupio 2 SMP sedista (bas koje kolega spominje, TRK i Extra) i oba su mi bila uzasno neudobna, ni period privikavanja nije pomogao. Sad sam na SQLab i sa njim sam veoma zadovoljan.
  • 0

#282 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1435 posts

Posted 14 May 2014 - 08:36 AM

Definitivno bi najbolje bilo da probam sediste.A opet po savetu drugih sediste koje bi mi bilo udobno na jednom biciklu ne mora da znaci da ce to isto sediste biti udobno na drugom-GEOMETRIJA bicikla...
Imao sam do skoro Enduro bicikl sa WTB sedistem i ono je bilo sasvim udobno ali sam ga prodao sa biciklom a sada se kajem sto nisam ga ostavio sebi...
Kazu da su Specioalized sedista udobna,sada da li je to za neke modele ili za sve ne znam ni ja.Taman sam i nasao neko 130 sirine i drugari me odgovorise da ga ne uzimam jer je usko.
  • 0

#283 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 14 May 2014 - 08:46 AM

Potrazi na nekoj od prethodnih strana, kacio sam sliku SQLab meraca, koji u zavisnosti od sirine sedalnih kosti odredjuje efektivnu sirinu sedista (takodje u zavisnosti od tipa bicikla tj pozicije sedenja). Ovo je za njihova sedista, ali moze da posluzi kao smernica.

edit:
viewtopic.php?f=14&t=5253&st=0&sk=t&sd=a&start=150#p132619

Ja sam na kraju uzeo od 16cm za sebe, ali ti vidi koje su tvoje navike tj stil voznje pa odluci sta bi ti odgovaralo.
  • 0

#284 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1435 posts

Posted 14 May 2014 - 09:17 AM

To merenje je stvarno dobra stvar.Opet sa druge strane mislim da zbog moje gradje nije potrebno i siroko sediste jer sa svojih 70-tak kg mogu ici i na uza sedista.
A sto se vise raspitujem saveti i misljenja su drugacija,drugar me savetuje da ne uzimam usko sediste jer je to za drumasa a za MTB da trazim sire sediste.Ok ne sporim on je mnogo strucniji od mene ali opet nesto razmisljam ako se na drumskoj bicikli sedi najveci deo voznje i udobno bude.Sto to isto sediste ne odgovara za MTB gde se dosta manje predje kilometara i ne sedi se uvek dok se vozi...
  • 0

#285 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 14 May 2014 - 10:46 AM

Zbog pozicije sedenja. Na MTBu sedis mnogo uspravnije i samim tim je vece opterecenje (vise tezine) na sedistu nego kod drumasa. Pogledaj onu tabelu pa ce ti biti jasnije na sta ciljam.
  • 0

#286 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 14 May 2014 - 10:58 AM

Što si više povijen napred, to ti treba uže sedište. Što uspravnije sediš, to ti treba šire.

1) Izmeri širinu karličnih (sedalnih) kostiju. Ako ne znaš kako se to meri, pitaj.

2) Nađi sedište za svoju širinu. Ako voziš više uspravno, gledaj da imaš oko 1 - 2 cm šire sedište od širine kostiju. Ako ti je korman niži od sica, onda može da bude knapije (do 1 cm šire na najširem delu od sedalnih kostiju).

Mada je i to individualno, nećeš znati dok ne probaš. Nekom prijaju sedla s rupom, nekom ne. Neko voli kožna, neko najlonska...

Činjenica je da što se duže voziš, više će ti prijati uže i tvrđe sedište, ali to na kraju ipak moraš sam prelomiti. Ako imaš drugara, zajebi Net, nego ga zamoli da ti nađe, preporuči sedlo, pa ćeš imati polaznu tačku. Onda uzmeš i porediš to, referentno, sa drugim, pa ćeš posle 10ak iteracija doći do svog omiljenog modela. Onda odeš i kupiš odmah 3-4 komada, pa si miran do peMzije. :D

Evo par poučnih slika, na brzinu onako:

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika
  • 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#287 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1435 posts

Posted 14 May 2014 - 06:37 PM

Samo jos da izmerim sirinu sedalnih kostiju a nisam bas siguran kako.
Da kod mene na biciklu sedim bas uspravno tako da onda po preporuci nesto sire.
  • 0

#288 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 14 May 2014 - 07:25 PM

evo ovako možeš da izmeriš širinu trtice
  • 1

#289 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1435 posts

Posted 14 May 2014 - 09:32 PM

evo ovako možeš da izmeriš širinu trtice

Hvala na savetu,nadam se da cu vec sutra pokusati da izmerim :D :D :D
  • 0

#290 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 14 May 2014 - 09:48 PM

Onaj baja sa klipa je seo u farmericama..valjda je merodavnije sesti sa golom guYicom na onaj karton.

Da li sedalni deo sedišta treba da bude uži,širi ili iste širine kao kosti na guYici?
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#291 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 14 May 2014 - 10:35 PM

Onaj baja sa klipa je seo u farmericama..valjda je merodavnije sesti sa golom guYicom na onaj karton.

Da li sedalni deo sedišta treba da bude uži,širi ili iste širine kao kosti na guYici?

Ovaj čovek na klipu reče da treba dodati 25-30mm na meru trtice, a sad zavisi, sq-lab ima svoju tabelu, u zavisnosti od položaja dodaje se za njihova sedišta od 0 do 3cm.
Za agresivan položaj kao kod hronometraša 0, za drumaša odprilike 1cm, za mtb 2, za treking 3cm, ako se ne varam, proveri, ima tabela na njihovom sajtu....

Čekam da drugaru stigne selle smp u širini 160mm, jednom sam probao to sedište na 15 min. i super mi je čučnulo, uzeću da ga probam čim stigne i otići ću na dužu vožnju da ga testiram, on se kune u njega, ovo mu je drugo koje je naručio.

Ja sam skeptičan, kupio sam do sad 4-5 sedišta i nijedno mi nije leglo baš onako kako treba, ili žulja napred ili pozadi, a on je na ovom izvozao ciker maraton i nije imao apsolutmo nikakve tegobe.
I ja planiram da odvezem ovogodišnji Čiker i da produžim do mora, kondicija nije problem, al mi frka zbog sedišta, ova me sva ubijaju.
  • 0

#292 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 15 May 2014 - 12:21 PM

Skine se sa kartona jedan sloj, da ostane samo onaj nabubreli deo. Stavis ga na stolicu, uhvatis se rukama za donji deo stolice i privuces stolici koliko mozes. Nakon toga izmeris rastojanje izmedju centra krugova i to je to.

@vidak
Kad budes probao to smp daj mu malo vise vremena, nemoj da ti prva duza voznja bude i prva voznja na sedistu. Pricam iz iskustva, kad sam krenuo da koristim SQLab bilo mi je bas tvrdo u pocetku, mislio sam da sam se zeznuo. Onda posle par voznji i 150-200km (ne odjednom vec iz par puta) je sve doslo na svoje. Posle toga, kad vozim i 150km nemam problema, udobno mi je. Isto vazi kad ne sedim na tom sedistu neko vreme (10 dana ili vise), uvek su prve dve voznje malo neudobnije, posle toga sve po starom.
  • 0

#293 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 15 May 2014 - 01:00 PM

Skine se sa kartona jedan sloj, da ostane samo onaj nabubreli deo. Stavis ga na stolicu, uhvatis se rukama za donji deo stolice i privuces stolici koliko mozes. Nakon toga izmeris rastojanje izmedju centra krugova i to je to.

@vidak
Kad budes probao to smp daj mu malo vise vremena, nemoj da ti prva duza voznja bude i prva voznja na sedistu. Pricam iz iskustva, kad sam krenuo da koristim SQLab bilo mi je bas tvrdo u pocetku, mislio sam da sam se zeznuo. Onda posle par voznji i 150-200km (ne odjednom vec iz par puta) je sve doslo na svoje. Posle toga, kad vozim i 150km nemam problema, udobno mi je. Isto vazi kad ne sedim na tom sedistu neko vreme (10 dana ili vise), uvek su prve dve voznje malo neudobnije, posle toga sve po starom.

ok, kapiram, samo do sada je bilo, ako mi iz prve nije udobno, neće biti ni kasnije....
  • 0

#294 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Posted 07 June 2014 - 06:27 AM

Pozdrav za sve!Pre par dana sam kupio Scout trkacicu,presao oko 70km i primetio da me sediste dosta zulja...Trebao bih da uzmem neko kvalitetnije,ali bez probe.Mene sada interesuje da li rupa na sedistu stvarno cuva prostatu ili su to samo price?Da li je ovo sediste ok,kao marka,ili da potrazim drugo?Ovo je neki max koji bih izdvojio sto se tice cene..

http://planetbike.rs...NA-black/13619/

P.s Ako neko zna drugi sajt sa boljim i jeftinijim sedistima,neka posalje link..Hvala puno svima!

• 0

#295 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 07 June 2014 - 07:33 AM

Uzeo sam to sedište pre nekih 100 kilometara, montirao na planinski bajs. Za sada sam prezadovoljan. Vozim u običnim pantalonama-šorcu, volan mi je nešto ispod visine sica. Dovoljno mekano da ne trebaju gaće s uloškom, a opet tvrdo, da ne upadaš u njega. Širina isto odgovara. Mada ću znati tek za nekih mesec dana, kad ga dobro izvozam, valja li.

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#296 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Posted 07 June 2014 - 07:35 AM

Nemoj da se opterecujes sa "rupom". Nekom odgovara a nekom ne odgovara. Vozio sam par komada sa rupom i svako me je bas na rupi zuljalo vise nego na bilo kom drugom mestu. Sediste je potpuno individualna stvar. Samo probom ces videti koje ti odgovara. Da li je usko, siroko, sa gelom, bez gela, rupa, bez rupe... nije ni malo bitno. Vazno je da je tebi udobno.

• 0
.

#297 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Posted 07 June 2014 - 07:45 AM

Ok,hvala vam..Videcu da skoknem do drugog grada,pa da nadjem neko,ako ima,koje bih mogao da probam,ako ne,moracu na slepo da uzmem ovo royal.Hvala jos jednom!

• 0

#298 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Posted 07 June 2014 - 09:19 AM

Sto se rupe tice - znaci, ali isto tako kvalitetno tj dobro projektovano sediste bez rupe ce imati isti efekat za prostatu, samo nece imati tu rupu :)

• 0

#299 Gosa

Gosa
  • Members
  • 7 posts

Posted 07 June 2014 - 12:57 PM

Sto se rupe tice - znaci, ali isto tako kvalitetno tj dobro projektovano sediste bez rupe ce imati isti efekat za prostatu, samo nece imati tu rupu :)

Pa ne znam,videcu sta ima,pa ako ima neko dobro do 4k uzecu,ako ne narucicu ovo sa rupom :D

• 0

#300 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts
  • LocationSvuda tuda negde...

Posted 10 June 2014 - 07:56 PM

Ja kupio Selle SMP trk "na neviđeno" tj "na neisprobano". Nekog sam molio za probu, ali čovek verovatno iz straha nije hteo da pošalje i ajd šta ću, kupuj.

Srećom ekstra mi se pokazalo. Šta je fora, što sam čitao na jednom stranom forumu o njemu, i lepo je čovek napisao da mu je potrebno detaljno podešavanje i proba, gore dole, napred nazad. Ja sam našao neki kompromis i kao što rekoh, super je za sada!

• 0

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users