Jump to content

Photo

SEDIŠTE - kako pronaći odgovarajuće ???

• Please log in to reply
1391 replies to this topic

#201 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Posted 29 August 2013 - 08:32 PM

A šta ako je sedlo za nijansu preširoko, da li je neko imao takvih problema? Da se žulja na ivice češanjem ili pritiskanjem na šavove od veša?
Ja već tri godine vozim isto sedlo, od toga poslednjih godinu i po u dresu s uloškom ali nedavno mi se prvi put desilo da se ozbiljno nažuljam, rane su mi se napravile na mestima gde idu šavovi od uloška.
Sad ne znam da li treba uže sedlo ili širi uložak ili jednostavno bolji, ovaj je kineski...

Imam ja bas taj problem koji si opisao.

vozim velo sediste koje ne bih nazvao neudobnim cak sta vise vecina bi rekla da je savrseno, ali moja zamerka je da je presiroko u zadnjem delu pa ga dodirujem butinama i desi se da mi izadju bubuljice od trenja.

prethodno sediste koje sam imao je bilo neko jeftino usko i tvrdo, evo bas ovo:
http://www.cikloberz...g&set_Watermark
i to je super odgovaralo, narocito sto je presvlaka bila od nekog materijala (nesto kao platno) koji se ne greje.

Sledece sediste ce definitivno biti usko i tvrdo.
  • 0

#202 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 August 2013 - 01:14 PM

Kod mene je ovo sedlo, i isto što kažeš ne bh ga nazvao neudobnim jer sa središnjim delom gde idu koske nemam problema, mogu od jutra do mraka da da sedim na njemu. Čak mi se čini da bi idealno bilo i da je još za nijansu tvrđe, čvršći gel ili neki drugi materijal.
Dok ovo sa strane od linije ka spolja, obrnuto, tu imam problem. Čvršće je od gela u sredini, mislim da bi mi bilo bolje da je malo uže i mekše, ne znam...
A problem je ozbiljan, zato se i jadam ovde, da je samo ono klasično "dođeš s vožnje malo nažuljan" bilo bi dobro, nego bukvalno ne smem više da vozim u dresu. Poslednji put jedva sam se dovukao kući polu stojeći, nisam mogao uopšte da spustim težinu i sednem jer su bile skoro otvorene rane, posle su mi se kraste formirale, trebalo je nedelju dana za oporavak.

Što se uloška tiče razumeo bih da ja jedini vozim takav dres, ali to nije slučaj, berza nam je preplavljena i sigurno se prilično prodaju. Valjda bi još neko imao isti problem a ne da čitam samo hvalospeve. Uložak je rekao bih sasvim korektan i 20cm širok zajedno sa šavovima, što znači da ne sedim na njima, ali su tu vrlo blizu ivice sedla i pritiskaju. I drugi ulošci koje sam video, pa i oni u prodavnicama niti su širi niti su šavovi drugačiji. Međutim problem postoji...

Attached Thumbnails

• Selle Freccia.jpg

• 0

#203 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Posted 30 August 2013 - 01:19 PM

Nema tu neke velike mudrosti. Ako sav na ulosku nije u sedalnom delu onda je problem ili sa uloskom, sto je manje verovatno, ili sa sedistem, sto je skoro sigurno :).

U prevodu, menjaj sediste. Ali ne opet za neko takvo siroko i penzionersko nego neko "normalno" :mrgreen: .
  • 0
.

#204 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 30 August 2013 - 02:31 PM

Sedište je kao devojka - svakom odgovara drugačije, nema nikakvih pravila, samo probaš razna (smernice postoje, širina sedalnih kostiju i sl, ali mora se probati - na duže) i na kraju, najvažnije - kad nađeš pravo - NE ISPUŠTAJ! :)
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#205 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 August 2013 - 02:35 PM

Ima mudrosti i te kako :D dosta je faktora tu, ja bih voleo da je jednostavno ali nije...
To da bi uže sedište bilo malo bolje je sigurno, nema sumnje, ali takođe sam i siguran da mi se ovo ne bi desilo da sam vozio bez dresa, u običnom pamučnom vešu kao nekad. Jer prelazio sam na ovom sedlu dosta puta 150+ pa i 200km i nikad nije ni blizu bio ovoliki problem.

E sad, koje je "normalno" sedlo? :) Pogledaću malo čega ima ali džabe, ona uska drumska fizik sedla su mi preskupa, mada deluje mi da bi mi baš tako nešto odgovaralo, uzano a ravno jer uzano i zakrivljeno već imam tu jedno i katastrofa je, kao da sedim na top tube-u #-o
A ostala pristupačnija sedla su sva manje više slična, vidim najčešće oko 14cm širine a moje "penzionersko" je 15cm... Mada i za ta pristupačnija od par hiljada nisam pri parama da kupim pa ustanovim da je isti đavo i da taj 1cm nema veze. SMP trk koje sam uvek želeo da probam sad vidim da je još i šire - 16cm.
Sačekaću prvo još ~mesec dana da mi stignu bokserice iz Kine pa ću videti šta dalje.

Oftopik je ali ne mogu da se otmem utisku da sve sumirano nošenje dresa ima daleko više mana nego prednosti... Mislim da ću se vratiti na pamuk i komotniju sintetiku
  • 0

#206 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Posted 30 August 2013 - 02:59 PM

Oftopik je ali ne mogu da se otmem utisku da sve sumirano nošenje dresa ima daleko više mana nego prednosti... Mislim da ću se vratiti na pamuk i komotniju sintetiku

Silno gresis sinak :mrgreen: . Ali ako je to tvoj izbor onda ok.

Ne moze ti niko reci koje tebi sediste odgovara. Ja vozim vise godina nego sto mnogi ovde imaju godina zivota pa sam se lepo namucio zadnjih 10-tak godina dok nisam pronasao sediste koje mi odgovara. I opet imam par komada koji cekaju probu :).
Jedini nacin je da kupis probas i prodas ako ti ne odgovara.
  • 0
.

#207 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 August 2013 - 03:31 PM

Znam da je to jedini način, znam i tvoju priču pominjao si već, samo se nekako nadam da ću izbeći takav scenario :)
A i to je u slučaju traženja perektnog-idealnog sedla, ja samo želim neko korektno znači kombinaciju sedla-uloška da mi ne pravi žuljeve i rane posle 50-70km, a na velikim kilometražama nije problem ako nije idealno i malo žulja, navikao sam i to se može istrpeti i tolerisati.
  • 0

#208 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Posted 30 August 2013 - 03:37 PM

Pa cekaj malo, jel si nosio dres ili neko kinesko vnogo? Nije se jos niko zalio, mozda im glupo da kazu da su bacili pare na nesto sto im pravi zuljeve, jer su hteli da ispadnu pametni i ustede pare? Npr. jeftinije Scott gace koje imam (i dalje avion za te kineske), suste dok pedalam, a skuplje se skoro i ne cuju. Ali nijedne ne prave otvorene rane i to je razlika izmedju gaca od 10e i onih skupljih
  • 0

#209 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 August 2013 - 06:22 PM

Dres jeste niskobudžetni (letnji komplet od 35e) ali nije krš. Uzeo sam prošle godine kod Slavke-Mlađe-Gorčila... Izgleda i da nije iz Kine ako je verovati etiketi, sad sam pogledao piše made in EU.
Uglavnom ja bih rekao da je kvalitet materijala, šavova i uloška sasvim ok, nigde ne vise konci a uložak je isti kao i kad je bio nov, nije se izmenio od nošenja i pranja niti izgubio volumen. Međutim činjenica je da me ivice uloška urnišu... Ne znam da li bi bilo bolje da su gaće XL umesto L ja sam 179 i 75-80kg... Ovo deluje taman, uz telo je ali nije tesno, osim krajeva nogavica koje previše stežu (ili sam ja preterao sa čučnjevima i deadliftom :mrgreen: )
Bokserice koje sam naručio sa aliexpress-a sam čekirao XL, muka mi je više od pripijenosti. Pamuk rulez.
  • 0

#210 Villain

Villain
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 455 posts
  • LocationSvuda tuda negde...

Posted 30 August 2013 - 06:40 PM

Meni ova Freccia liči na žensko sedište po anatomiji. To je nedaj Bože nikom za vožnju. Bar mojoj ženi je stariji model istog takvog sedišta na bicikli. Znam da je kukala na standardna i jedva nađoh po nečijoj preporuci to. I sada je druga priča, bar njoj.
Jednom smo se zezali i menjali bicikle. To je strašno kako me je unakazilo. Još ja imam deblje butine, ma katastrofa.
Kao što neko na stranom forumu pisa. Sedište na bicikli nije dizajnirano da bi se sedelo i uživalo na njemu. Tako da ne postoji ni idealno. Već ako posle nekog perioda prilagođavanja dupeta sedištu, nanovo nastaju problemi, onda definitivno treba tražiti drugo!
  • 0

#211 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Posted 30 August 2013 - 06:44 PM

Ako imas gel na sedistu ne treba ti ulozak, uzmes kupace gace tipa speedo pa obuces preokrenute spoljni sloj na telo tako dobijes donji ves bez savova (skoro).
  • 0

#212 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Posted 30 August 2013 - 07:21 PM

Međutim činjenica je da me ivice uloška urnišu...

Slicna je stvar kod mene sa Crivit slip (valjda je to prava rec) donjim vesem sa uloskom, koji je bio u kompletu sa bermudama. Pocne da zulja prepone, pa ga koristim samo za voznje od max 90ak minuta
  • 0

#213 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 August 2013 - 08:12 PM

Nije žensko sedlo, muško je ali postoje obe verzije. Evo slika, žensko je još šire :)
Ali nije problem na tom mestu gde se kljun sedla spaja i širi već negde na sredini najšireg dela pa uz ivicu gde je sedlo najtvrđe (obeleženo na slici) tu baš negde padaju šavovi od uloška. Sad sam baš proverio i seo na bajs, a lako sam našao mesto, još uvek imam ožiljke a prošlo dve nedelje #-o
Kad sam u sedlu mogu da napipam šav znači ne sedim baš na njemu ali je jako blizu pa kad noga ide gore dole pritiska i gnječi uz ivicu.

Attached Thumbnails

• Freccia.jpg

• 0

#214 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Posted 31 August 2013 - 07:56 AM

Najbolje ti je da se pojaviš na nekoj grupnoj vožnji, pola sata ranije, pa pitaš ljude da malo sedneš na njihova sedišta. Da probaš da nađeš neko koje obećava bar na prvi sed. I promeniš te gaće, možda je i njima prošlo vreme, pa se uložak nešto deformisao. Ti si još i srećan, meni je maljavost problem, pa mi dugotrajno trljanje dlaka tokom vožnje napravi neprijatnosti. Btw, ja preko gaća uvek nosim neki običan šorc, možda i tako da probaš?

Uglavnom, kako svi i rekoše, građa i ukusi se razlikuju, pa bez isprobavanja nećeš rešiti problem.
  • 0

#215 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 September 2013 - 08:26 AM

Ja sam pri kupovini bajsa zatekao SR frecia sedlo...na njemu sam mogao sedeti maksimalno pola sata,a nakon toga su najtajale muke. Njega sam ubrzo zamenio sa sport turer sedlom...nije loše - tegobe nastanu tek posle 5-6 sati provedenih na njemu što smatram da je korektno.
Što se tiče gaća sa uloškom: imam neke box podgaće sa uloškom (uložak coolmax silver) i sa njima dobijam na udobnosti ali gorespominjani šav pravi probleme u smislu grebanja po koži. Prošlog leta na 8-dnevnoj turi ogulio sam kožu,napravio žive rane i oporavljao se 10-ak dana. Pre nedelju dana došao sam sa 7-dnevne ture na kojoj sam nosio obične pamučne box,pa preko njih te sa uloškom i prodjoh bez oderotina.

Attached Thumbnails

• DSC06372.jpg

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#216 Zuba1970

Zuba1970
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 September 2013 - 09:01 AM

Nije žensko sedlo, muško je ali postoje obe verzije. Evo slika, žensko je još šire :)
Ali nije problem na tom mestu gde se kljun sedla spaja i širi već negde na sredini najšireg dela pa uz ivicu gde je sedlo najtvrđe (obeleženo na slici) tu baš negde padaju šavovi od uloška. Sad sam baš proverio i seo na bajs, a lako sam našao mesto, još uvek imam ožiljke a prošlo dve nedelje #-o
Kad sam u sedlu mogu da napipam šav znači ne sedim baš na njemu ali je jako blizu pa kad noga ide gore dole pritiska i gnječi uz ivicu.

I ja imam slican problem promenio sam 3 sedista i ne pomazu ni podgace sa uloskom. Najverovatnije cu da vratim moje staro siroko zensko sediste (ono najobicnije vulgaris) samo da ga skinem sa bicikla koji je u podrumu kod zeta.
  • 0

#217 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Posted 01 September 2013 - 09:28 AM

Ljudi, stalno mesate babe i zabe. Ovih nekoliko zadnjih sedista su turisticka sedista namenjena duzim voznjama u uspravnijem polozaju. To sto nekome odgovara takvo sediste sa takvom pozicijom isto tako znaci da skoro sigurno nece odgovarati nekom drugom koji vozi vise sportsku poziciju.

Kada se trazi sediste prva stvar od koje se polazi je pozicija i nacin sedenja, to prvo treba navesti. Pa na osnovu toga treba traziti sedista koja su predvidjena za takav nacin voznje. Onaj ko vozi mlekadzijsku biciklu da bi isao do pijace i vozao se po gradu sat-dva razgledajuci izloge i sedeci skoro uspravno skoro sigurno nece voziti Specializet Toupe 130.

Ako ste ocekivali da vam gace sa uloskom od loseg ili bilo kakvog sedista naprave fotelju, debelo ste se zaebali :mrgreen: .
  • 0
.

#218 Boki81

Boki81
  • Members
  • PipPipPip
  • 143 posts

Posted 08 September 2013 - 07:33 PM

da li ima neko iskustva sa ovim sjedištima: specialized toup comp gel i romin evo comp gel?
  • 0

#219 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 09 September 2013 - 06:54 AM

da li ima neko iskustva sa ovim sjedištima: specialized toup comp gel i romin evo comp gel?

Moje je tako nekakvo. Ovaj model:

Postavljena slika

Za moje dupe je OK, za spuštenu, "trkačku" poziciju sedenja.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#220 Boki81

Boki81
  • Members
  • PipPipPip
  • 143 posts

Posted 09 September 2013 - 02:52 PM

danas poručih sjedište: specialized romin evo comp gel.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users