Dobri su jos drumasi, kod MTB su svi presli na one sa elektricnim motorima...
Drum i disk
Postavljeno 23 February 2017 - 09:15 PM
Ljudi lete na mesec,na sta bi licilo da mi ne znamo srediti kocnicu od neke ponike
Postavljeno 18 December 2017 - 04:24 PM
Osnovno je da je hidraulika u mom slučaju bila samo još jedan hir. Nisam imao neku potrebu za njom.
Ja nisam vozio klasične drumaške kočnice godinama tako da ne mogu da poredim. Pre hidraulike sam vozio V i mini V i stalno sam morao da ih štelujem, što me je nerviralo, ali nije imalo nekog uticaja na prelazak na diskove.
Jedina mana koju sam uspeo da vidim na dva bicikla je potreba da se centrira čeljust pri svakom skidanju točka koji ima QR. Prelaskom na TA sam se ratosiljao te rabote. Druge mane ne vidim.
Neko će reći da je sistem teži i da je to mana, što nije tačno, jer postoji dosta tabelarnih prikaza da je težina vrlo približna jer se sa diskovima mogu voziti lakši obruči koji nemaju kočionu površinu, mada mislim da je cela priča o težini dosta besmislena imajući u vidu našu platežnu moć i činjenicu da uglavnom kupujemo ono što nađemo polovno, tako da smo tu ograničeni ponudom u oglasima i ne možemo baš da biramo.
Kad pomenuh oglase mana diskova je manjak komponenti kod nas. Plačica i diskova ima i tu se priča završava, ali npr nema dobrih točkova ili šamaraljki. Pratim oglase točkova i već mesecima nema ništa što bi mi privuklo pažnju.
Sve u svemu, ko je srećan sa postojećim drumašem nema razloga da prelazi na diskove, a ko planira da menja bicikl slobodno neka uzme u obzir i one sa diskovima. Da kupujem nov bicikl opet bi uzeo diskove ali bih jurio ram sa TA a ne sa QR.
Postavljeno 18 December 2017 - 09:16 PM
Meni na mom CX biciklu itekako fale diskovi. Probao sam drugarev focus mares CX sa avid bb7 i to je nebo i zemlja u odnosu na moj mares isto CX ali sa canty kocnicama. Bilo kakvo poredjenje je bezpredmetno. Avid bb7 bukvalno zakiva. Za CX bicikl mislim da je to jako vazno, za obican drumski nije.
Postavljeno 18 December 2017 - 09:40 PM
Meni na mom CX biciklu itekako fale diskovi. Probao sam drugarev focus mares CX sa avid bb7 i to je nebo i zemlja u odnosu na moj mares isto CX ali sa canty kocnicama. Bilo kakvo poredjenje je bezpredmetno. Avid bb7 bukvalno zakiva. Za CX bicikl mislim da je to jako vazno, za obican drumski nije.
Pričaš o vožnji kroz vodu, ili/i blato - ili imaš isti dojam i po suvom?
Postavljeno 18 December 2017 - 10:22 PM
Stavi mini V. Mnogo su bolje od kantelivera. Imao ih baš na Maresu. Makar pozajmi od nekog pa probaj.
Postavljeno 19 December 2017 - 10:51 AM
Testirano je po suvom, kiši, čak i po snegu, na jačim nizbrdicama. Na mokrom je razlika jos veća. Za blato i nije toliki problem jer blato svakako uspori bicikl i tu i nema toliko kočenja. U suštini za neku normalnu vožnju su i canty kočnice zadovoljavajuće ali za nešto ekstremnije disk mi uliva mnogo više sigurnosti. Da moj cx ram ima mogućnost za diskove odmah bi stavio.Pričaš o vožnji kroz vodu, ili/i blato - ili imaš isti dojam i po suvom?
Da dodam još da svi biciklisti kad vide moj cx, prva asocijacija im je da kažu: lep bicikl samo šteta što nema diskove 😑
Postavljeno 19 December 2017 - 10:59 AM
Testirano je po suvom, kiši, čak i po snegu, na jačim nizbrdicama. Na mokrom je razlika jos veća. Za blato i nije toliki problem jer blato svakako uspori bicikl i tu i nema toliko kočenja. U suštini za neku normalnu vožnju su i canty kočnice zadovoljavajuće ali za nešto ekstremnije disk mi uliva mnogo više sigurnosti. Da moj cx ram ima mogućnost za diskove odmah bi stavio.
Moje iskustvo je da diskovi traže manju snagu stiskanja ručice, ali sama zaustavna moć kod dobro podešenih kočnica, što važi i za canti, je sasvim OK. Ljudi često potrebu jačeg stiskanja ručice vezuju sa lošim kočnicama, ali to nije isto.
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika