Drum i disk
Posted 28 February 2023 - 02:25 PM
Što se pakni za kaliper kočnice DRUMSKOG bicikla tiče, moj drugarski savet je da koristite što mekše pakne tipa Jagwire ili koolstop i da imate ili one samo za kišu ili kad je suvo onda za suvo, kad je mokro onda za kišu. One za suvo vreme su najtvrđe i najlakše sastružu felnu kad se koriste dok su putevi mokri. Mekane pakne će se mnogo ranije potrošiti ali će zato sačuvati felnu...
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Posted 28 February 2023 - 02:30 PM
Posted 28 February 2023 - 02:33 PM
Nista ne masimo slicno je to. Napisao sam u pre par postova da sam izvadio mislim rekordni broj sponova bas iz drumskih Dura Ace kocnica i paknova.
Kolko sam zamenio zbog istrosenosti MTB felni, mislim da sam isto tolko zamenio i drumskih.
Znaci stvar je u prevenciji, Ko kontrolise paknove trajace mu felne, sve jedno sta vozi, Ko ne kontrolise menjace cesce.
Ali to sve pokazuje kao cistu budalastinu da je lakse odrzavanje kalipera od diskova. Jeste ako imas para da te bas briga za tockove i da ih menjas kada se potrose.
Posted 28 February 2023 - 03:38 PM
Do sad sam se držao diskova, jer jednostavno to je bolji sistem (pogotovo mi se sviđa ono kočenje jednim prstom), pa zašto u dvadesetim godinama 21. veka da koristim izume iz prošlog milenijuma...
(a radi se o najvažnijem delu na biciklu)
A sada sam još sigurniji da neću nikad izdati diskove. Ako mi je do težine, kupiću još bolje i skuplje točkove i rešeno.
(kao što sam prošle god. za samo 400€ skinuo pola kg na točkovima)
Posted 28 February 2023 - 03:39 PM
Ja pri svakom čišćenju i podmazivanju lanca (na oko 300km) očistim i kočione površine i pakne, ne toliko zbog prljavštine koliko zbog toga što bolje koči kad je čisto. Imam točkove za kalipere sa kojima sam prešao oko 12000km, kupio ih polovne i one crte na felnama se i dalje vide kao i prvog dana, znači malte ne da nema tragova trošenja felne.
Inače Kris Frum je i dalje nezadovoljan i revoltiran diskovima čija upotreba na trci mu je upropastila beg iz grupe jer je morao da menja prednji točak zbog problema sa kočnicama...
https://www.cyclingw...r-du-rwanda-woe
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Posted 28 February 2023 - 03:52 PM
Fala na informacijama...
Do sad sam se držao diskova, jer jednostavno to je bolji sistem (pogotovo mi se sviđa ono kočenje jednim prstom), pa zašto u dvadesetim godinama 21. veka da koristim izume iz prošlog milenijuma...
(a radi se o najvažnijem delu na biciklu)
A sada sam još sigurniji da neću nikad izdati diskove. Ako mi je do težine, kupiću još bolje i skuplje točkove i rešeno.
(kao što sam prošle god. za samo 400€ skinuo pola kg na točkov
To sto pricaju da su teze malo disk kocnice, to cisto eto da im nadju neku manu. Ta razlika u tezina ima veze ako si sve doterao na minimalnu tezinu, znaci svaki deo ponaosob. Znaci kada si u cenovnom rangu od vise hiljada evra Ovako voze sve osrednje tezine a samo im bodu oci kocnice,
Posted 28 February 2023 - 03:59 PM
Posted 28 February 2023 - 04:01 PM
Posted 28 February 2023 - 04:02 PM
Jeste. Ali kada se skupi ekipa niko ne pita koliko si ti težak, nego koliko je bajs težak .
Inače rasprava o tome koje kočnice su bolje je bespredmetna. Diskovi su po performansama u celini mnogo bolji i tu nema diskusije. Samo je pitanje da li je to bolje nekome zaista i potrebno.
Posted 28 February 2023 - 04:07 PM
Ma nije težina u pitanju već nametanje diskova nekako na silu na neki neprirodan način. Ja takodje nikada nisam zažalio što nemam diskove, prelazim oko 6000 godišnje, ne vozim po kiši jer nema potrebe, ne jurim spust da uhvatim koji sekundu više itd ja bukvalno ne znam da li sam i kada zamenio paknove a ne točkove. Daj da ima obe vrste dovoljno pa neka uzme svako prema svojim potrebama, to bi mi bilo nekako prirodno.
Jel vozis bese karbon?
Ako vozis cuti bolje, pitanje je samo meseca ili godine, kada ces preci na diskove. Preci ces kada budu cenovno prihvatljivo.
Posted 28 February 2023 - 04:12 PM
Vozim karbon ali NEĆU da platim bajs kao dobar polovan auto. Tačka. Jer ne vredi toliko
Pa konacno si priznao ono sto ja od pocetka tvrdim. Samo ne prelazite na diskove zbog cene, i onda iznalazite mane. Svi bi presli kada bi cenovno bile prihvatljive..
Cim vozis karbon to znaci da si delimicno ko i ja i mnogi, tehnoloski zavisnik. Ali znaci priznajte lepo da je cena u pitanju, a ne neke mane koje bez veze iznosite.
Posted 28 February 2023 - 04:22 PM
Pa da i karbon (kao i sve drugo) može da bude realno pitanje mada kod mene je imao više pluseva nego minusa a za hidrauliku to još ne važi, ni blizu.
Da sam milioner, ali milioner samo uzeo bi bajs od 16 000e Pinarelo Dogmu i vozikao se, ali da sa diskovima ima 6,5kg
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users