Abs dakle zvanično postoji. Ovo nisam znao. Sačuvaj me Bože.
Nego, može li neko ko je probao oba da napravi paralelu poređenja kočenja na mokrom, mehanički disk vs kaliper kočnice sa paknama predviđenim za kišu?
Moje vidjenje.. na Cube-tu vozio 6 godina sa XT v-brake. Sa dobrim ulošcima, npr Jagvire crvene (Smasher ih je i doneo iz DE) kočenje je odlično. Po kiši je potrebno 1 do 2 sekunde da gumice očiste felnu od vode i posle toga koči min 80 u odnosu na suvo. Sa tom kombinacijom sam bio prezadovoljan.
Treking.. XT paralelogram. Nešto tvrdje za ruke, verovatno malo jača opruga ali kočenje sa Jagvire ulošcima je vrhunsko. Na nedavnoj turi na spustu sa Kajmakčalana, bicikli natovareni sa 4 bisage i suvom vrećim bile su u svakom trenutku u prednosti nad XT hidraulikom kod kolege koji je vozio sa mnom. Mana je veća težina kočnica ali na biciklu od 15kg to uopšte nije ni bitan podatak.
Mehaničke disk.. probao pre mesec dana i nije mi se svidelo kočenje. Nekako ne deluje ubedljivo. Ptetpostavljam da su kaliper Ultegra ili Duraace u znatnoj nadmoći u odnosu na mehanički disk.
Hidraulične disk.. već drugi mesec vozim bic sa Ultegra hidraulikom.. kočenje je odlično s tim da su daleko osetljivije u odnosu na XT V-brake.
I na kraju.. MTB vozim sa 385 i 446 čeljustima, diskovi sm-rt 53. Dobro koči ali zahteva više snage u odnosu na Ultegru. Da li je do čeljusti i diskova, ne znam.. to može reći neko ko vozi XT hidrauliku.